feeding the body mind and soul

Hel ugnsbakad butternut squash med belugalinser & cannellinibönor

Skrivet av Linda Vestman 28.02.2018 | 0 Kommentarer

"Let's wake up with a smile, eat colorful foods and conquer the day."

 

thumbnail 45

Eat the rainbow. Ett tips för att få i sig alla de essentiella vitaminerna och mineralerna som kroppen behöver är att äta en så varierad och färgglad kost som möjligt.

Försök att sträva efter att äta minst 1-3 grönsaker/frukter ur varje färggrupp dagligen för att vara säker på att du förser kroppen med viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

 

Äter du alla regnbågens färger? Själv vet jag att jag äter mest grönt med en hel del inslag av orange, men jag börjar bli allt bättre på att variera mig. 

Röd: Tomat, rödbeta, tranbär, jordgubbar, paprika, hallon, röd quinoa, vattenmelon etcetera.

Gul: Banan, citron, ananas, gul paprika etcetera.

Orange: Morot, mango, cantaloupe, sötpotatis, apelsin, persika, gurkmeja etcetera.

Grön: Spenat, grönkål, bok choy, edamame bönor, broccoli, ruccola, avokado, gurka etcetera.

Vit, beige, brun: Lök, ingefära, päron, svamp, nötter, kakaopulver, surkål, tahini, dadlar etcetera.

Blå, indigo, violett: Blåbär, björnbär, fikon, plommon, äggplanta, rödkål, oliver etcetera.

 

Här kommer ett recept på en färgglad, mättande och smakrik ugnsrostad pumpa fylld med belugalinser och cannellinibönor.

Hoppas det ska smaka!

Kram,

Linda

 

Hel ugnsbakad butternut squash med belugalinser & cannellinibönor

 

Du behöver:

En hel butternut squash (butternutpumpa)

1 msk olivolja

2 msk vatten

Chiliflingor

1 pressad vitlöksklyfta

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera pumpan och gröp ur kärnorna. Blanda olivolja, vatten, pressad vitlök och chiliflingor i en liten skål, pensla sedan på pumpaköttet. Sätt pumpahalvorna med insidan neråt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 35 minuter. Ta sedan ut pumpan och fyll den med lins- och bönröran. Sätt in i ugnen igen och grädda i ca 20 minuter. 

 

Lins- och bönröra

Du behöver:

2 dl kokta belugalinser

1 dl kokta cannellinibönor

3 msk tomatpuré

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk havregrädde

Olivolja

Chiliflingor

Färsk koriander

Gräslök

Paprikapulver

Salt & peppar

 

Gör så här:

Koka bönorna enligt anvisningen på förpackningen. Jag använde mig av färdigkokta cannellinibönor, men kokade belugalinserna själv. Hetta upp en kastrull med olivolja. Blanda ner de kokta linserna och bönorna, tillsätt kryddor, en pressad vitlöksklyfta, tomatpuré och havregrädde. Låt småputtra i några minuter. Smaka av med salt & peppar. 

thumbnail 46

thumbnail 47

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar