Recept på fancy och god efterrätt: Mini-pavlovas

onsdag 16 maj 2018 - 09:55 | 4 Kommentarer

I lördags på min tjejmiddag, bjöd jag på mini-pavlovas till efterätt. Jag har velat göra sådana redan länge men liksom aldrig haft tillfället eller kommit mej för. Det är i sej inte särskilt svårt, men om man som jag vill göra både marängerna och lemoncurden själv, så är det lite arbetsdrygt och kräver en del vispande. Men man kan också köpa färdiga maränger och lemoncurd på burk. Och då är det i alla fall lätt som en plätt. Jag letade inspiration på pinterest för min variant och googlade sen fram receptet skilt. Att laga båda lemoncurd och maräng samtidigt är annars genialt eftersom det skall äggvitor i marängerna med äggulor i curden! Annars har jag alltid problem med vad man skall göra med den del av ägget man inte behöver just då. 

Här kommer receptet:

Marängbottnar:
3st rumsvarma äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
1 msk maizenamjöl
Vispa först bara äggvitorna tills de är fasta, det tar några minuter. Sätt sedan till socker och citronsaft och vispa lite till. Tills marängsmeten är glansig och riktigt fast. Typ fyra-fem minuter ungefär. Vispa i maizenan. Sätt i en spritsstrut och spritsa ut marängbon i lämplig storlek. Spritsa en liten kant på sidorna, annars är det svårt att fylla dem sen. Av min smet blev det 6st marängbottnar. Grädda i 150 grader i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 100 grader och grädda 30 minuter till. Låt svalna och försvara luftigt. Jag lagade mina bottnar två dagar innan servering och de smakade utmärkt!

Lemoncurd:
2 citroner, både det rivna skalet och den pressade saften
2 äggulor
1 helt ägg
2 dl socker
100 gram smör
Riv skalet av citronerna, pressa saften, blanda med äggen och sockret. Ställ på spisen med låg värme under och rör hela tiden. Det tar en stund tills krämer tjocknar och man kan känna sej lite hopplös där ett tag, men se plötsligt så swooch så är det kräm. Cirkagurka en halv timme tog de nu senast. Men rör hela tiden! Enligt andra recept skall man hålla på med vattenbad och krångligheter men det orkar inte jag och det går finfint utan förutsatt att man rör hela tiden. Rör till sist i smöret i den varma krämen och låt svalna. Häll över i en burk och förvara i kylskåp. Den håller sej typ en vecka!

Marcarponefluff:
1,5dl grädde
150g mascarpone
1 tks vaniljsocker
Vispa grädden, tillsätt mascarpone och vaniljsocker och vispa ihop. 

Sen är det bara att bygga ihop dina minipavlovas. Ta en botten, ös på lite lemoncurd och toppa med mascarponefluff. Dekorera med en massa goda färska bär! Klart! Ser väldans proffsigt ut och smakar himmelskt. 

pavlova4Söt maräng, syrlig citronkräm, fluffigt gräddskum och färska bär. Den kombinationen kan liksom inte gå fel!

pavlova5Mina "mini-pavlovan" blev visst inte så väldans mini. Men man avgör själv hur stora man vill ha dem om man lagar marängerna själv. 

pavlova3Jag rekommenderar absolut att göra de här som dessert nästa gång du skall ha middagsgäster. Den här efterrätten är dessutom väldigt somrig tycker jag. Kanske på midsommar!? Midsommaren kommer ju snabbare än vi tror...

 

Kategorier:

Bakning Party

4

Kommentarer

  • Alexandra Grahn

    16.05.2018 11:29 (5 månader sen)

    Alltså nami!


  • Jill

    16.05.2018 18:27 (5 månader sen)

    Jag älskar alla ingredienser i det där! Tack för tipset, ska absolut testa.


  • Caroline Högnäs

    16.05.2018 20:19 (5 månader sen)

    Ååh, vad det där ser gott ut!!


  • Lina

    17.05.2018 23:13 (5 månader sen)

    OKEJ! WOW! Sparade det här direkt i min receptmapp. Nästan värt att fixa en middag asap endast för att få baka de här drömmarna. Nam.


Skriv kommentar