feeding the body mind and soul

#eatfortheplanet

Skrivet av Linda Vestman 20.03.2018 | 0 Kommentarer

"Dear sunrise, I heart you. I heart you like I heart the beauty of nature. The sound of the ocean, the whispers in the wind, the calmness of the forrest. The sky so endless it makes us believe everything is possible. I believe the sun will rise every morning, I believe the sun will set every night..
How can there not be magic with a nature so magical?"

 

Eat for the planet

IMG 20171207 212301 447

Varför en växtbaserad kost?

Meat Free Monday är ett välkänt koncept världen över; en ideell kampanj som startade 2009 av Paul, Mary och Stella McCartney. Syftet vara att öka människors medvetenhet kring de förödande konsekvenserna köttkonsumtionen har på vår miljö, uppmuntra människor att hjälpa till att sakta ner klimatförändringar och även förbättra den personliga hälsan. Nu är det ju ett tag sedan 2009. Är det inte då på tiden att vi inför en Meat Free Week, tänkte jag. Efter lite googlande såg jag att det konceptet infördes 2013 av australierna Lainie Towner och Melissa Hobbs (läs mer om projektet här.) Kanske är det nu dags att ta det steget längre och införa en Meat Free Month, eller till och med ett Meat Free Year?

 

Nedan listar jag fem orsaker varför jag strävar efter att äta en så växtbaserad kost som möjligt;

 

1. Jag gör något gott för miljön. Det kan kännas som det inte har någon betydelse, men när jag väljer ett grönare sätt att äta så vill jag även tro att jag är med och skapar en grönare planet. Jag är nog inte den mest miljövänliga personen som vandrar på denna jord, men jag försöker att tänka att "ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något."  

2. Jag gör något gott för min hälsa. Det finns ett starkt samband mellan maten vi väljer att stoppa i oss och vår hälsa. Sedan bör man förstås ha i åtanke att vi är alla olika; kosten som passar dina vänner eller bättre hälft kanske inte alls passar dig. I slutändan är det ändå klokast att du lyssnar på din kropp. Personligen har jag märkt stora skillnader i min hälsa efter att ha gått mot en mer växtbaserad kost - piggare, friskare, färre besvär med min IBS etcetera. För den som är intresserad av att veta mer om den växtbaserade kostens betydelse för hälsan kan jag rekommendera boken "Konsten att inte dö" skriven av läkaren och näringsexperten Michael Greger. 

3. Jag gör något gott för djuren. Jag tror inte det är meningen att alla människor ska sluta äta kött, mjölk och ägg. MEN alla människor borde bli mer medvetna om mängden animaliska produkter de äter, samt köttproduktionens påverkan på miljön. 

4. Jag gör något gott för min mentala hälsa. Jag tänker klarare. Jag känner mig lättare, i både kropp och själ. 

5. Smaken! Dra ner på salt och socker och introducera mer färska kryddor i ditt kök. Förstör inte färska grönsaker, frukter och bär genom att dränka dem i salt och olja; de smakar utomordentligt gott på egen hand. 

Hur ofta äter du vegetariskt eller vegansk? 

Kram,

Linda

 

#eatfortheplanet

Hon är vacker vår fina planet. Kanske det är dags att vi visar henne lite mer kärlek. 

Budapest, Ungern

2017 01 08 07 59 16 1

Koh Samui, Thailand

2016 10 25 03 28 51 1

Jakobstad, Finland

dsc3901

Budapest, Ungern

2016 02 16 08 46 54 1

Kaskö, Finland

wpid wp 1437054063234

Oslo, Norge

dsc03364

Wien, Österrike

DSC05902

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar