sevendaysxbernys

Vintillverkning

Skrivet av Ulf Lassander 06.08.2022 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
demanjan

Körsbärs- eller bigarråträdet bar rejält med frukt i år.
Trastarna kalasade för fullt tills vi fick nät över och det mesta skördat.
Nu skulle det igen bli en vinsats på egna bär, det var flera år sedan senast.
bari ambareHär ligger ca 5 kg färska bär.

Läs hela inlägget

Dagen för vinbärsgelé

Skrivet av Ulf Lassander 03.08.2022

vinbarsgele

I dag var det dags att koka egen gelé på svartvinbär.
Bären håller på att mogna och då innehåller de mycket
naturligt pektin som gör att saften blir till gelé.
Vår tidigare gelé håller på att ta slut så några
nya burkar av årets skörd är välkommen.

vinbar2
Mitt gelérecept ur en gammal bok:
2 liter nyplockade bär  ( ca. 1 kg) sköljs.
Men de behöver inte rensas desto mera.
Koka eller ånga bären ca. 5 minuter.
Sila av dem genom duk, jag tog ett par gamla men rena strumpbyxor.
Gör ett första geléprov för att se om bären innehåller pektin.

Läs hela inlägget

Dags för pesto!

Skrivet av Ulf Lassander 24.07.2022 | 3 kommentar(er)

pestomix

Så blev det i dag dags att avsluta odlingen av basilika. Sådde dem 2 maj och de skolades om tre veckor senare.
pesto planteringVuxit så det knakar och lika livskraftiga varje år.
pestoskordTar endast bladen och lämnar så mycket att de
kanske fortsätter att växa fram till hösten.
pestomix2Mixar ner basilika, vitlök, lite citronsaft, olja och peppar.
lämnar bort bröd och nötter för då håller min pesto mycket längre.
Var efter den använd häller jag på lite mera olja i burkarna.
pestoburkBlev fem burkar pesto till fisk eller kyckling.
Kolla dessa länkar: Kyckling, Pasta, Korvsallad, Kassler  

Läs hela inlägget

Närodlat och helt naturellt

Skrivet av Ulf Lassander 23.07.2022

kantareller

Vet att some börja fyllas med kantareller och annat gott, så även här.
Men att få känna lyckan av att hitta svamp eller skörda från eget land, är obeskrivlig.

Läs hela inlägget

Rabarbertider

Skrivet av Ulf Lassander 28.05.2022

drickabunke

Regnet kom och satte igång en hel del växter. I dag blev det dags att göra dricka på rabarber.
Maxade receptet och gjorde en dubbelsats, typ 6 liter.
kastruller
Bas receptet är på 3 liter.
8-10 stjälkar rabarber skäres i mindre bitar.
Lägg dem i en kastrull med 3 liter vatten,
skiva ner en hel citron och en bit ingefära.
Jag brukar tillsätta 2 tsk kardemumma för jag gillar smaken.
Låt det hela koka i ca 10 minuter.
Sila av till ett annat kärl via finsmaskigt durkslag eller silduk.
Rör ner 2 dl socker medan saften ännu är varm.
Smaka av och tillsätt mera socker om du så önskar.

Läs hela inlägget

Härligt rökig doft

Skrivet av Ulf Lassander 12.05.2022

IMG 0789

Var ute på en spontan roadtrip i dag till Oravais.
Hur det nu kunde komma sig så dök jag upp vid Oravais Rökeri.
Troligen på grund av doften.
IMG 0782Här ligger det ”mums” och vilar sig i långa banor.
Vilket härligt hantverk.
IMG 786Snålvattnet rinner.
IMG 0785

Läs hela inlägget

2 kilometer är väl närproducerat?

Skrivet av Ulf Lassander 06.03.2022

lammribs4

Solen har magiska krafter. I kväll lockade den fram viljan att gå längs
snöstigen ner till grillen.
På fatet låg en kycklingfilé åt gumman och
fyra lammribs åt mig. Det var utegrillning på kol som gällde.
Lammet kommer från en gård ca 2 kilometer från hemmet.
Körde dit några lådor äpplen (fallfrukt) senaste höst så
cirkeln är sluten då lammet slutligen grillas under äppelträdet. 
lammribs4
Klyftpotatis och en gräddfilssås med citron och vitlök.
Det var gott - igen.
Ett mustigt rödvin gjorde det hela inte sämre.

Läs hela inlägget

Dags att planera hemester

Skrivet av Ulf Lassander 06.03.2022

uffe pool

I fjol hände det att en mångårig dröm gick i uppfyllelse.
Fick till en terrass med utespa på bästa solstället på gården.
Här kan du se hur mitt projekt kom till.


Nu är det hög tid att börja planera. Mitt spa stod på tvären i Suez kanalen 
så det blev rejäla förseningar i leveransen. Sånt kan man ju inte veta.
Jag mätte och ritade, slog ner pinnar för att visualisera hur
terrassen och badet skulle placeras.
Byggfirma kontaktades och vi gick igenom mina idéer.

I dag dök det upp i flödet ett spa till verkligt bra pris!
Har samma märke själv och köpte mitt också via webbshop.
Leverans hem med Kiitolinja.
lyfco poolTotalkostnaden för min terrass och spa stannade på 11 000 euro.
Men vi badar nog tre gånger i veckan. Njuter av mörkret och LED-belysningen
eller njuter av solen och ett glittrande vatten.
Vi har solbadat i dag också.
uffe pool

Läs hela inlägget

Fredagspasta a la Jamie

Skrivet av Ulf Lassander 18.02.2022

jamie oliver

Hade kollat en dag på Jamie Oliver som fixade till en pastarätt på några minuter,
en rätt som jag snabbt tog till mig, och nu var det dags,
men vi har inte tillgång just nu till alla de ingredienser som finns i UK.
Det blev en tolkning - en god sådan.

Läs hela inlägget

Tidig start på lill-lördagen

Skrivet av Ulf Lassander 09.02.2022

aterbruk

Så var det onsdag ”lill-lördag”. Upp tidigt som bara den,
 redan klockan 04.20, ja det är en sån vecka.
Legat och funderat på ett projekt som jag borde kolla upp.
Sagt och gjort - till stan.
P platsKlockan var ca 06 och stadens sover ännu.
Här vid Fiskstranden blir det bra.
Du undrar vad som är på gång?
Vi har ju Alla hjärtans dag eller Vändagens på kommande.
vandag
Någonting speciellt vill man ju bjuda på.
Det blev ett återbruk av Ramieza Mahdis valaffischer.
aterbruk
Blir en bra effekt mot den vita snön.
hjartan
Nu börjar solen titta fram och det är dags för en skidtur
ut på Vitmossen i Malax.
uffepamosaNästan vindstilla, folktomt och en gnutta känning av vårsol.
Jag vet vad som väntar hemma.
uffeipool2Skönt med bubbel efter en skidtur.
Och skönt att få slappa i solen i glasverandan.
Det är ju lill-lördag.
glasveranda
Snart blir det en tomatsoppa med lite extra vitlök och olivolja.

Läs hela inlägget