Fredagsmys med skaldjur och får!

Fredag och dags för lite mys. Hade satsat på gratinerade havskräftor.
Köpte alla de hade på CM i Stenhaga.
Alltid mums oberoende var i världen man är, även hemma.
Vitlök, smör, ost och persilja. Några salladsblad med en skvätt vinägrett och några skivor surdegsbröd.
Allt som behövs.
Och det gick hem även hos gumman.
Fårfredag

I går levererade fårkött, i dag blev det lammribbs till lunch.
En påse ribbs (4 stycken). Ville inte gå ut till grillen
så det blev stekpannan. På samma gång stekte jag en halv citron, några småtomater
och lite rosmarin. Brödskivan skar jag upp för att den bättre skulle suga upp
den god stekskyn.
Godbitar i frysen

Skördetiden är förbi och nu är vi inne i slakten. I dag levererades 4 kg lammribbs färdiga i vaccumpåsar.
Närproducerat till max. Fåren har för drygt en månad sedan ännu fått mumsa
på våra äpplen ur trädgården, de som jag inte gjorde till must.
Instagram 10 år/UffesKitchen

I dag då Instagram fyller 10 år ville jag kolla hur min första bild såg ut.
Inte oväntat var det en bild på mat, tagen mitt i natten.
Men min resa på instagram började 10.8.2013
Skogen levererar

Skogen slutar inte leverera. Hittade ett nytt kantarell ställe i förra veckan.
I dag skulle vi plocka lite till kvällens middag, vips så står ännu en ny familj framför oss.Får trattkantarellen växa ifred kan den bli rejält stor.
Dagens skörd efter ca 20 minuter.
I kväll blir det kyckling i ugn med en gräddsås med trattkantareller.
Dragonen intill växthuset ser också pigg ut
så det blir också fransk dragon i såsen.
Postvägen över öriket

I början av veckan färdades jag genom en del av den gamla postvägen i Åland.
Under Sveriges stormaktstid 1611-1721 gick den historiska Postvägen från Stockholm till Åbo och vidare
till Sankt Petersburg tvärs över Åland med början 1638 under drottning Kristinas regim.
Åland var då en del av det svenska riket. När posten började fraktas direkt mellan städerna 1910
var Åland en del av det ryska imperiet.
De åländska bönderna var skyldiga att sköta transporten av post och resande över havet samt
att ställa upp med hästar, logi och mat på vägen. Posten skulle fram under alla årstider och väder.
T. ex. lilla Brändö kommun bestod då av sex hemman och de skulle sköta om rutten i tur och ordning.
Om man hörde posthornet ljuda skulle man fortast möjligast göra sig klar för avresa.
Vägrade man eller dröjde, straffades man med fängelse. Och andra sidan så hade bönderna
fina privilegier (ex skattelättnad) så länge man skötte sig. För bönderna i Grisslehamn
(Sverige) och Storby (Åland) blev denna uppgift extra hård då dessa hade uppgiften att föra posten
över Ålands hav, vilket många gånger var en mycket riskfylld färd, framför allt vintertid, där många miste sitt
liv för ett brevs skull. Storby kallades också under en lång tid ”Änkornas by”. Vid ett tillfälle omkom alla
som deltog på Brändö och 13 barn blev föräldralösa.
Det är gamla områden vi rör oss i.
Den nuvarande Brändö kyrka invigdes år 1893 men ”kapellet på Brändö” omnämns redan år 1544.
En mångkonstnär och kock

Nära Ålands sydligaste udd, med Tyskland bakom horisonten, träffade jag fiskaren och mångsysslaren
Anders Westberg i sitt ”utekök”, Ett café som också kunde ha blivit ett växthus för vindruvor.
”Jag fiskar om nätterna och fockar om dagarna” påpekar han skrattande.
Han har alltid nära till skratt och ser det vackra i både en gråsten och drivved.Det är full fart vid spisen när vi stiger in.
Siksmörgåsar, stekt potatis, stekt strömming som det just nu hade kommit bra av, stekt lök.
stekta trattkantareller... På skärbrädan bakom kastrullen ser man norskinspirerade fiskekakor.
Men det skulle bli mycket mera.Rökt spätta, rökta chips, en rökt apelsin marmelad, rökt åländsk ost, mera ost,
en marmelad till och i öl kokt skarv. Skarven fick jag till och med två bitar av,
Limonad och svagare drycker

Hade glädjen att igen få besöka Amalias Limonadfabrik på Lemland. Nåt år sedan senast.
Verksamheten rullar på och produkterna utvecklas.Fd. Vasabon och Malaxbon Tony Asumaa, med förflutet i både som fotbollsdomare och åländsk minister;
tog emot oss och gav en rejäl dos information om limonaden framställs.Här visar han stolt upp den senaste investeringen, en kolsyremaskin so lär vara en ”sagolik manick”.
Italiensk dukning

I kväll var det dags att testa italiens porchetta by Vasco. Portugisen som tog över Lövmarks köttdisk i Saluhallen i Vasa.
Vasco har senaste tiden jobbat både på Köttdisken i Malax och Solf Gästgiveri. Och nu har han eget.
Smakupplevelser

Blev inkallad till VBL idag för inredningsplanering, samtidigt passade jag på att äta en ”normal” lunch
i Saluhallen, en chévre ost sallad vid Bistron. Kollade också in vad nyöppnade
By Vasco har att erbjuda. Blir troligen ett nytt besök i morgon. Vasco lockade med så mycket gott.
Återkommer till det.
Men i kväll blev det att svänga in till Fiskdisken på hemvägen, tur var det.
Blev ett paket svart pasta (äkta Italienskt) och en påse Vongole musslor.
Det italienska vinet finns i källaren så menyn var klar.Om, det var gott!