headersevendayssvartvitrosa2

Två är dubbelt fler än ett

Skrivet av Hanna Stigzelius 13.06.2017 | 0 Kommentarer

Eva kommenterade: Berätta gärna om hur vardagen och livet förändrades när du blev mamma för andra gången. Hur fick ni vardagen att gå ihop med en nyfödd liten tjej och storebror. Kände du dig tryggare i din roll som mamma med lillasyster än med storebror.

Jaa, klart att livet förändras ganska drastiskt då man plötsligt har två barn istället för ett. I alla fall nu då man tänker tillbaka på livet som mor till bara ett barn så känns det som att det ju måste ha varit a piece of cake (även om det ju så klart inte var det alla gånger då heller). Två barn är ju dubbelt fler än ett. Och det märks nog. Man räcker helt enkelt inte till på samma sätt som tidigare. Men å andra sidan fylls man med dubbelt med kärlek och stolthet också.

Vardagen förändrades mest på så sätt att min tid med bara Hubbe blev betydligt mindre. Nu är jag delad mellan två barn. I början sov ju Lillasyster mycket mer, så då fick vi ändå tumistid. Och det att jag höll Hubbe på dagis tre dagar i veckan var för oss absolut rätt beslut. Det gjorde att jag hade tumistid med bara Lillasyster också, samt kunde sköta mitt sociala liv och hemmet utan att ha två barn att hålla koll på hela tiden. Om jag skulle ha varit hemma med bägge två 24/7 tror jag att jag skulle ha varit betydligt mer slut. I synnerhet som Lillasyster skrek flera timmar om dagen under sina fyra första månader i livet. 

Ändå tycker jag att det mesta gick lättare andra gången. Det satt liksom i ryggraden sedan Hubbes babytid. Jag kände att jag har ett mamma-självförtroende på ett helt annat sätt än när man har sin första bebis. Skulle det till exempel varit Hubbe som kolikskrikit tror jag att jag skulle ha tyckt att det varit ännu jobbigare än var det var nu. Men med amning, rutiner, påklädning och babyns utveckling under det första året så kände jag mej så mycket mer säker andra gången. Å andra sidan så är det andra barnet aldrig samma som det första. Jag hade på nåt sätt föreställt mej det. Att nummer två också gör och är på samma sätt, genpolen är ju samma. Men nej, nästan inget är samma. Men som tur ändå bekant. Så absolut tryggare i rollen som Mamma nu än för fyra år sedan, absolut!

Vardagen just nu är intensiv, men rullar på fint. Jag jobbar ju tre dagar i veckan och är hemma med barnen två dagar. För mej är det som att få det bästa av två världar. Att vara med bara ett av barnen nu som då är ju nästan som att vara utan barn, det känns så enkelt på nåt sätt. När man är med båda två måste man vara väldigt närvarande. Syskongnabb sker flera gånger i timmen. Och däremellan är det andra frustrationer. Men jag gör mitt bästa i att lotsa och stödja mina fina pluppar till att bli starka i sej själva. Att lösa konfliker med ord och inte överstilad ilska. Inte alltid så lätt då man själv också har korta nerver och tålamod noll. Men vi är nog ett rätt bra team, barnen och jag. för det allra mesta. 

1mammaliv1Att vara Mamma är det bästa jag vet. Och samtidigt det svåraste och tyngsta som finns ibland. Men störst av allt är kärleken.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar