Växthusdrömmar

Fick en förfrågan om hur växthuset ser ut just nu. Sagt och gjort, blev en runda med kameran.Det viktiga för mig vara att också få in en myshörna i mitt
10 kvm stora växthus. Odlar i krukor för att snabbt kunna få ut
eventuella sjukdomar och så är det lättare att hålla rent.Basilikan börjar vara klar för pesto. Växer så det knakar men nu börjar den bästa växtperioden vara över.
Väggtvätt och regn

Det är både mysigt och lummigt att bo intill skogen. Men det har också sina nackdelar.
Skogen släpper ifrån sig en hel del löv och barr som lägger sig på tak och i vattenrännor,
dessutom blir det snabbt alger på fasaden.
Är huset ljust så bör man tvätta fasaden ganska ofta.
Jag håller på som bäst med grönsåpa (Biltema) och BioComb (Tokmanni).
Gynsar med borstar av alla de slag och spolar med högtryckstvätt
och vattenslang. Tacksam för regn som också spolar av väggarna.Det blir en viss skillnad i alla fall. Här skall nog den tvättade väggen tvättas lite mera.
Kolla hur grön stegen är, men blir som ny efter tvätt.
Medelhavsmat med ägg

Om man googlar på Frittata så hamnar man i Italien.
Tanken vara att det skulle bli en spansk rätt – en bondomelett.
Men vi håller oss kring Medelhavet i alla fall, även i temperaturen utomhus.
I dag var det gumman som stod på köket så jag vinglade i vägen
och försökte rensa upp.
Egen sider

Fjolårets äppelskörd var enorm, vi mustade en hel del som det ännu finns kvar av i kylrummet.
Men jag passade också på att göra en sats egen sider.Bilderna är från 13 september i fjol.
Äpplena kördes i saftcentrifugen och sattes på jäsning med lite socker och en gnutta jäst.
Nu, nästan ett år senare, har jag ett porlande hemmagjort sider.
Intressanta projekt men gör inte om det. Flaskorna har stått i vägen ett
ett helt år. Men kul att testa.
Blomstershopping

I dag var det dags för den traditionella inhandlingen av sommarblommor.
Min hovleverantör är Söderlunds Trädgård i Övermark.
Alltid lika roligt att få handla direkt ur växthuset.Inköpet i dag blev 19 pelargoner, 29 lubelior, 3 murgrönor, 6 cosmosblommor och en del annat.
Dessa kom med hem.
Leijongap kom inte med hem.
Cosmos blomma, kom med hem och håller jättebra som snittblomma.
Blommar hela sommaren.
Även denna gång var bilen så full att det inte skulle ha rymt någonting mer.
Totalkostnad 114 euro.
Hemgjord limoncello

Solens magiska krafter gör att längtan ut till trädgården blir stark.
Inte blev det bättre av att i morse se tv-programmet Solens Mat a la Italien.
En sväng ner till växthuset fick fantasin att spåra iväg.Några grader till och det skulle vara så skönt att
få sitta under äppelträdet och smutta på någonting gott.
Kanske en Limoncello?
Rabarberpremiär

Kvällssolen fick det att knycka till och den knycken blev årets första rabarberdricka.
Ett recept som är fånigt enkelt men blir så gott.10 rabarberstjälkar. Skär bort bladet och roten och hacka/skär stjälkarna i bitar.
Ta en rejäl kastrull, min var 4,5 liter.
I med rabarbern, en skivad citron, 1-2 tsk krossad kardemumma.
Max 2 dl socker, men gillar du sött så sätt mera.
3 liter vatten.
Låt det koka i ca 10 minuter så att rabarbern blir mjuk.Låt kallna, sila av och häll upp på flaskor.
Denna gång lämnade jag bort ingefära som också kan blandas med.
Serveras kall med is.
Växthustvättar dag

Vilken härlig dag för att tvätta växthuset, kändes mer som att vara i ett akvarium.
Steg upp lite före 06 och började tömma.
Trycktvätt, trädgårdsslang och Fairy.
I ett skede fick jag hjälp av gumman som ville visa hur noga man kan vara.
Jag blåste rent i skarven mellan glasskivorna där det var rejält grönt.
Med en lång biltvättar borste knuggade vi taket rent från alger.Det tar sig. Nu är det bara att skölja rent med trädgårdsslangen.
Växterna runt huset fick en rejäl rotblöta.
Klart för inflyttning. Ett välgjort jobb skall belönas,
så det blev varsin SOL i solen.
Snart dags att kicka igång grillen.
Musselfredag TGIF

Efter dagen begravning i Maxmo var det skönt att
få glida in på parkeringen bakom Fiskdisken i Vasa.
En bit lax till veckoslutet och en påse blåmusslor tills i kväll.En lök och några klyftor vitlök svettas i olja.
I med en putsad påse blåmusslor, min påse hade ca 8 st krossade som slängdes.
I med ett rejält glas vitt vin, 2 dl:s krossade tomater (burk) och hacka persilja.
Satte i en matsked fiskbuljong också.
Låt det koka under lock några minuter så att musslorna öppnar sig.
Vilken härlig skål och vilja ljuvliga dofter.
Det bästa kommer på slutet, såsen.
Doppa några skivor rostat bröd och njut.
Glöm inte att äta upp löken...vilka smaker.
Vin för fisk och kyckling

I dag fick jag ett sommarvin för fisk och kycklingrätter.
Ett torrt krispigt vitt vin från Veneto regionen i Italien.
Vi befinner oss nu nord ost om Verona. Vinet är perfekt till fisk, skaldjur och lätta kycklingrätter.
Vinet har en ljus vacker gul ton och en doft som påminner om ananas och persikor.Den 19 april såg det ut så här på vingården. Om cirka fem månader är det dags för skörd.
Här skall det gå undan.Marco Provolo gör som sin far och farfar, ser själv till att ta hand om druvorna och få dem till källaren.
Men oj så vackra landskap och vilka kullar.
För tillfället omfattar Provolo vingården ca 20 hektar med
vinstockar och olivträd på 300 meters höjder över havet.
Kolla lavendeln i nedre kanten.