sevendaysxbernys

Besök i arkipelagen

Skrivet av Ulf Lassander 10.04.2021

ollada

I dag blev det en tur till arkipelagen, nästan halv vägs till Sverige.
karta5
Här finns Kvarken Brewery, ett microbryggeri som grundades år 2017.
Bryggeriet ligger granne både med Café Compass och Kalles Inn.
Havsnära till 100%, eller hur.
havsnara
bryggeri4Dagens buteljering på gång.
etikett2etiketterDet har hunnit bli en del sorter under åren. Om några veckor släpps ett nytt sommaröl.
Dags för shopping i butiken.
olshopping
kvarkenFörra veckan låg hamnen isfri men så kom drivisen men
om några dagar är det troligen isfritt igen.
Under turen ut mot öarna skall man ju över Replot bron och där finns det också godsaker.
replotbron
fiskdisk2Fick med oss en påse varma ”Stundars” grisar som de sålde utomhus från husvagn.
Väl hemma skulle det dock provsmakas.
Hade ett urval i låda att välja på.
olladaolglas2Bra jobbat och tack för att jag fick komma på besök.
Grillkorven och potatissalladerna var goda.

Läs hela inlägget

Pyssel och knåp som ordförande

Skrivet av Ulf Lassander 25.03.2021

bilstad

Det är tur att dagarna blir längre och ljusare. Som frivillig inom Röda Korset och ordförande för 12:e året
på Vasa svenska avdelning, finns det hela tiden någonting att göra.
Förutom alla möten och bollplank för verksamheterna, har man
en hel del egna projekt att pyssla med.
Råkade få Första hjälpen bilen stationerad på gården och den behöver sin omvårdnad
för att stå i beredskap.
bilstadDammsugning och små fix på gång.
Nu råkat jag jobba inom marknadsföring och då får man
hela tiden erbjudanden och tips om nya produkter och lösningar.
Det som tidigare kostade skjortan, går i dag att få till otroligt låga priser.
tygmarkenaHär en bunt nybroderade tygmärken från Åbo till galet lågt pris.
Vad skall man göra med dessa?
Jo, vi på avdelningen tänkte att åldringar som sitter i rullstol på boenden i Vasa
skall också ha möjlighet att sitta ute och njuta av vårsolen.
Så vi köpte in åtta stycken värmepåsarna (med skinn på insidan) kommer från Tyskland
och var i en zuper gut kvalitet.
tygmarkenBara att sätta i gång symaskinen.
pasar2Då var det bara att genomföra donationen, typ 1000 euro.
Alltid lika roligt att kunna ge någonting som är av bra kvalitét.
CCDenna donation gick till Linneahemmet vid Fylgia och Carl & Caroline.
Damen i rullstolen tyckte den kändes som en babypåse.
Tror nästan hon slumrade till i solen.
Det var ett gott tecken :) 

Läs hela inlägget

Fredagsmys med skaldjur och får!

Skrivet av Ulf Lassander 12.03.2021

kotlett

Fredag och dags för lite mys. Hade satsat på gratinerade havskräftor.
Köpte alla de hade på CM i Stenhaga.
Alltid mums oberoende var i världen man är, även hemma.
Vitlök, smör, ost och persilja. Några salladsblad med en skvätt vinägrett och några skivor surdegsbröd.
Allt som behövs.
Och det gick hem även hos gumman.

Läs hela inlägget

Fårfredag

Skrivet av Ulf Lassander 06.11.2020

Kategorier:
lammtallrik

I går levererade fårkött, i dag blev det lammribbs till lunch.
En påse ribbs (4 stycken). Ville inte gå ut till grillen 
så det blev stekpannan. På samma gång stekte jag en halv citron, några småtomater
och lite rosmarin. Brödskivan skar jag upp för att den bättre skulle suga upp
den god stekskyn.

Läs hela inlägget

Godbitar i frysen

Skrivet av Ulf Lassander 05.11.2020

alg

Skördetiden är förbi och nu är vi inne i slakten. I dag levererades 4 kg lammribbs färdiga i vaccumpåsar.
Närproducerat till max. Fåren har för drygt en månad sedan ännu fått mumsa
på våra äpplen ur trädgården, de som jag inte gjorde till must.

Läs hela inlägget

Instagram 10 år/UffesKitchen

Skrivet av Ulf Lassander 06.10.2020

Kategorier:
Taggar:
insta10

I dag då Instagram fyller 10 år ville jag kolla hur min första bild såg ut.
Inte oväntat var det en bild på mat, tagen mitt i natten.
Men min resa på instagram började 10.8.2013
uffe insta

Läs hela inlägget

Skogen levererar

Skrivet av Ulf Lassander 04.10.2020

stor kantarell3

Skogen slutar inte leverera. Hittade ett nytt kantarell ställe i förra veckan.
I dag skulle vi plocka lite till kvällens middag, vips så står ännu en ny familj framför oss.

kantarellgrupp2stor kantarell4Får trattkantarellen växa ifred kan den bli rejält stor.
kantarellskordDagens skörd efter ca 20 minuter.
I kväll blir det kyckling i ugn med en gräddsås med trattkantareller. 
Dragonen intill växthuset ser också pigg ut
så det blir också fransk dragon i såsen.

Läs hela inlägget

Postvägen över öriket

Skrivet av Ulf Lassander 26.09.2020

post pr

I början av veckan färdades jag genom en del av den gamla postvägen i Åland.
 Under Sveriges stormaktstid 1611-1721 gick den historiska Postvägen från Stockholm till Åbo och vidare
till Sankt Petersburg tvärs över Åland med början 1638 under drottning Kristinas regim.
Åland var då en del av det svenska riket. När posten började fraktas direkt mellan städerna 1910
var Åland en del av det ryska imperiet.
kristina
De åländska bönderna var skyldiga att sköta transporten av post och resande över havet samt
att ställa upp med hästar, logi och mat på vägen. Posten skulle fram under alla årstider och väder.
T. ex. lilla Brändö kommun bestod då av sex hemman och de skulle sköta om rutten i tur och ordning. 
Om man hörde posthornet ljuda skulle man fortast möjligast göra sig klar för avresa.
Vägrade man eller dröjde, straffades man med fängelse. Och andra sidan så hade bönderna
fina privilegier (ex skattelättnad) så länge man skötte sig. För bönderna i Grisslehamn
(Sverige) och Storby (Åland) blev denna uppgift extra hård då dessa hade uppgiften att föra posten
över Ålands hav, vilket många gånger var en mycket riskfylld färd, framför allt vintertid, där många miste sitt
liv för ett brevs skull. Storby kallades också under en lång tid ”Änkornas by”.  Vid ett tillfälle omkom alla
som deltog på Brändö och 13 barn blev föräldralösa.

Det är gamla områden vi rör oss i.
brandokyrka
Den nuvarande Brändö kyrka invigdes år 1893 men ”kapellet på Brändö” omnämns redan år 1544.

Läs hela inlägget

En mångkonstnär och kock

Skrivet av Ulf Lassander 25.09.2020

spis

Nära Ålands sydligaste udd, med Tyskland bakom horisonten, träffade jag fiskaren och mångsysslaren
Anders Westberg i sitt ”utekök”, Ett café som också kunde ha blivit ett växthus för vindruvor.
”Jag fiskar om nätterna och fockar om dagarna” påpekar han skrattande.
Han har alltid nära till skratt och ser det vackra i både en gråsten och drivved.
vasterro spisDet är full fart vid spisen när vi stiger in.
spis2Siksmörgåsar, stekt potatis, stekt strömming som det just nu hade kommit bra av, stekt lök.
stekta trattkantareller... På skärbrädan bakom kastrullen ser man norskinspirerade fiskekakor.
Men det skulle bli mycket mera.
skarvRökt spätta, rökta chips, en rökt apelsin marmelad, rökt åländsk ost, mera ost,
en marmelad till och i öl kokt skarv.  Skarven fick jag till och med två bitar av,

Läs hela inlägget

Limonad och svagare drycker

Skrivet av Ulf Lassander 25.09.2020 | 1 kommentar(er)

lemonad pr

Hade glädjen att igen få besöka Amalias Limonadfabrik på Lemland. Nåt år sedan senast.
Verksamheten rullar på och produkterna utvecklas.
tonyFd. Vasabon och Malaxbon Tony Asumaa, med förflutet i både som fotbollsdomare och åländsk minister;
tog emot oss och gav en rejäl dos information om limonaden framställs.
kolsyremaskinenHär visar han stolt upp den senaste investeringen, en kolsyremaskin so lär vara en ”sagolik manick”.

Läs hela inlägget