I koket med Sofia

Pepparkakstryfflar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.11.2019

Lillajul i helgen! Nu är äntligen okej att börja julpyssla och julbaka, som jag längtat. Inled julbaket med att göra pepparkakstryfflar med endast fem ingredienser! Choklad, grädde, smör, pepparkakskrydda och pepparkakor är det enda som behövs och de är försvinnande goda. Ifall du vill kan du krossa pepparkakor i själva tryffeln och skippa pepparkakskryddan men jag valde både och för mest smak.

Pepparkakstryfflar 2

Pepparkakstryfflar

ca 30 st

200 g mjölk-/mörkchoklad

1 dl grädde

75 g smör

¾ tsk pepparkakskrydda

Ca 50 g pepparkakor

1. Bryt chokladen i mindre bitar och sätt i en skål som tål värme. Koka upp grädden, smöret och pepparkakskryddan.

2. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 15 minuter. Rör sedan tryffeln slät.

3. Ställ in tryffeln i kylskåpet och låt den stå där i åtminstone fyra timmar innan du rullar den.

4. Krossa pepparkakorna, forma tryfflarna och rulla dem i pepparkakskrosset.

5. Förvara tryfflarna i en lufttät burk i kylskåpet.

 Pepparkakstryfflar 4


Julmys vid Vasa saluhall

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.11.2019

Kategorier:

Oj vad denna vecka bara rusat iväg.  Förra veckan så var jag på ett såå mysigt bloggevent till Vasa Saluhall tillsammans med Sevendays. Det började verkligen klia i jul-fingrarna kan man säga. Det första jag gjorde när jag kom hem var att pyssla några julstjärnor, fick inspiration från Eivors blogg (här hittar ni den)! Kolla in hennes inlägg om stjärnorna, så enkelt och roligt att göra dem, snabbt går det också.

Julmys saluhallen 12

Vi blev bjudna på årets första julbord, frukoststyle. Sedan fick vi mingla och bara ta det lugnt. Vi fick en god havtornsglögg och en väldigt god vegansk kaka vid Lilla Entrén, fick testa fudge vid smakbutiken, njöt av härlig dragspelsmusik och pratade och hade roligt. Jag lärde känna några av de andra Sevendaysarna dessutom så det var lite extra trevligt.

Julmys saluhallen 1

Julmys saluhallen 3

Julmys saluhallen 4

Visste du förresten att Vasa saluhall är en av de äldsta saluhallarna i Finland och byggdes för över 100 år sedan? I saluhallen finns en härlig fiskdisk med ett stort utbud av olika sorters fiskar, en sååå drömmig ostdisk för ostälskare, en stor köttdisk, mysiga caféer, smakbutiken som är the place to be för kaffeälskaren och Bistro som har Vasas godaste sallader! 
Julmys saluhallen 8Julmys saluhallen 10

Julmys saluhallen 6Julmys saluhallen 5Julmys saluhallen 11

I saluhallen finns även Pentik som hade dukat vackra juldukningar. Hittade även några produkter som jag gärna skulle ha här hemma. De gråa assietterna skulle vara så snygga att fota mat på och den gula filten var så fin!

Julmys saluhallen 13Julmys saluhallen 14Julmys saluhallen 15Julmys saluhallen 16


Rostad morotssoppa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.11.2019 | 1 kommentar(er)

Om det är något vi har bra här i Finland, så är det vårt utbud av rotfrukter. Och jag älskar rotfrukter. Denna soppa blev inget undantag. En rostad morotssoppa med en fetaostkräm och balsamico blev en enkel och god lunch. Receptet är beräknat för två personer eller som förrätt för 4-6 personer. 

Rostad morotssoppa 1

Rostad morotssoppa med fetaostkräm

2 portioner

Rostade morötter

4 stora morötter

1 klyfta vitlök

1 kvist rosmarin

1 msk olja

Salt, peppar och chiliflakes

_________________________

1 lök

4 medelstora potatisar

1 msk smör

5 dl vatten

1 kyckling-/grönsaksbuljongtärning

ca ½ dl grädde

Fetaostkräm

1 brk crème fraiche

1 block fetaost, ca 200 g

Svartpeppar

Balsamico

Rosmarin

1. Skala och dela morötterna i mindre bitar, blanda dem med en krossad vitlöksklyfta, salt, peppar, chiliflakes och rosmarin. Ringla över olja och rosta dem i ugnen på 225ºc i ca 20 minuter.

2. Under tiden morötterna rostas skalar du och hackar en lök, skalar och delar potatisen och steker dem i lite smör. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningen. Koka tills potatisen är mjuk.

3. Blanda ihop crème fraiche och fetaost till en kräm. När potatisen är mjuk tillsätter du de rostade morötterna och mixar soppan slät med en stavmixer/i en blender. Tillsätt grädde tills du får en önskad konsistens.

4. Servera soppan med fetaostkrämen, nymalen svartpeppar, balsamico och rosmarin.

5. Ät och njut!

Rostad morotssoppa 2

Min lilla hjälpreda (läs stjälpreda) var med förstås. En annars bra bild fick en gullig liten bebishand med som rekvisita..


Taco-omelett

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.10.2019

Enklaste lunchen måste ju vara en omelett, och rester från tacos har väl alla? Eller är det bara jag som alltid har maletkött och en hel massa grönsaker över? Mitt tips då, gör en taco-omelett! Såå god och mättande + att det tar ungefär fem minuter att göra den. En perfekt lunch mitt i veckan. Toppa den med det som finns över, hacka nytt och glöm inte lite krossade nachochips för ett extra crunch!

Taco omelett 1

Taco-omelett

2 portioner

5 ägg

1 dl grädde/mjölk/vatten

½ tsk salt

ca ½ tsk peppar

Överblivna tacoingredienser, jag hade:

 - Maletkött/kyckling/vegofärs

- Riven ost

- Gurka

- Tomat

- Sallad 

- Avokado

- Salsa

- Crème fraiche/gräddfil

- Nachochips för ett crunch

1. Vispa ihop alla ingredienserna till omeletten. Stek omeletten på medelhög värme, rör om i omeletten då och då. Detta för att få ner den råa omeletten till botten så hela omeletten tillagas. 

2. När omeletten nästan är klar (den ska vara lite lös) strör du över proteinet och osten. Tillaga sedan omeletten ytterligare tills osten smält. Toppa med resterande ingredienserna och krossa sist över nachochips.

3. Ät och njut!

Taco omelett 2


Äppelpajglass

Skrivet av Sofia Rönnbacka 24.10.2019 | 1 kommentar(er)

Bättre sent än aldrig men nu var det ju inom en vecka! Perfekt till helgen dessutom, om den räcker så länge. En glass som smakar äppelpaj, två vinnande sötsaker i en helt enkelt! Enkelt är det också för det behövs ingen glassmaskin till receptet så alla kan testa det :)

a ppelpajglass 4

Äppelpajglass 

ca 1 liter

1 äpple

½ dl farinsocker

¹⁄3 tsk kanel

¹⁄3 tsk kardemumma

1 knivsudd vaniljpulver

1 msk smör

¹⁄3 brk sötad kondenserad mjölk

4 dl grädde

1 tsk vaniljsocker

Havresmul

1 msk smält smör

½ dl havregryn

2 msk farinsocker

1. Tvätta (och skala) äpplet, skär det i små tärningar. Stek äpplet tillsammans med kryddorna och farinsockret tills det mjuknat något.

2. Vispa grädden och vaniljsockret fluffigt och blanda i den kondenserade mjölken. Rör sedan ner de något avsvalnade äppelbitarna. Frys glassen åtminstone 6 timmar.

3. Före serveringen rör du ihop havresmulet och strör det sedan över glassen.

4. Ät och njut!

a ppelpajglass 3

Jag serverade min glass med kolasås och nötkrokantströssel!


Life update

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.10.2019

Kategorier:
Taggar:

Ja, jag vet. Länge sedan jag bloggat igen en gång. Jag ska försöka bli bättre men det går inte så bra. Här sitter jag nu med mitt chai te och försöker få ihop ett inlägg. Mycket har iallafall hänt sedan jag bloggade sist. Vår älskade Freya har blivit 1 år, hon har tagit sina första steg denna månad, och hon busar och är överallt den tiden hon är vaken så det finns inte riktigt tid till att blogga. Eller göra material till bloggen! Jag fick ihop ett recept på en gudomlig äppelglass, för ca två månader sedan, de bilderna ligger ännu i den orensade bildmappen jag har på datorn, så ja ni ser! Så ifall ni inte tycker det är för sent och ur säsong med ett recept på äppelglass så tryck gärna på hjärtat så kanske det kommer upp ett recept så småningom, typ jul då! 

En bra sommar har vi haft och vi inledde hösten med en härlig resa till Kos. Sedan har hösten bara flugit förbi tycker jag, jag har jobbat en del de veckor F varit ledig (Freya är ännu hemma på heltid) och under de veckorna han är ledig hinner vi inte med något känns det som. All vaken tid går åt till att äta och städa bort efter maten känns det som, haha. Jag har iallafall en del jobb inplanerat framöver, två evenemang i Vasa och även en resa  till Helsingfors, utan barn, i slutet på November för att lyssna på Ghost tillsammans med mannen i mitt liv. Vi letar även tomt att bygga framtida hus på, så ifall du har någon tomt till salu i Kronoby kan du ju höra av dig ;) Så mycket bollar i luften nu. Men jag njuter till fullo. Att vara "hemma"mamma är ju det bästa som finns. ♥ Fastän det inte räcker tid över till annat :)

Vi kör en liten bildbomb till sist tänkte jag!

P1050598

Klassiskt jordgubbstårta med vaniljkrämsfyllning och mosade jordgubbar fick bli en av tre (!) tårtor till födelsedagsfirandet.
P1050595

P1050592

Vaniljbullar, vaniljhorn (här finns receptet), chokladcookies och hallon-chokladbrownies samt ett stort fruktfat fanns också på tårtbordet.P1050597

Huvudtårtan var fylld med blåbärsmousse och lemoncurd, toppad med en marängsmörkräm, vitchokladdrip, färska bär, rafaello.P1050491P1050476P1050615Freya nastan 1 ar 6

Min hjälpreda som tar min rekvisita och äter upp den.

P1060398

Men hon tycker om att fota med sin egen kamera.

P1060455

Höstbebis som inte är en bebis längre.

Foto 19 10 2019 19 43 39

Ett litet tips på en förrätt får ni iallafall, denna från helgens middag. Rosta pumpa tillsammans med olivolja, salt, peppar, rosmarin och chiliflakes på 225 grader i ca 20 minuter. Rosta baguette, surdegsbröd eller annat ljust bröd i ugnen med lite olivolja. Sätt sedan på pumpan och till sist lite gorgonzola eller blå mögel ost (ex. Roquefort) och toppa med balsamico och färsk rosmarin, mums!


Krämig lemoncurd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.07.2019

Oj, oj och åter oj vad det finns lite tid för bloggen just nu. Är detta till och med mitt första inlägg på hela sommaren?! Fastän jag är hemma hela dagarna och inte gör något så finns det ändå inte tid för att baka och fixa i köket. Livet som småbarnsförälder I guess. Dessutom har typ hela juli månad flugit iväg, och snart är det äntligen dags. Freya fyller 1 år! Iiii vad jag ser fram emot söndag. Jag har ju förstås bakat massor till kalaset. Jag ska faktiskt erkänna att jag gjort det enkelt för mig och i stort sett bakat sådant som jag kan men en kladdkaka i långpanna har jag skapat och tårtorna kommer bli en mix av lånat recept på botten och egna fyllningar. Jag lyckas bara inte få till egna tårtbottnar, vet inte vad jag gör för fel! Denna gång testade jag att göra sockerkaksbotten på 3 lika + 1,5 tsk bakpulver och de blev super. Tryck gärna på hjärtat i slutet av inlägget ifall du vill se vad vi bjuder på! 

Huvudtårtan då, ja den får vi se om lyckas. Jag har en idé och en bild i mitt huvud. Kan avslöja så mycket som att denna krämiga lemoncurd ingår i fyllningen, resten får ni se sedan. Den här innehåller mycket kärlek och tid, men oj så god den är. Kan äta den med sked typ. Lemoncurd passar dessutom med allt. Som fyllning i tårtor, på pavlova, i en mandelmussla med en klick grädde och färska bär, i croissanten, på yoghurt osv. 

Kramig lemoncurd 1

Kramig lemoncurd 4
Lemoncurd

ca 4 dl

6 äggulor

1 helt ägg

Skalet av två citroner (gärna ekologiska)

125 ml citronsaft (ca två citroner)

1 ¼ dl socker

50 g kallt smör i bitar

1. Tvätta citronerna och riv det yttersta av skalet fint. Pressa ut saften efter att du rivit skalet.

2. Separera äggulorna från vitorna (av vitorna kan du göra pavlova).

3. Blanda ihop alla ingredienser i en skål av metall eller av glas. Sätt skålen över en kastrull med lite vatten och koka upp vattnet.

4. Låt vattnet sjuda och under tiden rör du lemoncurden med en visp. Rör tills den tjocknar. För mig tog det ca 7 minuter innan den var klar.

Tiden varierar beroende på hur snabb din spis är och hur stora ägg du använder. Du vet att curden är klar när den tjocknat och känns som en majonnäs i konsistensen. 

5. Tillsätt det kalla smöret och rör om tills det smälter. Låt lemoncurden svalna helt innan du ställer den i kylskåpet. Förvara den i en lufttät burk så håller den sig bra en vecka.

Kramig lemoncurd 3

Kramig lemoncurd 2


American pancakes

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.05.2019

Morsdag på söndag! Skäm bort en mamma i din närhet med de fluffigaste amerikanska pannkakorna, servera dem med nutella och färska bär och frukter så har du en vinnande kombo. Som jag väntat på min första morsdag, haha. F har i vanlig ordning satt mina presenter myycket synliga och jag med mina nyfikna fingrar har ganska svårt att låta dem vara. Som tur är Freya och klämmer på dem för mig. Jag är verkligen sämst på överraskningar och tycker inte alls om att inte veta vad jag får. Kontrollfreak but I like it that way. Det har för övrigt varit ganska sparsamt med uppdateringar på bloggen men jag har faktiskt vikarierat vidare denna vecka! Denna gång som huslig ekonomi lärare, skönt med helg och nu ska det njutas.

Tillbaka till pannkakorna. Riktigt goda american pancakes, så som de ser ut på alla diners i filmer. Hemligheten då? Stek dem i en torr stekpanna. Det är så de får det karakteristiska utseendet, lena och gyllene. Sedan blir de ännu godare med tillbehören. Nutella, bär, florsocker, lönnsirap, smör, ja vad du än behagar. Hur som helst blir det en succé!

American pancakes 1American pancakes 2

American pancakes

ca12st.

2 ägg

½ dl turkisk yoghurt

1 dl mjölk

2½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk socker eller annan sötning

1 krm vaniljpulver

¾ tsk salt

1. Knäck äggen i en skål och vispa dem tillsammans med yoghurten tills det inte finns några klimpar av yoghurt i smeten. 

2. Tillsätt mjölk, bakpulver, socker, salt och vaniljpulver och vispa ihop allt. Tillsätt sedan lite mjöl i taget och vispa till en slät smet. Låt smeten vila i ca 10 minuter så den blir lite tjockare.

3. Stek pannkakorna i en torr stekpanna med non-stick beläggning på medelhög värme, 1 rejäl matsked per pannkaka. Sprid ut smeten något så den får en rund form. När det pannkakan har fått bubblor runt kanten är det dags att svänga den.

4. Servera med valfria tillbehör, exempelvis bär, florsocker och nutella!

5 Ät och njut!

American pancakes 3American pancakes 4


Ett besök hos Naam Kitchen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 06.05.2019

Inlägget är ett betalt samarbete med Naam kitchen.

Snyggt, trendigt och fräscha smaker. Så skulle jag beskriva Naam kitchen som slog upp sina dörrar på Hovrättsesplanaden 11 i Vasa för ungefär en och en halv månad sedan. En snygg restaurang som är inredd helt i min smak, med en blandning av mjuka färger med inslag av industriell stil och marmor. Dessutom har restaurangen ett open kitchen koncept vilket känns trendigt. Hur kul är det inte att se på när maten tillreds ifall det intresserar en!

Naam kitchen 2

 

Ägarna hade till en början planer på att öppna ett café men de valde att ändra på sina planer och öppna en till restaurang. Sedan tidigare driver de restaurangen K.achi där det serveras sushi, och även foodtrucken Banhmi 36. Foodtrucken öppnade sin lucka på torget under 1:a maj så den ska ni testa på ifall ni inte har gjort det!

Sedan till det viktigaste, maten. Vietnamesiskt streetfood, trendigt och väldigt tidsenlig. Överallt på nätet syns bilder på pho-soppor och summerrolls, och det är exakt det som serveras. Mat gjorda på ett vietnamesiskt vis med äkta vietnamesiska smaker så som koriander och citrongräs. De hade även många veganska alternativ på menyn både här men även på K.atchi. Maten var väldigt fräsch och det är ett av de krav som ägarna har på maten, har maten bra kvalitet är kunderna nöjda. Och nog var vi nöjda allt! 

Naam kitchen 1

Vi fick avnjuta en god Pho med nötkött (uttalas fah). Den består av en smakrik mild buljong, nudlar, lök, koriander och tunna skivor nötkött. En klyfta lime piggade upp buljongen ytterligare! Den passar lika bra att avnjutas en sommardag som en kall och ruskig höstdag (dit det förhoppningsvis är många månader).

Naam kitchen 4

En annan rätt vi testade på var Curry chicken. Denna är verkligen för kokosälskaren, krämig och fyllig i smaken, riktigt äkta comfort food.

Naam kitchen 6

Sedan till min favorit, summerrolls. Vi testade två olika smaker, lemongrass chicken och tofu & avocado. Dessa serverades med två olika dippsåser, den röda var min favorit, stark med god. Tofun var dessutom hemgjord och såå god!

Naam kitchen 3

Restaurangen kommer definitivt att besökas igen, och då ska jag testa på Banh mi. En sandwich gjord på en färsk baguette med picklade grönsaker, koriander och valfritt protein. Den finns även i foodtrucken på torget. Ifall du nu blev väldigt snål på vietnamesiskt så lönar det sig att besöka restaurangen eller varför inte wolt'a hem maten!


Ugnspannkaka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.04.2019

Kategorier:

Är det inte fantastiskt hur vi associerar en viss sorts mat med olika personer? Och hur mat gör oss glada? Det är en härlig känsla. Köttsoppa och ugnspannkaka, det är min gammelfarmor i ett nötskal. Varje gång jag äter pannkaka så tänker jag på henne och hur god hennes pannkaka var. Hemligheten är att inte övergrädda den, den ska vara lös på toppen och sedan serveras med socker. Finns ingen pannkaka i hela världen som slår hennes så tyvärr måste jag dela med mig av det näst bästa receptet på pannkaka. Jag har dock fått äran att ärva bland annat hennes pannkaksform så hon är med på ett litet hörn i alla fall ♥ Receptet är gjord i en form som är ca 20x30 cm men det går enkelt att fördubbla receptet och göra pannkakan i en ugnsform!

Ugnspannkaka 1

Ugnspannkaka

6 bitar

2 ägg

½ tsk salt

2 msk socker

5 dl mjölk

1¾ dl vetemjöl

2 msk smör till formen

1. Sätt ugnen på 225°c och sätt in en ugnsform med smör i i ugnen. Vispa förhand upp äggen lätt med sockret. 

2. Tillsätt saltet och mjölken och till sist mjölet under vispning.

3. Häll smeten i ugnsformen med det smultna smöret. Grädda pannkakan ca 20 minuter tills den fått lite färg men fortfarande är lite lös på toppen.

4. Låt den svalna något och servera den med valfria tillbehör, ex. grädde, socker och jordgubbar.

5. Ät och njut!

Ugnspannkaka 2