headersevendayssvartvitrosa2

Sömnskola

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.03.2016 | 4 Kommentarer

Kategorier:

Om nu allt går enligt planerna så blir det sömnskola för Lillasyster i påsk. Hon har nog egentligen alltid sovit bra, och sover nog nu också bra, men det är nattätande som jag vill ta tag i. För det har varit alldeles för lätt för mej att bara amma så fort hon vaknar på natten. Allt för att inte Hubbe skall vakna och jag själv också skall få somna om så snabbt som möjligt. Och det här har så klart lett till att hon nu inte somnar om utan bröstet om hon vaknar på natten. Vanliga nätter äter hon 1-2 gånger. Men ibland upp till 4-5. Inte okej om man är nästan tio månader gammal och äter bra på dagarna. Amningshormonerna påverkar inte heller mej längre lika starkt så jag blir ju också helt durrig i huvudet de nätter som sömnen varit väldigt hackig. 

Med Hubbe tog det tre nätter så slutade började han sova hela nätter utan skrik. Han var då några veckor äldre än vad Lillasyster är nu. Jag tycker hon har lite starkare temperament än vad han hade i samma ålder, men hoppas att det går lika snabbt och lätt med henne. Då för två år sedan var det lättare eftersom Hubbe sov i eget rum. Nu har vi ju Lillasyster inne hos oss, och efter nattningarna på vintersemestern, så tänker jag nog inte flytta in Lillasyster till Hubbe ännu på en stund. Men bra att det blir påsk. Så kan vi alla sova länge på morgonen om det blir skrikigt och vaket på natten. 

Planen är att Maken får sköta lugnandet och nattandet. Jag skall gömma mej under täcket med öronproppar i öronen. Hon får veta att han är där, han ser till att hon har sin tuttis (nappen) och får gå och paja och trösta om det blir riktigt skrikpanik. Helst inte ta upp, utan bara paja henne i sängen och berätta att allt är bra. Kanske hon kan få lite vatten om hon vill ha. Vi måste nog också förvarna Hubbe kvällen innan att det kan hända att Lillasyster kommer vara ledsen i natt, så att han inte vaknar och undrar vad det riktigt är som händer. Som tur brukar han inte vakna om hon skriker, för det har ju hänt. Fyra nätter borde räcka om hon följder standarden för sömnskolebabysar. Hoppas! Håll tummarna för oss. Det skulle vara väldans skönt att få börja sova hela nätter minsann.

prinsessan2Här hoppas vi att den lilla fröken snart sover hela nätter igenom utan ett endaste pip, visst?!

 

Någon annan som sömnskolat? Hur har det gått för er och lillisarna?

Kommentarer

 • Best4baby 23/03/2016 12:31pm (8 år sen)

  Vi har precis för ca 1,5 vecka sen börjat med avvänjningen av nattmatandet för vår lilla på 10 månader. Det tog ca 3 nätter för honom att vänja sig så pass att han nu kan vakna en gång på natten men somna om själv. Så det känns väldigt lyxigt! Har skrivit om det på bloggen också: http://nouw.com/best4baby/vad-har-vi-gett-oss-in-pa-23974134?cache=729093799

  • Hanna Stigzelius 24/03/2016 9:34am (8 år sen)

   Tre nätter tog det för storebror också vill jag minnas! Hoppas hon är likadan :) Det skulle kännas sååå lyxigt att få sova ostört.

 • Sofia 23/03/2016 8:52pm (8 år sen)

  Jag minns att vi körde en lite "snällare" variant och började först ge ersättning ur flaska typ 1 gång per natt, sedan vatten ur pipmugg och ganska snart efter det började han sova hela nätter. Minns inte hur länge det tog men kanske ett par veckor.

  • Hanna Stigzelius 24/03/2016 9:35am (8 år sen)

   Jag vet mej med själv att jag "lipsur" så lätt om det blir soft version. Det är liksom allt eller inget med mej. För jag har nog försökt att ge vatten tidigare. Eller att inte amma och så... Men sen så ger jag upp så fort hon skriker, haha. Ersättning vill jag nog inte ge, känner att det bara är ännu jobbigare då man måste gå ner efter och värma och ha sej.

 • Eva 23/03/2016 9:31pm (8 år sen)

  Jag ska om några månader avvänja lillen från nattmaten. Berätta gärna hur det gick och hur ni gjorde. Tar gärna emot tips.

  • Hanna Stigzelius 24/03/2016 9:36am (8 år sen)

   Rapport och tips kommer om en vecka när vi förhoppningsvis redan sovit ett par hela nätter :)

 • Ina 24/03/2016 5:51pm (8 år sen)

  Med D och E gick det smärtfritt att sluta nattamma, och konstigt nog vaknar D och E ganska sällan av att den andra gallskriker eller yrar på natten/kvällen.. En gång vrålade E som en galning nästan 20-30min och D sov som en stock!! Men sen har vi ju våra nattningar som fortfarande är rätt struliga, bättre blir det dock hela tiden :)

  • Hanna Stigzelius 25/03/2016 3:02pm (8 år sen)

   Våra nattningar går som tur bra. Och Hubbe sover ju oftast gott hela nätterna. Månne inte Lillasyster snart lär sej hon med :) Fast första natten var inte smärtfri precis...

Skriv en kommentar