söndag 27 augusti 2017 - 19:53

Klä ut dej till en sushi!

Igår var vi på en kompis årliga maskeradparty. Om jag skall vara ärlig var jag inte såå ivrig innan. Jag brukar gillar maskerader och temafester. Men i år var tiden och energin här innan lite knapp. Dessutom råkade det vara tioårsjubileum för festen så jag kände ändå att man lite borde satsa. På torsdagen började jag göra lite försiktig research. Och hittade, tack vare, pinterest världens bästa idé. Jag skulle klä ut mej till sushi. Extra bra var idén eftersom jag råkade ha allt material som behövdes hemma. 

Så på fredagkväll efter jobbet pysslade jag ihop en sushi-dräkt. Det tog faktiskt inte mer än en timme. Jag sydde bara en söm, resten körde jag med limpistolen. Och jag blev väldans nöjd med resultatet. Om du skall på maskerad men inte har någon inspiration rekommenderar jag att du klär ut dej till sushi. Du behöver: orange tyg, vit filttyg, grönt filttyg, två hårklips, svart trikåtyg och en limpistol och ett par ätpinnar. Närmare instruktioner hittar du här.

sushiFärdig maskeraddräkt på en timme. En bit lax, norisjögräs, lite gari-ingefära och en bit wasabi. 

sushi1En vit t-skjorta fick låtsas vara ris. Och så satte jag ätpinnar i håret och en stor knut. Hubbe där bak i soffan förbereder sej för att vara Darth Vader... Lillasyster var Frozen-Elsa. 

onsdag 7 juni 2017 - 13:27

Filtglass

Redan för ett år sedan köpte jag ett kit med glassleksaker från Ikea för 30 cent på utförsäljning. Jag tror att settet egentligen är meningen för sandlekar, men jag visste redan då jag köpte det att jag skulle sy glassbollar i filt till dem istället. Men det tog ett år innan jag kom till skott. Men men, bättre sent än aldrig. Fyra glassbollar, tre av dem med lite strössel eller sås fixade jag till en kväll då barnen tittade på barnprogram. Lätt och roligt pyssel. Men även här skulle jag ha behöv tarraband, så man kan laga glassportioner med fler bollar! Så de krävs ännu en liten fix på dessa innan jag är helt nöjd. Och kanske några fler än fyra också skulle vara bra ifall barnen vill öppna en liten glasskiosk nån dag...

filtglassI settet ingår fyra små glassskålar och en skopa. Glassbollarna är i smakerna: vanilj, jordgubb, choklad och blåbär. 

filtglass1Vilken smak vill du ha?

filtglass2Jordgubbsglass med strössel i strut tack!

filtglass3Eftermiddagsfika för Lillasyster och hennes baby. Sommarhatten är på så det är bara att börja skopa upp glassen.

filtglass4Mmm. Blåbärsglass med blåbärsbitar... 

lördag 3 juni 2017 - 20:36

En haklapp till Puppe

Förra söndagen fick Lillasyster en matstol till sin Puppe och dockorna av oss i födelsedagspresent. (Stolen beställde jag härifrån OBS! Adlink!) Det första hon sa då hon satt Puppe i stolen, efter att jag byggt ihop den, var; var är Puppes haklapp? Så nu i veckan sydde jag två små hakklappar till mjukisar och dockor. Jag skissade upp mönster på frihand och sydde kantband runt. Det hela tog typ 30 minuter. Barnen fick också vara med och välja tyger till haklapparna. Kul pyssel som genast kom till användning. Jag hade tänkt att fastsättningsmekanismen skulle bestå av tarraband, men mina tarraband var tydligen slut. Så det fick bli kantband som knyts istället. Lite svårare för små barnhänder men fint det med. Kan hända jag byter ut dem mot tarror bara jag får besökt en sybehörsbutik... Så roligt att sy något igen efter en allt för lång paus!

1hakklappJag lade Puppe bredvid och skissade på ett papper i den storleken som skulle passa. 

1hakklapp1Processen som tog längst tid, att nåla fast kantbandet! Att sedan sy tog inte många minuter. 

1hakklapp2Jag sydde en till av bara farten. Tänkte att med två barn är det bäst att ha två haklappar för att undvika eventuella bråk... 

1hakklapp3Passar perfekt! Mycket viktigt med haklapp så man inte klottar muffins och eftermiddagkaffet på magen.

1hakklapp4Veckans lek, helt klart!

 

tisdag 13 december 2016 - 09:00

Lucia 13: Sy en luciakrona i filt

13Saaanta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt.... Luciadagen idag. Jag har alltid lussat som liten. Var väl bara ett år gammal när jag lussade första gången. Och varje år lussade sedan jag och mina systrar. Den traditionen vill jag absolut föra vidare till mina barn.

Så i år har jag sytt en luciakrona i filt, inspirerad av denna (adlink!). En riktigt barnvänlig version med andra ord eftersom den varken bränns eller går sönder. Och två ljus att ha i handen sydde jag också. Jag sydde de stora sömmarna på maskin men man kan nog bra sy allt för hand också. Det enda man behöver är grön, vit, röd och gul filt, vadd (jag köper alltid vadd på kierrätyskeskus pysselavdelning!) och sytråd som behövs. Det är bara att sy rör, fylla dem med vadd och brodera fast. I ändan på kronan satte jag karborreband så man kan ändra på kronans storlek. Min krona passar både på mitt huvud, och på Lillasysters! 

luciaEtt ljus till Lucia och ett till... spiderman... Hubbe vill nämligen vara spiderman i vårt luciatåg!

lucia1Kronan! Fem ljus och en krona i grön filt. Rött sidenband skall ännu knytas runt bara jag kommer mej iväg till sybehörsbutiken...

lucia3Jag blev mer än nöjd! Och jag hade allt material hemma så för mej kostade kronan ingenting. 

måndag 14 november 2016 - 14:18

DIY: Sy ett par barnleggings

För några veckor sedan sydde jag mitt första par leggings åt Lillasyster. Det var verkligen inte svårt och resultatet blev riktigt bra. Om man inte vill köpa dyra jerseytyg så kan man bra ta en gammal större t-skjorta och sy av den. Jag råkade ha rosa stretchigt tyg hemma som jag använde. Så här gör du om du också vill pröva. 

1diylegginsVik ett par leggings som är lämplig storlek dubbelt och rita av på ett bakplåtspapper. Klipp ut din modell. Jag gjorde mina några centmeter längre än de färdiga leggingsen så de skulle bli en storlek större.

1diyleggins1Vik ditt tyg dubbelt och lägg den mönstret med långsidan vid den vikta kanten. Rita av och klipp. Vik åt andra hållet och rita en motsvarande och klipp, så att du få två ben. 

1diyleggins2Sy först en söm längs båda benens inre kant. Nåla sedan fast de två benen i varandra i grenen och sy runt. 

1diyleggins3Vik upp bunten och ner nån cm i midjan och sy. Snyggast blir det med tvillingnål, men en sådan har jag inte ännu. Trä in ett gummiband i midjan enligt barnets magmodell och fäst med några stygn. Klart!

1diyleggins4Om det blir tyg över kan man göra ett enkelt hårband enligt modell ovan. Lämna en liten bit öppet i sömmen så du får vikt hårbandet in och ut. Sy fast efter det. 

1diyleggins5Det svåraste i hela processen var att fotografera den lilla modellen i sin nya outfit. Full fart minsann. 

1diyleggins7Mina leggings blev lite långa så jag vek upp dem några varv, men bara bra så så kan hon ha dem längre. Nu vill jag bara sy fler!

torsdag 27 oktober 2016 - 14:05

DIY Tipi till barnrummet

Gårdagens lunchdejt avbokade på grund av flunssa så vips hade jag en helt tom hemmadag. En sådan kan man väl inte låta gå till spillo så efter att vi lämnat Hubbe på dagis körde vi till Bauhaus och köpte några rundstavar. Så igår och idag då Lillasyster sovit dagssömn har jag sytt en tipi till barnens rum. Ett projekt som jag haft i tankarna i flera år. Eftersom tyg kan vara rätt dyrt per meter så använde jag istället en gardin från Ikea. Bara enda gardinen gick åt, så tyget kostade mej alltså 5€ för en tipi. Rundstavarna kostade 3€/styck och jag använde fyra. Total kostnad alltså under 20€. Jämfört med en färdig köpetipi så sparade jag alltså närmare 100€.

Det är inte svårt att sy en tipi. Men det tar en stund. Närmare tre timmar tog det mej. Och då måste jag nog sprätta lite emellanåt. Som alltid när jag gör något nytt känns det som. Måtten för tipins botten är 1mX1m. Höjden måste jag gå efter gadinens bredd så den är 145cm. Men jag tycker tipin blev just passligt stor. Den är lätt att flytta på och tar inte mer plats än vad pinnarna tar plats om man vill städa undan den eller flytta på den.  Pinnarna sågade jag till så de är 170cm höga. Stumparna som blev över har jag tänkt att får bli en mini-tipi till Nalle bara jag orkar sy en sån också... 

Så här gjorde jag, om någon känner sej inspirerad att försöka på ett liknande projekt:

tipi8Eftersom gardinen hade en upphängningsgrej som jag måste klippa bort i ena kanten så stämmer nog måtten :)

tipiMät och såga först av rundstavarna. Jag sandpapprade också dem lite så de inte var vassa och taggiga. Sågar du inomhus rekommenderar jag husis/vasabladet under...

tipi1Mät och rita upp dina trianglar på tyget enligt bilden ovan. Den färdiga tipin blir ca 1x1meter, men lite sömnmån behöver man ju för kanalerna till pinnarna. 

tipi2Jag satte först ihop pinnarna med gummiband och ställde ut dem och mätte så jag visste hur stor jag ville ha min tipi. Jag hade ritat ut små märken på pinnarna vid 145cm så jag visste hur hög den skulle vara. 

tipi3Där uppe var pinnarna kommer ut måste jag klippa upp lite eftersom jag inte riktigt tänkte på att de skule rymmas fyra pinnar... Så det lönar sej att göra innan. Klipp alltså av ca 5 cm av toppen på varje triangel bit och sicksacka. 

tipi4Jag sicksackade först alla kanter. Sedan sydde jag ihop frambiten till halva ungefär. Därefter sydde jag fast alla bitar i varandra. Sy in band mellan framstcyket och de två sidobitarna! Det glömde jag och det skulle ha varit mycket lättare att göra det här i det här skedet. 

tipi5Sedan sydde jag en till rak söm bredvid den andra med plats mellan för att trä in pinnarna. 

tipi6

Sedan är det bara att trä in pinnarna i "kanalerna". Och hoppas att du inte sytt en för trångt som jag så du måste sprätta.... 

tipi7Fäst pinnarna lite med ett gummiband. Inred tipin med en fårfäll och några kuddar. Tadaa! Klart!

onsdag 26 oktober 2016 - 20:02

DIY Halloweenpyssel: Spökdräkt till toddler

Börjar ni tröttna på mitt Halloweenpysslande redan!? Hoppas inte, för det kommer ännu mera. Idag stod Lillasysters dräkt i turen. I pysselskåpet hittade jag en bit tyll och via pinterest fick jag inspiration att sy en spökdräkt till henne. Det enda som behövs är typ en halv meter tyll, en liten bit svart filt och ett gummiband. Jag mätte gummibandet runt fröktens barm och vek sedan tyllen i passlig form och sydde ihop. Sydden sedan en kanal uppe för gummibandet och trädde i det. I filten klippte jag ut ögon och mun och sydde fast dem i det yttersta filt lagret. Klart! Lillasyster hade på sej kjolen här hemma hela eftermiddagen och gick omkring och sade "Buu", så jag tror att hon också gillar sin dräkt.

1spokdraktKjolen klar, dags att sy fast spökets ansikte. 

1spokdrakt1Buhuu! Kjolen är meningen att hänga strax under armarna. Så att ansiktet liksom blir på magen.

1spokdrakt2Dagens outfit. På själva festen kommer hon så klart ha vit body och vita strumpisar under och inte så här...

torsdag 13 oktober 2016 - 12:44

DIY: Lekmat i filt

Jag håller på att fixa lite i barnens lekkök. En del av det nya är att jag håller på att sy lite mat i filttyg. Det är både lätt och roligt. Hittills har jag sytt två smörgåsar, stekta ägg, lite pasta, tepåsar och klippt till ost och plättar. Det som ännnu finns i planerna är gurkskivor, prickikorv, bacon och glass. När man väl är i gång vill man sy en hel meny. Barnen har varit minst lika ivriga som jag. Det kokas pasta och serveras smörgås här hela tiden. Så sött. Skall visa mer av den nya lekkökshörnan också bara jag hinner fota. Nu måste jag dock sy lite mer mat.

afiltmatSmörgåsar, bacon, ägg och pasta in the making. 

afiltmat1Lekmat i filt. Lätt och roligt DIY till barnen. 

fredag 7 oktober 2016 - 20:00

Dockans nya kläder

Jag köpte en liten baddocka till barnen på loppis för några veckor sedan. Den har varit väldigt pop sedan dess. Och alltid då den inte badar så har jag tyckt synd om stackaren för att hen varit naken. Så igår när jag hade symaskinen framme för några andra projekt så passade jag på att sy en liten klänning till dockan också. Freestylade lite och försökte mej på en så enkel modell som möjligt. Och jag blev riktigt nöjd. Eftersom det ännu blev en liten stump kvar av tyget så sydde jag snabbt en rosett till dockan också. Så nu behöver stackaren inte gå naken längre. Hubbe kände inte igen dockan på morgonen och trodde att det var en ny. Och sen undrade han om den fick bada med kläderna på! Lillasyster har bäddat ner dockan i en låda hela morgonen och pajat den och sagt beeebi. Så jag tror att kläderna åtminstone får godkänt av dem.

dockanEn liten blommig hängselklänning blev det. Fast nu vet jag inte om dockan passar att heta Öjvind längre som Hubbe föreslog....

 

tisdag 6 september 2016 - 19:59

Mössor och tubhalsdukar

Ni som följer mej på instagram har redan sett vad jag har sytt idag (lillahannaistoravarlden heter jag där)! Nämligen mössor och halsdukar till barnen. Just ett passligt enkelt projekt när jag inte haft framme symaskinen på ett tag. Mössorna blev jättebra. Tubhalsdukarna är jag inte helt hundra på ännu. Det var lite svårt att få till bra längd. Lillasysters mössa dekorerade jag också med en liten rosett. Jag funderar ännu på att fixa nåt kul på Hubbes mössa också, men kan inte rikigt komma på vad det skulle vara... Kanske en batman applikation?! Eller pandaögon a la minirodini?! Så nu får det nästan bli lite kallare så vi kan ta de här i bruk på allvar. Så gulligt med syskonmatchining förresten. Jag är svag för sånt. 

syttDagens produktion av HannaStigzelius designs höstkollektion. 

sytt1Lillasyster fick modella lite innan vi promenderade efter Hubbe från dagis. 

sytt2Solglasögon tyckte hon passade till outfiten... Jag blev i alla fall nöjd med mössan och halsduken.