feeding the body mind and soul

Långa, lata påskdagar & chokladsmoothie

Skrivet av Linda Vestman 21.04.2019

"Live truthfully."

 

1970 01 01 02.00.00 103

Långa, lata påskdagar & chokladsmoothie

Låga, lata och soliga påskdagar fyllda med god mat, choklad, promenader, kvalitetstid med familjen och en massa lek med brorsdottern - precis så som det ska va kring påsk. Dessutom har vädret verkligen visat sig från sin bästa vårsida, man vill inte annat än spendera mestadels av tiden utomhus.

Och vad passar väl inte bättre än att fylla på med hälsosam energi i form av bland annat denna chokladsmoothie som även boostar immunförsvaret. Så att man orkar leka lite till. 

Chokladsmoothie med gurkmeja, kanel & cayenne peppar

Hoppas ni också haft möjlighet att njuta av helgen och det fina vårvädret. Och jaa, påsken är ju ännu inte slut - långhelg när den är som bäst. 

WP1190 untitled3

WP1190 untitled2

Bilder från Aspegrens trädgård i Jakobstad. Den platsen är minsann fotogenisk.

1970 01 01 02.00.00 114

1970 01 01 02.00.00 115

1970 01 01 02.00.00 98

IMG 20190419 175656 456

1970 01 01 02.00.00 108


Påskgott

Skrivet av Linda Vestman 16.04.2019

"And as the Moon my heart is full."

 

Påskgott

Tänkte passa på att dela med mig av två riktigt goda recept med choklad, så här innan påsk. En mörk chokladkaka och en råkakao smoothie. Choklad alltså! Ren och skär njutning.

Jag ska åka hem till Jakobstad över påsken och ser framemot att spendera dagarna utomhus (om vädret tillåter), umgås med familjen och äta god mat samt läsa böcker. Jag ska ta det väldigt lugnt med andra ord, innan jobbet kallar igen. 

Hoppas ni också får en riktigt skön påsk, vad ni än hittar på!

 

Mörk chokladkaka med salta jordnötter & mini marshmallows

WP1040 DSC03863 kopiera

En riktigt god mörk chokladkaka med salta jordnötter och mini marshmallows. Både gluten- och mjölkfri. Receptet hittar du här.

 

Raw Cacao Smoothie

WP885 2017 06 18 11 59 50 1

För den som inte vill äta chokladkaka så rekommenderar jag denna supergoda smoothie. Receptet hittar du här

 

Glad påsk!

//Linda

 


Brownies

Skrivet av Linda Vestman 05.11.2018

"Dear November,
surrendering to your darkness,
knowing, your blissful, bright light
peacefully resting within."

 

Brownies

Screenshot 20181105 030420 2

Till alla chocolate lovers; här kommer ett recept på brownies med en riktigt fyllig chokladsmak. Jag har bakat dem x-antal gånger och har aldrig blivit besviken. Glutenfria och veganska (ifall du väljer en mjölkfri choklad). De smakar bäst en aning varma tillsammans med glass. Två tummar upp! 

Och hoppas du får en fin måndag. Perfekt start på denna vecka, eller hur? - brownies med fyllig chokladsmak... ;) Allt för att pigga upp oss i novemberrusket. 

Kram,

Linda

 

Du behöver: (ca. 16-18 bitar)

200 g mörk choklad (t.ex. Lindt 70 %)

5-6 msk kokosolja

2.5 dl mandelmjölk

3 dl glutenfritt havremjöl / rismjöl

1 tsk bakpulver

2 dl kokossocker

1 tsk äkta vaniljpulver

1 krm havssalt

+ valnötter / pecannötter

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en fyrkantig kakform (ca 20 cm) med kokosolja.

2. Smält kokosolja i en kastrull på låg värme. Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt 150 g, rör om och låt chokladen smälta.

3. Blanda mjöl, bakpulver, kokossocker, vaniljpulver och havssalt i en stor skål. Tillsätt sedan den smälta chokladen och mandelmjölk. Blanda väl.

4. Hacka nötterna och resterande av chokladen (50 g) i mindre bitar och blanda ner i kaksmeten. 

5. Häll smeten i kakformen, dekorera med en handfull nötter och grädda i mitten av ugnen ca. 20-25 minuter. 

6. Ät med havre- eller risglass. 

 


Chokladsmoothie med gurkmeja, kanel & cayenne peppar

Skrivet av Linda Vestman 09.04.2018

 

"Don't cry over the past, it's gone. Don't stress about the future, it hasn't arrived. Live in the present and make it beautiful."

 

Denna chokladsmoothie har jag gjort flertalet gånger. Jag gillar att krydda mina smoothies med olika kryddor, som här med gurkmeja och med en hint av cayenne peppar & kanel.

Hoppas det smakar!

Kram,

Linda

Chokladsmoothie med gurkmeja, kanel & cayenne peppar

untitled3

En krämig chokladsmoothie med extra sting, tack vare gurkmeja och cayenne peppar. Snåla inte med gurkmejan, den ger den där extra intensiteten och framhäver kakaosmaken.

Du behöver: (2 personer)

2 bananer (gärna frysta)

2.5 dl mandelmjölk

150 g soja-eller havreyoghurt

2 msk jordnötssmör

0.5 dl kokosflingor

1-2 msk maca pulver

2 msk råkakao pulver 

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1/2 tsk gurkmeja

1 kryddmått cayenne peppar

1 kryddmått kanel

+ isbitar

 

Gör så här:

Sätt alla ingredienser i din mixer och mixa på full hastighet till en krämig smoothie.

untitled2

 

 


Grattis Foodly!

Skrivet av Linda Vestman 14.03.2018 | 1 kommentar(er)

 

Hipp, hipp hurra!

 

Fina Foodly fyller 1 år nu på fredag. Grattis! Detta måste ju absolut firas. Som relativt ny bloggare här på Foodly är jag väldigt glad och tacksam över att få vara del av Foodly-familjen. Jag ser framemot fler födelsedagar :) Att blogga om mat är extremt roligt. Tidskrävande, men otroligt givande. Gillar allt från att inspirera, skapa hälsosamma och goda recept, matfotografering till att äta (förstås!). 

Vill du ha mer inspiration får du gärna följa mig på Instagram @health_food_other_stories där blandar jag matinspiration med träning och mindfulness. 

 

Nedan hittar du en blogglista på mina favoriter från Foodly:

 

Mitt bästa inlägg

thumbnail 32

Jag har gått och kärat ner mig i mustiga soppor. Vi får se hur länge den kärleksrelationen varar, men än så länge är det en match made in food heaven. Denna spenatsoppa med kummin, koriander och kanel är riktigt god och en stor favorit. Receptet hittar du här.

 

Ett recept jag provat

Ärligt talat har jag ännu inte haft tid att testa något recept. Oacceptabelt! Men jag har sett ut mina favoriter som jag ska prova så fort tillfälle ges. Hittade detta recept på spenatvåfflor på Sofies blogg och insåg att nästa inköp måste bli ett våffeljärn. Tack Sofie för inspirationen :)

 

Mitt favoritrecept på dryck

Har inte hunnit testa något recept på dryck heller. Jag är ingen stor dryckeskonsument, dricker oftast bara vatten eller kaffe (alldeles för mycket kaffe). Men detta recept på Jordgubbsvatten med basilika måste nog testas en varm sommardag. 

 

Det här skulle jag baka som Foodlys födelsedagstårta

DSC03863 kopiera

Är du en sann chokladfantast som jag så måste du baka denna kaka; Mörk chokladkaka med salta jordnötter och mini marshmallows. Receptet hittar du här.

 

En annan grym bloggare på Foodly

Alla på Foodly är grymma! Men någon jag fastnat för är Nathalie Aurén på Flow Kitchen. En otroligt grym bloggare som tar makalöst fina bilder. Gillar även hennes matfilosofi skarpt! Skulle jag möta henne i verkligheten så skulle jag fråga om hon vill bli min vän, bara för att få göra mat ihop :) Nathalie, kan vi baka? ;)

 

Ett recept jag ofta återkommer till

Gröna smoothies, så klart! Eller spelar egentligen ingen roll vilken färg de har, smoothie som smoothie. Piggar ändå alltid upp mig. Här hittar du recept på två favoriter. 

2016 04 30 09.09.53 1

 


Mörk chokladkaka med salta jordnötter & mini marshmallows

Skrivet av Linda Vestman 11.03.2018

"Don't try to rush things that need time to grow. Keep calm and have a piece of chocolate cake"

 

Jag älskar choklad. I alla de former. Inspiration har jag hämtat från den svenska bakverkskungen Roy Fares. En lite festligare kaka med salta jordnötter, smält mörkchoklad och mini marshmallows - även barnens favorit, trots att den är gjord på mörk choklad. Både gluten- och mjölkfri så tillfredställer även allergikerna :) 

Ha en härlig söndag!

Kram,

Linda

 

Mörk chokladkaka med salta jordnötter & mini marshmallows

DSC03863 kopiera

Du behöver:

120 g kokosolja (eller mjölkfritt smör)

50 g mörk choklad (70%)

2 ägg

2 dl kokossocker

1 tsk äkta vaniljpulver

1 dl rismjöl

0.75 dl kakaopulver

1 tsk bakpulver

1 dl mini marshmallows

1 dl salta jordnötter

Topping:

50 g smält mörk choklad (70 %)

En handfull salta jordnötter & mini marshmallows

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 graderSmörj en rund springform med kokosolja och "bröa" med kokosflingor. Smält kokosolja (eller mjölkfritt smör) i en kastrull. Hacka chokladen i mindre bitar och blanda samman med den smälta kokosoljan. Vispa ägg, socker och vaniljpulver vitt och poröst. Blanda rismjöl, kakaopulver och bakpulver i en skål. Häll sedan över den smälta kokosoljan och chokladen i äggvispet och strax därefter mjölblandningen. Blanda allt väl. Tillsätt mini marshmallows och jordnötter. Häll sedan över kaksmeten i formen och grädda i ugnen i ca 20 minuter. Grädda inte för länge så att kakan blir torr, den ska vara lite kladdig i mitten. När kakan svalnat en aning kan du hälla på smält mörk choklad som du blandat med salta jordnötter och mini marshmallows. Ät med växtbaserad glass eller Oatley vaniljvisp. Så gott!

DSC03869 kopiera

 


Granola bars med choklad

Skrivet av Linda Vestman 02.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

 

"Better an oops than a what if."

 

Jag är extremt svag för granola bars. Visst finns det en mängd goda bars i butikerna, men jag föredrar att göra mina egna så att man slipper få i sig en massa onödigheter och raffinerat socker. De här enormt goda och lite sega granola barsen passar perfekt att ta med som ett energirikt mellanmål en dag i skidspåret. Passa på att njuta av det vackra vintervädret nu. Själv tog jag tog en långpromenad på isen utanför Helsingfors igår; visst var det kallt, men strålande solsken. En ordentlig D-vitamin boost.

Gillar du bars så måste du testa de här. Super goda!

 

Ha en fin helg!

Kram,

Linda

 

 

Granola bars med choklad

DSC04302

Du behöver:

7 dl glutenfria havregryn & frö-mix (jag blandade havregryn, solrosfrön, pumpafrön & kokosflingor)

1 banan

0.5 dl smält kokosolja

2-3 msk agave sirap eller lönnsirap

0.5 dl vatten + 2 msk chia frön

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 tsk kanel

0.5 dl torkade tranbär

Ca 50 g mjölkfri mörkchoklad (minst 70 %)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda chia frön med vatten, ställ åt sidan och låt svälla i ca 20-30 minuter. Bred ut havregryn, frön och kokosflingor på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i ca 15 minuter. Smält kokosolja i en kastrull. Mosa bananen i en stor skål. Tillsätt sedan lönnsirap, smält kokosolja, vaniljpulver, kanel och chia-mixen. Ta ut de rostade havregrynen och nötterna från ugnen och blanda tillsammans med de våta ingredienserna. Tillsätt torkade tranbär. Forma granola-mixen till en fyrkant på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen ca 15-17 minuter. Låt sedan svalna innan du skär upp i bitar. Smält mörkchoklad i vattenbad och bred ut över barsen. Förvara i kylen.

DSC04295