headersevendayssvartvitrosa2

Österbotten enligt mej

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.09.2016 | 18 Kommentarer

Kategorier:

Jag har nu bloggat på Sevendays i ett drygt halvt år. Det känns roligt att vara en del av en österbottnisk sida eftersom jag är ganska så lite österbottning. Eller min Faffa är uppvuxen i Vasa, så tekniskt är jag väl en fjärdeldel pampes, men det är väl det. Själv har jag varit i Österbotten hela tre gånger. En gång på scoutläger i Munsala, en gång på Pampas nationaldag och så på en scoutledargrundkurs. Så för mej är Österbotten väldigt exotiskt. Sådär som med allt som man inte upplevt så många gånger. Tack vare att Österbotten nu på de senaste åren tagit finlandsvenska bloggosfären med storm (annat var det 2010 när jag började så var ju alla bloggevenmang och nästan alla bloggare från Hfors!) så har jag lärt mej en massa om Österbotten.

Det här är vad jag kommit fram till:

 • I Österbotten får alla barn och gifter sig tidigt! Jag som tyckte jag var ung när jag var "bara" 27 när Hubbe föddes skulle ses som värsta veteranen på BB i Kokkola. Och medelåldern på när man gifter sej är väl kanske 20?! Här nere i Södern så gifter sej typ ingen förrän man är närmare 30. Man måste ju hinna leva livet och vara säker på sin sak först. Fast å andra sidan tror jag det är fler som skiljer sej i Hforsregionen än i Öbotten så det kanske inte är den bästa sättet. 

 • I Österbotten bor alla i eget hus. För uppe i norr kostar husen lika mycket som en etta i Vanda. Det är så orättvist. Funderar på allvar på att flytta upp bara för att få bo i en egen villa. Eller villa heter det ju inte för villa är ju sommarstugan! Det har jag också lärt mej. I Hforsregionen säger man att man far till landet. Men det förstår jag ju att man inte kan säga om man redan bor på landet... Men jag förstår inte riktigt varför så många bygger eget i Österbotten?! För att bygga kostar ju lika mycket som här nere väl?! Fast tomten får man väl gratis av kommunen. Och så får man ju välja exakt allt på huset själv, så kanske det är värt det. 

 • I Österbotten älskar man Sverige och kan inte tala finska så bra. Man shoppar också ofta i Umeå, vilket jag inte riktigt fattar. Är inte Umeå typ en lika stor stad som Ekenäs?! Det finns ju nätshopping om inte utbudet runt Vasa torg lockar. I mitt tycke verkar det ju finnas hur mycket underbar butiker i Österbotten som helst. Malenami shoppar ju bara i härliga små boutiquer i Kokkola som har hur mycket pärlor som helst. Sånt finns ju inte ens här i Hforsregionen. Eller så har jag bara missat alla pärlor här?! 

 • I Österbotten vaccinerar man inte sina barn. Man tror inte på att det funkar. Istället använder man kolliderat silver och hoppas på det bästa. Lite konstigt tycker jag som knappt känner någon som inte skulle vaccinera. Nu är jag inte själv någon expert när det kommer till vacciner, så därför litar jag på vad läkarna säger. Och hittlls har det varit rätt för oss. 

 • I Österbotten talar man dialekt. Jag älskar dialekt! Men är själv urusel på att både veta varifrån dialekten kommer och att prata dialekt. Eller kanske jag talar grani-dialekt förresten?! Men det är inte alls lika ljuvligt som österbottniska dialekter. Men kanske ändå tur att inte de österbottniska bloggarna skriver på dialekt för det kan nog hända att jag inte helt skulle hänga med då... 

 • I Österbotten är man religiös. Eller inte alla då. De som inte är det är också himla noga med att de inte är troende. Annars går man i söndagskyrka och åker på bönemöten och sånt. Av mina vänner hör ca 70% nog till kyrkan. Men jag vet ingen som går i kyrkan annars än på bröllop, begravning, Lyrans julkonsert och eventuellt på julafton. Så här finns nog en lite skillnad mot Öbotten känner jag. Eller?!

Ja det var kanske det som jag känner till om Österbotten det. Och obs, läs nu ovanstående med lite ironi och en nypa salt, tack. Och vem vet, kanske det blir mer Österbotten excursioner tack vare bloggen inom en relativt snar framtid... Det skulle väl vara exotiskt minsann! 

Så er tur nu! Vad vet ni Österbotten bor om Helsingforsregionen?! Eller tror er veta så där som jag då....

mandag1Blivande Österbotten specialist-Stigzelius tack vare ivrigt studerande av bloggar och Sevendays!

Kommentarer

 • Karolina Åsmus 21/09/2016 2:14pm (7 år sen)

  Vad rolig läsning, och mycket sanning är det ju också! :D

  • Hanna Stigzelius 21/09/2016 2:33pm (7 år sen)

   Nåmen vad bra att bloggarna lyckas leverera en sanningsenlig bild :) Eller att jag inte missförstått allt heller.

 • Elin 21/09/2016 2:28pm (7 år sen)

  Haha, vad kul att du lyfte upp allt detta ur en en utomståendes synvinkel! Tycker det mesta stämmer. :) speciellt med det där att man älskar sverige, men det kanske beror på att man inte kan tala flytande finska och därför känner sig utstött från sitt eget land? Jag vet inte, men så skulle jag resonera.

  Vad jag hört om helsingforsbor är att dom inte har svenska kanaler (!), att allt utanför ring trean är "lande", att dom är tvåspråkiga om dom talar svenska då, att dom är ihop med sin pojkvän lääänge förrän dom ens förlovar sig. Att man inte gifter sig om man är under 25.

  • Hanna Stigzelius 21/09/2016 2:37pm (7 år sen)

   Noupp, inga svenska kanaler här om man inte betalar för dem! Som tur finns det ju också webtv så vi tittar tex på paradise hotel via tv3.play.

   Och jag om min kille var tillsammans i 6 år innan vi förlovade oss. Efter det tog det ännu nästan 3 år till innan vi gifte oss! Jag var 26 år när vi gifte oss vilket nog anses tidigt här :)

   Och allt utanför ring trean är lande. Där finns bara skog och sjöar. Typ. Och Kyrkslätt, Sibbo, Vanda och sånt.

   Jag kan ju inte heller finska så bra. Men känner ändå inte mej utstött från Finland. Nog som en minoritet. Men som en väldigt privilegierad minoritet för det mesta. Och klart jag gillar Sverige men nog är ju ändå Finland bäst!

 • helena_ess 21/09/2016 2:40pm (7 år sen)

  haha! jag är ju född i österbotten (men har inte bott där på 23 år) och delar trots det många av dina fördomar men då gäller de väl bibelbältet alltså norra österbotten som ju är superlångt ifrån mitt Vasa. Tror knappast att folk shoppar i Umeå längre, snarare handlar det väl om att de åker dit för nöjes skull, lite som att vi åker till Tallinn. Har också funderat att flytta dit och leva lyxliv i ett stort palats vid havet.

 • Johanna 21/09/2016 3:33pm (7 år sen)

  Fick barn vid 26, gifte mig vid 31. Är tvåspråkig och shoppar det mesta på nätet. Har vaccinerade ungar och går inte i kyrkan annat än på begravningar och julkonserter. Talar dock dialekt och bor i hus.

  Vet mycket litet om infödda hesabor. Alla jag träffat har varit supertrevliga, en sak skulle väl vara då att de har en massa konstiga fördomar och förutfattade meningar om österbottningar, just sådana som att alla är religiösa och ingen vaccinerar sina barn :P

 • Caroline Eriksson 21/09/2016 4:03pm (7 år sen)

  pssst. tomter är verkligen inte gratis :D Men nu när vi köpte tomt så har stadsbor lämnat att gapa med munnen när vi berättat priset, så bra är jag på att pruta :D

  Men hödu, svinroli text :D to no allt me ejn nypo salt å fnissa åt myki.

 • Cat 21/09/2016 4:48pm (7 år sen)

  Haha, intressant vilken bild av Österbotten du har, eller det gäller väl inte bara du utan en bild som gärna sprids över Österbotten. Känner inte helt igen mej som österbottning men det beror väl på lite var man bor och vilka kretsar man rör sej. Så gott som alla mina vänner inkl. jag själv har gift oss vid ca 30, fått barn efter 30, hör till kyrkan (eller inte) och går i kyrkan endast vid högtider, åker till Umeå (som är lite större än Vasa) för shopping och kultur. Hur bra finska man pratar beror på, igen, var man bor och hurudant jobb man har. Typ så ?

 • Jarina 21/09/2016 5:25pm (7 år sen)

  Exakt sådär ser jag som nylänning också på Österbotten! Haha, vad roligt att nån annan har samma tankar.

  Sen tänker jag också att alla äger en traktor istället för en mopo där uppe, men det är väl också en lite snedvriden bild som man fått.

 • Emma 21/09/2016 6:02pm (7 år sen)

  Du glömde att alla österbottningar har båt, de flesta äter bara fisk och klär sig i stora ylletröjor och filt-tofflor.. Så trodde iallafall min kusin som bor i Vanda. "Åker ni med båt till arbetet?" Herregud, bara för att vi bor vid KUSTEN betyder väl inte att alla bor ute på öar i skärgården.. Annars har jag inga förutfattade meningar om Helsinforsare, min mamma kommer från Sörnäs och hon är helt normal. ;) Eller kanske hon blev det efter att hon flyttade upp hit till Österbotten, vad vet jag, var inte född då. :D

 • Liisa Mendelin 21/09/2016 6:06pm (7 år sen)

  Haha, det här var rolig läsning!

 • Marias Memoarer 21/09/2016 7:50pm (7 år sen)

  Rolig sammanfattning, stämmer bra om man går enligt stereotypierna ;) För egen del stämmer väldigt lite, undrar om jag blev "förstörd" (eller räddad?) av att studera i södra Finland? ;) Har själv växt upp i en pytteliten by mittemellan Vasa och Jakobstad. Jag fyller snart 29, är ogift och dessutom singel för tillfället, inga barn och heller inga tankar på barn just nu, jag växte förvisso upp i egnahemshus som pappa bor i nu, men bor mestadels i mammas lägenhet i "Oravais centrum" just nu (hej arbetslös nyutexaminerad!). Villa har vi aldrig haft, men fått "låna" fasters ibland. Ej religiös, men nog spirituell. Jag är riktigt dålig på finska och kollar helst på Sveriges tv-kanaler o.s.v, men har aldrig åkt till Umeå för att shoppa. Typ så ;)

 • Marie Håkans 21/09/2016 8:17pm (7 år sen)

  Själv förlovade jag mig vid 25 (efter 6 år tillsammans!) fick barn vid 26 och håller på att bygga hus. Så helt fel har du inte. Ja och så hör jag till skaran som älskar Sverige. I Umeå bor över 100 000 pers, så lite större än Ekenäs vill jag nog påstå :D Att gifta sig tidigt är jag inte van vid men då tror jag att det hänger ihop en del med tro. Mina vänner från Raseborg trodde att i Österbotten finns det kyrkor i varje kvarter. Riktigt så är det ju inte, men områdesvis, ja. Bygger hus tror jag att vi gör helt enkelt för att det finns plats. Bättre vore det ju egentligen om folk tog över gamla hus, eftersom många ändå flyttar "hem". Min uppfattning om Nylänningar baserar sig främst på Ekenäs-Karis-Ingå och någon enstaka från Sibbo/Esbo och de tycker jag är precis som vi. Fast kanske lite liberalare och mer öppna. Och som någon nämnde, klyftan som uppstår när du inser att dina vänner inte sett på Fångarna på fortet, Skilda världar, tre kronor och alla andra kultprogram från Sverige. Lyckligtvis hade ni väl svt world och fick se melodifestivalen och julkalendern iaf :D Det här blev en roman, men det är himla intressant. Då ska du också veta hur mycket stereotypa uppfattningar det finns om folk inom Österbotten. Jag är glad att det bara finns en lärarutbildning här, så folk får en chans att träffas och blandas lite :)

 • Annika 21/09/2016 8:59pm (7 år sen)

  Hahhaa, vad skoj!
  Stämmer och stämmer inte för mig. Är tillbakaflyttad österbottning, vi flyttade från Esbo för ca 2 år sen.
  Gifte mig som 32, fick första barnet som 34 och jag tycker också här är jättemånga unga mammor! Vi bor i egnahemshus som vi köpt (inte byggt) och vi är kristna.
  Vi brukar inte åka till Umeå och vi har inga svenska tv-kanaler.
  För en österbottning är allt som ligger under ring 3 Hesa :)

 • Sandra Neuman 22/09/2016 8:43am (7 år sen)

  Oj guud va kul!! Haha! :D Mycket stämde nog in på mig, förutom att vi inte har byggt hus eller att jag är religös (hör nog till kyrkan men går bara på de tillfällen du räknade upp ;) ). Ja så har vi nog vaccinerade barn också :P

 • Sofia 22/09/2016 10:36am (7 år sen)

  Skoj att läsa :) Som utflyttad österbottning har man fått lite distans till sin hemort och nu vet jag inte vad jag är längre :) Bor i H:fors men känner mig inte som en H:forsare då jag umgås med andra infödingar här, men då vi är uppe i österbotten känner jag mig lite som en outsider också ibland... Jag tror dock att många av dina påståenden stämmer bäst in på orterna norr om Vasa. Då man nämner för någon (ofta äldre person) här i trakten att man är från österbotten tror de ofta att man vuxit upp bredvid en åker och att man är väldigt kristen. Lite störande kan det ibland vara men man får ta det med en nypa salt. Jag har ju nog själv haft mina fördomar gentemot hesabor ;) (Bl.a. att de inte känner till något om området utanför ring 3 och att de är lite "dryga", vilket säkert beror på dialekten)

  Själv är jag 29, gifte mig som 25 åring, fick barn vid 26 och kommer förhoppningsvis att köpa radhus vid 30. Är inte speciellt kristen men hör nog till kyrkan. Äger ingen egen villa, men vi har varit vid mommos och moffas villa hela somrarna då jag var liten. :)

 • Sofia 22/09/2016 10:37am (7 år sen)

  Ja, sen blir jag alltid lika förvånad då man pratar om julen och ingen här brukar titta på kalle anka på julafton(!). Alltid lika förvånande :D

 • Maria- adminore 22/09/2016 11:22am (7 år sen)

  Men det är ju självklart att man gifter sig och får barn sent i Helsingforsregionen: I Österbotten flyttar man hemifrån senast vid 19 år, medan gullepluttarna i söder bor hemma med mamma och pappa tills man är 25 och studerat färdigt på Hanken. Inte kan man ju bygga hus heller då alla pengar man får (studiestöd +veckopeng av pappa) går till att festa på Casa. Okej, vissa kanske jobbar lite på sidan om på en hamburgerrestaurang eller på pappas firma. Sen då man blir stor och har familj flyttar man till Esbo och köper en grå farmarbil av något märke som kostar lika mycket som ett egnahemshus i österbotten och fräser runt i Esbo mellan nåt lekis, nella&nuttu och Iso Omena. Jobbar på Kone eller nåt annat lika sexigt. Till Grani får man ju inte flytta om ens släkt inte bott där i minst 17 generationer. Man åker slalom i Hjortlandet eller Alperna och har man ingen egen båt festar man definitivt på Hangö Regattan. En kindpuss på det!

  Mitt tips:
  Skippa dyra Helsingforsregionen och köp detta billiga ruckel i Vasa istället:
  http://www.etuovi.com/kohde/9583886?sc=M1008195719&pos=1

  H: en rotlös som bott 21 år i Helsingforsregionen, 10 år i Österbotten (+5 år utomlands) och vet inte riktigt vad hon räknas som;)

  • Ellen 22/09/2016 11:48pm (7 år sen)

   HAHA :D :D SÅÅÅ bra!! Nella&Nuttu :) Precis sådär är det tyvärr.. Kindpuss på det!

 • milla 22/09/2016 1:41pm (7 år sen)

  Vad rolig läsning. Jag har bott mera än halva mitt liv i Österbotten, är född i Nyland. På en del stämmer dina påstående perfekt in. Och på andra inte. Fick själv första barnet när jag var 18 år men är ännu ogift som 34 åring. Bor i hus och går i kyrkan vid bröllop odyl. Tittar endast på svensk TV, har vaccinerade barn, nätshoppar mest, pratar min egen blandning av dialekt.

 • Dojle74 27/09/2016 10:01am (7 år sen)

  Överlag stämmer det väl rätt bra det du skriver om Österbotten i all fall om man bor längst norrut i Österbotten. Och Umeå ja, vi gillar Sverige och det är ett trevligt ställe att besöka. Men religion, tidig giftasålder och vaccinering är nog geografiskt. Så ju längre norrut man kommer desto tidigare gifter sig folk, tar religionen på mer allvar och låter bli att vaccinera sina barn medan man i södra delarna av Österbotten är helt nöjd med att vara sambo, "kristna missionärer" har det allt annat än lätt och vaccinerna tar man.

Skriv en kommentar