bg3

5 nyttiga sötsaker för godisråttan!

Skrivet av Madeleine Ekblad 26.10.2019 | 0 Kommentarer

Är du som mig, svag för sötsaker eller bara gillar att lyxa till det med något gofika då och då men inte vill ha den där otrevliga känslan av svullen mage eller trötthet efteråt? Då har du kommit rätt!

Jag kommer inte med några pekpinnar om vad du bör/ inte bör äta, det är upp till var och en och jag äter själv en del onyttigheter då och då. Men när det blivit för mycket av det goda brukar jag söka mig till lite nyttigare alternativ för en tid. Och vet ni, jag lider inte av det, för jag har hemskt goda alternativa sötsaker att välja bland! :) Jag föredrar faktiskt de nyttigare varianterna, just för att man mår så mycket bättre av dem efteråt, men ibland är jag helt enkelt för lat för att fixa ihop nåt, så då blir det nåt sämre alternativ. Här kommer i alla fall fem av mina nyttigare favoriter och jag älskar dem allihop. TESTA vettja! :D

Gino med mörk choklad

Den perfekta efterrätten som funkar varje gång! Enkel, snabb och GOD! Varma bär/frukt med smält choklad som serveras med en klick vispad grädde eller om man vill "go wild" lite grann så väljer man en klick vaniljglass! Mmmmmmm….:D (Man kan såklart byta ut frukterna och bären som man vill, men detta är originalet.)

2 bananer
2 kiwi
12 jordgubbar
100 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)

Sätt ugnen på 225 grader, grill. Skiva bananerna och lägg dem i fyra smorda portionsformar eller i en större form. Skala och skiva kiwin och skiva jordgubbarna. Lägg kiwi och jordgubbar ovanpå bananerna och riv chokladen fint över. Sätt in formen/formarna i övre delen av ugnen i 5 minuter eller tills chokladen fått fin färg. servera genast med vispad grädde eller glass och njut! 

fruit 4501340 1280 1

Godaste nyttiga chokladbollar, recept från Ida Warg

Dessa är goda!!! Tröttnar aldrig. Går snabbt att slänga ihop och jag har inte hört en enda som inte gillat dem! Barnen älskar dem också och kan göras helt glutenfria och innehåller varken mjölk eller nötter så passar de flesta allergiker med :)

2,5 dl (glutenfria) havregryn
0,75 dl kokosolja
8-10 dadlar
1,5 msk kakao
en nypa salt
2 msk kaffe
Kokosflingor att rulla i

Mixa allt i en matberedare. Rulla bollar i kokosflingor. Ställ in bollarna i kylen i 30 minuter och hugg in! :)

boll

Bananglass med fudgesås och salta nötter, recept från Leila Lindholm

En favorit på sommaren, men passar helt bra i tv-soffan vid fredagsmyset eller som en god fika med vännen en vinterkväll med :) En salig blandning av sött och salt och nötterna ger den lena bananglassen lite textur och knaprighet! Och chokladsås! What more can I say?! :) Kräver dock lite förberedelse, eftersom man behöver frysta bananer till denna. Jag brukar se till att alltid ha frysta bananskivor i frysen så jag alltid kan göra glass eller kalla smoothies då jag vill! :)

4 frysta bananer ( ska vara helt mogna! )
3 msk ekologiskt jordnötssmör
2 krm flingsalt 

Fudgesås:
4 msk lönnsirap
2 msk kakao
0.5 krm vaniljpulver (jag brukar lämna bort detta)
0,5 krm flingsalt

Till servering:
Salta jordnötter

Skiva bananerna och frys ner dem tills de är djupfrysta. Mixa sedan bananerna med jordnötssmör och flingsalt i matberedare så att det blir krämigt som en mjukglass.
Värm lönnsirap, kakao, ev. vaniljpulver och flingsalt i en kastrull och servera såsen med bananglassen och strö saltade jordnötter över! Voila!

madde special

Nyttigare blåbärspaj

Blåbärspaj, desserternas dessert!? Det tackar i alla fall JAG inte nej till! Denna enkla och snabba nyttigare paj är glutenfri och sötad med kokossocker som är rikt på antioxidanter, fullt med B-vitaminer och innehåller även järn, magnesium och zink. Har dessutom ett lågt GI så blodsockret höjs inte samma sätt som med vanligt vitt socker (som dessutom bara ger tomma kalorier och ingen näring).  Gott med en klick vispad grädde till!

500 g blåbär
1 msk potatismjöl
1 dl kokossocker
125 g smör (margarin för vegansk!)
1 dl havremjöl
1 dl (glutenfria) havregryn

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg blåbären i en smord pajform. Strö över 1/2 dl kokossocker och potatismjöl. Blanda resterande kkossocker, havremjöl och havregryn i en bunke. Finfördela smöret i blandningen till en smulig deg och fördela sedan smuldegen över blåbären. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera med vispad grädde!

paj maddes

Raw snickers

Jag älskar snickers och blev verkligen inte besviken efter att ha provat detta nyttigare recept på "raw" snickers från Fridas bakblogg. Sen dess har jag gjort dem många gånger! De har verkligen allt! En god nötig botten, söt kladdig "kola", salta jordnötter och mörk choklad... Mums mums mums! Gott till kaffet :)

Botten:
3 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
8 färska  urkärnade dadlar
1,5 msk agavesirap eller lönnsirap

1. Mixa alla ingredienser i en matberedare.
2. Tryck ut den smuliga degen i en bakplåtspappersklädd limpform.
3.Ställ in i frysen medan du gör kolan.

Kola:
9 färska urkärnade dadlar
0,5 dl jordnötssmör
0,25 dl mandelmjölk eller annan växtbaserad mjölk
2 tsk agavesirap eller lönnsirap

1. Mixa alla ingredienserna i en matberedare.
2. Smeten ska bli ganska tjock och lite rinnig - tillsätt mera växtbaserad mjölk vid behov.
3. Bred ut kolasmeten på botten  och ställ tillbaka in i frysen medan du smälter chokladen.

Topping:
1 dl salta jordnötter
100 g mörk choklad

1. Strö jordnötterna över kakan och tryck fast dem lite lätt.
2. Smält chokladen över varmt vattenbad och bred den sedan över kakan.
3. Låt stelna i kylskåpet innan du skär i bitar.

snick1

snick2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar