Växthustvättar dag

Vilken härlig dag för att tvätta växthuset, kändes mer som att vara i ett akvarium.
Steg upp lite före 06 och började tömma.
Trycktvätt, trädgårdsslang och Fairy.
I ett skede fick jag hjälp av gumman som ville visa hur noga man kan vara.
Jag blåste rent i skarven mellan glasskivorna där det var rejält grönt.
Med en lång biltvättar borste knuggade vi taket rent från alger.Det tar sig. Nu är det bara att skölja rent med trädgårdsslangen.
Växterna runt huset fick en rejäl rotblöta.
Klart för inflyttning. Ett välgjort jobb skall belönas,
så det blev varsin SOL i solen.
Snart dags att kicka igång grillen.
Musselfredag TGIF

Efter dagen begravning i Maxmo var det skönt att
få glida in på parkeringen bakom Fiskdisken i Vasa.
En bit lax till veckoslutet och en påse blåmusslor tills i kväll.En lök och några klyftor vitlök svettas i olja.
I med en putsad påse blåmusslor, min påse hade ca 8 st krossade som slängdes.
I med ett rejält glas vitt vin, 2 dl:s krossade tomater (burk) och hacka persilja.
Satte i en matsked fiskbuljong också.
Låt det koka under lock några minuter så att musslorna öppnar sig.
Vilken härlig skål och vilja ljuvliga dofter.
Det bästa kommer på slutet, såsen.
Doppa några skivor rostat bröd och njut.
Glöm inte att äta upp löken...vilka smaker.
Vin för fisk och kyckling

I dag fick jag ett sommarvin för fisk och kycklingrätter.
Ett torrt krispigt vitt vin från Veneto regionen i Italien.
Vi befinner oss nu nord ost om Verona. Vinet är perfekt till fisk, skaldjur och lätta kycklingrätter.
Vinet har en ljus vacker gul ton och en doft som påminner om ananas och persikor.Den 19 april såg det ut så här på vingården. Om cirka fem månader är det dags för skörd.
Här skall det gå undan.Marco Provolo gör som sin far och farfar, ser själv till att ta hand om druvorna och få dem till källaren.
Men oj så vackra landskap och vilka kullar.
För tillfället omfattar Provolo vingården ca 20 hektar med
vinstockar och olivträd på 300 meters höjder över havet.
Kolla lavendeln i nedre kanten.
Besök i arkipelagen

I dag blev det en tur till arkipelagen, nästan halv vägs till Sverige.
Här finns Kvarken Brewery, ett microbryggeri som grundades år 2017.
Bryggeriet ligger granne både med Café Compass och Kalles Inn.
Havsnära till 100%, eller hur.Dagens buteljering på gång.
Det har hunnit bli en del sorter under åren. Om några veckor släpps ett nytt sommaröl.
Dags för shopping i butiken.Förra veckan låg hamnen isfri men så kom drivisen men
om några dagar är det troligen isfritt igen.
Under turen ut mot öarna skall man ju över Replot bron och där finns det också godsaker.Fick med oss en påse varma ”Stundars” grisar som de sålde utomhus från husvagn.
Väl hemma skulle det dock provsmakas.
Hade ett urval i låda att välja på.Bra jobbat och tack för att jag fick komma på besök.
Grillkorven och potatissalladerna var goda.
Pyssel och knåp som ordförande

Det är tur att dagarna blir längre och ljusare. Som frivillig inom Röda Korset och ordförande för 12:e året
på Vasa svenska avdelning, finns det hela tiden någonting att göra.
Förutom alla möten och bollplank för verksamheterna, har man
en hel del egna projekt att pyssla med.
Råkade få Första hjälpen bilen stationerad på gården och den behöver sin omvårdnad
för att stå i beredskap.Dammsugning och små fix på gång.
Nu råkat jag jobba inom marknadsföring och då får man
hela tiden erbjudanden och tips om nya produkter och lösningar.
Det som tidigare kostade skjortan, går i dag att få till otroligt låga priser.Här en bunt nybroderade tygmärken från Åbo till galet lågt pris.
Vad skall man göra med dessa?
Jo, vi på avdelningen tänkte att åldringar som sitter i rullstol på boenden i Vasa
skall också ha möjlighet att sitta ute och njuta av vårsolen.
Så vi köpte in åtta stycken värmepåsarna (med skinn på insidan) kommer från Tyskland
och var i en zuper gut kvalitet.Bara att sätta i gång symaskinen.
Då var det bara att genomföra donationen, typ 1000 euro.
Alltid lika roligt att kunna ge någonting som är av bra kvalitét.Denna donation gick till Linneahemmet vid Fylgia och Carl & Caroline.
Damen i rullstolen tyckte den kändes som en babypåse.
Tror nästan hon slumrade till i solen.
Det var ett gott tecken :)
Fredagsmys med skaldjur och får!

Fredag och dags för lite mys. Hade satsat på gratinerade havskräftor.
Köpte alla de hade på CM i Stenhaga.
Alltid mums oberoende var i världen man är, även hemma.
Vitlök, smör, ost och persilja. Några salladsblad med en skvätt vinägrett och några skivor surdegsbröd.
Allt som behövs.
Och det gick hem även hos gumman.
Fårfredag

I går levererade fårkött, i dag blev det lammribbs till lunch.
En påse ribbs (4 stycken). Ville inte gå ut till grillen
så det blev stekpannan. På samma gång stekte jag en halv citron, några småtomater
och lite rosmarin. Brödskivan skar jag upp för att den bättre skulle suga upp
den god stekskyn.
Godbitar i frysen

Skördetiden är förbi och nu är vi inne i slakten. I dag levererades 4 kg lammribbs färdiga i vaccumpåsar.
Närproducerat till max. Fåren har för drygt en månad sedan ännu fått mumsa
på våra äpplen ur trädgården, de som jag inte gjorde till must.
Instagram 10 år/UffesKitchen

I dag då Instagram fyller 10 år ville jag kolla hur min första bild såg ut.
Inte oväntat var det en bild på mat, tagen mitt i natten.
Men min resa på instagram började 10.8.2013
Skogen levererar

Skogen slutar inte leverera. Hittade ett nytt kantarell ställe i förra veckan.
I dag skulle vi plocka lite till kvällens middag, vips så står ännu en ny familj framför oss.Får trattkantarellen växa ifred kan den bli rejält stor.
Dagens skörd efter ca 20 minuter.
I kväll blir det kyckling i ugn med en gräddsås med trattkantareller.
Dragonen intill växthuset ser också pigg ut
så det blir också fransk dragon i såsen.