headersevendayssvartvitrosa2

Sy och sticka till dockan

Skrivet av Hanna Stigzelius 03.02.2019

Kategorier:

Stackars Lillasysters dockor är nakna så gott som hela tiden. Att klä av dem är tydligen betydligt enklare och roligare än att klä på dem. Och bara av se på dem så börjar jag själv frysa, haha. Så jag beslöt mej för att försöka åtgärda problemet. Lite nya kläder till dem kanske kunde hjälpa? Det första jag fixade var att sticka en mössa. Sen stickade jag sockor, halsduk och vantar av bara farten. Att sticka i dockstorlek är så roligt då det går så snabbt. På en kväll hinner man sticka två par sockor! På en veckan en hel kollektion. 

De varma accessoarerna hjälpte lite grann (även om Lillasysters Puppe nog lånade dem väldigt ivrigt i början och dockan fick fortsätta frysa...) men inte tillräckligt. Det behövdes också kläder. Och det kändes som ett lite för invecklat stickprojekt att sticka en kofta. Så istället drog jag fram symaskinen och letade fram några jerseytyger i pysselskåpet. Via Pinterest hittade jag några enkla tutorials på t-skjorta och byxor. Och nån timme senare behövde dockan inte längre vara naken. Så roligt projekt! Och nu blev jag ivrig på att både sticka och sy mer. Det är alltid bra att börja smått för att få igång kreativitet och inspirationen igen. 

nyakladertidockanRestgarner och tyg som redan fanns hemma. När man syr till en docka är det ju inte heller lika noga som om plaggen skall användas "på riktigt".

nyakladertidockan1Plaggen passar perfekt! Och är lätta att klä på (och ännu lättare att klä av...)

 


När sonen får välja färg

Skrivet av Hanna Stigzelius 31.01.2018

Kategorier:

Ett av mina nyårslöften går det i alla fall bättre med. Nämligen kreativa projekt-målet (lenkki har jag ju inte varit på ännu i år, krhm). Januaris kreativa projekt blev klart redan för några veckor sedan. Och projekt nummer två blir typ klart ikväll. Årets första projekt blev att sticka yllesockor till barnen. De sockor som passar förra vintern var inte direkt passliga längre... För att uppmuntra till användning av sockorna så har jag låtit barnen själva välja garn. Och de valde inte precis de färger jag själv skulle ha använt... Men men, huvudsaken är att användarna är nöjda och vill ha sockorna på fötterna när det är bitande kallt ute. 

Att sticka om kvällarna är förresten så rofyllt. Och jag älskar att det känns nyttigt fastän man samtidigt gör något slappt som att sitta i soffan och titta på tv. Det blir liksom mer okej när man stickar. Att sticka är faktiskt nästan lite som terapi. Man slappnar av och blir lycklig. Kanske februaris kreativa projekt också blir något på stickorna?! Jag har faktiskt några idéer på lut redan. 

1hubbessockorSockor enligt Hubbes önskemål, orange med gråa ränder. Lätta att hålla reda på på dagis i alla fall!

1hubbessockor1Lillasysters sockor är också fem före färdiga, bara tåintagningarna kvar på den andra sockan nu.


Matchande ribbstickade mössor

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.02.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Äntligen har jag fått klart mitt senaste stickprojekt. Jag har stickat två ribbstickade mössor med tofs i mjukaste baby alpacka från Drops. En till mej och en till Lillasyster, så vi kan matcha. Eller matcha med Hubbe! För när han såg mössorna ville han ha den ena. Så kanske jag måste sticka ännu en trejde. Jag gillar sådana här enkla kvällsstickprojekt att ha i soffan när man tittar på tv. Och min mössa använde jag redan i lördags när vi var till Sveaborg. Kanske jag till och med stickar två till, en till Maken också, så kan vi matcha hela familjen. Eller blir det kanske lite fööör cheesigt?!

mossorSamma garn, samma tofs. Bara några fler maskor på den större. Annars likadana. 

mossor1Det var min väninna Emma som hade beställt likadana matcahde mössor till sej och sin dotter som inspirerade mej till projektet!

mossor2Matchy matchy!

mossor3Min finaste gosnos. 


Stickad mössa med tofs

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.11.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Minns ni mitt stickprojekt?! Mössan blev faktiskt redan klar för några veckor sedan, men jag har väntat på tofsen som jag beställde via Wish, tack vare tips från Cindy. Nu är den på plats och Lillasyster har tagit i bruk mössan. Jag är så nöjd. Fast jag borde ha stickat några varv till för nu kommer nog inte mössan rymmas på hela vintern är jag rädd... Som tur håller jag redan på med en till, i rosa. 

Eftersom jag inte är den mest avancerade stickgurun ännu, så ville jag ha ett väldigt enkelt mönster. Inte det lättaste att hitta kan jag tala om! Till slut hittade jag detta på pinterest som jag använde som bas. Så genialt att först sticka öronlapparna och sedan sätta över allt på rundsticka och bara sticka nerifrån och upp. Mycket enklare än att först sticka mössan, ta upp maskor i sidorna och krångla till det... Nej, det här mönstret var perfekt för mej. Jag stickade ett varv till på öronlapparna, och fem maskor mer på själva mössan för att få den lite större. Totalt hade jag 100 maskor att sticka runt på rundstickan. Och garnet jag använde var Drops Baby Merino. Så mjukt och skönt! Ett nystan räckte mer än väl. 

Banden gjorde jag genom att sätta tre maskor på en sticka. Sticka dem, men vänd inte och sticka tillbaka, utan fortsätta sticka runt. Och så fortsätter man hela tiden, man vänder aldrig. Så blir det som ett rör. Enkelt att sticka och ser proffsigt ut tycker jag. Snyggare än tvinnat i mitt tycke. Sen syr man bara fast dem ordentligt i öronlapparna.

mossaTadaa! Inga flätmönster eller krångligheter. Bara enkelt rätt och slätt. Just som det helst skall vara då jag stickar. 

mossa2Vi tog några foton på mössan in action idag när vi kom efter att ha lämnat Hubbe på dagis.

mossa3Fröken satt riktigt duktigt och poserade på vår lilla farstutrapp. Hennes jacka har jag köpt på loppis och skorna är från H&M.

mossa4Nå, efter kanske tio sekunder gjorde hon förstås ett rymningsförsök. Puppe skall förstås komma med...

mossa5Några varv högre skulle pipon ha bordat vara. Men men, jag måste väl bara sticka en till och låta denna gå vidare till nån av de mindre kusinerna...

 


Nytt projekt

Skrivet av Hanna Stigzelius 11.10.2016 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

nyttprojekt

Förra veckan besökte jag min favoritgarnbutik och köpte några nystan med supermjukt babymerino garn. Det skall bli till mössor är det tänkt. Varsinn till barnen. Och förhoppningsvis blir de klara innan det vår... Jag hade först tänkt virka mössorna. Men efter att ha virkat kanske 20 varv så bev det till att sprätta, det blev bara inte bra. Och nu letar jag som bäst efter det perfekta mössmönstret för en varm lättstickad och fin toddlermössa. Det lutar mot detta mönster, eller detta. Jag vill absolut ha öronlappar på mössorna. Och sen ska jag fixa en fluffboll på toppen också är det tänkt. Få nu se bara när jag får tillräckligt med tid för att komma igång på allvar...


DIY: Virkade korgar

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.04.2016 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

virkadekorgJag började och vips hade jag virkat tre!

Jag har en ny hang-up. Nämligen att virka korgar. Jag började förra veckan med en, som de som följder mej på instagram kunnat se (lillahannaistoravarlden heter jag där). Och sen dess har jag knappt gjort något annat. Tre korgar har det blivit, hittills. Det går så snabbt att virka. Och när man börjar kan man inte sluta. Eller nu blev jag faktiskt så illa tvungen att ta en paus, då mitt garn tog slut. Så antingen måste jag slakta några t-skjortor eller fara till garnbutiken och köpa mer. För jag vill inte sluta virka. Instruktioner hittar du bland annat här. Fast jag gjorde lite annorlunda och skippade luftmaskorna i början på varje varv på korgens kanter. Tyckte det blev snyggare så. Det är verkligen urenkelt. Jag har inte virkat mycket i mina dar. För att komma igång med de olika maskorna så tittade jag på videos på youtube som visade hur man gör. 

virkadekorgarDe två större korgarna är virkade i s.k. t-skjortsgarn. Den mindre i vanligt bomullsgarn, den skall jag ha till ett annat pysselprojekt har jag tänkt..... 

virkadkorggarnDen mindre korgen är för mina halvfärdiga garnprojekt. Jag behövde en liten och lätt korg att förvara dem i. Istället för i en plastpåse som jag gjort hittills...

virkadkorgleksaker Den större korgen är perfekt för leksaker. Men den skall flytta till min syster. Så jag måste virka en till som får stanna hos oss!


Nytt på stickorna

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.02.2016

Kategorier:

Efter ännu en dålig natt (sömnskola coming up snart har jag på känn!), så händer det inte så mycket i vårt radhus idag. Vardagsrummet är total kaos efter barnens lekar och vi har byggklossar och småbilar överallt. Men jag försöker ignorera dem och tittar på min stickning istället. Just passligt för vad min hjärnkapacitet klarar av just nu. Jag har nämligen ett nytt stickprojekt på gång. Ett par höga sockor med mönster enligt denna beskrivining. Jag har aldrig stickat mönster förut så det skall bli spännande och se hur det blir. Sockorna skall bli till mej själv faktiskt. Länge sedan jag stickat något åt mej själv också. Hittills går det lååångsamt. Jag har ju blivit van med babysockor, -vantar och andra små projekt som tar en kväll att få färdiga. Jag började sticka i lördags när vi tittade på Melodifestivalen och jag har bara kommit framåt någon enstaka centimeter. Jag som tänkt att jag kan använda sockorna på vintersemestern i Lappland om två veckor.... Få se om det lyckas!?

nyttaprojekt

Det här är alltså resultatet efter en hel kvälls stickande! Nästan deprimerande långsamt går det... Fast inte så konstigt då det är 2ans stickor och hundra maskor....

nyttprojektDe färdiga sockorna kommer gå i svartvitt har jag tänkt. Alltid snyggt enligt mej! Om jag nu blir klar någon gång vill säga....