headersevendayssvartvitrosa2

Veckans blogglista: Mina gröna fingrar

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.01.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Har jag gröna fingrar?! Tja, lite ljusgröna kanske man kan kanske kalla dem. Mina växter varken prunkar eller dör. Men de brukar vara rätt så seglivade. Kanske för att jag brukar välja sådana sorter som man kan glömma bort lite emellanåt. För det händer nog att de kan gå ett par veckor mellan vattningarna här hemma. Och ny mylla byter jag kanske var tredje år eller så, så inte är jag speciellt vurmande för mina stackaras grönisar. 

Dessa grönväxter finns just nu hemma hos mig: Jag har tre orkidéer som inte blommar, två palmer som inte mår så bra och en elefantöra som inte verkar gilla vintern. 
Mitt bästa odlingstips: Köp lätta växter som man kan glömma bort och som inte behöver så mycket omvårdnad. Att odla krasse med barnen är också roligt då det växer så snabbt. Chili har jag också odlat ett par gånger. Och om jag minns rätt är det just nu i januari-februari som man skall så chilifröna!
I min trädgård vill jag odla: Örter, olika blommor som blommar från maj till september, körsbärsträd och bärbuskar. 
Så ofta köper jag växter: Alltid då någon dör... Så varannat år kanske?! Just nu mår båda mina långlivade palmer inte alls bra, den ena står för mörkt i vårt hörn i vardagsrummet och den andra hade jag lite glömt bort att vattna... Så jag tror att jag snart tänker köpa en ny palm. Och få se om min lilla elefantöra överlever vintern. Den tappar blad och hänger lite. Kanske den också har det lite för mörkt?! Vår lägenhet just nu är lite dåligt planerad för växter då vi inte har några fönsterbräden. Eller så är det är bara med mina växter som med mej, att de inte gillar vintern!
Den fulaste växten/blomman jag vet: Allstå jag tycker både grönväxter och snittblommor är fina! Ogräs i så fall då?! Räknas det?!
Så inreder jag med växter: Snittblommor piffar ju vilket rum som helst! Och grönväxter gör det mer hemtrevligt. En grönväxt i varje rum tycker jag nog behövs. Och till veckoslutet vill jag har blommor.  
Så mycket tid lägger jag på odling: Två minuter vattnande i veckan?! Räknas det som odling? På sommaren kanske lite mer om jag orkar och har tid. 
En blomma/växt som alltid går som present: En bukett tulpaner så här på våren är alltid rätt!
Så får jag mina växter att klara sig: Jag försöker komma ihåg att vattna dem, men alltid lyckas det inte. Oftast överlever de, ibland inte. Då köper jag bara en ny! Mer allvarligt än så är det liksom inte. 

1gronvaxterMin elefantöra står på skåpet. Och palmen som inte mår så bra står i hörnet. Nu skulle det vara ganska så tomt utan dem eller hur?!

1gronvaxter0Jag har ännu inte lyckats få en enda av mina orkidéer att blomma på nytt... Men en dag kanske?! Det sägs att de börjar blomma om man glömmer bort den och det har jag åtminstone gjort...


Tisdagstipset

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.05.2017

Har du barn hemma i åldern under skolålder? Då tror jag att de skulle gilla dagens tips. Jag älskar ju all sort av pyssel. Så även trädgårdspyssel, plantering och sånt. Men med mindre barn är det lite tråkigt då det tar så lääänge för allt att börja växa. I synnerhet om man planterar frön utomhus och det inte är ordentligt varmt ännu. På Lidl köpte Hubbe och jag en påse krassefrön för 0,39€. Väldigt överkomligt pris med andra ord.

Vi sådde dem förra tisdagen. På två dagar hade de redan grott. Och på fyra dagar vuxit till sej till en ordentlig liten buske. Så roligt! Hubbe har älskat att kolla odlingen varje morgon och se hur mycket det har vuxit, för man kan faktiskt se att det har vuxit under natten. Lite besviken var han när jag sa att det inte blir några tomater av det hela. På fröpåsen fanns nämligen bild på tomatskivor med krasse på. Och han ville inte smaka på det gröna bladen heller.

Men det gör inget. För jag klarar nog av att äta upp krassen helt själv. På avokadosmörgås, tomatsalladen, som pynt på middagen eller som till gårdagens lunch; med just tomatskivor, grynost och rågbröd. Nami. Så har ni barn i samma ålder som Hubbe ungefär så rekommenderar jag absolut lite odlingspyssel. Så roligt med snabba resultat. Vi har planterat en massa ängsblommor ute på bakgården också. Men där har det inte ännu hänt något alls...

atisdagstipsKrasse-odlingen 6 dagar efter sådd.

atisdagstips1Inte bara gott. Dekorativt att ha framme på köksbänken också!

atisdagstips2Min lunchsmörgås igår. Efter att jag tagit första tuggan måste jag ännu klippa över dubbelt mera krasse. Så gott med den peppriga smaken.


Första maj, första vårdagen

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.05.2017

Så kom våren äntligen idag, den första maj. Den första utekaffen har druckits på bakgården. Och jackan måste slängas efter bara en liten stund. Så ljuvligt. För oss blir det ingen sillis eller parkbrunch. Ordnar man party på vappen måste man ta det lite lugnt på första maj. Man är ju inte 20 längre liksom. Men bakgårdshäng passar mej utmärkt. Jag njuter den här efterlängtade solen och värmen så. Och det gjorde Lillasyster också. Maken och Hubbe begav sej på cykletur så vi fick förmiddagen på tumis. Inte så ofta det händer så vi båda njöt av varandras sällskap också lite extra mycket. 

forstamajKlart Lillasyster skulle ha en egen kaffe, babylatte i hennes kopp. Det vill säga varm skummad mjölk. 

forstamaj1Trädgården börjar också vakna. Stackars blommor som redan fått snö på sej flera gånger sedan de vågade titta fram...

forstamaj2å skönt! Jackan rök efter att jag tagit den här bilden. 

forstamaj3Nöjd Fröken som fick ha Mamma för sej själv. Även hon var helt för påklädd och både mössa, vantar och jackan måste kläs av efter en stund!

forstamaj5Korvlunch! Perfekt på första maj.

forstamaj4Cool brud.


Fredag i trädgården

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.05.2016 | 2 kommentar(er)

Det blev ändrade planer denna fredag. Vi var bjudna på ett-års kalas, med det avbokades då födelsedagsbarnets stackars föräldrar däckat i spysjuka. Så istället för en dag borta blev det en dag hemma. Vi spenderade förmiddagen ute på bakgården med trädgårdsfix. Jag planterade två blommor och en jordgubbsplanta som jag fått av svärmor igår. Och så fortsatte jag kampen mot maskrosorna i gräsmattan. En kamp som inte går så bra känner jag. Jag är i rejält underläge. Fastän jag dragit upp minst femhundra plantor finns det säkert tusen kvar. Och hur mycket av roten måste man få med för att den skall vara utrotad? Räcker det med 5cm eller måste man få typ hela?! Jag borde säkert skaffa mej en sån där maskrosuppgrävartång. Nu har jag istället fått spräckta blåsor på händerna av allt grävande med mina usla trädgårdsredskap...

Vädret är just så bra som det ibland kan vara i maj. 19 grader i skuggan visar vår termometer. Så vi var rejält för påklädda när vi gick ut. Jag måste byta till skjorts och också Hubbe sprang snart i t-skjorta. Solkräm smetade vi också på oss för första gången i år. Härligt. Nu är det siesta inomhus en stund. Hubbe får titta lite på netflix (han vägrar gå och sova dagssömn någå mera, så det här får funka som vila istället...). Lillasyster sover dagens andra lur och jag kollar datorn en stund. Helt skönt med en hemmadag ändå med andra ord!

fredagInte så illa med förmiddagskaffe ute i solen. 

fredag1Mina trädgårdshandskar matchar förresten min kaffekopp. Bort med den vissna ljunge och ner med rosa snöblomma(?)

fredag2Hubbe njuter också så av att vara ute. Fleecen åkte förresten av typ direkt... Och gräset får Maken klippa ikväll eller imorgon!

fredag3Terassens ena hörn. Jordgubbsplanta, violer, lobelia, Hubbes stensamling och i krukan med mull håller mina luktärter på att gro.

fredag4Hubbe hjälpte mej att köra bort alla maskrosor som jag drog upp ur gräsmattan. Det blev kanske tio sådana här lass?! Och ändå fick jag inte ens bort hälften. Suck!


DIY: Såpbubblor

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.05.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

sapbubblor

Hubbe älskar att blåsa såpbubblor! Och det gör jag faktiskt också. De är ju så vackra när de bubblar iväg. Men med en treåring som bubbelmästare så tar bubbelvattnet slut ganska snabbt. Vips har man lutat på burken lite för mycket och hälften har runnit ut. Eller så snubblar man på flaskan och korken var inte på ordentligt. Inte roligt när leken tar slut mitt i. Som tur är det inte alls svårt att fixa till egna bubblor som faktiskt håller ger riktigt bra med bubbel de med. Knixet är att sätta tillräckligt med diskmedel (FAIRY!!) och sedan lite florsocker i. Försök också att inte blanda så det blir skum utan rör försiktigt ihop allt. 

På nätet läste jag också att glycerol skall ge sega braiga bubblor. Men det har jag inte testat ännu så kan inte säga ifall det är bra eller inte. Måste gå till ett apotek och skaffa lite glycerol så jag kan pröva det också. Lovar rapportera om skillnaden är värt det sen!

sapbubblor1Att fota såpbubblor var ju inte så lätt minsann. Eller i alla fall inte om man är den som blåser dem också....


Dagens träningspass

Skrivet av Hanna Stigzelius 02.05.2016

Vilket väder! Vi har varit ute, Hubbe och jag, hela förmiddagen. Lillasyster tog passande nog och sov nästa 2,5 timmars förmiddagslur. Jag har rensat bort allt som sett dött ut, rivit upp grästuvor, mossa och annat ogräs ur rabatterna, flyttat en syren och förstökt utrota maskrosorna i vår gräsmatta. Trädgårdsarbete är bara så skönt. Härligt att få ta i ordentligt, man riktigt känner att kroppen jobbar. Och se resultat direkt, ja inte på kroppen då utan i rabatte. Även om jag inte har någon aning om hur man "ska" göra så gillar jag det. Jag bara kör på känsla.

Hubbe har hjälpt mej så duktigt. Vi lastade allt ogräs i hans lastibilsflak och sen körde han iväg och tömde när det blev fullt. Perfekt jobb för honom. Och väldans bra hjälp för mej faktiskt. Kaffepaus hade vi också ute. Nu börjar det här med egen gård vara underbart igen. Under vinterhalvåret glömmer jag hur härligt det är. Jag kan liksom inte tro att det någonsin blir så varmt igen att man inte behöver jacka och mössa. Men, det blev det tydligen, så som varje år. 

ut1Förmiddagskaffe i solen. Kan en måndag starta bättre?!

uteVäldans duktig trädgårdsmästarassistent. Det blev snabbt så varmt att mössan åkte av! Fleecen ville han dock ännu ha fast jag frågade. 17 grader i skuggan visade det när vi gick in. Nästan sommar!

ute2Sådana här rev jag upp kansk 30-40 ur gräsmattan. Hoppas de håller sej borta nu... 

 


Måndag

Skrivet av Hanna Stigzelius 11.04.2016

Idag har vi haft Mossarna på måndagsbesök. Perfekt start på veckan. Vi satt ute och drack kaffe och alla barnen sov till och med en stund samtidigt och det var så varmt att man kunde ta av sej jackan. Tänk att det blev vår ändå. Jag tycker det gick så snabbt. Poff så är det väl sommar igen?! Annars har jag varit lite tröttmosig i huvudet idag. Barnen vaknade för tidigt och jag somnade för sent. Ikväll skall jag inte göra om samma misstag. Jag tänker gå raka vägen i säng när jag kommer hem från min måndagsjumppa. Eller i alla fall försöka. mandag1Så soligt att man måste kisa. 

mandagJag här behövs det sannerligen lite sol på detta fejs tack. 

mandag2De första krokusarna hade slagit ut. Härligt. 


Vår i trädgården

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.04.2016 | 1 kommentar(er)

Med sol och vår kommer trädgådspyssel. Jag älskar det, men vet ingenting. Så jag improviserar enligt bästa förmåga. Igår skulle jag till exempel slänga bort mina vissna jorgubbsplantor från förra sommaren, men jag tycker det såg ut som det kanske kommer upp något?! Eller? Visst är jordgubbsplantor fleråriga? Och kan de överleva också i kruka? Jag vågade i alla fall inte slänga ännu utan låter dem vara kvar så jag kan vara säker på att det inte kommer upp några plantor. Sen planterade jag lite penséer också. De är så våriga och fina. Och borde väl klara lite minusgrader har jag för mej. Ärtodling, samt basilika och koriander försådd fixade jag också. Och dumt förresten att det heter gröna fingrar! Det borde heta svarta... det var i alla fall färgen på mina efter trädgårdspysslet, trots handskar. 

varblommorIväg med den vissna ljungen. In med vackra vårblommor! 

varblommor1Jag orkar inte vänta på att det börjar blomma av sej själv utan fuskar lite så här. I de "tomma" krukorna bredvid hade jag alltså jordgubbar ifjol. De fick bli kvar så får vi se vad som händer....