feeding the body mind and soul

Brownies

Skrivet av Linda Vestman 05.11.2018

"Dear November,
surrendering to your darkness,
knowing, your blissful, bright light
peacefully resting within."

 

Brownies

Screenshot 20181105 030420 2

Till alla chocolate lovers; här kommer ett recept på brownies med en riktigt fyllig chokladsmak. Jag har bakat dem x-antal gånger och har aldrig blivit besviken. Glutenfria och veganska (ifall du väljer en mjölkfri choklad). De smakar bäst en aning varma tillsammans med glass. Två tummar upp! 

Och hoppas du får en fin måndag. Perfekt start på denna vecka, eller hur? - brownies med fyllig chokladsmak... ;) Allt för att pigga upp oss i novemberrusket. 

Kram,

Linda

 

Du behöver: (ca. 16-18 bitar)

200 g mörk choklad (t.ex. Lindt 70 %)

5-6 msk kokosolja

2.5 dl mandelmjölk

3 dl glutenfritt havremjöl / rismjöl

1 tsk bakpulver

2 dl kokossocker

1 tsk äkta vaniljpulver

1 krm havssalt

+ valnötter / pecannötter

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en fyrkantig kakform (ca 20 cm) med kokosolja.

2. Smält kokosolja i en kastrull på låg värme. Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt 150 g, rör om och låt chokladen smälta.

3. Blanda mjöl, bakpulver, kokossocker, vaniljpulver och havssalt i en stor skål. Tillsätt sedan den smälta chokladen och mandelmjölk. Blanda väl.

4. Hacka nötterna och resterande av chokladen (50 g) i mindre bitar och blanda ner i kaksmeten. 

5. Häll smeten i kakformen, dekorera med en handfull nötter och grädda i mitten av ugnen ca. 20-25 minuter. 

6. Ät med havre- eller risglass. 

 


Mindful Eating & Havregrynsgröt

Skrivet av Linda Vestman 27.10.2018

"Wherever you are, be there."

 

Mindful Eating

2017 08 25 11.57.10 1

Jag kom på mig själv häromdagen hur jag den senaste tiden alltid lyckas göra en massa andra saker medan jag äter;

äter + skriver
äter + scrollar igenom sociala medier
äter + pratar i telefon (ursäkta den på andra sidan..)
äter + läser
och den värsta av dem alla; äter + städar + tvättar + diskar + flertal andra saker jag kommer på i just den stunden.

Känner du igen dig? Då tycker jag det är på tiden att vi börjar fokusera på det vi har på tallriken istället, börjar fokusera på det vi gör i stunden; i det här fallet att äta

Några tips för ett medvetet ätande

1. Medveten sinnesnärvaro vid varje måltid.

Vare sig du tillreder eller äter din mat; fokusera på dofterna, texturen, smaken. Låt dina sinnen uppleva varje tugga, varje doft. Hur smakar maten? Vilka kryddor kan du identifiera? Sitt ner i lugn och ro och låt måltiden bli en tid av medvetenhet. 

2. Ät långsamt.

Tugga maten ordentligt, och sätt ner besticken mellan varje tugga. Genom att inte slänga i sig maten känner du även när du är mätt. Det är lätt hänt att man äter för mycket då man inte är medveten om vad man gör; man lyssnar inte på kroppens signaler på samma sätt om man är upptagen med att t.ex. titta på tv samtidigt.

3. Visa tacksamhet. 

Innan varje måltid börja med att visa tacksamhet för maten du har på din tallrik. Visa uppskattning för de råvaror som tillagats, för den hälsosamma och näringsrika mat som ger kroppen den energi den behöver. Visa även tacksamhet för de andra som sitter vid middagsbordet; njut av måltiden tillsammans.   

4. Ät säsongsbetonat & närproducerat

Fyll din kyl med säsongsbetonade frukter och grönsaker, stöd inhemskt jordbruk och välj närproducerat. Välj mycket vegetariskt och ekologiskt.

5. Helhetsbilden - ett mer hållbart liv. 

Hur och vad du väljer att äta påverkar din kropp och din hälsa. Att tänka i ett mer förebyggande syfte är a och o för ditt välmående. Är du medveten när du äter blir du även mer medveten om hur maten du äter påverkar dig. Får maten dig att känna dig pigg, alert, mätt och belåten eller känner du dig trött, orkeslös och upplåst efter varje måltid? Känn efter och anteckna gärna hur du mår efter en måltid. Hur påverkas din kropp av vissa råvaror? Om man ofta känner sig trött och uppblåst efter en måltid är det klokt att föra anteckningar; då blir det mycket lättare att hitta det som kanske inte passar dig och din kropp.

Att göra sin egen mat från grunden och undvika hel- och halvfabrikat är ett stort steg mot ett mer hållbart liv. Din kropp ska orka i många år; den behöver kärlek och den behöver rätt form av bensin. 

Ett mer hållbart liv handlar inte bara om oss som individer, utan även om vår miljö. Att tänka mer klimatsmart är därför enormt viktigt. WWF's tips för att äta mer klimatsmart:

- Planera dina inköp så att du minskar på matsvinnet. Ät upp den mat du bär hem.

- Ät hälsosamt och varierat - fyll tallriken med frukt, grönt och fullkorn, minska på socker och onödigt fett.

- Minska på köttet. Välj gärna inhemskt och ekologiskt. Ersätt köttet med baljväxter och andra nyttiga vegetariska proteinkällor. 

- Välj miljömärkt mat. En certifiering innebär en oberoende kontroll som påvisar om produkten lever upp till en standard och uppfyller miljökrav. 

www.wwf.se

 

Havregrynsgröt med äpple & jordnötssmör 

2018 10 09 11.06.43 1

Denna havregrynsgröt både doftar och andas höst. Jag brukar variera denna med en gröt gjord på mosad banan istället för äpple; minst lika gott. Denna portion, och magen hålls mätt i flera timmar. 

Du behöver: 

1.5 dl glutenfria havregryn

3 dl glutenfri havremjölk

1 litet äpple eller en halv mosad banan

1 msk osötat jordnötssmör

Lönnsirap & kanel

1 krm salt

Gör så här:

Hacka äpplet i mindre bitar. Koka havregryn, äpple och kanel i havremjölk (eller byt ut äpplet till en halv mosad banan) Smaka av med salt. Ät gröten med jordnötssmör och lönnsirap. Toppa eventuellt med hampafrön och rostade kokosflingor för extra crunch. 

 


Sötpotatis- och palsternackssoppa

Skrivet av Linda Vestman 19.10.2018

Kategorier:

 

"When you change the way you look at things, the things you look at change."

 

Sötpotatis- och palsternackssoppa

2018 10 19 04.53.36 1

Hej på er!

Här kommer ett recept på en värmande sötpotatis- och palsternackssoppa. Soppor hör liksom hösten till, eller hur? Dom får gärna vara kryddiga, mustiga och innehålla sötpotatis, om du frågar mig. Denna soppa är även perfekt för dig som vill boosta immunförsvaret tack vare ingefära, citron och gurkmeja. 

Denna vecka har mestadels bestått av studier, och för att vila hjärnan en hel del soliga höstpromenader. Veckans uppgifter samt tent är avklarad, med andra ord - det betyder visst helg

Smaklig spis och hoppas du har ett riktig fint veckoslut!

Kram,

Linda

 

Du behöver:

3 medelstora sötpotatisar

2 palsternackor

1-2 vitlöksklyftor

1 liten gul lök

250 ml kokosgrädde

Saften från en halv citron

Kokosolja

Färsk ingefära

Gurkmeja

Cayenne peppar

Salt & peppar

+ pumpafrön & melonkärnor

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka sötpotatis och palsternacka i mindre bitar innan du placerar dem i en ugnsfast from. Pensla med kokosolja och krydda med cayenne peppar, gurkmeja, salt & peppar. Rosta i ugnen i ca 30 minuter. 

Medans du väntar att potatisen och palsternackan ska bli klar kan du hacka lök och vitlök. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek lök och vitlök i ett par minuter. Skala och riv ingefära. 

Ta ut potatisen och palsternackan ur ugnen då de rostat klart. Placera dem sedan i en blender, och tillsätt kokosgrädde, lök, vitlök och ingefära. Mixa tills du får en slät soppa. Häll sedan soppan i en kastrull/gryta och låt småputtra i ett par minuter. Tillsätt saften från en halv citron och smaka av med salt & peppar. Du kan även tillsätta mera kryddor efter tycke och smak, samt vatten beroende på vilken konsistens du önskar. 

Toppa soppan med rostade pumpafrön och melonkärnor. 

 

2018 10 19 04.54.03 1

2018 10 19 04.53.12 1

 


Weekend Granola

Skrivet av Linda Vestman 11.10.2018

"Dear October, you're the most beautiful piece of art I've ever seen." 

 

Weekend Granola

thumbnail 109

On weekends we rest. Eller så kanske inte. Kanhända är vi är mer aktiva, fokuserade och får saker och ting gjorda. Jag är lite där mittemellan; en fin balans mellan vila & produktivitet. Hur som, så är det bra att ladda med en energirik frukost så att vi orkar med helgens bestyr (långa promenader i det vackra och milda oktobervädret, släktkalas eller Netflix marathon). Här kommer iallafall ett recept på en gudomligt god granola som du kan förbereda innan det blir helg. Och visst, den passar lika bra en småtråkig, regnig onsdag som en fartfylld, solig helg. 

Du behöver:

6-8 dl glutenfria havregryn

125 g pekannötter

90 g hasselnötter

5 medjool dadlar

1.5 dl torkade tranbär

1 dl kokoschips

1- 1.5 dl kokosolja

ca 4 msk lönnsirap (beroende på hur söt du vill att granolan ska bli)

2 msk råkakao pulver

Smaksätt med kanel & kardemumma

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175 grader. Blanda havregryn, pekan- och hasselnötter samt kokoschips en stor skål. Smält kokosolja i en kastrull på svag värme. Tillsätt lönnsirap, kanel, kardemumma och kakaopulver och rör om. Häll sedan vätskan över grynblandningen och blanda om alltsammans ordentligt. Bred ut granolan på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 30 minuter. Rör om med 10 minuters mellanrum så att granolan får en jämn gyllenbrun färg. Ta ut från ugnen och låt svalna innan du blandar ner grovhackade dadlar och torkade tranbär.

Servera till frukost - toppa din smoothie eller ät med havremjölk/yoghurt & bär.

thumbnail 110

 

 


Oktober intentioner

Skrivet av Linda Vestman 02.10.2018

”While some people like to dance underneath the stars in June, others like to play with the red leaves of October, and I’m blissfully, wholeheartedly stuck in the middle.”

thumbnail 29

Ny vecka. Ny månad. Ett fint tillfälle att sätta sig ner och fundera över den kommande månadens intentioner. Vad vill du åstadkomma? Hur vill du må i kropp och sinne? Vart vill du rikta ditt fokus? Det är alltid klokt att ta sig tiden till att fundera över var man befinner sig just nu och hur man ser på framtiden, oavsett var i månaden vi befinner oss. Dock kan veckans första dag eller början av en ny månad bjuda in till extra reflektion. 

Jag utmanar dig härmed att skriva ner 5-10 intentioner för oktober. Det kan vara små intentioner såsom att börja varje dag med ett leende på läpparna, till större intentioner såsom att införa tre gröna dagar i veckan. Letar du inspiration inför hösten kan du fortsätta läsa om några av mina intentioner för denna månad; saker som jag kommer fokusera lite extra på. 

Oktober intentioner

 

"I am the master of this moment; what I seek I already am."

Förstå att det är jag själv som skapar min verklighet. Vi har all den kunskap, visdom och styrka som vi behöver. Det gäller för oss att plocka fram vår inre glöd, att våga tro på oss själva och inse vilka makalöst mäktiga individer vi är. Allt det du önskar, har du inom dig. Allt det du vill vara, är du redan. Bara du besitter makten att förändra ditt liv.   

"Leva i nuet."

Vara närvarande i varje ögonblick - inte leva i det förgångna eller oroa mig för framtiden, utan att visa tacksamhet för detta nu. Saker som hjälper mig att komma tillbaka till nuet är meditation, yoga, var ute i naturen (helst av allt nära havet), måla och skriva. Jag rekommenderar boken "The power of now" av Eckhart Tolle, för den som inte redan läst den. Varje gång jag behöver en påminnelse om vikten av att vara närvarande läser jag ett kapitel ur boken. En bok man med fördel kan läsa flertalet gånger.  

"Ge kroppen kärlek i form av en näringsrik, växtbaserad kost."

Ge kroppen hälsosam energi. Extra mycket kärlek. Jag fokuserar på en säsongsbaserad, färgglad kost; grönkål, morötter, rödbetor, broccoli, blomkål, brysselkål etcetera. Värmande soppor, gröna smoothies, energirika bars, gyllene mjölk och havregrynsgröt. Boosta kroppen, låt den självläka. Låt maten vara din medicin. För en värmande och smakfull morot- och batatsoppa klick här.

Ta hand om din kropp, du har bara en. 

"En aktiv vardag."

Promenera varje dag. Hösten är den perfekta tiden för långa promenader; luften är krispig, vinden frisk och naturen är näst intill ett konstverk. Låt henne inte passera dig obemärkt förbi. Ju aktivare jag är, desto piggare och mer klartänkt blir jag. Varje gång jag är i behov av inspiration tar jag en promenad, och som oftast gör det under för kreativiteten. 

"Träna hjärnan."

Utmana mig själv. Eftersom jag för tillfället läser en kurs i psykologi på öppna universitetet blir det att ta in en hel del ny kunskap. För att inte låta den spirituella sidan skena iväg allt för långt är det även klokt att ge utrymme för det vetenskapliga tänkandet. Det gäller att hitta den gyllene medelvägen. Att vara mer öppen och mindre dömande. Att lyssna, och att försöka förstå. 

"Följa intuitionen."

Lyssna till min inre röst. Jag har märkt att min intuition blivit allt starkare, kanhända för att jag givit den mer utrymme, och lyssnar inåt istället för att rikta fokus på det som händer runtomkring. Som oftast finns svaret redan inom oss; och bara vi tar oss tiden till att lyssna på oss själva kommer vi förstå den visdom vi besitter. Lova mig en sak - våga tro på dig själv

"Handla medvetet - tänk medvetet."

Reflektera över vad jag sätter mina pengar på. Små köp varje dag som lätt blir till stora utgifter. Att införa ett mer minimalistiskt tänkande; kvalité istället för kvantitet. Skänk bort saker du inte längre använder, rensa garderober och skåp. Ett städat hem gör det lättare att fokusera och tänka klart. Ju mer vi rensar bland våra tankar, och ger mindre plats åt dåliga vanor, desto mer plats finns det för nya, positiva saker/tankar att komma till oss.  

 

 

Kram,

Linda


Smoothie med grönkål & spenat

Skrivet av Linda Vestman 28.09.2018

 

"It's pure beauty, pure art.
Nature soothes us with her colourful heart.
Wherever we go, whenever we fall,
Mother Nature's spirit embraces us all.

 

Make a choice, take the leap,
don't you dare to forget
your true worth underneath."

 

Smoothie med grönkål & spenat

thumbnail 105

Hej fredag!

En skål fylld av lycka. Tänk att en grön smoothie kan göra en så glad :) Denna skönhet bjuder på en hel massa C-vitamin; perfekt dessa soliga, kyliga höstdagar. Denna helg kommer till stor del bestå av att packa upp x-antal flyttlådor, och sedan så småningom landa i den nya lägenheten. Ser framemot denna nystart. 

Ha en mysig helg!

Du behöver:

En näve frusen mango

En halv banan

Två nävar färsk spenat

1 näve färsk grönkål

2 tsk maca-pulver

Saften från en halv citron

Havre- eller mandelmjölk

Gör så här:

Sätt alla godsaker i en blender och mixa på full hastighet i ett par minuter. Häll upp i en stor skål och toppa med havtorn och hampafrö.

thumbnail 104

Bild från ett höstvackert Jakobstad.


Mina höstfavoriter

Skrivet av Linda Vestman 21.09.2018

 

"Clear your mind, clear your thoughts. Be there for yourself."

 

Mina höstfavoriter

Hösten har gått och blivit en av mina favoritårstider. Efter en lång och varm sommar ser jag fram emot mysiga kvällar, långa promenader bland färgglada höstlöv, värmande drycker och grötfrukostar, samt en riktigt nystart. Om mindre än två veckor får jag flytta in i min nya lägenhet! Äntligen kan jag börja göra min egna mat igen, efter att ha bott i kappsäck ex antal veckor är det något jag verkligen längtar efter. 

Hur njuter du bäst av hösten?

Jag ser till att boosta kroppen med extra mycket vitaminer inför vintern, och försöker vara ute och andas in den friska höstluften. Dessutom tror jag att jag hittat tillbaka till träningen igen; efter en lite halvdan period under sommaren känner jag mig mer motiverad. Min kropp mår helt klart bäst då den får röra på sig! Så förutom min dagliga yoga ska jag även ta tag i gymträningen och förhoppningsvis även boxing. För att utmana mig lite extra denna höst har jag även börjat läsa en kurs i psykologi på öppna universitetet. Och jaa, så ska jag börja måla! Har redan smygstartat lite, och känner redan att varför gjorde jag inte det här tidigare?! 

Är du en av dem som lätt känner ångesten krypa fram då dagarna blir både mörkare och kortare? (Jag hör sannerligen till den skaran.) Då är det extra viktig att du kommer ihåg att hand om dig själv, ägna dig åt det som håller humöret uppe; hitta en ny hobby kanske? Ett annat tips är att suga åt sig D-vitamin genom att spendera dygnets ljusa timmar utomhus, om möjligt. Gör det som får dig att må bra, helt enkelt. 

Ha en mysig helg!

Kram,

Linda

 

Gurkmeja latte

2017 09 03 03.18.30 1

Du behöver:

2.5-3 dl havremjölk

1 tsk gurkmeja

1/2 tsk kanel

1 krm svartpeppar

1 krm äkta vaniljpulver

1 tsk kokosolja

1 tsk honung

Gör så här:

Hetta upp mjölken i en kastrull. Vispa ner kryddorna och tillsätt kokosoljan. Häll upp i en mugg och tillsätt honung då drycken svalnat något. 

 

Banankaka

För recept på denna gluten- och mjölkfria kaka klicka här.

DSC07134

 

Grötfrukostar

För recept på denna gröt med stekt banan och färska fikon klicka här.

thumbnail 41

 

Hemgjord granola

För recept på denna färgglada bovete granola klicka här.

dsc02612

 


Krämig hallonsmoothie med kardemumma + hemgjord sesammjölk

Skrivet av Linda Vestman 13.09.2018

"There is and there was nothing like you, and there shall be nothing like you."

- unknown 

 

Sesammjölk

thumbnail 103

Det är både enkelt och billigt att göra sin egen sesammjölk. Smaksätt med vanilj, kanel, dadlar, banan för att få bort den lite beska smaken. Använd gärna oskalade sesamfrön eftersom de är mer näringsrika.

Blötlägg fröna i 6-8 timmar innan du mixar dem till mjölk, detta för att kroppen ska kunna tillgodogöra alla de viktiga näringsämnena, såsom kalcium och magnesium. Sesamfrön är även väldigt proteinrika ca 18 g per 100  g.

Du behöver:

1 dl oskalade sesamfrön

4 dl vatten

Sötning: tex. 1 liten banan/4 dadlar/2 tsk agavesirap

Smaksätt med vaniljpulver & kanel

Gör så här:

Skölj sesamfröna väl. Blötlägg fröna under natten i ca 2-3 dl vatten.

Sila av blötläggningsvattnet och mixa fröna med nytt vatten i ca 5 minuter, tillsätt mer vatten ifall du tycker det behövs.

Tillsätt sedan önskad sötning och krydda -> mixa.

Hållbar ca 2-3 dagar i kylskåp.

Gott i smoothies, till gröten eller pannkakorna.

 

Krämig hallonsmoothie med kardemumma

thumbnail 102

En alldeles underbar hallonsmoothie med smak av kardemumma. Pricken över i:et att blanda ner varma hallon.  

Du behöver:

En halv fryst banan

2 stycken färska medjool dadlar

En stor näve frysta hallon

1 msk mandelsmör

1 krm kardemumma

1 krm äkta vaniljpulver

2-3 dl sesammjölk (beroende på vilken konsistens du önskar)

+ Hallon att värma

Gör så här:

Placera samtliga ingredienser i en blender och mixa på full hastighet i ett par minuter. Värm upp hallon i en kastrull på spisen.

Häll upp de varma hallonen i en skål -> häll sedan över smoothien.

 


Veckolista Världen Runt

Skrivet av Linda Vestman 08.09.2018

Kategorier:
"We travel not to escape life, but for life not to escape us."

- unknown

2016 10 19 04.23.02 1

Äntligen hittade jag tiden till att fylla i veckolistan världen runt.

Här kommer min version; 

 

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Falafel och hummus från Mellanöstern eller pad thai från Thailand. 

 

2. Favoritdryck på stranden

På stranden dricker jag helst vatten, gärna smaksatt med mynta och citron. Eller kombucha - snällt för magen! 

 

3. Matstaden jag vill besöka

Att irra omkring på en basar i Mellanöstern och insupa dofter av exotiska kryddor och njuta av den där perfekta falafeln, för att sedan köpa med mig en hel drös med nötter och torkad frukt. 

                               eller

Leva beach life i Tulum, Mexico och äta mig mätt på veganska tacos och färgglada smoothie-bowls. 

 

4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Jag skulle mer än gärna vilja lära mig att göra riktigt god vegansk sushi eller vegansk pad thai. 

 

5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Japan (igen). För tre år sedan besökte jag Japan för första gången (Tokyo, Osaka, Kyoto och Hiroshima) och föll direkt för den japanska kulturen; det var som att kliva direkt in i ett videospel. Jag har liksom inget minne utav den resan för det var som om man befann sig i en drömvärld. Nästa gång jag åker ska jag sörpla i mig matcha lattes och våga smaka på annat än sushi. 

 

6. Maträtten som får mig att önska jag var född i Libanon eller Italien 

Jag älskar Libanesisk mat såsom meze, men även något så enkelt som pizza. Trots att jag är tvungen att följa både en gluten- och mjölkfri kost så älskar jag denna italienska uppfinning. Idag är det tack och lov inte omöjligt att få tag i både gluten- och veganpizzor.

 

7. Min ultimata femrätters världsmeny

1. Mini vege tacos

2. Falafel & Hummus

3. En smakfull indisk linsgryta med spiskummin, gurkmeja, curry och kanel. 

4. Mini pizza med vegansk nutella

5. Färsk mango

 

8. Mitt favoritresmål

Jag har inte ett favoritresmål, jag vill resa överallt; Sydney, Marocko, Toronto, Tulum, New York, Alperna, Paris, Hawaii och sist men inte minst - safari i Tanzania. 

 

9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till Italien

Jag har aldrig besökt Amalfikusten, men jag kan lova att om jag någon gång sätter min fot där så kommer jag aldrig att vilja åka därifrån. Jag kommer köpa mig ett litet hus, leva på färska frukter och grönsaker, skriva prosa, måla och dö en smula varje gång jag ser solen sakta slumra in bakom horisonten. 

 

10. Min version av Eat-Pray-Love

 Ok, låt oss säga att jag har alla pengar i världen. 

Eat - Jag börjar med färgsprakande Marrakech. Samlar på mig en massa keramikfat och kryddor från de sagolika basarerna och äter mig mätt på linsgrytor, falafel och grönsaksröror. 

Pray - För att hitta lugnet reser jag till Kyoto, Japan. Första gången jag var där var under japanernas egna holiday - golden week - vilket betydde galet mycket människor överallt. Jag åker till Arashiyama som är känd för sin fantastiska bamboskog, för att sedan vandra i bergen; jag tar den 3 timmar långa vägen upp till byn Kiyotaki. 

Love - Amalfikusten. Med den utsikten kan man inte annat än förälska sig i livet.

 

Kram,

Linda

 

Bilder från Japan:

DSC04520

DSC04536

 


Creamy cheesy vegan pasta

Skrivet av Linda Vestman 06.09.2018

Kategorier:
"I can hear autumn laughing in the breeze."

 

Creamy Cheesy Vegan Pasta

2018 09 05 4.41.23 1

Hej torsdag! Hej alla!

Mår du bra? Har du ätit något gott denna vecka? Berätta! 

När kroppen skriker efter mat och vill ha det nu med det samma (helst för någon timme sedan) så vill man det ska gå fort att slänga ihop något riktigt gott och läckert. Pasta! Räddaren i nöden. Cashewnötter och näringsjäst passar perfekt som bas till en krämig och "ostig" pastasås för de som väljer att hoppa över mjölkprodukterna. 

Den här krämiga pastarätten går snabbt att slänga ihop. Jag hade inga soltorkade tomater hemma, men jag kan tänka mig att det skulle passa fin fint, så släng ner dom också om du har dom hemma. 

 

Kram,

Linda

 

Du behöver:

Valfri pasta (jag använde en glutenfri variant)

Cashew-sås: (ca. 4 portioner)

160 g cashewnötter

3-4 msk näringsjäst

1 tsk vitlökspulver

1 /2 tsk Himalayasalt

 

+ soltorkade tomater, körsbärstomater och oliver

+ krydda eventuellt med chiliflakes, basilika, koriander etcetera (välj din favorit krydda)

Gör så här:

Blötlägg cashewnötterna; Skölj nötterna och lägg dem i en skål. Täck nötterna med vatten och strö över lite salt. Täck skålen med en kökshandduk och låt stå i ca. 4-6 timmar eller över natten. Häll av vattnet i ett durkslag och skölj nötterna.

Mixa de blötlagda cashewnötterna, näringsjäst, vitlökspulver och salt i en blender tills det blir en krämig konsistens. 

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. 

Blanda ner cashewsåsen i den färdigkokta pastan. Tillsätt sedan de soltorkade tomaterna, körsbärstomaterna och oliverna. Blanda om. Krydda med valfri krydda (chiliflakes, basilika, koriander etcetera...) 

Smaka av med Himalayasalt & peppar. Strö på lite näringsjäst. 
 2018 09 05 03.43.59 1