headersevendayssvartvitrosa2

Vardagsmatlagning tillsammans med barnen

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.06.2019 | 1 Kommentarer

Det här inlägget är ett stolt samarbete med Marthaförbundet!

Min Mamma har alltid tyckt om att laga mat, och redan som liten fick jag vara med i köket. Jag fick snurra kanelbullar, vispa plättsmet och skära grönsaker. Jag tror att det är superviktigt att låta barnen vara med i köket. Mina nerver håller kanske inte alltid med, men när man ser barnens glädje, hur de lär sej och lyckas så är det kanske värt lite stök och klet. Vår största matutmaning är, säkert liksom hos de flesta andra barnfamiljer, vardagsmaten. Hur skall man få i barnen hälsosam, hemlagad, närproducerad och varierad mat?! Inte alltid så lätt minsann. 

Jag söker ofta receptinspiration på nätet och instagram och sparar idéer och tips när jag råkar på något spännande. Kokböcker är en annan utmärkt källa till inspiration. Marthaförbundet kom under våren 2018 ut med en ny kokbok för barn, som till skillnad från många andra kokböcker för barn är mer inriktad på vardagsmat istället för bakning. Alla recept i boken följer också Marthaförbundets matvision, där fokus är på säsong, inhemska råvaror och mycket grönsaker, och varje recept har vi förslag på hur de kan varieras både enligt säsong och enligt specialkost. Det låter ju nästan för bra för att vara sant! 

Vi fick hem boken och läste den tillsammans med barnen. Genom att få dem involverade och ge dem möjlighet att påverka vardagsmaten har jag redan tidigare upptäckt att det hela brukar funka mer friktionsfritt. Det recept som vi fastnade för var mest och gav oss in för att testa var  "Våffelbröd med plockfyllning". Perfekt vardagsmat dessutom då det bara krävdes att röra ihop våffelsmet och medan den sväller, hacka grönsaker och röra ihop röra. Barnen fick välja våra tillbehören så på bordet stod grynost, paprika, majs, riven ost, gurka, gräddfilssås och varmrökt lax (det sista var dock mitt val). Att låta dem skära medan jag dukade och blandade såsen var också givande för oss alla. Och gott blev det! Det är alldeles för sällan som jag orkar testa nytt i vardagen. Men det piggar ju nog onekligen upp!

I boken finns ännu fler recept till som vi är nyfikna på att testa, så som kalljästa semlor till helgfrukosten och hemlagade myslibars till nästa utflykt! Falafel med kåltacos är jag grymt sugen på och Lillasyster vill testa deras grönsaksbolognese (kanske för att hon då får skära ännu mer grönsaker). Den här boken var just den puffen jag behövde för att både involvera barnen i våra vardagsmiddagar igen, och dessutom rubba våra rutiner lite och inte äta samma gamla pasta dag ut och dag in. Små puffar behöver väl alla nu som då! Både barnen och jag gillar också den fina layouten och de färgglada roliga bilderna. Lillasyster tycker den lilla flickan liknar henne.

Bokens syfte är att föra familjer samman i köket, och i alla fall för oss uppfylldes det denna vecka hela två gånger. En kväll fick nämligen barnen också laga sin egen granola enligt bokens recept. Jag halverade receptet och vi rostade den i stekpanna istället för i ugnen. Därefter fick de sedan smaksätta med de som de själva tycker om. Lillasyster granola fick smak av frystorkade hallon och kardemumma, medan Hubbes fick smak av vaniljpulver, lönnsirap och yoghurtrussin. Det gillar jag också mycket med boken, att alla recept kommer med färdiga idéer hur man kan variera det. Just så vill jag använda en kokbok, som inspiration med hur mycket möjligheter som helst!

Boken finns att köpa direkt från Marthaförbundet, men också på tex. Adlibris.  Stor rekommendation på boken av oss! Jag får till och med lust att bli Martha på kuppen. Sen, då barnen är lite större och jag har lite mer tid igen, då skall jag gå med i någon trevlig krets! Jag är säker på att jag skulle älska det. Matlagning, kreativitet, pyssel och hållbar livsstil. Egentligen är det konstigt att jag inte redan gått med. På Martornas hemsida finns också en digert receptregister för ytterligare matinspiration och tipsbank med massa Smartha tips. 

batch DSC00594Titta Mamma, det är jag som lagar mat i boken, säger Lillasyster!batch DSC00604Myslibars vill vi testa på. De blir ju perfekta på semestern när man skall iväg på någon utfärd och vill ha med något bra mellanmål. 
batch DSC00625Sommarblommor som matchar med den fina boken! batch DSC00633Våffelsmet in the making. Tips om du lagar mat med fler barn än ett: ge varsin sked till barnen att röra med och skaffa fler än ett deciliter mått. Rättvisa är viktigt när det lagas mat...

batch DSC00641Största möjliga koncentration då man skär gurka. Jag skalar gurkan och skär dem i stänger, så får barnen sedan skära dem i mindre bitar och känna sej delaktiga. Hubbe kan redan skära med "riktig" vassare kniv, men för Lillasyster räcker det bra med en matkniv. batch DSC00661Plockfyllning är alltid en bra idé, så får alla välja vad de vill ha på sin tallrik. Jag valde mycket groddar, paprika, lax, fetaost och sås. Hubbe valde lingonsylt och ville ha grönsakerna vid sidan om. Båda funkar lika bra tycker jag, huvudsaken är att alla är nöjda och blir mätta.batch DSC00698Granolasmaksättning pågår!batch DSC00708Ni kan ju gissa att kvällsmaten smakade extra bra då man fick egenlagad granola på sin yoghurt. 

Kommentarer

  • Rebecca 17/06/2019 11:50am (3 månader sen)

    Vilket bra inlägg! :)

Skriv en kommentar