headersevendayssvartvitrosa2

Vart försvinner mina pengar då?

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.02.2018 | 5 Kommentarer

Det är inte bara min tid som verkar försvinna in i ett svart hål utan att jag har någon koll på vart minutrarna går. Jag har märkt samma fenomen med mina pengar. Enligt min uppställda, i mitt tycke, mycket realistiska budget, borde jag har 200-300€ överlopps varje månad. Det har dock inte hänt en enda gång att det skulle finnas flera hundringar överlopps i slutet av månaden. Och då tycker jag verkligen inte att jag varken shoppar mycket eller annars heller gör av med pengar oansvarigt. I budgeten har jag dessutom satt in bland annat nödvändig shopping, afterworks, uteluncher och fredagsblommor, utgiftsposter som kanske man inte annars tänker på. Men ändå försvinner mina pengar. Så konstigt!? Är det samma svarta hål som också tar några timmar av varje dag eller?!

Jag har aldrig varit den som varit särdeles sparsam eller ordningssam då det kommer till min egen ekonomi. Men jag lever inte heller över mina egna tillgångar. Går liksom varken på plus eller minus. Fram till nu då. För nu har jag bestämt mej att det skall bli lite mer ordning på torpet. Pengar är ändå så pass viktigt i mitt liv. Jag kan inte bara låta det gå som det går. Det måste bli ordning. Budgeten skall följas upp! En app som automatiskt skulle berätta för mej vart mina pengar går skulle ju vara det bästa (men Pivo funkar väl bara för OP:s kunder, och nån annan lika smidig har jag inte hört om?!). 

I år skall jag också för första gången i mitt liv månatligen börja spara. Det känns ansvarsfullt och vuxet. En viss summa kommer varje månad automatiskt gå till en fond. Och min tanke är att de här är pengar som jag inte skall röra på tiotals år. Om det nu inte skulle bli någon superkris förstås. Men för resor, större hus eller annat så hoppas jag kunna ha annat sparande. De här är sparande på lång sikt. Få se hur det kommer gå. Det är nämligen så inte jag. Men, alla kan väl ändra sej?!

Någon liten shopstop- eller sparsamhetsutmaning skulle också vara kul att testa på. Men nu i februari funkar det inte, för Hubbe har födelsedag. Man kan ju inte låta bli att köpa födelsedagspresenter eller ordna kalas precis... Men kanske i mars!? Fast då skall vi nog på semester. Och på semestern är det ju inte heller kul att snåla eller ha shoppingförbud. Kanske i april!? Då skulle jag ha lite tid på mej tills dess, att mentalt förbereda mej på att börja snåla. Och hitta på en massa bra idéer hur jag kan bli mer ekonomisk. Som typ att ha mer lunchlådor till jobbet, konkurrensutsätta våra försäkringar och laga kaffe i termosmugg och ta med istället för att köpa take-aways. Vad finns det för andra tips för att vara med ekonomisk? 

ceepcupAtt fixa egen latte kostar betydligt mindre än att köpa en på stan. Men hur kan man spara på andra sätt i vardagen?

Kommentarer

 • Elena 05/02/2018 6:45pm (3 år sen)

  Marthorna har nån ekonomikalkyl som man kan ladda ner (inte app alltså) och fylla i för mer koll. Har själv tänkt fylla i den men ännu inte bekantat mig desto mer med den.

  • Hanna Stigzelius 06/02/2018 11:15am (3 år sen)

   Ah,tack för tipset! Skall ta och kolla in deras kalkyl. Marthorna brukar ju ha smarta tips :)

 • Sofia 05/02/2018 8:26pm (3 år sen)

  Gå med i gruppen Economista- kvinnor som gillar aktier och privatekonomi på Facebook. Visserligen svensk, men folk har massor av bra spartips som de delar med sig av!

  • Hanna Stigzelius 06/02/2018 11:16am (3 år sen)

   Jag är med i den gruppen! Men tycker där händer så mycket att det blir svårt att hitta de bra grejerna :/ men några små tips har jag redan snappat upp där. Tack för tipset!

 • Sandra Neuman 06/02/2018 8:54am (3 år sen)

  Klassikern är väl att planera maten och storhandla :) vi sparar varje månad 10€ till fonder och använder pengarna som buffert och till renoveringar. Sen sparar jag på sidan om i en pensionsfond.

  • Hanna Stigzelius 06/02/2018 11:19am (3 år sen)

   Jag har också en sparbuffert, men inte i någon fond. Tänker att det är krångligare att få bort pengarna men det är säkert inte det... Maken är också duktig på att spara och sätter både direkt i aktier och annat.

   Mitt mål är väl att få minst någon hundring undan, hälften bort för längre tid och hälften till buffert/resor/andra större utgifter.

   Och storhandla gör vi rätt så bra redan. Jag skriver listor och planerar till en del. Och maken går till butiken, cirka två gånger per vecka brukar vi gå. Han är dessutom bättre än jag på att inte falla för frestelser och handla onödigheter som svindyra jogurtar och nya nötblandningar...

 • Oca 06/02/2018 1:38pm (3 år sen)

  Om man på långsikt vill spara (10+ år) kan det vara bra att kolla på någon sparlivförsäkring, fördelen med den är att den i fall man dör förvandlas till en livförsäkring och anhöriga behöver inte betala skatt på skatt. Direkta fonder är bra för lite mera kortsiktigt sparande (5+år). Jag började spara i fonder för två år sedan efter att många år bara att undan lite pengar på vanligt konto, och harmar nog att jag inte förstått att börja tidigare...

  • Hanna Stigzelius 06/02/2018 2:06pm (3 år sen)

   Jo jag har kollat lite på sparlivförsäkringar också. Men "bara" fondspar känns enklare och OM jag nu sku behöva pengarna så är de lättare att komma åt än om man ha dem i sparlivsförsäkringen, vad jag har förstått iaf.

 • fanny 06/02/2018 3:49pm (3 år sen)

  appen tink verkar nu fungera med de flesta finländska banker förutom aktia (vilket jag själv har) :)

  • Hanna Stigzelius 06/02/2018 9:14pm (3 år sen)

   Jaa! Jag laddade ner den idag, hurra. Fick också tipset att den nuförtiden funkar också i Finland på min insta. Så bra. Nu kommer det bli ordning på ekonomin :) Med handelsbanken funkade det fint!

Skriv en kommentar