feeding the body mind and soul

#eatfortheplanet

Skrivet av Linda Vestman 20.03.2018

"Dear sunrise, I heart you. I heart you like I heart the beauty of nature. The sound of the ocean, the whispers in the wind, the calmness of the forrest. The sky so endless it makes us believe everything is possible. I believe the sun will rise every morning, I believe the sun will set every night..
How can there not be magic with a nature so magical?"

 

Eat for the planet

IMG 20171207 212301 447

Varför en växtbaserad kost?

Meat Free Monday är ett välkänt koncept världen över; en ideell kampanj som startade 2009 av Paul, Mary och Stella McCartney. Syftet vara att öka människors medvetenhet kring de förödande konsekvenserna köttkonsumtionen har på vår miljö, uppmuntra människor att hjälpa till att sakta ner klimatförändringar och även förbättra den personliga hälsan. Nu är det ju ett tag sedan 2009. Är det inte då på tiden att vi inför en Meat Free Week, tänkte jag. Efter lite googlande såg jag att det konceptet infördes 2013 av australierna Lainie Towner och Melissa Hobbs (läs mer om projektet här.) Kanske är det nu dags att ta det steget längre och införa en Meat Free Month, eller till och med ett Meat Free Year?

 

Nedan listar jag fem orsaker varför jag strävar efter att äta en så växtbaserad kost som möjligt;

 

1. Jag gör något gott för miljön. Det kan kännas som det inte har någon betydelse, men när jag väljer ett grönare sätt att äta så vill jag även tro att jag är med och skapar en grönare planet. Jag är nog inte den mest miljövänliga personen som vandrar på denna jord, men jag försöker att tänka att "ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något."  

2. Jag gör något gott för min hälsa. Det finns ett starkt samband mellan maten vi väljer att stoppa i oss och vår hälsa. Sedan bör man förstås ha i åtanke att vi är alla olika; kosten som passar dina vänner eller bättre hälft kanske inte alls passar dig. I slutändan är det ändå klokast att du lyssnar på din kropp. Personligen har jag märkt stora skillnader i min hälsa efter att ha gått mot en mer växtbaserad kost - piggare, friskare, färre besvär med min IBS etcetera. För den som är intresserad av att veta mer om den växtbaserade kostens betydelse för hälsan kan jag rekommendera boken "Konsten att inte dö" skriven av läkaren och näringsexperten Michael Greger. 

3. Jag gör något gott för djuren. Jag tror inte det är meningen att alla människor ska sluta äta kött, mjölk och ägg. MEN alla människor borde bli mer medvetna om mängden animaliska produkter de äter, samt köttproduktionens påverkan på miljön. 

4. Jag gör något gott för min mentala hälsa. Jag tänker klarare. Jag känner mig lättare, i både kropp och själ. 

5. Smaken! Dra ner på salt och socker och introducera mer färska kryddor i ditt kök. Förstör inte färska grönsaker, frukter och bär genom att dränka dem i salt och olja; de smakar utomordentligt gott på egen hand. 

Hur ofta äter du vegetariskt eller vegansk? 

Kram,

Linda

 

#eatfortheplanet

Hon är vacker vår fina planet. Kanske det är dags att vi visar henne lite mer kärlek. 

Budapest, Ungern

2017 01 08 07 59 16 1

Koh Samui, Thailand

2016 10 25 03 28 51 1

Jakobstad, Finland

dsc3901

Budapest, Ungern

2016 02 16 08 46 54 1

Kaskö, Finland

wpid wp 1437054063234

Oslo, Norge

dsc03364

Wien, Österrike

DSC05902


Mitt växtbaserade kök

Skrivet av Linda Vestman 08.03.2018

 

"If you think the pursuit of good health is expensive and time consuming, try illness."

- Lee Swanson

 

Ett tips om man vill äta hälsosammare är att alltid se till att skafferiet är fyllt med näringsrika, rena och hälsosamma råvaror. Jag vet hur lätt det kan vara att köpa hämtmat om kylen gapar tom. Man är hungrig och vill snabbt ha i sig mat, och det är ofta då man kanske väljer det mindre hälsosamma alternativet. 

Skriv ner en shoppinglista innan du går till affären nästa gång; ett bra tips som hjälper dig att både planera måltider och att undvika onödiga inköp. 

Nedan ser du en lista på de råvaror som jag försöker ha i mitt skafferi. Förhoppningsvis kan den ge dig lite inspiration om du vill äta en mer växtbaserad kost. 

Klicka på länken nedan om du vill ladda ner eller printa ut listan;

Mitt växtbaserade kök.

Ha en fin torsdagskväll!

Kram,

Linda

 

Shoppinglista 

My Plant based Pantry 3

My Plant based Pantry 4

  


Hel ugnsbakad butternut squash med belugalinser & cannellinibönor

Skrivet av Linda Vestman 28.02.2018

"Let's wake up with a smile, eat colorful foods and conquer the day."

 

thumbnail 45

Eat the rainbow. Ett tips för att få i sig alla de essentiella vitaminerna och mineralerna som kroppen behöver är att äta en så varierad och färgglad kost som möjligt.

Försök att sträva efter att äta minst 1-3 grönsaker/frukter ur varje färggrupp dagligen för att vara säker på att du förser kroppen med viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

 

Äter du alla regnbågens färger? Själv vet jag att jag äter mest grönt med en hel del inslag av orange, men jag börjar bli allt bättre på att variera mig. 

Röd: Tomat, rödbeta, tranbär, jordgubbar, paprika, hallon, röd quinoa, vattenmelon etcetera.

Gul: Banan, citron, ananas, gul paprika etcetera.

Orange: Morot, mango, cantaloupe, sötpotatis, apelsin, persika, gurkmeja etcetera.

Grön: Spenat, grönkål, bok choy, edamame bönor, broccoli, ruccola, avokado, gurka etcetera.

Vit, beige, brun: Lök, ingefära, päron, svamp, nötter, kakaopulver, surkål, tahini, dadlar etcetera.

Blå, indigo, violett: Blåbär, björnbär, fikon, plommon, äggplanta, rödkål, oliver etcetera.

 

Här kommer ett recept på en färgglad, mättande och smakrik ugnsrostad pumpa fylld med belugalinser och cannellinibönor.

Hoppas det ska smaka!

Kram,

Linda

 

Hel ugnsbakad butternut squash med belugalinser & cannellinibönor

 

Du behöver:

En hel butternut squash (butternutpumpa)

1 msk olivolja

2 msk vatten

Chiliflingor

1 pressad vitlöksklyfta

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera pumpan och gröp ur kärnorna. Blanda olivolja, vatten, pressad vitlök och chiliflingor i en liten skål, pensla sedan på pumpaköttet. Sätt pumpahalvorna med insidan neråt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 35 minuter. Ta sedan ut pumpan och fyll den med lins- och bönröran. Sätt in i ugnen igen och grädda i ca 20 minuter. 

 

Lins- och bönröra

Du behöver:

2 dl kokta belugalinser

1 dl kokta cannellinibönor

3 msk tomatpuré

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk havregrädde

Olivolja

Chiliflingor

Färsk koriander

Gräslök

Paprikapulver

Salt & peppar

 

Gör så här:

Koka bönorna enligt anvisningen på förpackningen. Jag använde mig av färdigkokta cannellinibönor, men kokade belugalinserna själv. Hetta upp en kastrull med olivolja. Blanda ner de kokta linserna och bönorna, tillsätt kryddor, en pressad vitlöksklyfta, tomatpuré och havregrädde. Låt småputtra i några minuter. Smaka av med salt & peppar. 

thumbnail 46

thumbnail 47

 


Grönsakswok med risnudlar & jordnötssås

Skrivet av Linda Vestman 26.02.2018

"Have the courage to live life the way you want to."

 

Hej måndag!

Denna asiatiska grönsakswok med risnudlar & jordnötssås är enkel att slänga ihop till antingen lunch eller middag. Krispiga grönsaker och en riktigt smakrik jordnötssås! Jag är inte den som tackar nej till en riktigt bra wok; den här får fem utav fem broccolistjälkar. 

 

Ha en fin dag!

Kram,

Linda

 

Grönsakswok med risnudlar & jordnötssås

thumbnail 42

Du behöver:

Risnudlar

Grönkål

Broccoli

Sojabönor

Mungbönor

Champinjoner

Morötter

+ torrostade cashewnötter 

Gör så här:

Koka risnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj och hacka grönsakerna. Mängden väljer du själv, beroende på hur många magar du skall mätta. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek grönsakerna. Krydda med chiliflingor och smaka av med salt & svartpeppar. Tillsätt nudlarna och blanda om. Häll jordnötssåsen direkt i stekpannan och blanda allt väl eller servera på sidan om. Garnera med torrostade cashewnötter. 

 

Jordnötssås

thumbnail 36 copy

Du behöver:

2 msk jordnötssmör

Ca 1 dl vatten

1 pressad vitlöksklyfta

3 msk olivolja

2 tsk soja

1 msk limesaft

 

Gör så här:

Värm upp jordnötssmör på svag värme i en kastrull med 1/2 dl vatten. Tillsätt de övriga ingredienserna, vispa eller rör samman allt väl. Tillsätt eventuellt mer vatten beroende på vilken konsistens du önskar.

thumbnail 44


Buddha Bowl

Skrivet av Linda Vestman 20.02.2018

 

"If you listen to your body when it whispers, you won't have to hear it scream."

 

Buddha bowls, poké bowls eller nourish bowls har varit omåttligt populära ett bra tag. Pinterest svämmar över av flertalet, vackra kreationer. Man förstår varför. De är enkla att fixa till och man kan praktiskt taget blanda vilka nyttigheter som helst i sin bowl. Bara fantasin som sätter gränser. Buddha bowls är det perfekta middagstipset om du behöver rensa kylen från matrester.

2017 08 26 06.25.11 1 

Vad sammanfattar då en riktigt bra Buddha bowl?

Ja det är förstås upp till var och en, men den får gärna vara färggrann (tänk "eat the rainbow") och innehålla en mix av grönsaker, bönor, quinoa, fullkornsris, sötpotatis, avokado, nötter och frön. Hotta sedan upp din bowl med olika kryddor eller örter; koriander, basilika, timjan, gurkmeja, chili, cayenne peppar, paprika pulver eller vitlök. Det går nog inte att misslyckas med en Buddha bowl ;)

 

Kolhydrater: 

Broccoli

Grönkål/Spenat

Paprika

Blomkål

Bok choy

Sötpotatis

Vildris

Quinoa

Pumpa

Brusselkål

Rödkål

etcetera...

 

Proteiner:

Tempeh

Tofu

Kidneybönor

Svarta bönor

Kikärter

Sojabönor

Röda eller gröna linser

etcetera...

 

Fett:

Avokado

Tahini

Nötter & frön

etcetera... 

 

Buddha Bowl

2017 08 26 06.21.54 1

Du behöver:

Kokt quinoa

Ugnsbakad sötpotatis & pumpa

Broccoli

Bok choy

Champinjoner

Vitlök

Körsbärstomater

Svarta och vita sesamfrön

+ tahini sås

 

Gör så här:

Koka quinoa enligt anvisningen på förpackningen. Skala och hacka sötpotatis och pumpa i minder bitar -> koka eller ugnsbaka. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek vitlök, broccoli, bok choy och champinjoner. Blanda sedan dina ingredienser i skålar. Servera med tahini sås, körsbärstomater och sesamfrön.

 

Tahini sås

Du behöver:

0.5 dl tahini

1 msk tamari sojasås

1 tsk honung

En halv vitlöksklyfta

1 msk pressad citron

+ vatten

 

Gör så här:

Sätt alla ingredienser i en blender och mixa slät. Tillsätt vatten.


Välkommen till Health Food & Other Stories

Skrivet av Linda Vestman 08.02.2018 | 2 kommentar(er)

 

Hej!

Jag vill börja med att önska dig varmt välkommen till Health Food & Other Stories. Ser framemot att börja blogga här på Foodly! Så kul! Och vad passar väl inte bättre än att börja blogga på sin födelsedag. Sicken present :)

Jag heter Linda, utbildad journalist, bosatt på Lidingö utanför Stockholm och då jag inte bloggar och skriver jobbar jag som purser ombord på ett av Silja Lines fartyg. Dock känner jag att det snart är dags att ta och återvända till mitt kära hemland Finland.

Som barn tillbringade jag en stor del av tiden i köket, bland kaksmet och bulldeg. Under tonårstiden började jag få problem med magen och blev i samma veva överkänslig mot både mjölk och gluten; detta bidrog till att mitt intresse för hälsosam matlagning blev allt större. Jag tror starkt på att vi kan motverka en rad sjukdomar genom att välja rätt kost. Här finns det inget rum för några "quick-fix" dieter - utan mer en hållbar livsstil som man känner sig tillfreds med.

 

Vad kan man då förvänta sig av mig som matbloggare på Foodly?

 

"The secret ingredient in all my dishes is one heaping teaspoon of love."

Med mina recept vill jag visa hur man på ett snabbt och enkelt sätt skapar näringsrika, hälsosamma och goda maträtter från naturliga råvaror. Att laga mat ska vara okomplicerat. Många gånger har man inte tid att stå i köket och då vill man snabbt kunna blanda ihop något gott och nyttigt. Hur man på ett smakfullt och intressant sätt kan få in mer frukt och grönt i sin vardag, helt enkelt. Eftersom jag älskar frukost så kommer det nog bli en hel del frukostinspiration. 

Gott, enkelt, hälsosamt och näringsrikt är några av de ord som genomsyrar nästan alla mina recept. Jag strävar efter att äta en så växtbaserad kost som möjligt, inte bara för min egen hälsas skull utan även för vår miljö och djuren. Om jag genom mina matvanor kan bidra till en lite bättre planet är jag tacksam. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något.

2017 06 18 11 59 50 1

 

2017 06 02 12 18 30 1

 

2017 08 28 11.33.27 1

Health Food & Other Stories vilar på ett holistiskt synsätt där målet är ett hälsosamt och balanserat liv året om. Genom mina recept hoppas jag kunna inspirera till en positiv livsstil och grönare vardag - en vardag som kantas av näringsrika måltider som ger både kropp och knopp hälsosam energi.

Restriktioner lämnar vi bakom oss, tycker jag. Målet är väl ändå att må så bra som möjligt och då är det super viktigt att utgå från sig själv och sina behov. Lyssna på kroppen - ett av mina många motton - är något jag förespråkar starkt. Våga experimentera i köket, ha kul och välj en livsstil som får dig att må bra.

Jag hoppas du ska trivas i mitt kök.

 

Ha det fint, så hörs vi snart!

Linda

 

Några korta mat-fakta om mig:

 

Favorit maträtt: Jag är omåttligt förtjust i indisk mat, samt asiatiskt. Och förstås, smoothies... Måste behärska mig lite så det inte blir smoothie tre gånger / dag.  

Favorit kryddor: Koriander, kanel och gurkmeja.

Detta hittar du nästan alltid i mitt skafferi: Ris, quinoa, sötpotatis, spenat, spirulina, banan, ägg, avokado, tahini, jordnötssmör, linser och bönor.

Favorit dryck: Kaffe! Alldeles för mycket kaffe... Eller gurkmeja latte.

Min stora last: Jordnötssmör och mörk choklad.

När blodsockret tryter äter jag: Choklad! Eller när jag har självdisciplin - riskakor med jordnötssmör och skivad banan, eller en stor och gärna grön smoothie.

Överkänslig mot: Sädesslag och mjölk, samt avundsjuka och illvilja.

thumbnail 36