headersevendayssvartvitrosa2

Vågar jag tro att det vänt nu!?

Skrivet av Hanna Stigzelius 03.05.2018 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Jag har antytt det på bloggen redan tidigare. Att vi haft aningen jobbiga kvällar med en viss Lillasyster som haft svårt att komma till ro. Ända sedan oktober har åtminstone ett par av kvällarna varit total show och kaos. Fröken har sprungit omkring och vägrat sova. Vi har testat allt! Att sitta inne i rummet bredvid. Att vara stränga och genast föra tillbaka i säng. Att prata med henne och lyssna. Att lägga senare. Att lägga tidigare. Och så vidare och så vidare.

Jag kände ändå med mej, att jag hela tiden visste var det var skon klämde. Felet låg i Lillasysters dagssömner. Hon behöver helt enkelt inte sova på dagen. Och har inte behövt det på länge. Men att få det fram till dagispersonalen så att de till slut insåg hur viktigt det här var, tog sin lilla stund... Men nu har de äntligen lyssnat på mej. Och ändå sedan påsken har våra kvällar sett helt annorlunda ut. 

Det är så fantastiskt skönt med lugna sköna kvällar. Att barnen somnar efter att man läst, sjungit och sagt godnatt. Inget springande! Inget bus! Inga maratonläggningar. Tvärtom tar det max ett par minuter så sover dom. Halleluja säger jag. Även om jag inte riktigt vågar ropa det såå högt ännu. För tänk om jag jinxar det då?! Men jag tror nog att det vänt nu. Att vi lyckas svänga trenden. Men det tog minsann sin tid. I över ett halvt år fick vi stå ut med kvällsrumba utan dess like. Väldans påfrestande för ens nerver kan jag berätta.

De värsta kvällarna kunde hon somna först efter elva! För mej som är kvällstrött är det nästan lika med tortyr. Noll egentid och dessutom senare läggning än vad jag själv skulle vilja. Hua! Dessutom blev totalsömnen för Lillasyster under ett dygn mindre de dagar som hon sover dagssömn, eftersom hon då somnar så sent. Nu sover hon 12 timmar per natt i medeltal. Men när hon somnar på dagen, ens för tio minuter, så sjunker nattimmarna till max 10. Så det här känns så bra. För oss alla. För även om mina barn är världens finaste, så är de liksom ännu finare när de somnar snällt om kvällen och jag får vara bara för mej själv en stund!

lillasystersoverEgentligen började den värsta rumban då vi bytte till våningssängen och Fröken flyttade ur spjälsängen i höstas.

lillasystersover1Men nu somnar hon gått i sin fina säng. Idag somnade hon till och med medan vi lästa kvällssaga. Men till hennes försvar så var det ett långt kapitel ur Madicken och klockan var redan över åtta då. 

Kommentarer

 • Icca 03/05/2018 9:57pm (14 månader sen)

  Grattis! Jag har också kämpat med dagis i ett år, att v inte ska få sova så mycket. Men det går inte hem..... Var det bara ihärdigt gnällande som hjälpte, eller något annat magiskt?

  • Hanna Stigzelius 04/05/2018 7:30am (14 månader sen)

   Nå jag har gnällt sen det började i oktober. Och två gånger talar med föreståndaren! Och svärmor hjälpte till att gnälla efter att hon umgicks med fröken en vecka på senester och insåg hur crazy våra kvällar verkligen är när hon sommar på dagen. På dagis vill de nog vårt bästa, men just nu har de inte resurser att hålla henne uppe. Men nu somnar hon inte längre direkt, så då de andra barnen somnat får hon komma upp i famnen på den som övervakar. Och då de stora barnen stiger upp får hon vara med dem. Men det krävdes nog att jag talade med rådgivningen och sa till på skarpen på dagis för att det verkligen skulle bli ändring!

 • Mk 05/05/2018 4:21pm (14 månader sen)

  Hur gammal är hon och när somnar hon på kvällarna?

Skriv en kommentar