söndag 26 november 2017 - 20:33

Veckoslutsrapport

Det har varit ett riktigt bra veckoslut. Vi har hunnit med en massa program känns det som. Kul både för barn och vuxna. Igår styrde vi bilen mot stan och FBK. De var brandsäkerhetsdagen och alla frivilliga brandkårer hade öppna dörrars dag. Vi fick testa att släcka brander och klättra in i brandbilen! Spännade, och viktigt att kunna. 

Efter brandkårsbesöket gick vi åt sushi. Det blev buffé på Fuku på Fredriksgatan. God sushi, rekommenderas! Efter det blev det ännu lite parklek, alla parkerna i stan är ju så mycket mer spännande än våra vanliga bekanta parker här i förorten. Vi fick dessutom sällskap av vänner och blev ännu inbjudna på lite mer lek och te. 

Idag har vi varit på brunch hos syrran som fyllt 30! Hurra. Champagne och god mat. Mycket bra upplägg tycker jag. Min hand känns också äntligen aningen bättre. Jag kan liksom röra fingrarna utan att det tar superont. Det verkar som antbiotikan haft effekt. De första julpynten har också kommit upp här hemma. Och julmusik har spelats hela kvällen. Härligt! 

1vsVi stannade också i en park på väg till brandstationen. Lillasyster ville ha så hård fart att jag blev lite skraj. 

1vs1Att släcka riktig brand! Det var spännande minsann.

1vs5Brandbilen! Inte visste jag att de fanns så mycket grejer i en brandbil, motorsågar, spadar och  hundra olika sorters slangar. 

1vs3Lite mer parklek. Vänner sedan de fötts. Son och Gudson ♥

1vs4Min Pappa häller upp lite champagne så vi kan skåla för 30-årige syrran! 

 

fredag 10 november 2017 - 15:07

Stygnen borta

Idag har jag varit och tagit bort stygnen i handen. Det var inte roligt. Stygnen satt väldigt spänt och två av trådarna gick av så hon måste gräva ut dem. Ajaj. Dessutom hade inte såret gått ihop helt ännu utan var lite fuktigt. Så de tejpade om det och fick igen strikta order på att ta det lugnt med handen. Just som jag tyckte det började gå lättare att använda den. Arrgh. Nåh, hon menade nog ändå att jag fint kan gå på jobb på måndagen. Så tur det åtminstone. 

Min sista sjuklediga dag har jag haft min fina Fammo på besök. Jag kom på i måndags att ringa henne och kolla om hon hinner ses. Som helarbetande småbarnsmor är det tyvärr alldeles för sällan jag hinner med besök hos min far- eller mormor. Som tur hade min 85-åriga krut-Farmor tid för mej idag. Te, karelska piroger och en massa prat. Bra sätt att avrunda sjukledigheten tycker jag. Och praktiskt med chaufför som kom efter mej efter läkarbesöket.

Jag hade tänkt köra sjäv till Ikea ikväll. Men tror nog inte jag skall köra med handen ännu... Så måste väl tvinga med mej familjen. Vi måste nämligen köpa en barnmadrass till den nya våningssängen som levererades idag! Hubbe kommer bli världens lyckligaste. Bara Maken får ihopbyggt den först förstås... Men han är ju diplomingengör så det borde väl gå. Och få se hur det skall gå för Lillasyster att sova utan spjälor runt om. Jag fasar nog lite för vad den busen kan hitta på!

fredagscollageFredagscollage: Glad min eftersom sjukledigheten är över. Veckoslutsstädat hem och soffa som det kommer fredagsmysas i ikväll med film och lösgodis! Blommor av Fammo och nytt plåster på handen som inte får göra något tungt ännu.

 

måndag 6 november 2017 - 15:46

Sjukledighetsuppdatering

Så var det vecka två av min sjukledighet. Handen blir sakta bättre, men ännu är den nog inte bra. Har jag den stilla tar den inte ont, vilket gör att jag förstås glömmer bort det. Och så plötsligt tar det jätteont när jag tar i  nåt eller böjer handen. Mina fingrar är ännu också lite svullna och stela och det är lite svårt att röra på fingarna. Sen märker jag också att jag spänner mej i hela högra armen och axeln, eftersom jag är rädd att det skall ta ont. Vilket ju inte är så smart... Men väldigt svårt att låta bli! Varken igår eller idag har jag ätit värkmedecin. Den värker ju inte om jag inte gör något. På fredag får jag bort stygnen. Men månne inte den här veckan skall räcka för att få mej i jobbskick igen.

Jag måste erkänna att jag har lite dåligt samvete för att vara sjukskriven. Och jag vet att det kommer bli mycket på jobbet de två sista veckorna av månaden. Reality check på allvar sen. Men än så länge försöker jag göra mitt bästa för att slappa. Det går sådär. Jag är inte så bra på att inte göra ingenting... Idag har jag haft en sjukskriven väninna på besök. Också hon opererad för ett par veckor sedan. Vi passade på att äta sushi till lunch också. Supergott, men inte så lätt med vänster hand kan jag tala om. Men jag klarade det rätt så bra faktiskt. 

Imorgon har jag inget inplanerat. Så då skall jag försöka göra så som jag planerat göra nu på min sjukledighet på förhand. Två timmar jobbrelaterat förkovrande aka läsa in mej på koncernbokföringsstrategier, två timmar promenad och två timmar Netflix. Två timmar går säkert utan att jag märker det eller gör nåt allt (typ toabesök, kaffe och lunch?!) och så kommer barnen hem. Få se om planen håller. Jag vet inte riktigt vad jag gjort hittills men tiden bara flyger ändå?!

IMG 1094Halloween-nejlikorna är ännu hur fina som helst! Piggar upp i det gråa novemberrusket.

måndag 2 oktober 2017 - 20:33

Måndags-moj

Måndag igen. Och redan oktober. Vart försvann september? Vah vah? Ja ja, ni orkar väl inte läsa om att jag känner att jag inte hinner med. Men så är det. Jag hinner inte med. I synnerhet inte när veckoslutet går åt till att återhämta sej från ett alldeles för roligt kräftkalas, krhm... Då blir man liksom lite efter. Jag hade ju tänkt fixa tvätten och jobba ikapp i hemmet under söndagen. Men nu gick dagen åt att tupplura på soffan, äta chips och dricka cocis. Hups. Men som tur var festen värt det ändå. Veckan går väl snabbt, så snart har jag en ny chans i nästa veckoslut.

Men först lite vardagsrumba här emellan. Våra dagar rullar på. Hämta och lämna på dagis. Vardagsmiddag som skall lagas så snabbt man bara kan innan de vrålhungriga kidsen börjar gnälla. Slötittande på mitt favorit tv-program, Australian MasterChef och försök att minimera kaos där emellan. Det går sådär. Vårt hem är lite förfallet för tillfället.

Barnen är också inne i en enormt produktv pysselperiod just nu. Det ritas och klipps och pärlas varje dag. Och eftersom de, eller i synnerhet Hubbe, har minnen som hökar, kan man inte riktigt slänga alstren samma vecka som de skapats. Så vi har teckningar och pärlprydnader lite här som där. Inte så bra för feng shuin, men destu bättre för föräldrapoängen?! Och jag är förstås glad att barnen gillar att pyssla. Själv hinner jag inte alls med sånt numera. 

IMG 0804Måndagsselfie i kaoshemmet. Tror zombie blir bra till Halloween, behöver knappt fixa dräkt ens... 

IMG 0801Måndagsmiddag på önskan av barnen. Hemlagade spenatplättar!

IMG 0803Dagens pysselsltund. Det höll nästan på att bli kris då ritpappren jag köpt för bara några veckor sedan redan var slut. Som tur hittade jag några kopieringspapper i en låda. 

onsdag 20 september 2017 - 20:07

Mör i huvudet

En två dagars kurs på jobbet är avklarad. Och herrejess så mosig man blir i huvudet av att sitta och lyssna på föreläsningar i 8 timmar med lite socialt mingel emellan i kaffepauserna. Hur orkade man i gymnasiet med det här varje dag? Jag är helt slut. Skall bli skönt med vanlig jobbdag imorgon. Har dessutom bokat in sushidejt med en vän för lunchpausen. Pefekt att få till sånt mitt i veckan, mitt under dagen. Också en dryg halvtimme är bättre än att inte hinnas se alls. Jag är dessutom ganska bra på att prata snabbt.... 

September är redan över halvvägs förbi. Jag hinner inte med. Men ändå tycker jag vår nya vardag rullar på rätt bra. Barnen har inte heller alls reagerat på att nu gå fem dagar på dagis istället för tre som innan sommaren. Jag var lite rädd för att i synnherhet Hubbe, som är känsligare och äldre, skulle märka av och reagera på att vara mer och längre dagar på dagis. Men nej. Inga problem. Världens bästa dagis och världens bästa barn. Tvärtom tycker jag nästan att det går lättare nu då vi har ännu mer rutin på veckorna. Barnen vet när det är dagis och när det inte är det, är vi båda vuxna hemma. Enkelt och tydligt. Tydligen är mina barn lika förtjusta i rutiner och vardag som jag.

Efter den där vab-måndagen hemma, känner jag också att jag valt helt rätt i och med att jag valt karriär nu fram om hemmalivet. Nästan fem år mer eller mindre hemma räckte nog. För den här gången i alla fall... Just nu känner jag att jag är gladare när jag får vara på jobb. Min hjärna behövde det här. Jaget, bara jag, inte Mamma-Hanna, behöver det här. Och hittills känner jag att kvällar och veckoslut, även om de går fort och är korta räcker till. Inte till allt. Men till det jag prioriterar. Men få se om kamos drar ner på vår energi, om det ännu kommer något bakslag. Men min magkänsla säger att det inte kommer göra det. Jag förbereder mej liksom alltid för det värsta. När det inte händer så känns det som att livet är lätt mellan varven. 

Men sååå lätt är det förstås inte. Nu måste jag gå ner och städa inför städerskan som kommer imorgon. Och sen skall jag gå tidigt i säng. Min bok väntar, även om jag inte kommer orka läsa många sidor är jag rädd....

augustihem2Jaaa, den här bilden är inte tagen idag... Men imorgon kommer det se ut så här igen!  Förutom mitt nya jobb är städerskabeslutet det jag är mest glad över den här hösten. 

måndag 18 september 2017 - 13:14

Vab-måndag

Vård av sjuk Lillasyster hos oss denna måndag. Hon var alldeles för snorig och gnällig imorse för att kunna gå till dagis. Och hon som inte sovit dagssömn på flera månader har nu snart sovit en timme. Hubbe ville också bli hemma. Så det känns nästan som på gamla goda vårdledighetstiden. Jag försöker förstås också vara effektiv när man en gång är hemma. Vilket har lett till att jag nu känner mej helt slut fastän klockan bara är halv två. Att vara på jobb är ju hundra gånger enklare än att vara hemma. 

Det här med vem som skall vara hemma när barnen blir sjuka är också en ny grej för oss. I mitt tidigare jobb hade jag inte så specifika uppgifter att jag var oumbärlig. Var jag inte på plats så kunde någon annan göra mitt. Maken som jobbar som projektledare har varje dag uppgifter bara han är den enda som kan göra. Så då blev det ganska naturligt att det var jag som stannade hemma om barnen var sjuka. Vi hade kommit överens det så.

Nu är det inte lika lätt längre. Mina uppgifter kan inte skötas av någon annan. Vi har också möten så gott som dagligen som jag borde vara på. Idag råkade det passa relativt bra för mej att stanna hemma. Men imorgon eller nästa gång passar det kanske inte alls? Hur bestämmer man då? Kanske jag bara måste hoppas att barnen håller sej friska nu i fortsättningen. Eller så får vi börja bestämma på förhand på söndagarna vem som stannar hemma även fastän barnen inte skulle vara minsta sjuka då. Hur gör ni andra?!

vaLite halvvissen bukett och helvissen Lillasyster. 

vabDagens tema: näsdukar, febertermometern (denna är förresten super, mäter klart på under 10sek!) och kaffe. 

onsdag 6 september 2017 - 20:41

Halva veckan rapport

Så har halva veckan gått. Jag har varit flunssig men börjar äntligen känna mej bättre. Dagarna rusar. Jag förstår verkligen att man kallar den här tiden i livet för ruuhkavuodet. Men jag gör verkligen mitt bästa för att ta vara på små stunder. Försöker vara närvarande. Det är ju det här som är livet. Jag vill inte att det bara går förbi. Att jag bara hela tiden längtar till veckoslutet. Man kan göra mycket av sin vardag om man bara försöker. I måndags blev vi till exempel ute när vi kom hem från dagis. Tjugo minuter frisk luft gör redan skillnad! Så skönt. Fastän det blivit kallt nu. I morse var det bara 5 grader. 

Jag har också tagit upp stickandet igen. Det blev en liten sommarpaus tydligen. Men nu är jag igång igen. Och det ser ut som att det faktiskt skall bli en tröja av det hela. Min första tröja i vuxen storlek. Fast kanske bäst att inte ropa hej innan man är över bäcken... Jag stickar en marygenser och skall nu börja med mönstet. Så det gäller att lite koncentrera sej. Stickandet är så avkopplande. Perfekt att ta bort stress efter dagen. Att nolla hjärnan. Och så kan man glo på tv med lite bättre samvete. Fast nu då Maken tittat på Narcos (inte riktigt min kopp te) så har jag istället lyssnat på ljudbok när jag stickat. Mysigt det med. Och jag har satt på timern på Enjoy Candelsarna. Så nu tänds de när det mörkar. Vardagsmys deluxe.

IMG 0583Mm. Grillad rönnbärssoppa. Få se om vi får städat på bakgården till veckoslutet. Sommaren är ju slut nu så parasoll och vattenbanon kanske skulle kunna städas undan....

IMG 0587Skönt med frisk luft. Fast man behöver dunjacka och tjock halsduk redan. Men ännu blommar det och är grönt!

IMG 0589Stickningen går framår. Själklart blir min tröja rosa...

torsdag 24 augusti 2017 - 20:08

Lite vardagsrealism

Till skillnad från de välstädade och väldigt välvinklade barnkammarfotona jag tog igår så kommer här lite mer äkta vara. Att bo tillsammans med två barn innebär att det aldrig är städigt mer än typ två minuter. På riktigt! Tack vare att vi är på dagis/jobb största delen av dagarna nuförtiden så är det ändå mycket städigare nurförtiden än under våren, för att inte tala om då jag var hemma på heltid! Så att ha mer tid att städa betyder inte alltid städigare. Och det här nedan är ju faktiskt inte så farligt som det ibland kan vara. Då det till exempel byggs kojor, eller läggs pussel med 32 bitar som man glömmer städa undan... 

Som tur är jag ingen perfektionist. Visst gillar jag när det är städigt och fint omkring mej. Men jag stressar inte heller över lite kaos. Så länge det är någorlunda hanterbart då. För att hålla kaoset hanterbart försöker jag hålla hårt på regeln att vi städar undan alla leksaker etc varje kväll. Oftast brukar barnen hjälpa till innan läggdags. Men lika ofta städar Maken eller jag undan efter att de gått och lagt sej. Att bädda sängen varje dag och alltid sätta in disk direkt i diskmaskinen är också regler jag försöker hålla hårt på för att minimera kaoset. Då barnen lagt sej brukar jag också först försöka fixa undan tråkiga måsten, som tvätt eller plock, så man sen kan slappa med gott samvete. Att stiga upp på morgonen till rent kök och någorlunda leksaksfritt hem gör också hela morgonrumban lite trevligare. 

Hur gör ni för att minimera vardagskaoset i småbarnsfamiljer? Lite plock hela tiden? Större plock och röj mer sällan? Hårda regler för barnen att de inte får stöka? Jag hör gärna hur andra gör! 

vardagsrealism1Pusslen råkar ännu vara inne i lådan. I slutet av kvällen var de inte det. Skor, fleece och en handduk (?) i soffan. Och Hubbe låter aldrig prydnadskuddarna vara som jag vill ha dem... Och svärd på mattan är väl helt normalt vah?! Och jepp, barnen glor dessutom på netflix, hälsningar finalist till priset "Årets Mor". 

vardagsrealismMitt stilleben på soffborde har inte heller fått vara helt orört. Lillasysters Frozen-örhängen är tydligen också en del av installationen nu för tiden....

tisdag 22 augusti 2017 - 19:38

Vardagstankar

Tisdagsrapporten kommer här: Jag åkte iväg till jobbet redan innan sju. Men så kommer jag fram till vårt kontors dörr och inser att mitt nyckelkort blivit hemma. Och respan där man får tillfälliga kort öppnar först kl. 8. Inte så bra start på dagen kan tyckas. Men som tur hade jag jobb i både mailen i telefonen och papper med i väskan att läsa igenom så jag kunde börja jobba på närmaste café över en latte. Tiden på jobbet gick sen snabbt. Det är hela tiden nåt att göra och lära sej. Jag trivs och det känns bra. 

Sen hem via dagid för att plocka med mej Lillasyster. På västerleden mötte jag den här bussen, hu, så livet återigen kändes skört. Hemma väntade Hubbe och Morfar, som varit hemma från dagis eftersom han ännu skall ta det lugnt efter operationen. Det känns så bra att ha föräldrar nära som ställer upp när det behövs. Vår städerska har också varit här idag. Väldans lyxigt. Har inte riktigt vant mej vid det ännu. Men oj, så ja gillar det. Till middag blev det, surprice suprice, pasta. Med maletköttsås denna gång. Sen gick vi ut till sandlådan. För första gången på länge kändes det lite svalt och höstigt i luften. Men jag gillar det med. Är helt redo för sjalar och boots redan. 

Maken åkte just iväg för att spela tennis och jag försöker mitt bästa för att få busungarna att somna. De håller på att gå helt bananas i barnkammaren. Mjukisar flyger och bajs hörs som varannat ord. Grr. Men månne de inte slockar snart. Som bäst håller jag på att försöka bestämma mej om jag skall se på ett avsnitt Gilmore Girls eller om jag skall läsa bok. Lånade en bok av Carolina Neurath på bibban som jag började på igår. Verkar helt lovande så tror faktiskt det lutar mot läsning!  Slut på tisdagsrapport.

IMG 4Mitt enda foto i mobilen från denna dag: Morgonkaffe på café när man klantar och glömmer nyckelkortet hemma. 

måndag 14 augusti 2017 - 21:21

Inte utmanande nog

Eftersom det inte är utmanande i sej med fem dagar jobb istället för tre, och nytt jobb, så åkte Maken iväg till USA på jobbresa denna vecka. Jag är alltså YH-morsa denna vecka med både föra och lämna samt alla kvällar och morgonar för mej själv. Hurra. Det är ju kanske inte helt ultimat så där timingsmässigt, men resan var tyvärr nödvändig och hade bokats in redan innan vi visste att jag skulle börja på ny avdelning. Men men, jag skall nog klara det. Ikväll när vi åt kvällsmat peppade jag redan barnen genom att gå igenom morgonens bestyr. Jag upplever att det brukar funka smidigare om vi tydligt går igenom på förhand i vilken ordning allt kommer ske. Vi har ju inte rikitgt rutinen inne ännu efter semester dessutom. 

Imorgon tänker jag också fuska och ta barnen på sushi efter dagis. Det är vi nog värda tycker jag. Är man ensam så får man sänka ribban rejält. Maken var också till butiken igår så att jag skall slippa det, och vi har allt hemma vi kan behöva. Nu hoppas jag bara att rusningstrafiken inte är allt för jobbig imorgon och att jag hinner vara effektiv och lära mej en massa nytt fastän jag måste fara lite tidigare än vad som är ultimat. Som tur känner jag att mina kollegor och nya chefer verkar vara väldigt förstående när det kommer till småbarnsvardag, och jag är inte den enda med små barn hemma. Själv skall jag också hoppa i säng bara jag fått publicerat det här inlägget. Extra sömn kan liksom bara vara bra i en sån här situation tänker jag. Och om det ens känns lite jobbigt en enda stund så måste jag väl bara tänka på Blondinbella! Kan hon så kan väl jag också!

vardagsutmaningBröllopsdagsblommor, nyaste Mama som kom med posten idag och tända ljus. Lite zen i kvällningen för att få extra energi för att klara av den här veckan! I can do it!