feeding the body mind and soul

Ett steg framåt, två steg tillbaka

Skrivet av Linda Vestman 08.04.2019

"There will always be room for more; more love, more wisdom, more you."

 

WP1765 3712

Saker att göra när du ligger hemma sjuk

 Jag har märkt att jag kan ha väldigt svårt att acceptera att jag ibland behöver vila. Så mycket man vill göra, men orken finns inte riktigt där. Jag blir väldigt rastlös av att ligga hemma och titta på tv (och jag äger inte ens en tv..) Den där känslan av att konstant måsta göra något produktivt. Men ibland är det faktiskt helt okej att ta ett steg framåt, två steg tillbaka. Låta kroppen vila. Helt och hållet.

Våra kroppar är inga maskiner som orkar hålla på i det oändliga. Det är oerhört viktigt att lära sig lyssna på kroppens signaler, hon är vis, den där kroppen vår. Hon säger nog till när det är dags att stanna upp. Så jaa, jag kapitulerar. Har redan vart en vecka sjuk, men börjar dock känna mig bättre. Jag vet faktiskt inte om det är flunssa, pollen eller en kombination av båda. Men jag vill hosta sönder mina lungor (ursäkta). 

Men det jag egentligen vill säga är att det är helt okej att inte alltid vara på topp. Vi behöver inte alltid var så på hela tiden. Det är helt okej att ibland göra ingenting

Här kommer iallafall några tips på vad du kan göra, om du som jag, råkat ut för influensa. 

  • Dricka kopiösa mängder golden milk, recept hittar du här.
  • Göra en hiskeligt god linsgryta.
  • Gotta dig i grön smoothie & råchoklad (det gäller att hitta den där balansen).
  • Stirra in i väggen (det kan fungera väldigt meditativt).
  • Om du har ork och inte har feber; gör lite yoga eller stretcha kroppen lätt, man blir väldigt stel av att ligga i sängen eller på soffan dagarna i ända. Jag har inte ens orkat yoga, så då kan jag verkligen konstatera att jag är sjuk...
  • Plocka, städa, organisera i hemmet. Varför inte möblera om? (alltså om du orkar...) Jag kan tydligen inte slappna av när jag är hemma sjuk ;)
  • Kom ihåg att dricka vatten; rensa ut systemet på alla onödiga slaggprodukter.
  • Quality time med dina husdjur. Nu har jag själv inga husdjur, men jag kan tänka mig att de vore det perfekta sällskapet i soffan då man ligger hemma sjuk. Någon annan får ta ut hunden på långpromenad, men du kan istället njuta av närheten i soffan.
  • Läs, läs, läs. Böcker kan man inte ha för mycket av.
  • Blogga om vad du kan göra när man ligger hemma sjuk. 
  • Fundera över livet. Skriv ner saker du är tacksam över, det kommer få dig på bättre humör. 
  • Ring till en vän och prata strunt. 
  • VILA. 

Ha en fin start på veckan!

//Linda

WP1231 2017 05 26 05.03.19 1

WP1109 thumbnail 37


Krämig kikärtsgryta med kokosmjölk

Skrivet av Linda Vestman 13.04.2018

 

"Life changes with the seasons. Even the coldest, darkest winter happens for a reason. However, it won’t last forever. Spring is coming. Wait, she’s already here, shining brightly on all of us. Let her embrace you. Don’t try to understand her, just love her. And let her sun shine through."

 

 

Krämig kikärtsgryta med kokosmjölk

thumbnail 45

Denna krämiga kikärtsgryta med extra sting i värmer gott efter en långpromenad i vårsolen. Riktigt smakfull och mättande - veganmat som mättar hungriga magar.

Hoppas ni har en härlig fredag!

Kram,

Linda

 

Du behöver:

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

2 nävar körsbärstomater

1 burk kikärtor (ca 380 g)

2.5 dl kokosmjölk

2 tsk röd curry pasta

1 msk soja

2 tsk lönnsirap

Cayenne peppar

Paprikapulver

Kanel

Chiliflakes

En skvätt citron

Färsk basilika

Pinjenötter

Salt & peppar

 

Gör så här:

Hacka körsbärstomater, lök och vitlök. Hetta upp kokosolja i en gryta och fräs vitlök, lök, cayenne peppar, paprika pulver, kanel och chiliflakes. Blanda ner tomaterna och kikärtorna. Häll sedan ner kokosmjölk och rör om. Tillsätt röd curry pasta, soja, lönnsirap, hackad färsk basilika och en skvätt citron. Låt småputtra i ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rosta pinjenötter i en stekpanna.

Ät med basmatiris eller färskt bröd. Dekorera med rostade pinjenötter, färsk basilika ch körsbärstomat. 

thumbnail 46

thumbnail 47


Indisk linsgryta

Skrivet av Linda Vestman 19.03.2018 | 1 kommentar(er)

"Life is beautiful. Be curious, be fearless. Be unapologetically you."

 

Hej måndag!

Hoppas ni har haft en härlig helg. Jag kände mig fortfarande lite små förkyld i helgen så jag passade på att göra en riktig kryddig och smakfull linsgryta. Och idag mår jag tusenfalt bättre. Jag säger bara; gurkmeja ;) 

Förutom att göra denna super lätta och magiska linsgryta så tycker jag du ska skriva ner fem saker du är tacksam för. Det kan vara vad som helst, smått som stort, bara det får dig att känna dig extra glad.

Idag är jag tacksam för: 

  • Vårsolens strålar som väcker mig om morgnarna (behöver ju inte ens en väckarklocka). 
  • Starkt, svart morgonkaffe.
  • The King of Pop (Michael Jackson's musik får mig alltid på extra gott humör, bästa pepp-musiken).
  • Känslan efter morgonyoga.
  • Att det finns en mening med allt - både det roliga och det tråkiga. Jag har lärt mig massor av allt jag varit med om, man blir klokare för varje dag. 

 

Vad är du tacksam för idag?

 

Indisk linsgryta

thumbnail 37

Indisk mat! En klar favorit när det är dags att gå ut och äta. Men det är ju faktiskt riktigt lätt att få till det hemma i köket också. Jag har tidigare inte lyckats krydda mina linsgrytor så som jag önskat, men denna lyckades jag med över förväntan. Mustig, smakrik och riktigt krämig. Jag kryddar alltid på högt så därför har jag inte skrivit ut mängden kryddor. Testa dig fram! Sötman från lönnsirap rundar av smaken och framhäver de andra kryddorna. 

Du behöver: (ca 3 portioner)

1.5 dl röda linser

3 dl vatten

En liten rödlök

En vitlöksklyfta

1.5 dl kokosmjölk

2 msk tomatpuré

2 tsk röd curry pasta

Färsk koriander

Gurkmeja

Chiliflingor

Paprika pulver

Cayenne peppar

Saften från en halv citron

3 tsk lönnsirap

Salt & peppar

 

Gör så här:

Hacka rödlök och vitlök. Hetta upp kokosolja en stor kastrull eller gryta. Fräs rödlök, vitlök, gurkmeja, chiliflingor, paprika pulver, cayenne peppar och linser i ett par minuter. Häll sedan på 3 dl vatten och låt koka ca 10 minuter (efter 10 minuter har nästan allt vatten kokat bort). 

Tillsätt tomatpuré, röd curry pasta, kokosmjölk, citronsaft, lönnsirap och koriander. Blanda om och låt koka på svag värme. Grytor som dessa smakar alltid bättre när de fått stå och småputtra ett tag; alla ingredienser får gotta sig med varandra och kryddorna börjar framhäva varandras smaker. Smaka av med salt & peppar. 

Servera med naanbröd/glutenfritt bröd eller basmatiris. Toppa med ännu mer färsk koriander.  

 

thumbnail 38