feeding the body mind and soul

Saffrans smoothie

Skrivet av Linda Vestman 01.12.2018

"December is for love and laughter. Peace and joy.
The bright pink sky, with heart-shaped clouds, peacefully passing by.
Warm-hearted gestures. Compassion and loving-kindness.
Snowflakes dancing outside our window, making every moment irresistible.
Gifts wrapped up in affection, kindness and hope.
It’s December, you can wish for anything.
What will you wish for?"

 

Saffrans smoothie

dsc03796 kopiera

Trevlig lilla jul! Bästa tiden på året är nu. Tända ljus, skimrande julgranar, pepparkakor, glögg, pudervit snö (förhoppningsvis) och familjetid. Här kommer ett recept på en krämig smoothie med smak av julen. Njut av helgen!

Kram,

Linda

Du behöver: (2 personer)

En banan

2 dl frusna mangobitar

2-4 dl mandelmjölk

1 msk mandelsmör

1/2 msk macapulver (kan uteslutas)

150 g soja-eller havreyoghurt

1/2 tsk äkta vaniljpulver

2 krm saffran

En nypa kanel

0.5 dl havregryn

Gör så här:

1. Sätt alla ingredienser förutom havregrynen i en blender. Mixa på hög hastighet i ett par minuter.

2. Fördela havregrynen i två stora glas och häll över smoothien.

3. Blanda om och låt stå en stund i kylen. 

dsc03793

dsc03910


Brownies

Skrivet av Linda Vestman 05.11.2018 | 1 kommentar(er)

"Dear November,
surrendering to your darkness,
knowing, your blissful, bright light
peacefully resting within."

 

Brownies

Screenshot 20181105 030420 2

Till alla chocolate lovers; här kommer ett recept på brownies med en riktigt fyllig chokladsmak. Jag har bakat dem x-antal gånger och har aldrig blivit besviken. Glutenfria och veganska (ifall du väljer en mjölkfri choklad). De smakar bäst en aning varma tillsammans med glass. Två tummar upp! 

Och hoppas du får en fin måndag. Perfekt start på denna vecka, eller hur? - brownies med fyllig chokladsmak... ;) Allt för att pigga upp oss i novemberrusket. 

Kram,

Linda

 

Du behöver: (ca. 16-18 bitar)

200 g mörk choklad (t.ex. Lindt 70 %)

5-6 msk kokosolja

2.5 dl mandelmjölk

3 dl glutenfritt havremjöl / rismjöl

1 tsk bakpulver

2 dl kokossocker

1 tsk äkta vaniljpulver

1 krm havssalt

+ valnötter / pecannötter

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en fyrkantig kakform (ca 20 cm) med kokosolja.

2. Smält kokosolja i en kastrull på låg värme. Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt 150 g, rör om och låt chokladen smälta.

3. Blanda mjöl, bakpulver, kokossocker, vaniljpulver och havssalt i en stor skål. Tillsätt sedan den smälta chokladen och mandelmjölk. Blanda väl.

4. Hacka nötterna och resterande av chokladen (50 g) i mindre bitar och blanda ner i kaksmeten. 

5. Häll smeten i kakformen, dekorera med en handfull nötter och grädda i mitten av ugnen ca. 20-25 minuter. 

6. Ät med havre- eller risglass. 

 


Jordgubbsglass med kokosgrädde & macadamia nötter

Skrivet av Linda Vestman 30.07.2018

Kategorier:
"When you love what you have, you have everything you need."

 

Jordgubbsglass med kokosgrädde & macadamia nötter

thumbnail 87

Kära hetta, jag gillar dig verkligen men du kunde åtminstone vara lite svalare om natta.

Vad gör ni helst varma dagar som dessa? Själv försöker jag komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten, doppa mig i havet och ta en iskall dusch då och då samt glass, glass i stora lass.

Det här är en riktigt god glass gjord på färska jordgubbar, krämig kokosgrädde och macadamia nötter. Perfekt dessa tropiska sommardagar.

 

Du behöver:

70 g osaltade macadamia nötter (ca 1.5 dl)

2 dl kokosgrädde

2.5 dl färska eller frusna jordgubbar

1.5 msk agavesirap

Ett par kryddmått äkta vaniljpulver

2 tsk pressad citronsaft

+ Rå kakao nibs och osaltade hackade macadamia nötter

 

Gör så här:

1. Sätt nötterna i en blender och mixa i ett par minuter, tillsätt kokosgrädde och mixa jämnt och fluffigt.

2. Tillsätt sedan jordgubbar, agave, vaniljpulver och citronsaft. Mixa en stund tills krämigt.

3. Häll upp glassen i en lufttät matlåda av glas. Hacka macadamia nötter och tillsätt i glassen tillsammans med rå kakao nibs. Sätt ett lock på och förvara i frysen.

thumbnail 88

thumbnail 85


Smultron­drömmar med havrefras

Skrivet av Linda Vestman 04.07.2018

Kategorier:
"when your heart
quietly
at rest
remember
even the moon
shines its brightest
during darkness."

 

 

Smultrondrömmar med havrefras

dsc01982

Vilda smultron hör sommaren till. Hittade en burk med smultron i frysen och blev ju bara tvungen att baka någonting gott! Här är resultatet som stillade vårt sötsug med råge. Ljuvliga små pajer som smakade gott till kvällsteet. Som oftast när jag är hemma hos föräldrarna i Jeppis så spenderas en stor del av tiden i köket, som sig bör. 

Ha en fin onsdag!

 

Du behöver:

Smuldeg:

2 dl mandelmjöl

0.5 dl bovetemjöl

1 tsk bakpulver

50 g rumsvarmt mjölkfritt smör

Gör så här:

Blanda alla ingredienser tillsammans i en skål. Tillsätt några skvättar vatten tills smeten blir jämn och fin. Tryck ut degen i små pajformar.

Fyllning:

Vilda smultron

1 msk potatismjöl

Blanda smultronen med potatismjöl och täck sedan pajdegen med bären.

Havrefras:

50 g mjölkfritt smör/kokosolja

0.5 dl råsocker

1.5 dl havregryn

0.5 dl finhackade mandlar/mandelspån

1 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här:

Smält smör eller kokosolja i en kastrull på svag värme. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl.

Täck smultronen med havreblandningen. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 13-15 minuter.

Servera med vaniljvisp gjord på havre. 
dsc01985


Rå kakao paj med färska jordgubbar

Skrivet av Linda Vestman 02.07.2018

"Finding stillness, seeking magic.
Being free as the ocean,
beautiful as the wildest flower.
Inhaling confidence, exhaling doubt.
Breathing in the warm days, and short nights.
Wide awake, we are,
while watching the sunset
gracefully transforming into sunrise.
Dancing with the waves, moving with the breeze.
Wherever you’ll take me,
I'll be all there."

Rå kakao paj med färska jordgubbar

1065 2

Redan juli. Vad hände med juni? Det gäller att njuta i stunden, sommarmånaderna kan annars lätt gå oss obemärkt förbi. Här kommer ett recept på en härlig rawfood paj som förgyller en regnig sommardag som denna. Lättlagad och riktigt läcker. Bjud över dina vänner på ett gammalt hederligt kafferep och fira att det är en helt vanlig måndag.   

Hoppas du har en fin start på veckan!

Kram,

Linda

 

Du behöver:

Pajbotten:

250 g dadlar (gärna färska medjool dadlar)

200 g nötter (t.ex. cashewnötter, valnötter eller mandlar)

1 dl kokosflingor

1 tsk äkta vaniljpulver

2 msk rå kakaopulver

Färska jordgubbar till garnering

Gör så här:

Mixa dadlar och nötter i en matberedare tills du får en någorlunda jämn smet. Tillsätt kokosflingor, vaniljpulver och rå kakopulver. Blanda väl.

Tryck ut smeten i en pajform och låt stelna i kylen.

Fyll pajbottnet med färska jordgubbar innan serveringen. Servera med uppvispad kokosgrädde.

1062 2


Rå kakao mousse med basilika

Skrivet av Linda Vestman 29.06.2018

"The sun, the moon, the stars,
a second breath.
Why do we always ask for more,
when we already have it all."

 

Rå kakao mousse med basilika

DSC04670

Här kommer ett recept på en söt liten dessert för chokladälskaren - en härlig rå kakao mousse med en hint av basilika. Riktigt läcker toppad med färska jordgubbar och kakaonibs.  

Du behöver:

1 fryst banan (skiva i slantar innan du sätter i frysen) 

4 stycken färska medjool dadlar

ca. 0.5 dl kokosmjölk/grädde eller sojayoghurt

2 tsk osötat mandelsmör

1-2 msk råkakopulver

Ett par blad hackad, färsk basilika

1/2 tsk äkta vaniljpulver

+ isbitar

Gör så här:

 

Placera samtliga ingredienser i din blender/matberedare och mixa tills krämigt. Häll upp i ett glas och dekorera med färska jordgubbar och kakaonibs. Känner du dig lite extra sötsugen så varför inte toppa med en halv proteinbar. 

DSC04688

DSC04685 


Grön smoothie & råchoklad

Skrivet av Linda Vestman 22.04.2018

 

"Just like the moon we go through phases, and just like the seasons we change. And like the midnight sky we shine like a million of stars, just like we cry like heavy clouds on a rainy Sunday evening. Life is beautiful in all its stages. Every morning we receive the gift of a new day, we get to grow one day older. And that my dear, is a gift greater than life itself. "

 

 

Grön smoothie & råchoklad

2017 05 26 05.06.40 1

Denna gröna skönhet är sprängfylld med vitaminer. Jag toppade med hemgjord granola & råchoklad, och plötsligt förvandlades den till en väldigt god dessert. Inte trodde jag att jag skulle kalla en grön smoothie till dessert, men tydligen...

Ett tips är att tillsätta nån form av fett i din smoothie (som här linfröolja). Viktiga vitaminer som t.ex. A,D, E och K kräver fett för att kunna absorberas av kroppen. 

Happy mixing och mysig söndagskväll!

Kram,

Linda

grön smoothie + choklad = match made in smoothie heaven 

 

Du behöver:

En halv banan (gärna fryst)

En näve frusna mangobitar

2 dl tigernöt (jordmandel) mjölk 

En näve babyspenat

En näve grönkål

1-2 tsk spirulina

1 tsk linfröolja

1 färsk medjool dadel

 

Gör så här:

Mixa alla härliga ingredienser i din blender till en fluffig och krämig smoothie. Ät med granola och råchoklad. 

2017 05 26 05.03.19 1

 


Antioxidant bollar

Skrivet av Linda Vestman 04.04.2018

 

"When you can't find the sunshine, be the sunshine."

 

Raw food bollar med en liten twist. Fyllda med antioxidanter piggar dessa små rackare upp oss i förkylningstider. Passar utmärkt som ett litet mellanmål eller när choklad- och sötsuget härjar. 

Hoppas ni mår bra och att ni har haft ett härligt påsklov!

Kram,

Linda 

Antioxidant bollar

dsc03290 kopiera 2

Du behöver: (blir ca 10 bollar)

100 g färska medjool dadlar

50 g valnötter (gärna blötlagda i ca 2 timmar eller över natten) 

1.5 msk kokosolja

1 msk hasselnötsmjöl

3 msk rå kakao pulver

1 msk hampafrön

1 msk bipollen

1 tsk torkat havtornspulver

2-3 msk kallt, starkt kaffe

1/2 tsk äkta vaniljpulver

Ett kryddmått havssalt

 

Gör så här:

Sätt dadlar och valnötter i en matberedare eller blender och mixa till en relativt jämn massa. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa samman allt väl. 

Forma smeten till små bollar. Rulla bollarna i kakaopulver, kokosflingor, havtornspulver, acaipulver eller hampafrön.

Förvaras i kylen innan servering.  

dsc03285 kopiera 2

dsc03293

 


Onsdagstankar & flapjack med blåbär

Skrivet av Linda Vestman 28.03.2018

Kategorier:
Taggar:

 

"Life begins every second."

 

Flapjack med blåbär

2016 09 13 12 06 42 1

De här flapjacksen med blåbär slänger du snabbt ihop. Mjuka, lite sega och makalöst goda. Vissa dagar är jag minsann en liten godisråtta och då passar hemmagjorda bars riktigt fint. 

Du behöver:

2 mogna bananer

2 msk mandelsmör

3 msk kokosolja

2 msk kokossocker

5 dl glutenfria havregryn

0.5 tsk äkta vaniljpulver

0.5 tsk kardemumma

0.5 dl blåbär eller hallon (tinade eller färska)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Klä en fyrkantig form med bakplåtspapper. 

Mosa bananerna i en skål. Smält kokosolja, mandelsmör, kokossocker, vaniljpulver och kardemumma i en kastrull på svag värme. Rör sedan ner i skålen med de mosade bananerna. Tillsätt havregryn och bär och blanda väl. 

Bred ut smeten i formen. Strö på lite kokossocker och kardemumma. Grädda i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna en aning innan du skär upp i bitar. Förvara i kylen.

2016 09 13 12 09 56 1

Och vårkänslorna de börjar sakteliga smyga sig på. Trots att det snöade idag så är det snart dags för våren att dansa in. Ljusa kvällar. Ni är så välkomna! 

 

An extract from a book I'll never write;

 

At least we are breathing the same air - you and I

 

‘A good night’s sleep? Merely a memory,’ the young boy thought while trying to scratch his upper back. His left hand reached out to the other side of the bed, searching for something that wasn’t there. He grabbed the pillow, pulled it close to his chest, forced himself to awaken old memories. Old scents. That adorable scent. Regardless of how hard he tried he could not forget that scent. There were people who got caught up in old memories while listening to music. It was the smell, that haunted him. And the thoughts. Those damn thoughts. 

He dragged himself out of bed to open the balcony door. His feet touched the raw, biting surface. He was paralyzed, and in some miraculous way his broken heart still found a way to beat. The thunderstorm had kept him up all night. He had never gotten over them, traumatized since early childhood. And the rashes. Those damn rashes. He had never gotten rid of them either. ‘Will I ever get over this,’ he whispered to himself, staring at the empty bed.

……

The young boy took a quick jump to the side and hid behind the old oak tree. Dirty leaves lying on the wet, slippery grass, sticking firmly to his shoes. He observed the old man’s wrinkly face, his tired eyes appeared to be completely lost in the pages. How is it even possible to read a book so water damaged? He decided to move a bit closer, and with every step his heartbeat started to slow down. The air still humid despite the rain that had been pouring down during the night. The old man looked up. He placed the book in his pocket and moved to the left as soon as he saw him. His eyes gazing at the dark clouds coming in. ‘It will most probably be here within half an hour or so.’

‘It kept me up all night,’ the young boy said, scratching his right leg.

‘After storm there’s always rainbow.’ The old man took a glimpse at his leg. ‘Mosquitos?’

‘No, rashes. Kept me up all night.’ The young boy looked down at his once white converses. He usually didn’t have any skin issues this time of the year. Now he could barely sit still, even though every cell in his body was aching.

‘Nevertheless, we are all breathing the same air, watching the same night sky. The same stars are shining above us, lighting up our damaged souls,’ the old man replied.

They could hear the thunder from far distant. The young boy scratched his forearm, a tender breeze brushed his cheek. In just seconds the wind got stronger. ‘But it hurts. It hurts so bad. When does it stop?’

The old man closed his eyes. ‘If it was love, then never.’ 

 

-L-

 


Hallon Raw Food Cake

Skrivet av Linda Vestman 26.03.2018

"Be patient
with your
self."

 

Hallon Raw Food Cake

dsc03848 kopiera

Snart vankas påsk. Vilket betyder påskmiddagar fyllda med allehanda godsaker. Denna sötsyrliga kaka passar perfekt till eftermiddagskaffet.  

(Jag har inte varit hemma på ett par dagar och märkte nyss att jag glömde min datorladdare. Speed blogga med 5 % batteri, vilken tur man är snabb.)

Vilken är din favoritmat på påsken?

 

Ha de gott!

/Linda

 

Du behöver:

Botten:

2 dl mandlar (alternativt pecan- eller valnötter)

2 dl dadlar

Lite havssalt

Fyllning:

4 dl blötlagda cashewnötter (blötlägg gärna under natten, men åtminstone fem timmar)

Saften från två stycken lime

1 tsk äkta vaniljpulver

6 msk kokosolja

4 msk ekologisk honung

2.5 dl hallon (om du använder frysta hallon se till att de tinar upp så mycket som möjligt och försök krama ur vätskan)

 

Gör så här:

1. Börja med kakans botten. Sätt mandlar, dadlar och havssalt i en mixer eller matberedare och mixa till en relativt jämn massa. För ett mer chruncy botten mixar du en kortare stund och för ett jämnare botten mixar du något längre.

2. Tryck ut "degen" i en form med löstagbar kant, ca 20-22 cm i diameter.

3. Skölj mixern väl innan du gör fyllningen.

4. Värm upp kokosolja och honung i en kastrull på svag värme. Vispa lätt.

5. Placera alla ingredienser till fyllningen, förutom hallonen, i en mixer och mixa till en jämn och fluffig smet. De kan ta några minuter. Mixa till en gräddliknande konsistens.

6. Bred ut hälften av fyllningen på kakans botten med en slickepott.

7. Tillsätt hallonen till de resterande ingredienserna i mixern och mixa till en jämn smet.

8. Bred ut över kakans första lager.

9. Låt stå i frysen tills kakan stelnat. (Gärna över natten)

10. Ta fram kakan 30 minuter innan servering. Skär upp kakan med en vass kniv.

DSC03851