headersevendayssvartvitrosa2

Raw-chokobollar eller "kanonkulor"

Skrivet av Hanna Stigzelius 03.03.2016 | 3 Kommentarer

Kategorier:

piratkalasmat2

Jag har lagat hälsosammare chokobollar i i snart två år med jämna mellanrum. Det är det perfekta baket med Hubbe eftersom resultatet inte är så ohälsosamt, men ändå gott. Hubbe ääälskar dessa chokobollar och han en så duktig hjälpreda vid tillagningen. Han mäter upp och trycker på knappen på matberedaren och rullar bollarna i kokos (och smakar på varannan...). Dessa var också perfekta som "kanonkulor" på piratkalaset i helgen. 

Min version innehåller inte några nötter, eftersom vi har allergiker i familjen. Istället har jag i solrosfrön för att få samma nötiga crunch. Tidigare har jag bara haft i dadlar för stadga och sötma, men då Maken i misstag köpte fikon istället för dadlar för en tid sedan så bytte jag ut några dadlar mot fikon istället. Och det blev nästan ännu bättre! Fräschare och mindre sött tycker jag! Och fikonkärnorna ger också trevlig konsistens i mitt tycke. Nu senaste så tog också havregrynet slut, så jag hade i Fazers Sadonkorju-gröt istället och det funkade också superbt. Tydligen är det inte såå noga vad man har i utan man kan freestyla lite enligt smakpreferenser och vad man råkar ha hemma. 

Grundreceptet för en sats raw-chokobollar innehåller:

8 dadlar (eller 4 dadlar och 3 fikon eller bara fikon typ 5 stycken eller  6 dadlar och 2 fikon) 
½dl kokosflingor 
½dl solrosfrön (eller cashewnötter eller pumpafrön eller sesamfrön eller andra nötter)
2 dl havregryn (eller sadonkorju-grötpulver eller boveteflingor eller fibrex)
2 msk kakao (raw eller vanlig av god kvalitet, jag tycker själv raw kakaon har mildare smak så då kan man ta 3 msk istället)
3 msk kokosolja
1 msk agavesirap (eller honung eller lönnsirap)
1 msk kallt vatten (eller kallt kaffe)

Sätt alla ingredienser i en matberedare och kör tills du har en jämn smet. Om du inte har en matberedare så går det också att mixa med stavmixer, men då lönar det sej att skära dadlar/fikon/nötter i små bitar innan. Forma till små bollar som rullas i kokos och ställs kallt. Chokobollarna håller sej flera dagar i kylskåp, men brukar ta slut snabbt....

Kommentarer

 • Julia 03/03/2016 11:06pm (7 år sen)

  Haha, vad bra att du har testat det nu för det är fikon jag inte får nån reaktion av så nu ska jag minsann testa det här receptet också hemma!

  • Hanna Stigzelius 04/03/2016 1:24pm (7 år sen)

   Jag har personligen inte testat med bara fikon men min kompis gjorde det och det blev gott! Så testa på du också bara.. Nami! Och Cedde kan också äta :) utan att du behöver få dåligt mammasamvete.

 • Maria A. 04/03/2016 1:04am (7 år sen)

  Hurudan kokosoja har du? Sån på burk, eller?

  • Hanna Stigzelius 04/03/2016 1:25pm (7 år sen)

   Jepp, kallpressad kokosolja i glasburk. T.ex. cocovi's eller puhdistamos har jag haft och gillat.

 • A 04/03/2016 1:49pm (7 år sen)

  Detta ska testas! Passar mig som är vegan :) använder du färska eller torkade dadlar och fikon?

  • Hanna Stigzelius 04/03/2016 6:36pm (7 år sen)

   Torkade :)

Skriv en kommentar