headersevendayssvartvitrosa2

Vardagsmiddag á la höst

Skrivet av Hanna Stigzelius 02.09.2016 | 0 Kommentarer

hostmat

Veckans första vardagsmiddagstips denna höst. 

Jag äter väldigt olika enligt årstid. Inte så att jag (tyvärr!) skulle vara så bra på att följa med vad som är i säsong och moget just då, utan mer styrs jag av det jag blir sugen på. För det är totalt olika på sommaren och vintern. På sommaren vill jag knappt ha varm mat. Sallader och grillat är typ det enda jag har lust på. Men sen då kvällarna mörknar och luften blir lite kallare händer nåt. Plötsligt börjar jag bli sugen på långkok, soppor och varm, stark mat igen. Gryta skall det absolut bli nåt veckoslut snarars. Men purésoppor duger också väldigt bra som höstmat. Tillsammans med en bit havrebaguette var det här en perfekt vardagsmiddag förra vecka. Kanske inte så barnvänlig, men destu föräldravänligare. 

Rödbets- & morotssoppa med fetaost, för ca 4 pers:

1 liten gul lök

3 morötter

6 rödbetor

1 liter vatten

1 buljongtärning

vitlökspulver, aromsalt, örter eller vad som helst för kryddor man tycker passar

en bit smulig fetaost

några blad färsk timjan

Skala och skär rotsakerna i små bitar. Stek löken mjuk i lite olja. Sätt på morot och rödbetorna. Häll på vatten och buljongtärningen. Låt koka i ca 20 minuter tills allt är mjukt. Krydda enligt smak. Purea med stavmixer. Toppa soppan med fetaost och timjan. Så gott!

hostmat1Höstliga blommor och höstlig soppa.

hostmat11Om man inte har fetaost så kan man salta soppan lite mer. Fetaosten är ju så pass salt i sej att det inte behövs annars. 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar