headersevendayssvartvitrosa2

Veckans blogglista: Mina gröna fingrar

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.01.2018 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Har jag gröna fingrar?! Tja, lite ljusgröna kanske man kan kanske kalla dem. Mina växter varken prunkar eller dör. Men de brukar vara rätt så seglivade. Kanske för att jag brukar välja sådana sorter som man kan glömma bort lite emellanåt. För det händer nog att de kan gå ett par veckor mellan vattningarna här hemma. Och ny mylla byter jag kanske var tredje år eller så, så inte är jag speciellt vurmande för mina stackaras grönisar. 

Dessa grönväxter finns just nu hemma hos mig: Jag har tre orkidéer som inte blommar, två palmer som inte mår så bra och en elefantöra som inte verkar gilla vintern. 
Mitt bästa odlingstips: Köp lätta växter som man kan glömma bort och som inte behöver så mycket omvårdnad. Att odla krasse med barnen är också roligt då det växer så snabbt. Chili har jag också odlat ett par gånger. Och om jag minns rätt är det just nu i januari-februari som man skall så chilifröna!
I min trädgård vill jag odla: Örter, olika blommor som blommar från maj till september, körsbärsträd och bärbuskar. 
Så ofta köper jag växter: Alltid då någon dör... Så varannat år kanske?! Just nu mår båda mina långlivade palmer inte alls bra, den ena står för mörkt i vårt hörn i vardagsrummet och den andra hade jag lite glömt bort att vattna... Så jag tror att jag snart tänker köpa en ny palm. Och få se om min lilla elefantöra överlever vintern. Den tappar blad och hänger lite. Kanske den också har det lite för mörkt?! Vår lägenhet just nu är lite dåligt planerad för växter då vi inte har några fönsterbräden. Eller så är det är bara med mina växter som med mej, att de inte gillar vintern!
Den fulaste växten/blomman jag vet: Allstå jag tycker både grönväxter och snittblommor är fina! Ogräs i så fall då?! Räknas det?!
Så inreder jag med växter: Snittblommor piffar ju vilket rum som helst! Och grönväxter gör det mer hemtrevligt. En grönväxt i varje rum tycker jag nog behövs. Och till veckoslutet vill jag har blommor.  
Så mycket tid lägger jag på odling: Två minuter vattnande i veckan?! Räknas det som odling? På sommaren kanske lite mer om jag orkar och har tid. 
En blomma/växt som alltid går som present: En bukett tulpaner så här på våren är alltid rätt!
Så får jag mina växter att klara sig: Jag försöker komma ihåg att vattna dem, men alltid lyckas det inte. Oftast överlever de, ibland inte. Då köper jag bara en ny! Mer allvarligt än så är det liksom inte. 

1gronvaxterMin elefantöra står på skåpet. Och palmen som inte mår så bra står i hörnet. Nu skulle det vara ganska så tomt utan dem eller hur?!

1gronvaxter0Jag har ännu inte lyckats få en enda av mina orkidéer att blomma på nytt... Men en dag kanske?! Det sägs att de börjar blomma om man glömmer bort den och det har jag åtminstone gjort...

Kommentarer

  • Sandra Neuman 18/01/2018 9:59am (6 år sen)

    Jag tror att alla dina grönväxter står lite mörkt faktiskt :) Lyft dem i fönstret eller lägg en lampa att lysa ovanför dem (duger med vilken led-lampa som helst egentligen... eller lysrör, men det vill man inte ha :'D). Du skulle kunna ha en garderobsblomma där i hörnet (som det hörs på namnet kan de fast stå i garderoben, och ska ha minimalt med vatten). Och Fredskalla funkar också inne i rummet. Orkidéen behöver nog mer ljus om den ska orka blomma om :) Sori, är så arbetsskadad att jag känner att jag måste ge tips när det kommer till krukväxter ;)

    • Hanna Stigzelius 23/01/2018 3:56pm (6 år sen)

      Tack för tipsen! De upskattas :) Men tyvärr finns det inget i fönstret för dem att stå på! Men orkidén står nu så nära som det går... Och vi gjorde nu så att vi köpte en ny palm istället för den som inte mådde så bra. När vårsolen börjar återvända så blir vårt vardagsrum nog ljust igen!

Skriv en kommentar