feeding the body mind and soul

Indisk linsgryta

Skrivet av Linda Vestman 19.03.2018 | 1 Kommentarer

"Life is beautiful. Be curious, be fearless. Be unapologetically you."

 

Hej måndag!

Hoppas ni har haft en härlig helg. Jag kände mig fortfarande lite små förkyld i helgen så jag passade på att göra en riktig kryddig och smakfull linsgryta. Och idag mår jag tusenfalt bättre. Jag säger bara; gurkmeja ;) 

Förutom att göra denna super lätta och magiska linsgryta så tycker jag du ska skriva ner fem saker du är tacksam för. Det kan vara vad som helst, smått som stort, bara det får dig att känna dig extra glad.

Idag är jag tacksam för: 

  • Vårsolens strålar som väcker mig om morgnarna (behöver ju inte ens en väckarklocka). 
  • Starkt, svart morgonkaffe.
  • The King of Pop (Michael Jackson's musik får mig alltid på extra gott humör, bästa pepp-musiken).
  • Känslan efter morgonyoga.
  • Att det finns en mening med allt - både det roliga och det tråkiga. Jag har lärt mig massor av allt jag varit med om, man blir klokare för varje dag. 

 

Vad är du tacksam för idag?

 

Indisk linsgryta

thumbnail 37

Indisk mat! En klar favorit när det är dags att gå ut och äta. Men det är ju faktiskt riktigt lätt att få till det hemma i köket också. Jag har tidigare inte lyckats krydda mina linsgrytor så som jag önskat, men denna lyckades jag med över förväntan. Mustig, smakrik och riktigt krämig. Jag kryddar alltid på högt så därför har jag inte skrivit ut mängden kryddor. Testa dig fram! Sötman från lönnsirap rundar av smaken och framhäver de andra kryddorna. 

Du behöver: (ca 3 portioner)

1.5 dl röda linser

3 dl vatten

En liten rödlök

En vitlöksklyfta

1.5 dl kokosmjölk

2 msk tomatpuré

2 tsk röd curry pasta

Färsk koriander

Gurkmeja

Chiliflingor

Paprika pulver

Cayenne peppar

Saften från en halv citron

3 tsk lönnsirap

Salt & peppar

 

Gör så här:

Hacka rödlök och vitlök. Hetta upp kokosolja en stor kastrull eller gryta. Fräs rödlök, vitlök, gurkmeja, chiliflingor, paprika pulver, cayenne peppar och linser i ett par minuter. Häll sedan på 3 dl vatten och låt koka ca 10 minuter (efter 10 minuter har nästan allt vatten kokat bort). 

Tillsätt tomatpuré, röd curry pasta, kokosmjölk, citronsaft, lönnsirap och koriander. Blanda om och låt koka på svag värme. Grytor som dessa smakar alltid bättre när de fått stå och småputtra ett tag; alla ingredienser får gotta sig med varandra och kryddorna börjar framhäva varandras smaker. Smaka av med salt & peppar. 

Servera med naanbröd/glutenfritt bröd eller basmatiris. Toppa med ännu mer färsk koriander.  

 

thumbnail 38

 

Kommentarer

  • Anna-Sara Sidbäck 19/03/2018 8:45pm (15 månader sen)

    Detta lät gott! Köpte en påse rött ris häromdagen, kan tänka mig att det skulle passa bra som tillbehör!

    • Linda Vestman 20/03/2018 12:37pm (15 månader sen)

      Tack! Jaa, prova! Tror det kommer passa perfekt med rött ris :)<br />
      <br />
      Ha en fin dag!<br />
      <br />
      //Linda

Skriv en kommentar