feeding the body mind and soul

Veckolista Världen Runt

Skrivet av Linda Vestman 08.09.2018

Kategorier:
"We travel not to escape life, but for life not to escape us."

- unknown

2016 10 19 04.23.02 1

Äntligen hittade jag tiden till att fylla i veckolistan världen runt.

Här kommer min version; 

 

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Falafel och hummus från Mellanöstern eller pad thai från Thailand. 

 

2. Favoritdryck på stranden

På stranden dricker jag helst vatten, gärna smaksatt med mynta och citron. Eller kombucha - snällt för magen! 

 

3. Matstaden jag vill besöka

Att irra omkring på en basar i Mellanöstern och insupa dofter av exotiska kryddor och njuta av den där perfekta falafeln, för att sedan köpa med mig en hel drös med nötter och torkad frukt. 

                               eller

Leva beach life i Tulum, Mexico och äta mig mätt på veganska tacos och färgglada smoothie-bowls. 

 

4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Jag skulle mer än gärna vilja lära mig att göra riktigt god vegansk sushi eller vegansk pad thai. 

 

5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Japan (igen). För tre år sedan besökte jag Japan för första gången (Tokyo, Osaka, Kyoto och Hiroshima) och föll direkt för den japanska kulturen; det var som att kliva direkt in i ett videospel. Jag har liksom inget minne utav den resan för det var som om man befann sig i en drömvärld. Nästa gång jag åker ska jag sörpla i mig matcha lattes och våga smaka på annat än sushi. 

 

6. Maträtten som får mig att önska jag var född i Libanon eller Italien 

Jag älskar Libanesisk mat såsom meze, men även något så enkelt som pizza. Trots att jag är tvungen att följa både en gluten- och mjölkfri kost så älskar jag denna italienska uppfinning. Idag är det tack och lov inte omöjligt att få tag i både gluten- och veganpizzor.

 

7. Min ultimata femrätters världsmeny

1. Mini vege tacos

2. Falafel & Hummus

3. En smakfull indisk linsgryta med spiskummin, gurkmeja, curry och kanel. 

4. Mini pizza med vegansk nutella

5. Färsk mango

 

8. Mitt favoritresmål

Jag har inte ett favoritresmål, jag vill resa överallt; Sydney, Marocko, Toronto, Tulum, New York, Alperna, Paris, Hawaii och sist men inte minst - safari i Tanzania. 

 

9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till Italien

Jag har aldrig besökt Amalfikusten, men jag kan lova att om jag någon gång sätter min fot där så kommer jag aldrig att vilja åka därifrån. Jag kommer köpa mig ett litet hus, leva på färska frukter och grönsaker, skriva prosa, måla och dö en smula varje gång jag ser solen sakta slumra in bakom horisonten. 

 

10. Min version av Eat-Pray-Love

 Ok, låt oss säga att jag har alla pengar i världen. 

Eat - Jag börjar med färgsprakande Marrakech. Samlar på mig en massa keramikfat och kryddor från de sagolika basarerna och äter mig mätt på linsgrytor, falafel och grönsaksröror. 

Pray - För att hitta lugnet reser jag till Kyoto, Japan. Första gången jag var där var under japanernas egna holiday - golden week - vilket betydde galet mycket människor överallt. Jag åker till Arashiyama som är känd för sin fantastiska bamboskog, för att sedan vandra i bergen; jag tar den 3 timmar långa vägen upp till byn Kiyotaki. 

Love - Amalfikusten. Med den utsikten kan man inte annat än förälska sig i livet.

 

Kram,

Linda

 

Bilder från Japan:

DSC04520

DSC04536

 


Grattis Foodly!

Skrivet av Linda Vestman 14.03.2018 | 1 kommentar(er)

 

Hipp, hipp hurra!

 

Fina Foodly fyller 1 år nu på fredag. Grattis! Detta måste ju absolut firas. Som relativt ny bloggare här på Foodly är jag väldigt glad och tacksam över att få vara del av Foodly-familjen. Jag ser framemot fler födelsedagar :) Att blogga om mat är extremt roligt. Tidskrävande, men otroligt givande. Gillar allt från att inspirera, skapa hälsosamma och goda recept, matfotografering till att äta (förstås!). 

Vill du ha mer inspiration får du gärna följa mig på Instagram @health_food_other_stories där blandar jag matinspiration med träning och mindfulness. 

 

Nedan hittar du en blogglista på mina favoriter från Foodly:

 

Mitt bästa inlägg

thumbnail 32

Jag har gått och kärat ner mig i mustiga soppor. Vi får se hur länge den kärleksrelationen varar, men än så länge är det en match made in food heaven. Denna spenatsoppa med kummin, koriander och kanel är riktigt god och en stor favorit. Receptet hittar du här.

 

Ett recept jag provat

Ärligt talat har jag ännu inte haft tid att testa något recept. Oacceptabelt! Men jag har sett ut mina favoriter som jag ska prova så fort tillfälle ges. Hittade detta recept på spenatvåfflor på Sofies blogg och insåg att nästa inköp måste bli ett våffeljärn. Tack Sofie för inspirationen :)

 

Mitt favoritrecept på dryck

Har inte hunnit testa något recept på dryck heller. Jag är ingen stor dryckeskonsument, dricker oftast bara vatten eller kaffe (alldeles för mycket kaffe). Men detta recept på Jordgubbsvatten med basilika måste nog testas en varm sommardag. 

 

Det här skulle jag baka som Foodlys födelsedagstårta

DSC03863 kopiera

Är du en sann chokladfantast som jag så måste du baka denna kaka; Mörk chokladkaka med salta jordnötter och mini marshmallows. Receptet hittar du här.

 

En annan grym bloggare på Foodly

Alla på Foodly är grymma! Men någon jag fastnat för är Nathalie Aurén på Flow Kitchen. En otroligt grym bloggare som tar makalöst fina bilder. Gillar även hennes matfilosofi skarpt! Skulle jag möta henne i verkligheten så skulle jag fråga om hon vill bli min vän, bara för att få göra mat ihop :) Nathalie, kan vi baka? ;)

 

Ett recept jag ofta återkommer till

Gröna smoothies, så klart! Eller spelar egentligen ingen roll vilken färg de har, smoothie som smoothie. Piggar ändå alltid upp mig. Här hittar du recept på två favoriter. 

2016 04 30 09.09.53 1

 


Välkommen till Health Food & Other Stories

Skrivet av Linda Vestman 08.02.2018 | 2 kommentar(er)

 

Hej!

Jag vill börja med att önska dig varmt välkommen till Health Food & Other Stories. Ser framemot att börja blogga här på Foodly! Så kul! Och vad passar väl inte bättre än att börja blogga på sin födelsedag. Sicken present :)

Jag heter Linda, utbildad journalist, bosatt på Lidingö utanför Stockholm och då jag inte bloggar och skriver jobbar jag som purser ombord på ett av Silja Lines fartyg. Dock känner jag att det snart är dags att ta och återvända till mitt kära hemland Finland.

Som barn tillbringade jag en stor del av tiden i köket, bland kaksmet och bulldeg. Under tonårstiden började jag få problem med magen och blev i samma veva överkänslig mot både mjölk och gluten; detta bidrog till att mitt intresse för hälsosam matlagning blev allt större. Jag tror starkt på att vi kan motverka en rad sjukdomar genom att välja rätt kost. Här finns det inget rum för några "quick-fix" dieter - utan mer en hållbar livsstil som man känner sig tillfreds med.

 

Vad kan man då förvänta sig av mig som matbloggare på Foodly?

 

"The secret ingredient in all my dishes is one heaping teaspoon of love."

Med mina recept vill jag visa hur man på ett snabbt och enkelt sätt skapar näringsrika, hälsosamma och goda maträtter från naturliga råvaror. Att laga mat ska vara okomplicerat. Många gånger har man inte tid att stå i köket och då vill man snabbt kunna blanda ihop något gott och nyttigt. Hur man på ett smakfullt och intressant sätt kan få in mer frukt och grönt i sin vardag, helt enkelt. Eftersom jag älskar frukost så kommer det nog bli en hel del frukostinspiration. 

Gott, enkelt, hälsosamt och näringsrikt är några av de ord som genomsyrar nästan alla mina recept. Jag strävar efter att äta en så växtbaserad kost som möjligt, inte bara för min egen hälsas skull utan även för vår miljö och djuren. Om jag genom mina matvanor kan bidra till en lite bättre planet är jag tacksam. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något.

2017 06 18 11 59 50 1

 

2017 06 02 12 18 30 1

 

2017 08 28 11.33.27 1

Health Food & Other Stories vilar på ett holistiskt synsätt där målet är ett hälsosamt och balanserat liv året om. Genom mina recept hoppas jag kunna inspirera till en positiv livsstil och grönare vardag - en vardag som kantas av näringsrika måltider som ger både kropp och knopp hälsosam energi.

Restriktioner lämnar vi bakom oss, tycker jag. Målet är väl ändå att må så bra som möjligt och då är det super viktigt att utgå från sig själv och sina behov. Lyssna på kroppen - ett av mina många motton - är något jag förespråkar starkt. Våga experimentera i köket, ha kul och välj en livsstil som får dig att må bra.

Jag hoppas du ska trivas i mitt kök.

 

Ha det fint, så hörs vi snart!

Linda

 

Några korta mat-fakta om mig:

 

Favorit maträtt: Jag är omåttligt förtjust i indisk mat, samt asiatiskt. Och förstås, smoothies... Måste behärska mig lite så det inte blir smoothie tre gånger / dag.  

Favorit kryddor: Koriander, kanel och gurkmeja.

Detta hittar du nästan alltid i mitt skafferi: Ris, quinoa, sötpotatis, spenat, spirulina, banan, ägg, avokado, tahini, jordnötssmör, linser och bönor.

Favorit dryck: Kaffe! Alldeles för mycket kaffe... Eller gurkmeja latte.

Min stora last: Jordnötssmör och mörk choklad.

När blodsockret tryter äter jag: Choklad! Eller när jag har självdisciplin - riskakor med jordnötssmör och skivad banan, eller en stor och gärna grön smoothie.

Överkänslig mot: Sädesslag och mjölk, samt avundsjuka och illvilja.

thumbnail 36