feeding the body mind and soul

Pasta med nyhtökaura & avokado

Skrivet av Linda Vestman 22.04.2019

"and there you were,
right there
in the middle of things."

- beautiful now

 1970 01 01 02.00.00 135

Pasta med nyhtökaura & avokado

Detta recept är lite "man tager vad man haver hemma i kylen då man inte varit hemma på fem dagar". Men gott och krämigt blev det, och det är väl huvudsaken. Det passade väldigt bra att blanda ner nyhtökaura. Denna rätt kommer jag nog att göra fler gånger; passar speciellt bra de dagar man borde ätit för många timmar sedan - fort går det och gott blir det. Skulle jag ha haft babyspenat eller broccoli hemma skulle jag slängt ner det också. Får bli en annan gång. 

Du behöver: (2 portioner)

Penne pasta (jag använde en glutenfri sort)

2 vitlöksklyftor

1/2 avokado

200 g nyhtökaura (jag använde en sort smaksatt med tomat)

4-5 msk Oatley crème fraîche

En näve torrostade pumpafrön & pinjenötter

Veganost (jag använde en greek style)

Salt & peppar

Olivolja till stekning

Gör så här:

Börja med att koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Under tiden kan du finhacka vitlök och skära avokado i mindre bitarHäll sedan bort vattnet då pastan kokat klart. Hetta upp en stekpannan och stek finhackad vitlök med pasta och nyhtökaura i ett par minuter. Tillsätt Oatley crème fraîche och avokado. Rör om alltsammans ordentligt. Smaka av med salt & peppar. Servera med torrostade pumpafrön & pinjenötter samt smula över veganost.

Buon appetito!

1970 01 01 02.00.00 137 

1970 01 01 02.00.00 134

 


Broccoli pasta

Skrivet av Linda Vestman 11.03.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

 

"Don't be afraid to try new things. Just live a little."

Broccoli pasta

2019 03 10 07.11.12 1

Hej på er!

Hoppas ni mår bra :)

Här kommer ett recept på en lättlagad och riktigt god pastarätt. Väldigt enkel, men ack så god. Ibland behöver man faktiskt inte krångla till det. Det enkla är ofta det som smakar bäst. 

Har spenderat helgen i ett soligt Helsingfors och försökt göra det lite vårfint hemma (trots att snöflingorna dalat ner). Men med en fin bukett tulpaner kommer man långt, eller hur?

Innan jul samlade jag ihop några av mina dikter till en liten poesisamling och den lilla boken kom på posten häromdagen. Så mycket trevligare att läsa det man skrivit i tryck.

Annars har min helg varit rätt så lugn, och jag ser nu framemot lite psykologistudier samt jobb. 

Testa göra denna enkla pastarätt; den är riktigt god!

Broccoli pasta

Du behöver: (2 personer)

Pennepasta (jag använde en glutenfri sort)

Kallpressad rypsolja

En liten rödlök

2 vitlöksklyftor

1 broccoli

6 stycken champinjoner

Vegansk ost

Salt & peppar

Färsk basilika

3 msk näringsjäst

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Hacka lök, vitlök och champinjoner samt bryt broccolin i mindre buketter. Hetta upp en stekpanna och fräs rödlök och vitlök, tillsätt sedan broccoli och champinjoner. När pastan kokat färdigt häller du av vattnet och slänger ner den i stekpannan med grönsakerna. Tillsätt vegansk ost, näringsjäst och färsk basilika. Smaka av med salt & peppar. Ät med bröd och oliv tapenade. Gott och enkelt, och den får mig att vilja åka till Italien...

2019 03 10 01.49.36 1

2019 03 09 01.44.41 1

2019 03 08 02.36.42 1

2019 03 10 11.02.09 22

 


Kikärtspasta med svamp, rödlök & koriander

Skrivet av Linda Vestman 14.11.2018

Kategorier:

 

"You are magic."

 

Kikärtspasta med svamp, rödlök & koriander

2018 11 11 02.39.04 1

En pasta som är lätt att slänga ihop. Denna rätt har blivit en av min go-to de dagar då det egentligen inte finns tid till att stå i köket. Gott och fräscht! 

Du behöver: (2-3 portioner)

Kikärtspasta

ca. 250 g skogschampinjoner

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

3-4 msk Oatley creme fraîche

Färsk koriander

2-3 tsk grön pesto

Salt & peppar

+ näringsjäst

Recept på pesto hittar du här.

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Hacka rödlök och vitlök, samt skär svampen i skivor. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och stek löken och svampen i ett par minuter. När pastan har kokat klart häller du bort vattnet och blandar sedan ner pastan i stekpannan. Tillsätt Oatley creme fraîche, hackad färsk koriander och pesto. Smaka av med salt och peppar. Strö eventuellt på lite näringsjäst innan servering. 

2018 11 11 02.40.06 1

Nu när dagarna blivit kortare och mörkret faller tidigare är det extra viktigt att komma ihåg att ge kroppen all den näring den behöver. Fyll din tallrik med alla regnbågens färger, blanda ner blåbär i morgongröten och en extra näve spenat i mellanmålssmoothien. Om du följer en mestadels vegansk kost är det viktigt att se till att du får i dig alla essentiella vitaminer och mineraler. Jag tar till exempel extra tillskott i form av D-vitamin, Omega 3 och B12, utöver det försöker jag äta så varierat som möjligt. Lyckas inte alltid så bra, då min favoriter är gröna grönsaker - men jag försöker göra mitt bästa. 

Vad kan man annars hitta på för att göra mörka november lite ljusare?

Man kan försöka se till att vara ute någon timma varje dag. 

Man kan dricka te med ingefära, citron och gurkmeja.

Man kan mysa hemma med tända ljus och en bra bok.

Man kan måla.

Man kan inreda med massa färg.

Man kan bjuda vänner & familj över på middag.

Man kan gå på bio.

Man kan fara ut på lenkki (kanske inte känns så lockande om det är kolsvart ute, men känslan då man kommer hem och får slänga sig på soffan är oslagbar).

Man kan damma av yogamattan och stretcha ut hela kroppen. 

Man kan baka kaka.

Och sedan kan man bara va... Njuta av att inte göra någonting. 

Kram,

Linda

2018 11 13 02.33.12 12

2018 11 13 02.24.40 1


Creamy cheesy vegan pasta

Skrivet av Linda Vestman 06.09.2018

Kategorier:
"I can hear autumn laughing in the breeze."

 

Creamy Cheesy Vegan Pasta

2018 09 05 4.41.23 1

Hej torsdag! Hej alla!

Mår du bra? Har du ätit något gott denna vecka? Berätta! 

När kroppen skriker efter mat och vill ha det nu med det samma (helst för någon timme sedan) så vill man det ska gå fort att slänga ihop något riktigt gott och läckert. Pasta! Räddaren i nöden. Cashewnötter och näringsjäst passar perfekt som bas till en krämig och "ostig" pastasås för de som väljer att hoppa över mjölkprodukterna. 

Den här krämiga pastarätten går snabbt att slänga ihop. Jag hade inga soltorkade tomater hemma, men jag kan tänka mig att det skulle passa fin fint, så släng ner dom också om du har dom hemma. 

 

Kram,

Linda

 

Du behöver:

Valfri pasta (jag använde en glutenfri variant)

Cashew-sås: (ca. 4 portioner)

160 g cashewnötter

3-4 msk näringsjäst

1 tsk vitlökspulver

1 /2 tsk Himalayasalt

 

+ soltorkade tomater, körsbärstomater och oliver

+ krydda eventuellt med chiliflakes, basilika, koriander etcetera (välj din favorit krydda)

Gör så här:

Blötlägg cashewnötterna; Skölj nötterna och lägg dem i en skål. Täck nötterna med vatten och strö över lite salt. Täck skålen med en kökshandduk och låt stå i ca. 4-6 timmar eller över natten. Häll av vattnet i ett durkslag och skölj nötterna.

Mixa de blötlagda cashewnötterna, näringsjäst, vitlökspulver och salt i en blender tills det blir en krämig konsistens. 

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. 

Blanda ner cashewsåsen i den färdigkokta pastan. Tillsätt sedan de soltorkade tomaterna, körsbärstomaterna och oliverna. Blanda om. Krydda med valfri krydda (chiliflakes, basilika, koriander etcetera...) 

Smaka av med Himalayasalt & peppar. Strö på lite näringsjäst. 
 2018 09 05 03.43.59 1

 

 


Spaghetti med krämig tomatsås

Skrivet av Linda Vestman 17.04.2018

 

"She loved to dance with the waves
and talk to the stars. It
made her feel humble, but complete as well."

 

Spaghetti med krämig tomatsås

DSC07186

Ibland vill man inte krångla till det. Man vill ha något snabbt, enkelt och gott. Som pasta med tomatsås. Denna tomatsås kokar du ihop i ett nafs. Jag kan även tänka mig att den passar utmärkt som basen i lasagne. 

Iallafall passade denna rätt utmärkt idag då jag egentligen inte hade tid att stå i köket. Men, men äta bör man. 

Kram,

Linda

 

Du behöver: (2 personer)

Spaghetti av valfri sort (jag använde en glutenfri spaghetti + en rödbetsspaghetti)

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

200 g körsbärstomater

2 msk tomatpuré

1 tsk sojasås

6 msk växtbaserad matlagningsgrädde

2 nävar färsk babyspenat

En näve hackad färsk basilika

Chiliflakes

Paprikapulver

Vitlökspulver

2 tsk lönnsirap

Himalaya salt & svartpeppar

Pinjenötter

 

Gör så här:

Hacka lök, vitlök och körsbärstomater. Hetta upp olivolja i en gryta och stek vitlök och lök i ett par minuter, tillsätt sedan de hackade tomaterna. Blanda ner matlagningsgrädde, tomatpuré, sojasås, hackad färsk basilika, chiliflakes, paprikapulver, vitlökspulver och lönnsirap. Låt småputtra i ca. 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt sedan babyspenaten och blanda om.

Servera med kokt spaghetti och pinjenötter.  

DSC07199

 

DSC07190

 


Grön pesto pasta med broccoli, svartkål & bönor

Skrivet av Linda Vestman 16.02.2018

"There is beauty in simplicity."

 

Hej alla fina!

Fredag igen. Dagarna sprintar förbi i sann Bolt anda. Denna helg befinner jag mig på ett vintervackert Östersjön, är nämligen på jobb till sjöss. 

Tidigare i veckan gjorde jag denna smakrika pesto pasta med en härlig mix av broccoli, svartkål, sojabönor och vaxbönor. Du kan egentligen använda vilka grönsaker och bönor som helst - perfekt om du behöver rensa kylen. 

För övrigt så tycker jag att hemgjord pesto nästan är nåt av det godaste som finns. Pesto + pasta; alltid en vinnande kombo! Denna pesto innehåller näringsjäst som har en lite nötaktig och nästan ostliknande smak, och passar därför väldigt bra till veganska ostsåser, olika röror, soppor och grytor.

Näringsjäst är en naturlig källa till många B-vitaminer och det finns även vissa sorter med tillsatt vitamin B12. Bland annat veganer är en riskgrupp för B12-brist, eftersom de inte äter några animaliska produkter. Kroppen kan inte tillverka B12 själv så vi måste få i oss vitaminet via maten, framförallt genom att äta kött, ägg, fisk och mejeriprodukter. B12 är därför ett av de viktigaste kosttillskotten för dig som äter en växtbaserad kost.

 

Ha en riktigt fin helg och njut av förhoppningsvis soligt vinterväder!

/Linda 

 

Grön pesto pasta med broccoli, svartkål & bönor

DSC7025

Du behöver: (2 portioner)

Glutenfri pasta av valfri sort

100 g broccoli

3-4 stjälkar svartkål

1 dl frysta sojabönor

2 stora nävar frysta vaxbönor

Körsbärstomater

+ hemgjord grön pesto

 

Så här gör du:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Hacka broccoli i mindre buketter och svartkålen i mindre bitar. Tina bönorna under kallt rinnande vatten, låt torka av i durkslag. Värm olivolja i en stor panna. Fräs broccoli, svartkål, sojabönor och vaxbönor tills de får fin färg. Vrid ner värmen och vänd ner den kokta pastan och peston. Rör om. Smaka av med salt och pepppar. Servera med körsbärstomater och näringsjäst. 

 

Grön pesto

thumbnail 25

Du behöver: (ca 2.5 dl pesto)

2 krukor färsk basilika

4 msk pinjenötter (solrosfrön går även bra om du är nötallergiker)

3 vitlöksklyftor

2 msk citronsaft

3-4 msk näringsjäst

2-3 msk olivolja

3-6 msk vatten

Havssalt & svartpeppar

 

Så här gör du:

Rosta pinjenötterna (alternativt solrosfrön) i en torr stekpanna. Lägg sedan samtliga ingredienser i en mixer. Mixa hastigt. Smaka av med salt och peppar. Börja med minsta mängden olja och vatten och tillsätt mer om du vill ha en slätare variant. För en tjockare pesto använd mindre mängd vätska. Förvara peston i en glasburk med tätslutande lock. Håller ca en vecka i kylen. 

DSC07019

DSC07027