feeding the body mind and soul

Soppa med sötpotatis, grönkål, spenat & rosmarin

Skrivet av Linda Vestman 09.11.2018

"It's not about the doing, it's about the being."

- mindfulness

 

Soppa med sötpotatis, grönkål, spenat & rosmarin 

2018 11 09 12.09.21 12

Hej fredag!

Hoppas ni mår bra.

Efter sju dagar nattjobb känner jag mig näst intill jetlaggad. Vaknar kl. 04.00 och kan gå och lägga mig kl. 18 på kvällen. Kroppen är minst sagt upp och ner. Någon som har bra tips på hur man vänder tillbaka dygnet efter nattjobb? Tips mottages med glädje :)

Denna smakfulla soppa ger iallafall välbehövlig energi. Jag har haft pippi på soppa den senaste tiden, och speciellt soppa med sötpotatis. Denna har bra med sting och extra crunch tack vare krutongerna. Riktigt god!

 

Du behöver:

3 medelstora sötpotatisar

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

60 g grönkål

60 g baby spenat

200 ml havregrädde

 

saften från en halv citron

1 tsk honung

Färsk rosmarin

1 tsk cayennepeppar

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk chiliflakes

Salt & peppar. 

Gör så här:

1. Skär sötpotatisen i tärningar. Hacka lök och vitlök. 

2. Fräs sötpotatis, lök, vitlök, cayennepeppar, paprikapulver och chiliflakes i kokosolja i en kastrull.

3. Tillsätt cirka 8 dl vatten och koka på svag värme i cirka 10 minuter. Tillsätt havregrädde och koka i ytterligare 10 minuter. Mixa slät med en stavmixer. 

4. Hacka grönkålen i mindre bitar. Fräs grönkål och babyspenat i kokosolja. Blanda sedan ner i soppan. Smaka av med citronsaft, honung, rosmarin, salt & peppar.

Krutonger:

Ta valfritt bröd (jag använde glutenfritt formbröd)och skär i små fyrkantiga bitar. Hetta upp en stekpanna och stek krutongerna i kokosolja tills de får en fin gyllene färg. Strö på flingsalt. 

2018 11 09 12.10.03 12


Sötpotatis- och palsternackssoppa

Skrivet av Linda Vestman 19.10.2018

Kategorier:

 

"When you change the way you look at things, the things you look at change."

 

Sötpotatis- och palsternackssoppa

2018 10 19 04.53.36 1

Hej på er!

Här kommer ett recept på en värmande sötpotatis- och palsternackssoppa. Soppor hör liksom hösten till, eller hur? Dom får gärna vara kryddiga, mustiga och innehålla sötpotatis, om du frågar mig. Denna soppa är även perfekt för dig som vill boosta immunförsvaret tack vare ingefära, citron och gurkmeja. 

Denna vecka har mestadels bestått av studier, och för att vila hjärnan en hel del soliga höstpromenader. Veckans uppgifter samt tent är avklarad, med andra ord - det betyder visst helg

Smaklig spis och hoppas du har ett riktig fint veckoslut!

Kram,

Linda

 

Du behöver:

3 medelstora sötpotatisar

2 palsternackor

1-2 vitlöksklyftor

1 liten gul lök

250 ml kokosgrädde

Saften från en halv citron

Kokosolja

Färsk ingefära

Gurkmeja

Cayenne peppar

Salt & peppar

+ pumpafrön & melonkärnor

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka sötpotatis och palsternacka i mindre bitar innan du placerar dem i en ugnsfast from. Pensla med kokosolja och krydda med cayenne peppar, gurkmeja, salt & peppar. Rosta i ugnen i ca 30 minuter. 

Medans du väntar att potatisen och palsternackan ska bli klar kan du hacka lök och vitlök. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek lök och vitlök i ett par minuter. Skala och riv ingefära. 

Ta ut potatisen och palsternackan ur ugnen då de rostat klart. Placera dem sedan i en blender, och tillsätt kokosgrädde, lök, vitlök och ingefära. Mixa tills du får en slät soppa. Häll sedan soppan i en kastrull/gryta och låt småputtra i ett par minuter. Tillsätt saften från en halv citron och smaka av med salt & peppar. Du kan även tillsätta mera kryddor efter tycke och smak, samt vatten beroende på vilken konsistens du önskar. 

Toppa soppan med rostade pumpafrön och melonkärnor. 

 

2018 10 19 04.54.03 1

2018 10 19 04.53.12 1

 


Spenatsoppa med kummin, kanel & koriander

Skrivet av Linda Vestman 19.02.2018

Kategorier:
"Don't be eye candy, be soul food."

 

Hej måndag!

Jag har verkligen snöat in mig på soppor den senaste tiden. Lätta att tillreda och kan varieras i det oändliga. Kanske soppan är den nya smoothien? ;) Idag bjuder jag på en krämig och spännande spenatsoppa full av smak.

Denna spenatsoppa är fylld med rika kryddor som koriander, kummin och kanel. Utomordentligt gott, speciellt med de honungsrostade nötterna. Tidigare har jag varit dålig på att använda mig av olika sorters kryddor, men har nu blivit betydligt bättre på att testa nya smakkombinationer. Ibland blir det kanske inte alltid så bra, men sen så kommer den dagen då det blir toppen! Man ska nog helt enkelt inte vara rädd för att utforska och blanda diverse kryddor. Experimentera mera (gäller både i köket och i livet).  

Hoppas din måndag har börjat bra och att du får en fin start på veckan.

Vad äter du idag?

Kram,

Linda

 

Spenatsoppa med kummin, kanel & koriander

thumbnail 23

Du behöver:

450 g fryst spenat

2 vitlöksklyftor

En halv gul lök

7-8 dl vatten

1.5 dl kokosmjölk

1 tärning grönsaksbuljong

4 tsk tomatpuré

1-2 tsk kanel

4-5 tsk fryst koriander

1-2 tsk kummin

1-2 tsk lönnsirap

Salt & svartpeppar

Pressad citron

Tillbehör:

+ Honungsrostade cashewnötter & pumpafrön

+ Avokadosmörgås 

 

Så här gör du:

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp kokosolja i en kastrull och fräs lök och vitlök ett par minuter innan du tillsätter fryst spenat, kanel, kummin och koriander. Låt fräsa igen i ett par minuter innan du tillsätter vatten, kokosmjölk, buljongtärning, tomatpuré och lönnsirap. Låt puttra i ca 15-20 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron. 

Blanda cashewnötter och pumpafrön med lite flytande honung. Sprid ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 10 minuter på 175 grader. 

thumbnail 27

thumbnail 32

thumbnail 37

 


Morot- och batatsoppa med rostade frön och timjan

Skrivet av Linda Vestman 09.02.2018

Kategorier:

Hej fredag!

Jag hoppas ni mår bra, haft en produktiv vecka och har något roligt att se framemot i helgen. Själv ska jag spendera så mycket tid som möjligt utomhus. Snön har nämligen äntligen hittat hit till Lidingö, och vad passar väl inte bättre än att värma sig med en god soppa efter lek i snön! 

Jag älskar fylliga soppor. Trots det gör jag dem alldeles för sällan. Den här morot- och batatsoppan är riktigt krämig och smakrik. Jag tycker batat får en mycket godare smak då man rostar den i ugnen innan man mixar den till soppa. För övrigt så föredrar jag en lite tjockare soppa, men gillar du en mer tunnare variant så tillsätter du bara mera vatten.

Jag höftade med mängden vatten då jag kokade morötterna och tillsatte mer efter att ha mixat soppan. De ugnsrostade morötterna med timjan och pumpafröolja passar perfekt som garnering. Riktigt gott!

 

Morot- och batatsoppa med rostade frön och timjan

thumbnail 30

Du behöver:

1 medelstor batat

500 g morötter

1 dl matlagningsgrädde gjord på havre

1 grönsaksbuljong 

2 vitlöksklyftor

0.5 dl frö-mix (pumpafrön, pinjenötter och solrosfrön)

Timjan

Chiliflingor

En skvätt citron

Himalaya salt & Peppar

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala bataten och skär i mindre bitar. Lägg bataten och vitlöksklyftorna i en ugnssäker form, ringla över olivolja och strö över salt. Rosta i ugnen ca 20-30 min.

2. Skala och skär morötterna i skivor. Koka morötterna i vatten tillsammans med en grönsaksbuljong tills de mjuknat.

3. Rosta pumpafrön, pinjenötter och solrosfrön i en torr stekpanna tills de fått färg.

4. Mixa bataten och morötterna (+ vattnet) i en mixer tillsammans med de rostade fröna. Häll sedan över i en kastrull. Tillsätt matlagningsgrädde, eventuellt mera vatten, chiliflingor, timjan och en skvätt citron. Smaka av med salt & peppar.

 

Tillbehör till soppan: 

Ugnsrostade morötter med timjan och pumpafröolja

thumbnail 31

Du behöver:

3-4 stora morötter

1 msk pumpafröolja

En skvätt flytande honung

1/2 citron

Himalaya salt & peppar

Timjan

 

Gör så här:

1.  Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och skär upp morötterna i smala stavar.

3. Lägg morötterna i en ugnssäker form. Ringla över pumpaolja, honung och citronsaft. Strö över salt, peppar och timjan.

3. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter beroende på storlek.


thumbnail 34