feeding the body mind and soul

Morot- och batatsoppa med rostade frön och timjan

Skrivet av Linda Vestman 09.02.2018

Kategorier:

Hej fredag!

Jag hoppas ni mår bra, haft en produktiv vecka och har något roligt att se framemot i helgen. Själv ska jag spendera så mycket tid som möjligt utomhus. Snön har nämligen äntligen hittat hit till Lidingö, och vad passar väl inte bättre än att värma sig med en god soppa efter lek i snön! 

Jag älskar fylliga soppor. Trots det gör jag dem alldeles för sällan. Den här morot- och batatsoppan är riktigt krämig och smakrik. Jag tycker batat får en mycket godare smak då man rostar den i ugnen innan man mixar den till soppa. För övrigt så föredrar jag en lite tjockare soppa, men gillar du en mer tunnare variant så tillsätter du bara mera vatten.

Jag höftade med mängden vatten då jag kokade morötterna och tillsatte mer efter att ha mixat soppan. De ugnsrostade morötterna med timjan och pumpafröolja passar perfekt som garnering. Riktigt gott!

 

Morot- och batatsoppa med rostade frön och timjan

thumbnail 30

Du behöver:

1 medelstor batat

500 g morötter

1 dl matlagningsgrädde gjord på havre

1 grönsaksbuljong 

2 vitlöksklyftor

0.5 dl frö-mix (pumpafrön, pinjenötter och solrosfrön)

Timjan

Chiliflingor

En skvätt citron

Himalaya salt & Peppar

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala bataten och skär i mindre bitar. Lägg bataten och vitlöksklyftorna i en ugnssäker form, ringla över olivolja och strö över salt. Rosta i ugnen ca 20-30 min.

2. Skala och skär morötterna i skivor. Koka morötterna i vatten tillsammans med en grönsaksbuljong tills de mjuknat.

3. Rosta pumpafrön, pinjenötter och solrosfrön i en torr stekpanna tills de fått färg.

4. Mixa bataten och morötterna (+ vattnet) i en mixer tillsammans med de rostade fröna. Häll sedan över i en kastrull. Tillsätt matlagningsgrädde, eventuellt mera vatten, chiliflingor, timjan och en skvätt citron. Smaka av med salt & peppar.

 

Tillbehör till soppan: 

Ugnsrostade morötter med timjan och pumpafröolja

thumbnail 31

Du behöver:

3-4 stora morötter

1 msk pumpafröolja

En skvätt flytande honung

1/2 citron

Himalaya salt & peppar

Timjan

 

Gör så här:

1.  Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och skär upp morötterna i smala stavar.

3. Lägg morötterna i en ugnssäker form. Ringla över pumpaolja, honung och citronsaft. Strö över salt, peppar och timjan.

3. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter beroende på storlek.


thumbnail 34

 


Välkommen till Health Food & Other Stories

Skrivet av Linda Vestman 08.02.2018 | 2 kommentar(er)

 

Hej!

Jag vill börja med att önska dig varmt välkommen till Health Food & Other Stories. Ser framemot att börja blogga här på Foodly! Så kul! Och vad passar väl inte bättre än att börja blogga på sin födelsedag. Sicken present :)

Jag heter Linda, utbildad journalist, bosatt på Lidingö utanför Stockholm och då jag inte bloggar och skriver jobbar jag som purser ombord på ett av Silja Lines fartyg. Dock känner jag att det snart är dags att ta och återvända till mitt kära hemland Finland.

Som barn tillbringade jag en stor del av tiden i köket, bland kaksmet och bulldeg. Under tonårstiden började jag få problem med magen och blev i samma veva överkänslig mot både mjölk och gluten; detta bidrog till att mitt intresse för hälsosam matlagning blev allt större. Jag tror starkt på att vi kan motverka en rad sjukdomar genom att välja rätt kost. Här finns det inget rum för några "quick-fix" dieter - utan mer en hållbar livsstil som man känner sig tillfreds med.

 

Vad kan man då förvänta sig av mig som matbloggare på Foodly?

 

"The secret ingredient in all my dishes is one heaping teaspoon of love."

Med mina recept vill jag visa hur man på ett snabbt och enkelt sätt skapar näringsrika, hälsosamma och goda maträtter från naturliga råvaror. Att laga mat ska vara okomplicerat. Många gånger har man inte tid att stå i köket och då vill man snabbt kunna blanda ihop något gott och nyttigt. Hur man på ett smakfullt och intressant sätt kan få in mer frukt och grönt i sin vardag, helt enkelt. Eftersom jag älskar frukost så kommer det nog bli en hel del frukostinspiration. 

Gott, enkelt, hälsosamt och näringsrikt är några av de ord som genomsyrar nästan alla mina recept. Jag strävar efter att äta en så växtbaserad kost som möjligt, inte bara för min egen hälsas skull utan även för vår miljö och djuren. Om jag genom mina matvanor kan bidra till en lite bättre planet är jag tacksam. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något.

2017 06 18 11 59 50 1

 

2017 06 02 12 18 30 1

 

2017 08 28 11.33.27 1

Health Food & Other Stories vilar på ett holistiskt synsätt där målet är ett hälsosamt och balanserat liv året om. Genom mina recept hoppas jag kunna inspirera till en positiv livsstil och grönare vardag - en vardag som kantas av näringsrika måltider som ger både kropp och knopp hälsosam energi.

Restriktioner lämnar vi bakom oss, tycker jag. Målet är väl ändå att må så bra som möjligt och då är det super viktigt att utgå från sig själv och sina behov. Lyssna på kroppen - ett av mina många motton - är något jag förespråkar starkt. Våga experimentera i köket, ha kul och välj en livsstil som får dig att må bra.

Jag hoppas du ska trivas i mitt kök.

 

Ha det fint, så hörs vi snart!

Linda

 

Några korta mat-fakta om mig:

 

Favorit maträtt: Jag är omåttligt förtjust i indisk mat, samt asiatiskt. Och förstås, smoothies... Måste behärska mig lite så det inte blir smoothie tre gånger / dag.  

Favorit kryddor: Koriander, kanel och gurkmeja.

Detta hittar du nästan alltid i mitt skafferi: Ris, quinoa, sötpotatis, spenat, spirulina, banan, ägg, avokado, tahini, jordnötssmör, linser och bönor.

Favorit dryck: Kaffe! Alldeles för mycket kaffe... Eller gurkmeja latte.

Min stora last: Jordnötssmör och mörk choklad.

När blodsockret tryter äter jag: Choklad! Eller när jag har självdisciplin - riskakor med jordnötssmör och skivad banan, eller en stor och gärna grön smoothie.

Överkänslig mot: Sädesslag och mjölk, samt avundsjuka och illvilja.

thumbnail 36