I koket med Sofia

Yoghurtmousse med smak av citrus

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.05.2020 | 1 kommentar(er)

Något enkelt och gott till mor uppskattas alltid! Denna dessert passar lika bra till brunchen som till ett avslut på en middag. Och så är den ju förstås no-bake så den går såå snabbt! Ofta tycker jag att vanliga mousser kan bli för söta, därför är en yoghurtmousse en bra variation och just yoghurt bryter fint av mot det söta och grädden. Citrusen är pricken över i:et. Jag använde mig av både citronskal och apelsinskal men feel free att använda vilka citrusfrukter du vill, eller varför inte bär? Testa dig fram, det passar med i princip vilken smaksättning som helst!

Yoghurtmousse med citrus 3

Yoghurtmousse med citrus

4 portioner

250 g turkisk eller grekisk yoghurt

1 dl florsocker

Skalet av 1 citron och ½ apelsin eller annan smaksättning

½ vanlijstång, fröna

2 gelatinblad

2 dl grädde

1. Tvätta och riv det yttersta skalet av citronen och apelsinen. 

2. Rör tillsammans yoghurt, florsocker, vaniljfröna och citrusskalen. 

3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

4. Vispa upp 1½ dl grädde fluffigt. Koka upp resterande ½ dl grädde och smält ner gelatinbladen.

5. Blanda ihop den vispade grädden med yoghurtblandningen och häll försiktigt ner gelatinbladen+grädden under konstant omrörning så du inte får gelatinklumpar i moussen.

6. Häll upp moussen i fyra glas och ställ svalt i 3-4 timmar. Dekorera med valfria tillbehör.

7. Ät och njut!

Yoghurtmousse med citrus 2Yoghurtmousse med citrus 1


Citronmoussetårta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.04.2020 | 1 kommentar(er)

Spröd kexbotten, syrlig citron-mascarponemousse och citronkräm, do I even need to tell you more? Eller ja det måste jag ju för ni vill helt 100 % säkert testa denna no bake tårta. Herre vad gott det var. Snabbt dessutom för den är no bake. Jag använde mascarpone, vilket är en mer krämig, mindre sträv färskost från Italien. Du kan använda vanlig färskost men det kan hända att du måste tillsätta lite mera socker.

Freya bakade med mig. Det är så roligt när hon kan börja vara med och baka och dona i köket, älskar det! Dessutom, hur sött är det inte med en liten en som står och rör i kastruller! Denna vecka ska vi även testa att baka en variant av browniecookies som cirkulerar överallt på sociala medier så recept på sådana är på kommande! 

Citronmoussetarta 1

Citron-mascarpone tårta

20 Ø

150 g digestivekex

75 g smält smör

Fyllning

250 g mascarpone

1 dl florsocker

2 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

Skalet och saften av 1 citron

2 gelatinblad

Citronkräm

Saften av 2 citroner

Skalet av 1 citron

3/4-1 dl socker

½ dl vatten

2 äggulor

25 g smör

1 gelatinblad

Dekoration

Vispgrädde

Kokoschips

1. Krossa kexen och blanda ihop dem med smält smör. Tryck ut botten i en springform med bakplåtspapper i botten. Ställ kallt så länge du gör fyllningen.

2. Blötlägg gelatinbladen. Tvätta, riv skalet och pressa saften ur citronen. Rör citron, florsocker och mascarpone till en slät kräm. 

3. Vispa 1½ dl av grädden tillsammans med vaniljsockret till ett ganska hårt skum. Värm upp resterande ½ dl grädde i en kastrull och smält ner gelatinbladet.

4. Vispa ner mascarponekrämen i gräddblandningen och vispa till sist ner grädden med gelatinet i. Häll smeten över botten och bred ut den så den är något så när slät. Ställ in i kylskåpet för att stelna, ca 2-3 timmar. 

5. Då tårtan har stelnat gör du citronkrämen. Blötlägg gelatinbladet. Blanda ihop alla ingredienser förutom gelatinbladet i en kastrull och värm upp under konstant omrörning.

6. När krämen kokar tar du bort kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladet. Häll citronkrämen över tårtan och låt den stelna någon timme i kylskåpet.

7. Toppa kakan med vispad grädde och eventuellt kokoschips eller riven vitchoklad.

8. Ät och njut!

Citronmoussetarta 2Citronmoussetarta 4Citronmoussetarta 5

 


Pasha

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.04.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Något som verkligen hör påsken till är pasha. Pashan har sitt ursprung från Ryssland och är en efterrätt gjord på kvarg, och om du frågar mig är den supergod.Sådär lagom söt och syrlig, något sträv av kvargen men ändå len av grädden om du förstår vad jag menar. Har du inte testat pasha ska du definitivt göra det. Pasha kan göras några dagar på förhand men åtminstone dagen före du ska servera den ska den lagas för den ska rinna av under natten. Detta recept är min variant av pasha, men det finns många olika sätt. Till servering tycker jag om att ha inlagd frukt, ex. persika eller mandarin för att få in lite extra sötma.

Pasha 3

Pasha 

10 portioner

150 g smör

2 äggulor

2 dl socker

400 g kvarg

2 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

Skal och saft av ½ citron

3 msk mandelkross/hackade mandlar

1. Vispa smör, äggulor och socker vitt och fluffigt. 

2. I en annan bunke vispar du grädden tillsammans med vaniljsockret. Vispa sedan snabbt ihop grädden med kvargen och vispa sedan ner socker-smörblandningen i den så allt blandas och blir en slät massa.

3. Tvätta och riv skalet av halva citronen och pressa saften ur den. Rör ner citronsaft, skal och mandelkross i kvargblandningen.

4. Häll upp massan i en sil beklädd med en silduk eller i två kaffetrattar beklädda med kaffefilter. Ställ sedan silen/kaffetrattarna över en skål så det inte rinner ner i kylskåpet. 

5. Låt stå i kylskåpet över natten för att rinna av.

6. Stjälp upp på ett serveringsfat, kontrollera så den är tillräckligt stel så den inte rinner iväg för dig. Servera med frukter, bär och nötter.

7. Ät och njut!


No bake Persikopaj

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.03.2020 | 2 kommentar(er)

 Jag har en förkärlek till no bake. Speciellt då vår ugn i denna hyreslägenhet inte riktigt fungerar.. Vilket är typiskt för nu i coronatider skulle jag ju ha hur mycket tid som helst till att baka men så begränsas man av ugnen. Men det stoppar inte mig, först ut för påsken i år är en no bake paj med smak av persika ♥ 

Vad har ni annars för tankar kring påsken, kommer ni att fira med släkt eller håller ni er helt isolerade hemma?

No bake persikopaj 3

Persikopaj

10-12 bitar, 24 cm Ø

Botten

200 g digestive kex eller valfria kex

50 g mandel

75 g smör

Fyllning

1 brk persikohalvor i juice/persikopuré

400 g kvarg

2 dl vispgrädde

1½ dl socker

4 gelatinblad

1. Krossa kexen och mandeln så det blir ett fint smul. Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulet. Tryck ut smulet i en springform eller pajform och ställ i kylskåpet så länge du förbereder fyllningen.

2. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter. Under tiden vispar du 1½ dl av grädden tillsammans med sockret. När gelatinbladen svällt värmer du upp ½ dl grädde och smälter ner gelatinbladen i den. 

3. Rör ihop kvarg och grädde. Rör ner den något svalnade grädd- och gelatinblandningen i kvarg-grädden.

4. Mixa persikorna till en puré alt. använd färdig persikopuré och rör ner den i kvarg-gräddblandningen. Häll ut fyllningen i pajskalet och ställ in i kylskåpet, åtminstone fyra timmar men gärna över natten.

5. Dekorera med riven vitchoklad, kexkross, persika eller vad du än behagar.

6. Ät och njut!

No bake persikopaj 2

 


Grönsaksbiffar med halloumi

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.03.2020

Grönsaksbiffar i all ära men tillsätter du halloumi så är det ännu bättre! Jag drar mig ofta för att göra grönsaksbiffar för jag måste riva så mycket rotfrukter för hand (jag äger inte en matberedare..) men varje gång jag gör dem tänker jag att jag måste göra dem oftare. För det är ju så gott. Så har du en matberedare, kör dubbla recept och frys in, perfekt att ta upp och steka igen för en snabb och hälsosam lunch. Servera med en god gräddfilssås och ät med potatis, ris, couscous eller pasta, mums!

Gronsaksbiffar med halloumi 2

Grönsaksbiffar med halloumi

ca 16 styck

1 ägg

½ dl skorpsmulor

1 dl grädde

½ tsk paprikapulver

½ tsk basilika

½tsk svartpeppar

1 gul lök

200 g morot

100 g palsternacka

150 g kålrot

50 g rotselleri

100 g riven halloumi

1. Blanda ägg, skorpsmulor, grädde och kryddor.

2. Skala och riv alla rotfrukter, löken och halloumin. Blanda ihop alla ingredienser och forma till bollar.

3. Stek i mycket smör och olja, sätt bollarna i en stekpanna och tryck ut dem med en stekspade. Stek tills de är gyllenbruna och vänd sedan, ha inte för hård värme för då bränns de men är råa inuti. 

4. Servera med gräddfilssås och valfritt tillbehör, ät och njut!

Gronsaksbiffar med halloumi 1

Gräddfilssås

1 brk gräddfil

1 tsk dijonsenap

Salt, peppar, basilika, timjan enligt smak

Några droppar chilisås för hetta

1 tsk citronsaft

1. Rör ihop alla ingredienserna till en slät sås.


Ingefärsshot

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.03.2020

Long time no see. Nästan exakt tre månader.. Vad har hänt sedan sist då? Jo, jag har börjat jobba igen. Jag har fått ett vikariat i en skola. Freya har börjat på dagis. Vi har köpt hustomt och planerar att bygga hus och livet rullar på. Lärare som jag är så får jag testa på distansundervisning nu, mycket nytt och spännande, men samtidigt väldigt vemodigt. För omständigheterna hade ju kunnat vara lite bättre, men vi mårar åpåå som man säger på dialekt! 

Nu tänkte jag försöka vara lite mera aktiv här på bloggen igen, speciellt då min favorithögtid är just around the corner! Älskar påsken och allt som hör den till, men mest maten förstås. Har några idéer på saker ja ska baka inför påsk men om det är något speciellt som just du vill jag ska testa fram ett recept på så kommentera gärna :)

Idag bjuder jag iallafall på ett recept på en ingefärsshot. Känns ju sådär lagom passande just nu. Jag har alltid varit skeptisk men nu när jag började känna mig sjuk var min första tanke, jag tänker banne mig INTE bli sjuk nu. Så en ingefärsshot skulle definitivt testas. Och till min förvåning så var den supergod! Alltså så god så jag skulle vilja ta fram ett drinkrecept på den god, eller så god så att jag skulle kunna göra bubbelvatten och smaksätta den med shoten god. Om du vill kan du tillsätta färsk eller malen gurkmeja, chilifrukter eller varför inte svartpeppar för att öka förbränningen. Drick gärna ett glas vatten med shoten.

Ingefarsshot 3

Ingefärsshot

Ca 1 liter

200 g ingefära

1 liter vatten

Skalet och saften av 2 citroner eller andra citrusfrukter

½ dl honung

1. Tvätta, skala och skiva ingefäran. Skalar den gör du lättast genom att dra ändan av en tesked på skalet. 

2. Häll upp vatten i en kastrull och sätt i ingefäran. Värm blandningen sakta, den får inte koka för då försvinner vitaminerna. Håll den ca 50-60 grader och sjud den i 20 minuter.

3. Tvätta och riv skalet av citronerna, pressa ner saften i kastrullen. Tillsätt skalet och rör till sist ner honung. 

4. Låt blandningen svalna, sila den sedan och häll upp i en rengjord glasflaska. Shoten står sig  i ca en månad i kylskåpet.

5. Drick och njut och håll dig frisk!

Ingefarsshot 2


Pepparkakstryfflar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.11.2019

Lillajul i helgen! Nu är äntligen okej att börja julpyssla och julbaka, som jag längtat. Inled julbaket med att göra pepparkakstryfflar med endast fem ingredienser! Choklad, grädde, smör, pepparkakskrydda och pepparkakor är det enda som behövs och de är försvinnande goda. Ifall du vill kan du krossa pepparkakor i själva tryffeln och skippa pepparkakskryddan men jag valde både och för mest smak.

Pepparkakstryfflar 2

Pepparkakstryfflar

ca 30 st

200 g mjölk-/mörkchoklad

1 dl grädde

75 g smör

¾ tsk pepparkakskrydda

Ca 50 g pepparkakor

1. Bryt chokladen i mindre bitar och sätt i en skål som tål värme. Koka upp grädden, smöret och pepparkakskryddan.

2. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 15 minuter. Rör sedan tryffeln slät.

3. Ställ in tryffeln i kylskåpet och låt den stå där i åtminstone fyra timmar innan du rullar den.

4. Krossa pepparkakorna, forma tryfflarna och rulla dem i pepparkakskrosset.

5. Förvara tryfflarna i en lufttät burk i kylskåpet.

 Pepparkakstryfflar 4


Julmys vid Vasa saluhall

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.11.2019

Kategorier:

Oj vad denna vecka bara rusat iväg.  Förra veckan så var jag på ett såå mysigt bloggevent till Vasa Saluhall tillsammans med Sevendays. Det började verkligen klia i jul-fingrarna kan man säga. Det första jag gjorde när jag kom hem var att pyssla några julstjärnor, fick inspiration från Eivors blogg (här hittar ni den)! Kolla in hennes inlägg om stjärnorna, så enkelt och roligt att göra dem, snabbt går det också.

Julmys saluhallen 12

Vi blev bjudna på årets första julbord, frukoststyle. Sedan fick vi mingla och bara ta det lugnt. Vi fick en god havtornsglögg och en väldigt god vegansk kaka vid Lilla Entrén, fick testa fudge vid smakbutiken, njöt av härlig dragspelsmusik och pratade och hade roligt. Jag lärde känna några av de andra Sevendaysarna dessutom så det var lite extra trevligt.

Julmys saluhallen 1

Julmys saluhallen 3

Julmys saluhallen 4

Visste du förresten att Vasa saluhall är en av de äldsta saluhallarna i Finland och byggdes för över 100 år sedan? I saluhallen finns en härlig fiskdisk med ett stort utbud av olika sorters fiskar, en sååå drömmig ostdisk för ostälskare, en stor köttdisk, mysiga caféer, smakbutiken som är the place to be för kaffeälskaren och Bistro som har Vasas godaste sallader! 
Julmys saluhallen 8Julmys saluhallen 10

Julmys saluhallen 6Julmys saluhallen 5Julmys saluhallen 11

I saluhallen finns även Pentik som hade dukat vackra juldukningar. Hittade även några produkter som jag gärna skulle ha här hemma. De gråa assietterna skulle vara så snygga att fota mat på och den gula filten var så fin!

Julmys saluhallen 13Julmys saluhallen 14Julmys saluhallen 15Julmys saluhallen 16


Rostad morotssoppa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.11.2019 | 1 kommentar(er)

Om det är något vi har bra här i Finland, så är det vårt utbud av rotfrukter. Och jag älskar rotfrukter. Denna soppa blev inget undantag. En rostad morotssoppa med en fetaostkräm och balsamico blev en enkel och god lunch. Receptet är beräknat för två personer eller som förrätt för 4-6 personer. 

Rostad morotssoppa 1

Rostad morotssoppa med fetaostkräm

2 portioner

Rostade morötter

4 stora morötter

1 klyfta vitlök

1 kvist rosmarin

1 msk olja

Salt, peppar och chiliflakes

_________________________

1 lök

4 medelstora potatisar

1 msk smör

5 dl vatten

1 kyckling-/grönsaksbuljongtärning

ca ½ dl grädde

Fetaostkräm

1 brk crème fraiche

1 block fetaost, ca 200 g

Svartpeppar

Balsamico

Rosmarin

1. Skala och dela morötterna i mindre bitar, blanda dem med en krossad vitlöksklyfta, salt, peppar, chiliflakes och rosmarin. Ringla över olja och rosta dem i ugnen på 225ºc i ca 20 minuter.

2. Under tiden morötterna rostas skalar du och hackar en lök, skalar och delar potatisen och steker dem i lite smör. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningen. Koka tills potatisen är mjuk.

3. Blanda ihop crème fraiche och fetaost till en kräm. När potatisen är mjuk tillsätter du de rostade morötterna och mixar soppan slät med en stavmixer/i en blender. Tillsätt grädde tills du får en önskad konsistens.

4. Servera soppan med fetaostkrämen, nymalen svartpeppar, balsamico och rosmarin.

5. Ät och njut!

Rostad morotssoppa 2

Min lilla hjälpreda (läs stjälpreda) var med förstås. En annars bra bild fick en gullig liten bebishand med som rekvisita..


Taco-omelett

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.10.2019

Enklaste lunchen måste ju vara en omelett, och rester från tacos har väl alla? Eller är det bara jag som alltid har maletkött och en hel massa grönsaker över? Mitt tips då, gör en taco-omelett! Såå god och mättande + att det tar ungefär fem minuter att göra den. En perfekt lunch mitt i veckan. Toppa den med det som finns över, hacka nytt och glöm inte lite krossade nachochips för ett extra crunch!

Taco omelett 1

Taco-omelett

2 portioner

5 ägg

1 dl grädde/mjölk/vatten

½ tsk salt

ca ½ tsk peppar

Överblivna tacoingredienser, jag hade:

 - Maletkött/kyckling/vegofärs

- Riven ost

- Gurka

- Tomat

- Sallad 

- Avokado

- Salsa

- Crème fraiche/gräddfil

- Nachochips för ett crunch

1. Vispa ihop alla ingredienserna till omeletten. Stek omeletten på medelhög värme, rör om i omeletten då och då. Detta för att få ner den råa omeletten till botten så hela omeletten tillagas. 

2. När omeletten nästan är klar (den ska vara lite lös) strör du över proteinet och osten. Tillaga sedan omeletten ytterligare tills osten smält. Toppa med resterande ingredienserna och krossa sist över nachochips.

3. Ät och njut!

Taco omelett 2