headersevendayssvartvitrosa2

Ronja Rövardötter och kräftkalas

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.08.2018

Kategorier:

Ett mycket bra sommarveckoslut går till ända. Ett veckoslut som varit fullspäckat med program. Slöa hemmaveckoslut tar vi sen i mörka grådaskiga november tänker jag. Nu måste man passa på medan det är ljust och ljuvligt. På fredagen efter dagis och jobb körde vi iväg mot Lovisa. Middag vid en trevlig restaurang nere vid hamnen och sedan Lurens sommarteaters Ronja. Pjäsen överträffade alla förväntningar. Amatörteater kan ju vara lite si och så, men den här var verkligen bra. Fast jag hade inte riktigt räknat med att den skulle ta hela tre timmar. Så vi var hemma väääldigt sent.

Som tur har vi världens bästa sovbarn (iaf när det kommer till att sova om mornarna, kvällarna är inte riktigt lika bra men...) och de sov till tio nästa morgon. Efter att både Maken och jag sprungit morgonlenkki packade vi återigen ihop oss i bilen, men den här gången körde vi västerut. Till Svärisarnas holme för den årliga familjekräftisen. Trots lite regnskurar och halvkaos med alla barn och barbarn på plats så hade vi en jättetrevlig kväll. Och kräftor är nog så gott! Som tur blir det ännu fler kräftisar i år. 

Jag kan väl inte påstå att jag är precis utvilad och ivrig på en till jobbvecka. Men det känns i alla fall bättre än för en vecka sedan. Månne man inte vänjer sej med vardagen snart....

kraftis0Hemkokta stora härliga röda kräftor. Snapsen skippar jag dock mer än gärna... Blä! 

kraftis1Det var meningen att barnen skulle sova, men eftersom det regnade och vi inte kunde sitta ute och äta som var tänkt så var det lite svårt för dem att komma till ro... Så det här fotot har Hubbe tagit då de fick komma upp en stund och sitta med oss i bordet.

kraftis2  Och det här! Kräft (och jul) koftan är på. Men sminket lämnade jag i stan....


Första augusti, är sommaren slut nu?!

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.08.2018

Kategorier:

Första augusti idag. Första dagisdagen för barnen igen efter ett, för dem, dryga sex veckor långt sommarlov. Tredje dagen jobb för mej efter min semester. Och jag kan väl inte direkt påstå att det skulle vara en lätt anpassning för oss alla att gå tillbaka till vardagen. Lillasyster frågade idag vid kvällsmaten när vi åker ut till holmen igen. Och det har kännats sällsynt trögt att motivera sej på jobbet. Men månne det inte tar sej snart. Känslan var ren mycket bättre idag än vad den var i måndags!

Ute är det ju dessutom fortfarande pangsommar. Och även om många klagar över hettan så älskar jag den. Det är så skönt när man inte behöver frysa! Jag blir varje gång lika förvånad när jag stiger ut från vårt iskalla kontor och känner den härliga tropiska värmen komma emot mej. Fast lite svårt att klä sej så man inte fryser inne just nu... På jobbet då. Hemma, i synnerhet i övrevåningen, har vi det nog varmt och skönt. Som tur finns det inga mygg pga torkan så vi sover med alla fönster öppna och det går hur bra som helst. 

Den här sommaren gick nog extra snabbt på nåt vis. Men hej, bara fyra månader kvar till jul då. Hehe. Och poff så är det sommar igen sen. Egentligen gillar jag ju hösten. Men kanske det beror på värmen eller nåt, för jag har inte alls fått den när höstlängtan och nystartskänslan ännu. Får hoppas de kommer sen med de svalare vindarna. Det ryktas ju om att de kommer fortare än man anar. 

bholmInte så konstigt att Lillasyster (och jag) längtar tillbaka hit...

 

 


De sista dagarna

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.07.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag försöker förtränga att det bara är några få dagar kvar av sommarsemestern 2018. Jag känner mej faktiskt inte alls redo att gå tillbaks till jobbet. Det fantastiska sommarvädret är ju av samma åsikt. Så jag förtränger. Och njuter det sista så mycket det bara går. Idag åker vi ut till skärgården igen. Att vara i stan några dagar var inte alls en bra idé. Det har inte kännats semesteraktigt alls, utan jag har bara kännt begynnande stress och press. Senast på måndag måste jag ha ställt om hjärnan. Att höst är bra. Rutiner är bra. Vardag är härligt. 

Men det är först på måndag....

IMG 4818Jag brukar känna höstsug när det närmar sej augusti. Längta efter rutiner och ordning och reda. Men i år känner jag det inte alls! Jag vill bara fortsätta åka båt, vara sminklös och inte fundera på nånting viktigt alls. 

IMG 4952Som tur verkar det ändå som att sommaren inte tar slut bara för att semestern gör det. Så jag måste väl bara se till att försöka ha energi att njuta även fast det är vardag och jobb!

 


Hemma och vänder

Skrivet av Hanna Stigzelius 13.07.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Kalispera bloggisar! Vi är tillbaks i Finland efter en ljuvlig resa till Grekland. Sån skillnad det är att resa med barn som är tre och fem mot för ett drygt ett år sen i Thailand då de var bara drygt 1,5 och 4 år. Nu hade vi ingen barnvagn, knappt några blöjor, inga hakklappar eller grötskedar med oss eller några dagssömnstidtabeller att följa! Också jag var som en annan person. För med en tre och fem åring kan man ju på riktigt slappa lite. Och lite somelakko gjorde gott (även om jag fuskade lite lite, med lov!). Jag tror jag skall fortsätta med detoxen imorgon då vi semestern tar vid på allvar igen.

Nu är vi bara i stan för att tvätta upp alla kläderna, få dem att torka och sen packa ner allt igen. Eftersom här också har blivit sommarvärme igen så vill vi inte ödsla för många semesterdagar i stan. Nej, ut till skärgården imorgon bara! Nu väntar jag bara på att barnen skall somna så jag själv kan gå och sova. Eftersom vi hade nattflyg med byte i Stockholm är jag (som är den enda i familjen som inte sovit päikkäre idag) mer än lovligt trött! Tror jag fick ihop max 3,5 timmar sömn igår natt. Gäsp! Men det var det värt för de billiga flygbiljetterna och den superba inledningsveckan på den här sommarsemestern!

IMG 4494Det bästa resesällskapet man kan ha! De här två har varit så duktiga hela veckan. 

IMG 4562Morgnarna såg oftast ut så här. Grekisk yoghurt (of course!) med frukt. En smörgås och kaffe. Utomhus med havsutsikt! 

IMG 4521

Efter ett litet nötallergimissöde så blev vi kompenserade med nytt rum med poolaccess och jacuzzi! Tänk att man kunde ha nytta av eländiga allergier!? Vem hade trott det. Och som tur gick det inte värre med den allergiska reaktionen denna gång än en natt och en halv dag av illamående och ont i magen. 

IMG 4610Hotellet var väldigt stort och påstod sej vara 5 stjärnor. De var det nu kanske inte riktigt. Och all inlcusive maten och drycken var nu just så man kunde vänta sej (inte bra inte dåligt...). Men vi hade ändå inte mycket att klaga på och trivdes utmärkt för de behov just vi hade!

IMG 4684Eftersom flyget hemåt for först sent hann vi med en kväll i Rhodos town också. Väldigt spännande med gamla stan och lite äkta turistande för de här två efter allt hotellhäng och poolbadande. 

IMG 4695 Efter en lååång hemresa flög vi över Åland och kom äntligen hem. För att åka tillbaka dit ner till skärgården igen imorgon!


Midsommarhelgen som var och nu ensam i stan

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.06.2018

Kategorier:

Hej hej! Jag skulle blogga ren på söndag, men så orkade jag bara inte efter den lång hemkörningen från holmen. Så jag tänkte att jag bloggar på måndag. Men så igår så kom jag hem så sent och datorn ville uppdatera sej och ja, det blev inget bloggande. Men nu så! Nu skall jag blogga. Jag borde ju logiskt sett ha all tid i världen, eftersom jag är ENSAM i stan. Maken och barnen blev kvar i skärgården eftersom de redan har semester. Men tydligen tar det mycket tid att jobba, förbereda och instruera köksremppa samt umgås med andra nära och kära om kvällarna. 

Först lite kort om vår midsommar. Den höll, som vanligt på att gå lite snett till en början! Först fick Hubbe feber på torsdag dag på dagis. Men vi beslöt ändå för att åka ut. Sen hade akkun i båten dött och båten ville inte starta. Som tur hade Maken råka köpa en extra akku, som egentligen skulle installeras i lilla båten på holmen, som funkade! Och båten startade efter någon halvtimmes mixtrande. Puh! Seeent på torsdag var vi ute. På fredag var det regn och storm. Men varmt och skönt inomhus. På lördag söndag var vädret sen bättre, även om luften ännu var lite kall. Vi har spelat spel, ätit gott, badat bastu och annat skärgårdsaktigt. En midsommar just i min smak. 

midsommarbloggenJag hittade till och med blommor! Men inga kransar i håret i år. Midsommarmaten bestod av nypotatis, sallad, gräddfilssås och mycket mumsig grillad lax. Till efterrätt hade jag fixat mina minipavlovas!

midsommarbloggen1Popcornsgrejen för brasan invigs. Men det krävs ännu lite övning för att se till att inte hälften av poppisarna bränns... Kanske man borde ha väntat på glöden?!

midsommarbloggen2En av gästerna hade med sej en radiostyrd båt!! Gissa om Hubbe var ivrig?!

midsommarbloggen3På lördag kunde vi duka lunch utomhus. Så härligt!

midsommarbloggen4Och på söndag var vädret ännu bättre.

midsommarbloggen5Där lämnade jag dem sedan. Lekandes på solvarma klippor. Sommaridyll! Medan man själv måste knega på i stan. Bara en och en halv vecka kvar så får jag också joina!


Våra sommarplaner

Skrivet av Hanna Stigzelius 12.06.2018

Kategorier:

Barnen har bara sju dagar kvar till sitt sommarlov. Jag själv får ännu vänta i dryga tre veckor till mitt. För ja, i år blir det en sommar som går lite i pusslandets tecken. Maken och jag har nämligen bara två gemensamma veckor ledigt, emedan barnen kommer få vara lediga i hela 6 veckor. Och även om det förstås är lite trist att inte kunna vara lediga tillsammans hela tiden, så tror jag nog det här också kommer bli riktigt bra. Maken funderar som bäst på vad de skall hitta på för äventyr veckorna efter midsommar då jag ännu jobbar. Troligen kommer de dra iväg på någon liten resa utan mej! Eller så blir det kvar ute i skärgården dit vi åker för att fira midsommar tillsammans med några vänner.

När min semester då sen äntligen börjar, två veckor efter midsommar, så drar vi direkt ut till skärgården. I två veckor skall vi vara där ute. På stället där jag verkligen kopplar av. Där inte ens internet fungerar på halva holmen. Där ens största funderar om dagarna är ifall man skall ta ett glas vin till maten och vad man skall laga för mat. Sånt gillar jag om somrarna. Kanske vi får någå båtvägna gäster? Eller tar oss själva iväg på nån liten båttur till någon spännande holme? Men för min del kan vi också bara stanna på holmen och bada bastu varannan dag i två veckor i sträck. 

Efter de två veckorna är Maken semester slut, men barnen och jag är ännu lediga en vecka till. Då tänker jag att vi kör några dagar i stan för att tvätta och duscha. Kanske ett besök på borgbacken? Och sen ut till skärgården igen, den gången till mina föräldrars sommarställe i Ekenäs. Där jag spenderat alla mina barndomssomrar. Det är väl den holmens "fel" att jag inte kan känna att det är sommar och ledigt förrän jag får komma ut till skärgården!

Så tja, kanske inga storslagna sommarplaner för oss i år med andra ord! Årets stora sommarresa sparas till september då jag tar ut min sista semestervecka och vi åker till Italien för att fira att Makens båda föräldrar fyller 60 år i år. Det ser jag så mycket fram emot. Och tack vare den resan så har jag inte heller någon "hinku" att måsta åka iväg den här sommaren heller. Eller jo, jag glömde ju, vi far ju på liten mini weekendresa redan nu på veckoslutet! Maken och jag. En lite extempore romantisk getaway. Som inledning på sommaren typ! Maken åker redan på torsdag på arbetsresa. Och jag flyger efter på fredag efter att Svärmor kommit för att ta hand om barnen. Jeij. Så nu vet nu hur vår sommar kommer se ut då! Vad skall du göra i sommar?

bholmblogg0Solvarma klippor och glittrande hav! Det är sommar det!

bholmblogg7Spegelblanka kvällar och myggor som surrar. Kanske en brasa och ett glas rosé. Bara några veckor nu så...

 


Ut till skärgården

Skrivet av Hanna Stigzelius 25.05.2018

Kategorier:

Äntligen fredag! Den här veckan har kännats evighetslång. Kanske för att man blev så van med kortare veckor där i början av maj!? Hur som haver kom fredagen mycket lämpligt. Maken är bortrest så vi bestämde oss för att också åka bort. Ett helt veckoslut i stan ensam med kidsen kände jag att min energi inte skulle räcka till för. 

Så vi åkte ut till skärgården med svärisarna. Här är ljuvligt. Som full sommar fast det är bara maj. Jag känner verkligen hur pulsen sänks här. Jag tror det beror på närheten till naturen och havet. Imorgon tänker vi vara ute hela dagen. Barnen var så ivriga att de somnade sent! Så nu hoppas jag givetvis att det leder till lång sovmorgon imorgon. Hoppas ni också njuter veckoslutet nånstans! Hörs på söndag! 

75C4125E 0699 46F2 BB28 D20A5D564AC3

Havet! Det gör mej lycklig.

E75EBACB B33D 468C 9510 E5B22A4417CA

”Kvällssol i motljus ombord på en båt” heter den här bilden.

43C2EE79 8FD9 435F B8A5 6A367075BF2BEn av de bättre vyerna här på jorden. Finska skärgården alltså! Det finns inte många vackrare ställen i mitt tycke.


Bloggträff, Brunch och Bakgårdshäng

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.05.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Vilken panghelg det varit så här långt! Jag inledde veckoslutet med bloggträff igår kväll. Och även om jag kände mej lite gammal då jag var den enda som inte var född på nittiotalet, så hade jag riktigt trevligt. Sofia som fixat allt hade verkligen gjort ett superjobb. Och bloggare är i regel alltid trevliga att umgås med (extra roligt att träffa Caroline som också bloggar här på Sevendays). Dessutom vann jag en tävling i vishet, haha. Det måste bero på att man blir klokare med åren. 

Idag har vi haft brunchgäster på förmiddagen. Eftersom jag inte ställt till med brunch på en stund så var jag extra ivrig och gick all in. Hembakt bröd, chiapuddings, bacon och äggmuffins, skumppa, frukt och ostbricka. Mmm. Gästerna var dessutom extra trevliga och speciellt kul för Lillasyster som inte sett sin kompis F på typ ett år! Vi avslutade med att gå ut på bakgården och blåsa såpbubblor.

Ute var det skönt så där blev vi fram tills för en halv timme sedan. I åtta timmar var barnen och jag ute. Solen värmde så att det kändes som sommar. Och min näsa är faktiskt lite röd. Om ni följer mej på instagram så har ni redan sett små glimtar från vår dag. Cykeltur, sandlådan, vattenlekar, klätterträd, iskaffe och både middag och kvällsmat utomhus. Min Pappa var också här av och an på kaffeträff. Han berättade att han köpt en dyr gasvärmare till lande ifall det blir lika kallt som de senaste åren. Så nu är jag bombsäker på att det kommer blir den varmaste sommaren på flera år, haha! Nu vet du var du läste det först, och vad det beror på. Tack Pappa!

1bloggtraffFredagkväll på Lost in Helsinki med en massa trevliga bloggtjejer. Jag åt en chevrésallad och drack  vin och bubbel. 

1bloggtraff1Sofia hade till och med fixat fantastiska goodiebags för oss. Choklad från Kaakaopuu, hadnkräm från Dermosil, te från Nord-te och Philip Teirs nya bok. Inte illa!

1bloggtraff2Brunchdags! Smoothies orkade jag inte fixa själv så jag köpte färdiga, tycker de här små från froosh alltid är goda!

1bloggtraff12Vi blev åtminstone mätta och nöjda.

1bloggtraff3Iskaffesäsongen inledd. Ljuvligt!

1bloggtraff4Jag möblerade om lite på bakgården. Så här blev det mycket bättre! Eller så bra det nu kan bli på vår slitna terass med ännu slitnare utemöblemang... I år fixar vi köket. Nästa år kanske det sen blir terassens tur...

1bloggtraff5Mina blommor gör mej lika glad som solen! Penséer, pärlhyacinter och stjärnöga. 

 


Weekend-getaway till skärgården

Skrivet av Hanna Stigzelius 03.09.2017

Kategorier:

Det här veckoslutet var just var jag behövde. Vi passade på att åka ut till svärisarnas holme, bara vi fyra. Mina svärföräldrar har nämligen flyttat i veckan så de hade inte själva tid att åka ut. Och jag slappnar av på ett helt annat sätt där ute. Det finns liksom inga måsten i skärgården. Hemma är det alltid något man borde göra, någon tvätt som skall tvättas eller något skåp som borde gås igenom. Vi gjorde precis det jag hade planerat. Var mycket ute, badade bastu, slappade i soffan framför brasan och åt supergoda kräftor. Till råga på allt sov barnen till nio. Man både sover och slappnar av bättre i skärgården, gäller såväl gammal som ung. Här kommer bildbomd:

vsVädret var inte så fint som utlovats. Men det gjorde inget. Vi njöt ändå. 

vs1Happy-Hanna utan smink men med fint nytt hår som klipptes och fixades i fredags. 

vs2Maken gillar att lägga pussel. Han la detta 1000 bitars pussel på under två timmar... 

vs3Vi som inte orkade pussla gick ut istället. Först lekte vi i lekstugan. 

vs4

Och sedan körde barnen lite båt. Svärfar har byggt denna i sommar och den är SÅ fin. Tog lite fler bilder som jag tänkte skulle få ett helt eget inlägg.

vs5Jag mutade barnen med godis och försökte mej på en liten fotoshoot, det gick så där. Det är svårt att sitta stilla och titta på kameran...

vs6Tack vare den friska luften somnade barnen snabbt och snällt och Maken och jag åt lite kvällsmat. 30 kräftor på tumis. Nami. Men snapsen, fy, jag drack inte upp min. Det bara inte gick. 

 


Kräftis, storm och nackspärr

Skrivet av Hanna Stigzelius 13.08.2017

Kategorier:

Så var det söndagkväll. Vi har haft ett riktigt skönt veckoslut ute på svärisarnas holme i skärgården. Igår var det nämligen dags för den årliga familjekräftisen. Eftersom en av Makens bröder tyvärr blev sjuk så hade vi extra mycket kräftor. Så gott. Och trevligt. På kvällen då vi badade bastu så kom också stormen Klara på besök. Herrejess så det blåste och blixtrade. Inifrån bastun såg det ut som att vi var inne i en biltvätt, så lite såg man ut. Allt bara flög. Som tur hände inget värre. Parasollet på standen hade åkt omkull och några kvistar flugit ner. Jag oroade mej också för vårt parasoll hemma i stan, men som tur i onödan. Allt stod kvar hemma på bakgården som vi lämnat det. 

Det enda som lite stört mej är min envisa nackont. Jag har nu haft nackspärr och ont i nacken i drygt två veckor. Var redan till läkaren förra veckan men hon menade nu att det inte är nåt allvarligare. Men det är inte precis så roligt att måsta äta värkmedecin varje dag för att man har så styv och ond nacke att det strålar upp i huvudet och ger en migrän utan piller. Måste kanske slå en signal till läkaren igen om det här nu ännu håller i sej i veckan. Jag är inte van vid krämpor! Så irriterande och lite fundersam och hypokondrisk blir man ju dessutom....

IMG 0289Nya kräftlyktor från Indiska!

IMG 0311Så gott! Egenkokta kräftor enligt Makens mormors hemliga recept.