headersevendayssvartvitrosa2

Veckans vardagsmiddag: Broccolibiffar

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.05.2016

broccoliDagens middagstips är helt vegetariskt! 

Det här receptet kom till lite av misstag. I den nyaste Pirkka mattidningen, som man kan plocka med sej från K-butikerna, hade de ett recept på blomkålsbiffar som jag tyckte lät gott och spännande. När jag skulle laga mina biffar så var dock vår blomkål möglig. Som tur hade vi också broccoli hemma, så jag tog den istället. Vi hade inte heller emmentalost så jag tog vanlig oltermanni. Men annars följde jag deras recept. Och det blev riktigt bra! Nu bjöd jag detta till min lunchgäst och inte som middag, så jag vet inte vad Hubbe skulle tycka. Lillasyster åt nog med god aptit! Det var också väldigt enkelt tycker jag. Och bra med lite vegetariskt emellanåt. Det känns sunt och hälsosamt. Så det här rekommenderar jag att testa på, med antingen broccoli eller blomkål. 

För ca. 6 små biffar behöver du:

½ blomkåls eller broccolihuvud, rivet med rivjärnets största riv

2 ägg

1 dl riven ost

1 pressad vitlöksklyfta

salt och peppar enligt tycke och smak

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en bunke. Forma till små platta biffar och stek i lite smör eller olja, ett par minuter per sida. Ät med sallad och någon sås eller grynost. 

broccoli1Vi åt broccolibiffarna med kål-paprika-tomatsallad och grynost. Gott!

 


Veckans vardagsmiddag: Sallad för män

Skrivet av Hanna Stigzelius 06.05.2016

baconagg

 

Veckans vardagsmiddag. Sallad som både mättar och smakar gott. 

Min man är inte så värst förtjust i sallad. Han klagar på att han inte blir mätt och på att det inte är tillräckligt matigt. Men den här snabba enkla salladen gillar han. Det är den perfekta salladen att bjuda på om man har män på besök. Salladen innehåller nämligen bacon och ägg. Jag tror att alla män jag känner gillar bacon! Och ägg gör att det mättar bättre. Annars kan man variera ingredienserna lite enligt vad man har hemma. Jag gillar att fylla ut med kokt broccoli, det ger tuggmotstånd. Balsamico-sås är också ett måste. Det passar så bra ihop med baconets sälta. Kanske inte den hälsosammaste salladen om man nu vill vara petig, men kanske en av de godaste! Och inga kolhydrater åtminstone....

baconoagg

Vår middag. Hubbe fick lite kokt pasta till förutom ägg, broccoli (fast den rörde han inte) och några bitar bacon.


Veckans vardagsmat: Omelett

Skrivet av Hanna Stigzelius 14.04.2016 | 1 kommentar(er)

Har du glömt gå till butiken och det är redan middagstid? Veckans vardagsmiddag fixar sej oftast ändå. Omelett är så enkelt att man nästan glömmer bort hur gott och bra det är. Också som middag. Vi har i alla fall så gott som alltid ägg, lök, tomat och ost hemma. Annat jag brukar toppa min omelett med är spenat, feta, tonfisk eller skinka. Man tar helt enkelt det man har. Huvudsaken är osten och löken. Det är det som gör det matigare. Jag brukar ta två mer ägg än antal personer som skall äta omeletten. Tre om man äter själv, fyra för två pers osv. Vilken som helst ost duger, mozzarella, oltermanni eller färdig riven blandning. Blanda äggen och en skvätt grädde, samt lite kryddor. Stek löken, spenat eller vad du nu har. Häll på äggblandningen. Stek på medelvärme tills allt ägg stelnat. Fyll med ost och örter. Vik ihop och dela. Snabbt, lätt och gott. 

omelettVår senaste middagsomelett bestod av lök, tomat, och mozzarella. Nami!


Veckans vardagsmat: Makaronilåda med morot

Skrivet av Hanna Stigzelius 31.03.2016 | 2 kommentar(er)

Veckans vardagsmiddagstips är inte ett egentligt recpet, utan mer en tvist på en beprövad klassiker. För jag tror nog de flesta barnfamiljer äter makaronilåda. Det gör i alla fall vi åtminstone en gång i månaden. Lätt och gott och räcker flera dagar. Billigt dessutom! Eftersom Hubbe är rätt krånglig med mat, gäller också grönsaker, så måste jag ibland ta till små knix och trix för att lura i honom lite hälsosamma vitaminer och så. Ett sätt är att riva ner en morot i makaronilådan. Jag river grovt och blandar i samtidigt som makaronin och maletköttet. Dessutom gillar jag smaken, det ger lite sötma. Och Hubbe äter glatt lite extra grönsaker när den är inbakad i makaronilådan! Recept på makaronilåda hittar du till exempel på sidan av makaronipåsen. 

morotEn stor morot är lämplig mängd, eller två små då. Jag brukar inte skala inann jag river, bara skölja lite. 

morot1

Blanda i! Ost och äggstanning på och sjuss in i ugnen. 

morot2Veckans vardagsmiddag klar! Sallad äter inte Hubbe, men det gör jag. 


Veckans vardagsmat: Laxpasta på 10 minuter

Skrivet av Hanna Stigzelius 21.03.2016 | 1 kommentar(er)

Ibland måste middagen gå fort. Och med fort menar jag blixtsnabbt! Det är kanske så att ni promenerat hem från dagis och solen sken så fint att ni var ute en lite extra lång stund och njöt. Så när ni kommer in så är det redan 45 minuter förbi den akuta middagstiden. Då är 30 minuter, vilket i vanliga fall är en skälig vardagsmiddagstillagsstid alldeles för långsamt. Då är denna laxpasta perfekt. För det tar på riktigt under 10 minuter från att du kommer in i köket till att middagen är på bordet, i alla fall om du har induktionsspis. Dessutom är den god, också Hubbe äter med god aptit.

För laxpasta till 3-4 personer behöver du:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl grädde

1 pkt kallrökt lax

1 msk maizena

fullkornsmakaroni som har koktid på ca. 5-6 minuter

några blad färsk spenat

Gör så här: Sätt på pastavatten. Hacka lök och vitlök och fräs i olja. Skär laxen i bitar. Häll grädde på lökfräset. Koka pastan. Då pastan är klar så toppreder du gräddsåsen genom att blanda 1 msk maizena i lite kallt vatten. Häll maizenan i såsen och rör. Såsen borde då tjockna. Häll i laxen och rör igen. Det tar bara någon minut för laxen att bli genomstekt. Klart! Hacka färsk spenat och servera ovanpå. Ät och njut. Lite peppar kanske behövs, men salt tycker jag inte behövs då laxen i sej är tillräckligt salt. 

laxpasta Om du ännu äter pastan med en halv avokado så har du "salladen" fixad på samma gång!

 


Veckans vardagsmat: Asiatisk soppa med höna och nudlar

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.03.2016

Det blev visst inte något vardagsmiddagstips förra veckan då vi var på semester. Kanske jag måste försöka kompensera med två denna vecka istället?! Få se om min inspis räcker till det... Men ett kommer i alla fall här. Igår lagade jag nämligen en ny rätt. Och de vuxna i familjen gillade stort. Också Hubbe åt lite grann i alla fall... Soppan tar bara 20 minuter att göra och är perfekt nu i influensatider. En riktig feel-good soppa.

För 2-3 portioner behöver du:

1 pkt naturell strimlad höna

3 msk grön currypasta

1-2cm färsk ingefära

2 vitlöksklyftor

2 gula lökar

1 hönabuljongtärning

1 msk fisksås

7-8 dl vatten

3 "bollar" med risnudlar

1 röd chili

1 kruka koriander

1 lime

Stek finchakad vitlök, ingefära och currypasta i lite olja några minuter i en stor kastrull/stekpanna med höga kanter. Lägg i hönan och löken. Fräs tills allt fått lite färg. Tillsätt vatten, buljongtärning och fisksås. Rör om så buljongen löser upp sej. Koka ca. tio minuter. Förbered under tidern nudlarna enligt paketet. Tillstätt dem till sist. Hacka chili och koriander och tillsätt det enligt smak först då du satt soppan i tallrik. Squueza över lite lime!  Det lönar sej förresten att klippa nudlarna lite med en stor sax, annars blir det väldigt klottigt och svårt att äta märkte jag...

nudelsoppa

Härlig värmande soppa med risnudlar, höna och massa smak.


Veckans vardagsmat: Blomkålssoppa

Skrivet av Hanna Stigzelius 18.02.2016 | 2 kommentar(er)

På min gamla blogg tipsade jag varje vecka om något gott och enkelt som vi brukar äta till middag hemma hos oss. Och det tänkte jag försöka fortsätta med också här i nya bloggen, dock bara varannan vecka, varje kändes nästan lite stressigt. Här hittar du alla tidigare middagstips. Först ut är en av mina favoritsoppor. Nämligen blomkålssoppa. Tyvärr är det bara jag som äter denna i vår familj... Men den är god, på riktigt! Jag lovar. Det är på mina familjemedlemmars smaklökar det är fel på... Så den brukar jag passa på att laga när Maken är borta. 

 

För en soppa för ca 4 personer behöver du:

1 blomkålshuvud

1 liten lök

1 dl grädde

herbamare eller en grönsaksbuljongtärning

persilja

Fräs löken. Skär blomkålshuvudet i mindre bitar. Sätt i kastrullen och sätt vatten så det just och just täcker. Koka tills blomkålen är helt mjuk. Ha i en buljongtärning om du vill. Eller krydda med tex herbamare eller annat örtsalt. Ha i grädde och mixa slätt. Ät med fröknäcke och klipp i lite persilja. Gott!

 

vardagsmiddagBlomkålssoppa smakar barndom för mej. Mamma lagade ofta denna när jag var liten. Och den var lika god då som den är nu!