I koket med Sofia

Mozzarella­gratinerat vitlöks­bröd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.06.2017

Jag tycker att maten runt medelhavsområdet har en sommarkänsla över sig. Det är fräscha smaker och enkla rätter som är perfekt för sommarens måltider! Denna gång blev det ett bröd med medelhavskänsla. Degen är en vanlig deg som jag ofta använder för pizza, focaccia och experimentbröd, fungerar alltid. Denna gång hade jag dock min fästman som hjälpte mig, så mjölmängden stämde inte. Tror det beror på att han inte satte fem deciliter vatten utan mera så ifall du gör detta bröd så var lite försiktig med mjölmängden. Börja med mindre, för vanligtvis brukar det gå 7 ½ dl mjöl.

Mozzarellagratinerat vitlöksbröd

5 dl vatten

25 g jäst

2 tsk flingsalt

1 tsk socker

½ dl olivolja

ca 10 dl vetemjöl

Vitlöksolja

6 msk olivolja

5 vitlöksklyftor

1 dl färsk hackad basilika

1 påse riven mozzarella

1. Värm upp vattnet till 37ºc och smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och tillsätt socker, salt och olivolja.

2. När jästen löst upp sig tillsätter du mjölet lite i taget tills du fått en smidig deg.

3. Låt degen jäsa i ca 30 minuter eller tills den dubblats i storlek.

4. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll över degen på plåten.

5. Platta ut degen över hela plåten, brödet blir ca 2 cm tjockt.

6. Hacka basilikan och sätt i en bunke, tillsätt olivolja och pressad vitlök.

7. Häll vitlöksoljan över brödet och pensla ut den.

8. Sätt på ugnen och värm upp den till 200ºc. Låt brödet jäsa under tiden ugnen värms.

9. Strö över mozzarella och grädda brödet i 25 minuter eller tills brödet fått en fin yta. 

Testa ifall brödet är klart genom att känna på undersidan. Har brödet en skarp undersida som är gyllenbrun är det klart.

10. Ät och njut!

Ostgratinerat vitloksbrod 1


Rosésangria

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.06.2017

Den absolut bästa sommardrinken enligt mig måste vara sangria! Rödvins-, vitvins- eller rosésangria, spelar ingen roll, alla tre är lika goda! Förra sommaren blev det en del sangria glas (läs kannor) och förhoppningsvis fylls även denna sommar av varma kvällar med svalkande vinbål. Vanligtvis är sangrian gjord på rödvin men under sommaren tycker jag det svalkar sådär extra med en vitvins- eller en rosésangria. Visste ni förresten att sangria fått sitt namn från färgen på rödvinet? Sangre betyder nämligen blod på spanska :) 

Rosesangria

När du gör sangria kan du använda sött, halv sött, halv torrt eller torrt vin beroende på vad du gillar. Jag använde halv torrt rosévin men den blev nästan lite för torr så jag tillsatte lite socker. Jag skulle dock rekommendera att koka en sockerlag för bästa resultat. Frusna vindruvor tillsattes i sangrian för att hålla den kall och inte göra sangrian vattnig. Super tips! Jag har alltid frusna vindruvor i frysen som vi brukar tillsätta i olika drinkar. Receptet nedan är gjort för en kanna på ca 1 liter.

Rosésangria

5 dl rosévin

2 dl mineralvatten med hallonsmak

4 cl vodka (ifall du vill)

Limeklyftor

Blodgrape skivor

Körsbär

Blåbär

Frusna vindruvor

Eventuell sötning

1. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och rör om.

2. Drick och njut!


Mera glass, verkar aldrig få nog!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.06.2017

Under dessa veckor som gått av sommarlovet har jag ätit glass varje dag, hur många liter nämner jag inte! Och det råkade bli ännu mera glass i frysen, denna gång en jordgubbsglass med piimä så den var inte så söt och kändes som en blandning av sorbet och gräddglass. Jag utgick från samma recept som för min mintchoklad glass (här) men använde mindre grädde och kondenserad mjölk samt tillsatte jordgubbspuré och delade jordgubbar!

Jordgubbsglass med piima 3

Jordgubbsglass

5 dl grädde

½ burk sötad kondenserad mjölk

1 dl piimä

1 kg jordgubbar

Maräng

1. Vispa grädden löst.

2. Rör i den kondenserade mjölken och piimä och vispa tills grädden blir något fastare.

3. Purea hälften av jordgubbarna i en mixer och rör ner i glassmeten.

4. Dela de resterande jordgubbarna och rör ner i glassmeten.

5. Häll smeten i ask med lock eller i en form med plastfolie runtom.

6. Ta upp ca 10 minuter före servering och toppa glassen med maräng.

7. Ät och njut!

Jordgubbsglass med piima 4


Couscous­sallad med grillad halloumi

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.06.2017

En enkel, god och mättande couscoussallad med grillad halloumi och kidneybönor fick det bli till mat! Couscous finns alltid i skafferiet här hemma och det går att blanda i vilka grönsaker som helst i salladen. Perfekt ifall du har grönsaker som håller på att bli dåliga, så behöver du inte slänga dem :) Ifall du äter salladen som lunch räcker den åt ca fyra personer men ifall den äts som tillbehör räcker den åt fler personer!

Couscoussallad med grillad halloumi

4 dl couscous

4 dl vatten

1 buljongtärning (grönsaks eller kyckling)

1 msk olivolja

1 pkt halloumi

2 avokado

½ knippe sparris

2 tomater

1 brk kidneybönor (förkokta)

2 nävar ruccola

Olivolja, citronsaft

1. Koka upp vatten och buljongtärningen. Tillsätt couscous och olja och rör om. Låt couscousen svälla fem minuter.

2. Skär halloumin i skivor och grilla den tills den fått färg.

3. Skär avokado och tomat i bitar. Bryt av den skarpa delen av sparrisen och skär den i 3 cm stora bitar.

4. Stek sparrisen i olja, salta och peppra den.

5. Häll bönorna i en sil och skölj av dem. 

6. Blanda ihop alla ingredienser, ringla över olivolja och citronsaft.

7. Ät och njut!

Couscoussallad 5


Det där trädgårds­landet..

Skrivet av Sofia Rönnbacka 15.06.2017

Blod, svett och nästan tårar tog det före allt var på sin plats. Det alltid är så kallt och skuggigt i vårt trädgårdsland går det inte att så någonting förrän sent på våren/början av sommaren. Förra året blev inte ogräset bort rensat och inget blev sått så ni kan tänka er mängden arbete som skulle göras.. Men NU är allt klart! Då är det bara att vänta till oktober före jag kan skörda en palsternacka som förmodligen inte blivit större än 5 cm. Tänkte flera gånger, varför gör jag detta?! men jag har inte ännu kommit på något bra svar till min idioti.

Hur som helst så finns det sex nya rader med jordgubbsplantor som jag för övrigt aldrig planterar i detta trädgårdsland igen. Vi köpte en markväv till jordgubbarna så att ogräs inte ska kunna växa men vet inte om jag riktigt vågar tro på det, låter nästan för bra för att vara sant.  Det blev även tre långa rader med potatis, en rektangel med gullök, en med polkabeta, en med palsternacka, en med vaxbönor och en med kålrot. Har aldrig odlat varken palsternacka, polkabeta, vaxböna eller kålrot förut så det ska bli spännande att se ifall det lyckas. Jorden i landet är nämligen ganska rik på lera och därefter kommer metervis med sand men åtminstone palsternackan torde växa i sand-rik jord. Har ni läsare någon erfarenhet av dessa rotsaker? Dela gärna med er tips så jag nu åtminstone får smaka på en av varje sort till hösten! 

IMG 9830IMG 9836

Även några paprika- och chiliplantor väntar på att bli planterade i det icke-existerande växthuset. Projekt efter projekt!


Grill­säsongen inledd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.06.2017

Nu går grillen varm här hemma och grillsäsongen inleddes förra veckan med denna smarriga lunch! Lunchen bestod av champinjoner, fyllda med en färskost med smak av örter och lök, som sedan lindades in i bacon, grillad sparris, halloumi och fänkål och förstås en rejäl klick tzatziki (här finns recept på tzatziki )! Har sett att många grillar fänkål men jag har aldrig testat grilla den förut, men blev positivt överraskad :) Ringlade över lite olivolja och saltade och pepprade den bara. Det som är så bra med grillat är att det går att grilla nästan vad som helst och det blir ändå gott :) Berätta gärna ifall du har någon grillfavorit som jag måste pröva!

 

Grillat 1 3Grillat 1 1


Baka franskt till kvällsfikat

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.06.2017

Du kommer definitiv imponera på dina gäster med detta bakverk, och slippa enkelt undan på samma gång. Petit choux kan se svåra ut och vissa vågar inte testa dessa ifall de inte stiger i ugnen, de ser invecklade ut eller någon annan orsak. Petit choux eller pâte à choux som den tidigare kallades är ett bakverk som uppkom på 1500-talet i Frankrike. Degen består endast av fyra ingredienser som du högst antagligen alltid har hemma. Smör och vatten smälts i en kastrull och mjöl tillsätts under kraftig omrörning och kokas tills den släpper från kanterna. När smeten svalnat kläcks äggen i smeten, sedan är det bara att spritsa ut dina petit choux. Ifall de ska användas till söta bakverk kan 1 msk socker tillsättas i smeten men det är inget måste!

Petit choux eclairs 6

En Pâte à choux smet kan användas till flera olika typer av bakverk, söta som salta. Denna gång gjorde jag både Petit choux (cream puffs på engelska) och eclairs men degen kan användas till att göra bland annat churros, pommes dauphine och croquembouche. När de har gräddats klart går de att fylla dem med nästan vad som helst. Denna gång blev det en jordgubbsgrädde men jag har tidigare fyllt dem med vanlijkräm + grädde, citrongrädde och skagenröra. Jag föredrar att spritsa ut mina petit choux lite mindre och fylla dem men det går även att skära dem på halva och fylla dem på det sättet, speciellt de salta versionerna. 

Pâte à choux

75g smör

2 dl vatten

2 dl vetemjöl

(1 msk socker)

3 ägg

1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

2. Smält smöret tillsammans med vattnet i en kastrull.

3. Tillsätt mjölet och rör kraftigt. "Koka" smeten några minuter tills den släpper från kanten.

4. Låt smeten svalna något och rör ner äggen ett i taget under kraftig omrörning. Degen ska vara klibbig.

Det ser alltid ut som att inte äggen vill blandas med smeten men det är bara att röra mera så blandas allt.

5. Sätt en slät eller en krusig tyll på en spritspåse  och fyll den med smeten och spritsa ut små korvar, ca 10 cm långa för eclairs.

Om du vill ha bollar trycker du ut en klick med ca 2,5 cm i diameter, håll spritsen still och tryck ut smeten.

6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna INTE ugnsluckan då sjunker de ihop.

7. Fyll dem med valfri fyllning genom att endera skära upp dem eller spritsa in fyllningen i dem. 

8. Dekorera med pudersocker, smält choklar, strösser, glasyr eller något annat som faller dig i smaken.

9. Ät och njut!

Petit choux eclairs 11Petit choux eclairs 4Petit choux eclairs 13Petit choux eclairs 16

Fyllningen gjordes genom att mixa jordgubbar, koka upp dem, tillsätta 2 gelatinblad och låta jordgubbspurén svalna. Efteråt blandade jag purén med vispad sötad grädde!

 


Smoothie­bowl med mango och hallon

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.06.2017

Smoothiebowl med mango och hallon 8

Varför göra en vanlig smoothie i ett glas när du kan sätta smoothien i en skål och göra en smoothiebowl?! Så mycket finare och roligare att äta när du kan dekorera den med det du hittar i skåpet. Jag gjorde min på en bas med naturell fettfri yoghurt men du kan använda i princip vilken sorts vätska som du vill.

Smoothiebowl med mango och hallon

1 dl naturell yoghurt/juice/vatten/mjölk

1 dl mango

1 dl hallon

½ krm vaniljpulver

Toppings

1. Mixa ihop alla ingredienserna tills du får en slät konsistens , tillsätt lite vätska vid behov.

2. Sätt smoothien i en skål och toppa med valfria tillbehör!

3. Ät och njut!

Smoothiebowl med mango och hallon 6


Frukostglassar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 31.05.2017

 Eftersom jag skulle kunna äta endast glass och grillat under sommaren så har jag skapat ett recept på glass som passar till frukost, mellanmål, kvällsmål eller ett mellanmål on the go. Receptet är sockerfritt så man behöver inte ha dåligt samvete när man ätit flera stycken under en dag ;) Jag gjorde två varianter, en med fettfri naturell yoghurt, hallon och blåbär som blev lite syrligare. Den andra med kokosgrädde, chiafrön och lingon och den blev krämigare och fick en mer glasslik konsistens. Den var dessutom lite mer mättande. Recepten är beräknade för sex glassar.

Frukostglass 4

Frukostglass med kokosgrädde

4 dl kokosgrädde

5-6 msk chiafrön

1 dl lingon

1. Rör ihop kokosgrädde, chiafrön och lingon i en beredningsskål.

2. Fyll glassformar med glassmeten och stick i pinnar i varje glassform.

3. Slå formarna mot bordet några gånger för att få bort eventuella luftbubblor.

4. Ställ glassen i frysen över natten.

5. Ät och njut!

 

Frukostglass med naturell yoghurt

4 dl naturell yoghurt

½ dl blåbär

½ dl hallon

1. Sätt lite yoghurt i botten av glassformarna.

2. Fyll på med lite hallon och lite mera yoghurt. Lägg sedan i blåbären och täck dem med yoghurt.

3. Slå formarna mot bordet några gånger för att få bort eventuella luftbubblor.

4. Ställ glassen i frysen över natten.

5. Ät och njut!

Frukostglass 6


Laxmousse­tårta, för­svinnande god!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.05.2017 | 1 kommentar(er)

Denna laxmoussetårta gjorde jag till den årliga morsdags-kaffebjudningen hos min farmor och den försvann nästan lika fort som den sattes fram. Tårtan är väldigt enkel att göra, du behöver inte använda ugnen och den står sig i kylskåp i några dagar, så den går bra att göra på förhand, perfekt till studentkalaset! Jag tror inte att det går att frysa ner den, men testade i och för sig inte heller. Ifall du vill frysa ner den kan du ha en testkaka först som du prövar med. Botten är gjord på kavringslimpa men det går lika bra att använda rågbröd eller blanda kavring och rågbröd. I moussen har jag båda kallrökt och gravad lax men det går även att använda varmrökt lax samt tillsätta andra örter än dill! Tårtan är gjord i en springform som är 26 cm i Ø och räcker till ca 15 personer beroende på hur stora bitar man tar. Ett knep är att sätta citron runt kanten. Jag delade en citronskiva i fyra delar och plockade dem runt kanten, då blir det automatiskt så att gästerna tar en eller två citronskivor = kakan räcker till fler.

Laxmoussetarta 3

Laxmoussetårta

300 g kavring

75 g smält smör

4 gelatinblad

2 dl grädde

200 g färskost, naturell eller smaksatt, ex. gräslök

2 dl crème fraiche 

1-2 msk citronsaft

½ kruka dill + dekorering

1 rödlök

150 g gravad lax

150 g kallrökt lax

Salt, svartpeppar

1. Mixa kavringen och häll i det smälta smöret.

2. Tryck ut kavringsblandningen i en springform klädd med bakplåtspapper i botten. Ställ i kylen.

3. Blötlägg gelatinbladen och under tiden vispar du grädden.

4. Tillsätt färskosten och crème fraiche i grädden och vispa ytterligare.

5. Hacka dill, rödlök och lax fint. Blanda med grädden.

6. Smaka av med citron, salt och svartpeppar.

7. Smält gelatinet i en kastrull, kläm inte bort vattnet ur bladen utan sätt dem i kastrullen.

Vätskan som finns i bladen borde räcka för att de ska smälta.

8. Rör ner gelatinet i smeten.

9. Dekorera eventuellt springformen med citronskivor och häll sedan i smeten.

Låt stå i kylskåp minst 4 timmar, gärna över natten.

10. Dekorera med dill, citron, lax, räkor, rödlök, ägg eller något annat gott!

11. Ät och njut!

Laxmoussetarta 1