headersevendayssvartvitrosa2

Tillbaka i stan

Skrivet av Hanna Stigzelius 03.08.2020

Kategorier:

Fyra veckors semester gick så fort. Fastän vi inte ens gjort särdeles mycket. Mest bara slappat på holmen i skärgården, läst böcker, bastat, tränat lite och haft några gäster. Så skönt det var med semester! Vanligtvis brukar jag känna mej rätt taggad på höst och nystart och allt vad höstpepp heter, men inte riktigt i år. Kanske för att jag vet att jag inte kommer ha tid för höstpepp. Nu blir det nämligen flytt och jobb för hela slanten. Men innan vi går vidare till allt det som komma skall, tänker jag hänga kvar i sommarens lata dagar lite till ännu. Här en bildbomb från sommarsemestern 2020 hos familjen Stigzelius;

minskadeDSC03332På besök på grannholmen. minskadeDSC03365Sommarens mat; pizza. Maken har ju byggt en pizzaugn på holmen och pizzan man lagar i den blir sååå god. Tror jag skall försöka få till ett helt inlägg om pizza och att bygga pizzaugn här snart!minskadeDSC03393Vädret har ju inte helt varit på vår sida i sommar. Det har varit rätt kallt och mycket blåsiga dagar. Som tur kan man tända ljus och mysa inomhus då.minskadeDSC03435Sommarens bästa investering; trampolinen. Det har hoppats i timtals på den här, varje dag!minskadeDSC03474Just den här kvällen när vi metade nappade det inte alls, men en kväll lite senare på sommaren nappade det destu mer; 25 abborrar på två timmar. Alla på svirvel så bra storlek på dem dessutom.minskadeDSC03689Vi åkte också på vår första längre tur med båten, tre nätter på Åland blev det. Just de dagarna var det härligt somrigt väder dessutom, bra prickat av oss!minskadeDSC03606En av nätterna vid Kastelholm där de här söta fåren också bodde. minskadeDSC03759Sista semesterveckan kom också Makens bror med familj ut till holmen och vi korkade Kräftsäsongen! Nami.


Ett veckoslut i augusti

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.08.2019

Kategorier:

Ett augustiveckoslut när det är som allra bäst. Skärgården, ljumma kvällar, salta dopp i havet, kräftis med massa skratt, gott vin och hela familjen samlad. Flera gånger tänkte jag hur tacksam jag är som fått den bästa svärfamiljen man gifta in sej i. Barnen ville förstås inte somna, fastän vi började kräftisen först efter nio. Så de fick sitta med, dricka cokis ur snapsglas och gå och sova sen när de själva blev trötta. Minnen för livet. De sista sommardagarna.  Tack för detta veckoslut! 

batch DSC01152Dukat för lunch på berget!batch DSC01215Full fart på de fyra kusinerna. Tur vi var många vuxna som kunde turas om att springa efterbatch DSC01284Frisbeegolf och lekar innan kvällens höjdpunkt.batch DSC01300Kräftor! Finns det något bättre en augustilördag? batch DSC01303Stämningsfullt att sitta ute. Även om det ju nog kom en del regnstänk på oss... Ilmatieteenlaitos sadetutka hade fel! Som tur är vi inte gjorda av socker och det slutade snabbt...batch DSC01323Svårt att fota i skymningen. Världens bästa svärisfamilj.

 


Mangosalsa, bästa tillbehöret till allt som är grillat

Skrivet av Hanna Stigzelius 08.08.2019

Kategorier:

Om somrarna äter vi grillmat mest hela tiden. Det är ju bara så enkelt och så gott. Varje sommar hittar vi dock alltid nya favoriter. Nån sommar var det grillkorgen som fick oss att grilla grönsaker hela tiden (skär morot i skivor, broccoli i mindre bitar, lite lök och kanske en zuccini i bitar, marinera i olja, salt och vitlökspulver och grilla ca 20-30 minuter i grillkorg!). En annan sommar var det "kaljakana" som var den nya hitten. För några somrar sen åt vi tabbouleh till typ allt grillat, och i år har nyheten varit mangosalsa. Så gott och fräscht! Och väldigt gott tilltugg till allt som vi grillat. Passar såväl till scampi, grisfilé och höna som lax! Lite grönsallad till bara och så är man klar. 

Som alltid höftar jag när jag lagar mat, jag mäter aldrig noga utan tar lite som det kommer sej och enligt vad man har hemma. Första salsan gjorde jag efter att ha googlat typ fem recept och sen mixat dem alla. Men det här är ungefär vad du behöver:
1 mogen mango
1-2 tomater
½ kruka koriander
½ chili
1 liten shalottenlök eller rödlök
½ saften av en halv lime

Hacka mango i passliga bitar. Finhacka chili, koriander och lök och blanda alltihop. Squeeza över lime och låt smaka av sej typ 15 minuter och njut tillsammans med grillmat! 

batch DSC00997Mmm, sött, lite syrligt och lite spicigt på samma gång. OM man motförmodan inte skulle gillar koriander, kan jag tänka mej att man kan byta ut den mot persilja?!IMG 9685En av alla sommarens grillmiddagar, grillade scampi med mangosalsa och grönsallad. Mycket gott! Speciellt med skumppa till då....batch DSC00999Vad äter du till grillmaten?


Jag börjar vara redo för hösten

Skrivet av Hanna Stigzelius 06.08.2019

Kategorier:

Sista semesterdagen på g här. Jag valde att hålla måndag och tisdag ledigt ännu, då de är Hubbes första förskoledagar, så att han skulle få lite mjukare start med allt det nya (det har gått super!). Men så värst semestriga har mina dagar inte varit hittills. Har haft en todo-lista lika lång som en giraffhals. Och har väl ännu cirkagurka hälften av grejerna kvar att göra. Men skönt förstås att få bort en massa must does innan man går tillbaks till jobbet. Att få fixa på i lugn och ro är ju nästan som semester ändå. Och så blir jobbstarten lite softare när jag bara har tre jobbdagar denna vecka. Smart va?!

Sommaren har varit superskön. Och som vanligt har den gått alldeles för snabbt. Sista veckan då det blev bara vår lilla familj på holmen var verkligen avkopplande. Vi har inte gjort många knop. Läst böcker (tänker förresten försöka få till några boktips-inlägg för både lite och stor läsare/lyssnare!), ätit glass, grillat, badat bastu, simmat i havet och åkt lite båt. Få se om jag får inspis att blogga lite skärgårdstips också... Just nu känner jag i alla fall grym blogginspis efter att knappt ha bloggat på hela sommaren!  Och så där smått börjar jag bli pepp på hösten också. Jag är en riktig höstmänniska. Nu är min tid för omstart och förändring. Men mer om det också senare! Ville bara logga in här och snabbt säga hej! Hur har din sommar varit?!

batch DSC01016En av de första grejerna jag gjorde då vi kommit hem igen, var att gå ut i trädgården och plocka denna bukett! Älskar att man kan plocka blommor på egen gård! 


Ronja Rövardötter och kräftkalas

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.08.2018

Kategorier:

Ett mycket bra sommarveckoslut går till ända. Ett veckoslut som varit fullspäckat med program. Slöa hemmaveckoslut tar vi sen i mörka grådaskiga november tänker jag. Nu måste man passa på medan det är ljust och ljuvligt. På fredagen efter dagis och jobb körde vi iväg mot Lovisa. Middag vid en trevlig restaurang nere vid hamnen och sedan Lurens sommarteaters Ronja. Pjäsen överträffade alla förväntningar. Amatörteater kan ju vara lite si och så, men den här var verkligen bra. Fast jag hade inte riktigt räknat med att den skulle ta hela tre timmar. Så vi var hemma väääldigt sent.

Som tur har vi världens bästa sovbarn (iaf när det kommer till att sova om mornarna, kvällarna är inte riktigt lika bra men...) och de sov till tio nästa morgon. Efter att både Maken och jag sprungit morgonlenkki packade vi återigen ihop oss i bilen, men den här gången körde vi västerut. Till Svärisarnas holme för den årliga familjekräftisen. Trots lite regnskurar och halvkaos med alla barn och barbarn på plats så hade vi en jättetrevlig kväll. Och kräftor är nog så gott! Som tur blir det ännu fler kräftisar i år. 

Jag kan väl inte påstå att jag är precis utvilad och ivrig på en till jobbvecka. Men det känns i alla fall bättre än för en vecka sedan. Månne man inte vänjer sej med vardagen snart....

kraftis0Hemkokta stora härliga röda kräftor. Snapsen skippar jag dock mer än gärna... Blä! 

kraftis1Det var meningen att barnen skulle sova, men eftersom det regnade och vi inte kunde sitta ute och äta som var tänkt så var det lite svårt för dem att komma till ro... Så det här fotot har Hubbe tagit då de fick komma upp en stund och sitta med oss i bordet.

kraftis2  Och det här! Kräft (och jul) koftan är på. Men sminket lämnade jag i stan....


Första augusti, är sommaren slut nu?!

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.08.2018

Kategorier:

Första augusti idag. Första dagisdagen för barnen igen efter ett, för dem, dryga sex veckor långt sommarlov. Tredje dagen jobb för mej efter min semester. Och jag kan väl inte direkt påstå att det skulle vara en lätt anpassning för oss alla att gå tillbaka till vardagen. Lillasyster frågade idag vid kvällsmaten när vi åker ut till holmen igen. Och det har kännats sällsynt trögt att motivera sej på jobbet. Men månne det inte tar sej snart. Känslan var ren mycket bättre idag än vad den var i måndags!

Ute är det ju dessutom fortfarande pangsommar. Och även om många klagar över hettan så älskar jag den. Det är så skönt när man inte behöver frysa! Jag blir varje gång lika förvånad när jag stiger ut från vårt iskalla kontor och känner den härliga tropiska värmen komma emot mej. Fast lite svårt att klä sej så man inte fryser inne just nu... På jobbet då. Hemma, i synnerhet i övrevåningen, har vi det nog varmt och skönt. Som tur finns det inga mygg pga torkan så vi sover med alla fönster öppna och det går hur bra som helst. 

Den här sommaren gick nog extra snabbt på nåt vis. Men hej, bara fyra månader kvar till jul då. Hehe. Och poff så är det sommar igen sen. Egentligen gillar jag ju hösten. Men kanske det beror på värmen eller nåt, för jag har inte alls fått den när höstlängtan och nystartskänslan ännu. Får hoppas de kommer sen med de svalare vindarna. Det ryktas ju om att de kommer fortare än man anar. 

bholmInte så konstigt att Lillasyster (och jag) längtar tillbaka hit...

 

 


De sista dagarna

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.07.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag försöker förtränga att det bara är några få dagar kvar av sommarsemestern 2018. Jag känner mej faktiskt inte alls redo att gå tillbaks till jobbet. Det fantastiska sommarvädret är ju av samma åsikt. Så jag förtränger. Och njuter det sista så mycket det bara går. Idag åker vi ut till skärgården igen. Att vara i stan några dagar var inte alls en bra idé. Det har inte kännats semesteraktigt alls, utan jag har bara kännt begynnande stress och press. Senast på måndag måste jag ha ställt om hjärnan. Att höst är bra. Rutiner är bra. Vardag är härligt. 

Men det är först på måndag....

IMG 4818Jag brukar känna höstsug när det närmar sej augusti. Längta efter rutiner och ordning och reda. Men i år känner jag det inte alls! Jag vill bara fortsätta åka båt, vara sminklös och inte fundera på nånting viktigt alls. 

IMG 4952Som tur verkar det ändå som att sommaren inte tar slut bara för att semestern gör det. Så jag måste väl bara se till att försöka ha energi att njuta även fast det är vardag och jobb!

 


Hemma och vänder

Skrivet av Hanna Stigzelius 13.07.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Kalispera bloggisar! Vi är tillbaks i Finland efter en ljuvlig resa till Grekland. Sån skillnad det är att resa med barn som är tre och fem mot för ett drygt ett år sen i Thailand då de var bara drygt 1,5 och 4 år. Nu hade vi ingen barnvagn, knappt några blöjor, inga hakklappar eller grötskedar med oss eller några dagssömnstidtabeller att följa! Också jag var som en annan person. För med en tre och fem åring kan man ju på riktigt slappa lite. Och lite somelakko gjorde gott (även om jag fuskade lite lite, med lov!). Jag tror jag skall fortsätta med detoxen imorgon då vi semestern tar vid på allvar igen.

Nu är vi bara i stan för att tvätta upp alla kläderna, få dem att torka och sen packa ner allt igen. Eftersom här också har blivit sommarvärme igen så vill vi inte ödsla för många semesterdagar i stan. Nej, ut till skärgården imorgon bara! Nu väntar jag bara på att barnen skall somna så jag själv kan gå och sova. Eftersom vi hade nattflyg med byte i Stockholm är jag (som är den enda i familjen som inte sovit päikkäre idag) mer än lovligt trött! Tror jag fick ihop max 3,5 timmar sömn igår natt. Gäsp! Men det var det värt för de billiga flygbiljetterna och den superba inledningsveckan på den här sommarsemestern!

IMG 4494Det bästa resesällskapet man kan ha! De här två har varit så duktiga hela veckan. 

IMG 4562Morgnarna såg oftast ut så här. Grekisk yoghurt (of course!) med frukt. En smörgås och kaffe. Utomhus med havsutsikt! 

IMG 4521

Efter ett litet nötallergimissöde så blev vi kompenserade med nytt rum med poolaccess och jacuzzi! Tänk att man kunde ha nytta av eländiga allergier!? Vem hade trott det. Och som tur gick det inte värre med den allergiska reaktionen denna gång än en natt och en halv dag av illamående och ont i magen. 

IMG 4610Hotellet var väldigt stort och påstod sej vara 5 stjärnor. De var det nu kanske inte riktigt. Och all inlcusive maten och drycken var nu just så man kunde vänta sej (inte bra inte dåligt...). Men vi hade ändå inte mycket att klaga på och trivdes utmärkt för de behov just vi hade!

IMG 4684Eftersom flyget hemåt for först sent hann vi med en kväll i Rhodos town också. Väldigt spännande med gamla stan och lite äkta turistande för de här två efter allt hotellhäng och poolbadande. 

IMG 4695 Efter en lååång hemresa flög vi över Åland och kom äntligen hem. För att åka tillbaka dit ner till skärgården igen imorgon!


Midsommarhelgen som var och nu ensam i stan

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.06.2018

Kategorier:

Hej hej! Jag skulle blogga ren på söndag, men så orkade jag bara inte efter den lång hemkörningen från holmen. Så jag tänkte att jag bloggar på måndag. Men så igår så kom jag hem så sent och datorn ville uppdatera sej och ja, det blev inget bloggande. Men nu så! Nu skall jag blogga. Jag borde ju logiskt sett ha all tid i världen, eftersom jag är ENSAM i stan. Maken och barnen blev kvar i skärgården eftersom de redan har semester. Men tydligen tar det mycket tid att jobba, förbereda och instruera köksremppa samt umgås med andra nära och kära om kvällarna. 

Först lite kort om vår midsommar. Den höll, som vanligt på att gå lite snett till en början! Först fick Hubbe feber på torsdag dag på dagis. Men vi beslöt ändå för att åka ut. Sen hade akkun i båten dött och båten ville inte starta. Som tur hade Maken råka köpa en extra akku, som egentligen skulle installeras i lilla båten på holmen, som funkade! Och båten startade efter någon halvtimmes mixtrande. Puh! Seeent på torsdag var vi ute. På fredag var det regn och storm. Men varmt och skönt inomhus. På lördag söndag var vädret sen bättre, även om luften ännu var lite kall. Vi har spelat spel, ätit gott, badat bastu och annat skärgårdsaktigt. En midsommar just i min smak. 

midsommarbloggenJag hittade till och med blommor! Men inga kransar i håret i år. Midsommarmaten bestod av nypotatis, sallad, gräddfilssås och mycket mumsig grillad lax. Till efterrätt hade jag fixat mina minipavlovas!

midsommarbloggen1Popcornsgrejen för brasan invigs. Men det krävs ännu lite övning för att se till att inte hälften av poppisarna bränns... Kanske man borde ha väntat på glöden?!

midsommarbloggen2En av gästerna hade med sej en radiostyrd båt!! Gissa om Hubbe var ivrig?!

midsommarbloggen3På lördag kunde vi duka lunch utomhus. Så härligt!

midsommarbloggen4Och på söndag var vädret ännu bättre.

midsommarbloggen5Där lämnade jag dem sedan. Lekandes på solvarma klippor. Sommaridyll! Medan man själv måste knega på i stan. Bara en och en halv vecka kvar så får jag också joina!


Våra sommarplaner

Skrivet av Hanna Stigzelius 12.06.2018

Kategorier:

Barnen har bara sju dagar kvar till sitt sommarlov. Jag själv får ännu vänta i dryga tre veckor till mitt. För ja, i år blir det en sommar som går lite i pusslandets tecken. Maken och jag har nämligen bara två gemensamma veckor ledigt, emedan barnen kommer få vara lediga i hela 6 veckor. Och även om det förstås är lite trist att inte kunna vara lediga tillsammans hela tiden, så tror jag nog det här också kommer bli riktigt bra. Maken funderar som bäst på vad de skall hitta på för äventyr veckorna efter midsommar då jag ännu jobbar. Troligen kommer de dra iväg på någon liten resa utan mej! Eller så blir det kvar ute i skärgården dit vi åker för att fira midsommar tillsammans med några vänner.

När min semester då sen äntligen börjar, två veckor efter midsommar, så drar vi direkt ut till skärgården. I två veckor skall vi vara där ute. På stället där jag verkligen kopplar av. Där inte ens internet fungerar på halva holmen. Där ens största funderar om dagarna är ifall man skall ta ett glas vin till maten och vad man skall laga för mat. Sånt gillar jag om somrarna. Kanske vi får någå båtvägna gäster? Eller tar oss själva iväg på nån liten båttur till någon spännande holme? Men för min del kan vi också bara stanna på holmen och bada bastu varannan dag i två veckor i sträck. 

Efter de två veckorna är Maken semester slut, men barnen och jag är ännu lediga en vecka till. Då tänker jag att vi kör några dagar i stan för att tvätta och duscha. Kanske ett besök på borgbacken? Och sen ut till skärgården igen, den gången till mina föräldrars sommarställe i Ekenäs. Där jag spenderat alla mina barndomssomrar. Det är väl den holmens "fel" att jag inte kan känna att det är sommar och ledigt förrän jag får komma ut till skärgården!

Så tja, kanske inga storslagna sommarplaner för oss i år med andra ord! Årets stora sommarresa sparas till september då jag tar ut min sista semestervecka och vi åker till Italien för att fira att Makens båda föräldrar fyller 60 år i år. Det ser jag så mycket fram emot. Och tack vare den resan så har jag inte heller någon "hinku" att måsta åka iväg den här sommaren heller. Eller jo, jag glömde ju, vi far ju på liten mini weekendresa redan nu på veckoslutet! Maken och jag. En lite extempore romantisk getaway. Som inledning på sommaren typ! Maken åker redan på torsdag på arbetsresa. Och jag flyger efter på fredag efter att Svärmor kommit för att ta hand om barnen. Jeij. Så nu vet nu hur vår sommar kommer se ut då! Vad skall du göra i sommar?

bholmblogg0Solvarma klippor och glittrande hav! Det är sommar det!

bholmblogg7Spegelblanka kvällar och myggor som surrar. Kanske en brasa och ett glas rosé. Bara några veckor nu så...