I koket med Sofia

Brytbröd med vitlök och örter

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.04.2017 | 1 kommentar(er)

Brytbrod med vitlok och orter5

Helgen har bestått av skolarbete, skolarbete och mera skolarbete. Det tar aldrig slut.. Snart är detta läsår slut men det finns ca 10 ogjorda uppgifter kvar ändå! Drunknar lite i skolarbeten känns det som. Lite mat har jag ändå hunnit med och tänkte tipsa er om detta bröd. Lite roligare än att baka vanligt bröd eftersom det börjar likna kanelbullar. Detta bröd passar bra med mat men kan även ätas som det är till kvällsmys och helgernas fin-frukostar. Eller varför inte till påskbuffén! Receptet är ursprungligen ett recept på den pizzadeg jag brukar använda mig av men fungerar perfekt till detta bröd!

Brytbröd med vitlök och örter

½ torrjäst

3 dl vatten, 42ºc varmt

½ dl olivolja

1 tsk honung

1 tsk salt

7 dl vetemjöl

Vitlöks och ört olja

½ dl olivolja

2 vitlöksklyftor

2 msk blandade torkade örtkryddor (3 msk färska)

1. Blanda ihop jäst, vatten, olivolja, honung och salt i en beredningsskål.

2. Tillsätt mjölet lite i taget tills du har fått en smidig deg.

3. Knåda degen med maskin i 5 minuter eller för hand i 10 minuter.

4. Olja en beredningsskål med lite olivolja och sätt degen i skålen.

Täck skålen med plastfolie och sedan med en bakduk och låt degen jäsa i 1 timme.

5. Pressa vitlöksklyftorna i olivoljan och tillsätt örterna. Jag använde basilika, oregano, persilja och rosmarin. Rör om.

6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, 30x40 cm. 

7. Pensla på oljan på degen och rulla ihop degen från ena långsidan till den andra. 

8. Dela degen i 16 bitar och sätt dem i en springform med bakplåtspapper i botten.

Brytbrod med vitlok och orter 10

9. Låt brödet jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

10. Pensla brödet med ett uppvispat ägg och grädda det i 25-30 minuter.

11. Ät och njut!

Brytbrod med vitlok och orterBrytbrod med vitlok och orter4Brytbrod med vitlok och orter6

 


Chokladtårta med pätkisganache och kanderade apelsinskal

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.04.2017 | 1 kommentar(er)

Pasktarta patkis

Det närmar sig, påsken är snart här! Påsken måste vara en av mina favorithögtider när det kommer till mat. Åtminstone hemma hos oss äter vi alltid mycket mat och framför allt god mat under påsken, så planeringen är i full gång. Det har den i och för sig varit i några veckor redan ;) Choklad hör verkligen påsken till, men jag måste erkänna att jag inte är sådär super förtjust i choklad. Visst tycker jag om choklad men jag är inte galen i choklad. Det finns ju dock personer i min släkt som är galna i choklad så det är ju klart att något med choklad ska finnas med på påskbordet! Denna chokladtårta fick sällskap av en pätkisganache och kanderade apelsinskal för att balansera upp det söta från kakan och ganachen. En ganache är en blandning av choklad och grädde som ofta används för att fylla bakverk eller dekorera med. Det går i princip att använda sig av vilken sorts choklad man vill, det är bara att hacka den i bitar och hälla över varm grädde. Sedan rör man tills ganachen inte har några klumpar i sig. 

Chokladtårta med pätkisganache och kanderade apelsinskal:

200 g smör

200 g mörk choklad, använde en med 47 % kakaohalt

3 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

1. Smält smöret i en kastrull och ta bort kastrullen från plattan då smöret smält.

2. Tillsätt chokladen i smöret och rör om då och då tills chokladen smält. 

3. Sätt ugnen på 175ºc (150ºc varmluft)

4. Vispa ägg och socker pösigt i ca 5 minuter.

5. Tillsätt mjöl, salt och vaniljsocker genom att sikta i dem i ägg-socker blandningen.

6. Häll i den svala chokladblandningen och rör om tills allt blandats.

Rör inte för mycket för då försvinner fluffigheten från äggen!

7. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd form med löstagbar kant.

Klä formen genom att spänna fast ett bakplåtspapper i botten och klipp remsor av bakplåtspapper till kanten. Fäst remsorna med lite smör.

8. Grädda kakan i ugnen 25 minuter.

Pätkisganache

¾ dl grädde

1 påse pätkis bitar

1. Värm upp grädden i en kastrull tills den kokar.

2. Sätt i pätkisbitarna och rör om tills bitarna smält.

3. Låt ganachen svalna och häll den sedan över kakan. 

4. Ställ kakan i kylskåpet några timmar.

5. Dekorera med kanderade apelsinskal före servering.

6. Ät och njut!

Kanderade apelsinskal

1 apelsin

¾ dl socker

1 dl vatten

½ krm vaniljpulver

1. Börja med att tvätta apelsinen. Skala den sedan med en skalkniv så att endast det yttersta av skalet kommer bort.

Det vita smakar beskt så undvik att få med det. Ifall det kommer med kan det skäras bort i efterhand.

2. Strimla apelsinskalen och koka dem i vatten i ca 5 minuter. Sila av vattnet och upprepa denna process två gånger. 

Detta gör du för att få bort det beska ur skalen samt slagg produkter som kan finnas i skalen.

3. Koka upp socker, vatten och vaniljpulver i en kastrull. När sockret smultit tillsätter du de förvällda apelsinskalen.

4. Koka skalen i sockerlagen ca 15 minuter. 

5. Låt skalen svalna något innan du rör dem.

6. Vänd skalen i socker för att förhindra att de fastnar i varandra.

Pasktarta patkis3

Pasktarta patkis2

Pasktarta patkis4

Tårtan i genomskärning, den blir tillräckligt kladdig men inte för kladdig! Ifall du vill ha den mindre kladdig gräddar du den lite längre.

 


Kvällsgott

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.04.2017

Gårdagens kvällsmys bestod av räksmörgåsar lchf-style. Jag hittade till min förvåning kesobröd (här) i frysen samt en påse räkor, och vad passar inte bättre till fredagsmys än räksmörgåsar, en god dryck och en bra film?! På mina räksmörgåsar hade jag smör, sallad, ägg, citronmajonnäs, räkor och en massa citronsaft. Mums säger jag bara!

Raksmorgas 13Raksmorgas 39Raksmorgas 35


Pynta påskbordet!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.04.2017

Paskbuffepynt 10

Påsken närmar sig med stormsteg, och vad hör påsken till om inte ägg? Ägg äts i alla former, men varför inte göra bordsdekorationer av ägg som går att äta! Dessa ägg är färgade med gurkmeja och röd karamellfärg. Använd rödbeta eller rödkål om du vill ha naturliga färger, jag hade dock inte det hemma just nu så använde mig av karamellfärg och det fungerade :) Dessa ägg kan användas som dekoration, till exempel kan du skriva gästernas namn på dem, sedan kan man äta upp dem så man behöver inte kasta dem!

Påskbuffé pynt:

Ägg

Vatten

Färg (gurkmeja, curry, rödkål, rödlök, rödbeta)

Steksnöre, kontaktplast, tejp eller annat

1. Knyt steksnöre (eller annat) runt äggen.

2. Sätt vatten i en kastrull och färga vattnet. (Ifall du använder grönsaker ska du koka grönsakerna i vattnet först och sedan sätta i ett kokt ägg i vattnet.)

3. Koka äggen 8 minuter (10 minuter om du sätter i äggen då vattnet kokar).

4. Ta bort snöret och dekorera på!

5. Ät och njut!

Paskbuffepynt 40

Paskbuffepynt 34

Paskbuffepynt 57Paskbuffepynt 5

Som vanligt ska min sambo delta i pysselprojekt. Han är den mera konstnärliga av oss så han handmålade kaniner på äggen :)


Chiapudding

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.04.2017

God morgon!

FullSizeRender2

Det är en sliten Sofia som sitter och äter chiapudding denna måndag morgon. De som studerat kanske vet känslan man har i kroppen efter Pampas Nationaldag ;) Ska strax iväg och hålla en morgonsamling i högstadiet eftersom det hör till min avslutande praktik. Har undervisat klart men har en del småsaker ännu att fixa angående praktiken före jag på riktigt kan säga att min sista praktik är över, en så obeskrivlig lättnad. Så småningom kan jag förhoppningsvis titulera mig som lärare, bara några kurser kvar ännu i år och sedan en massa gradu-skrivande. Nu kom jag av mig lite, hur som helst, här kommer ett enkelt recept på en chiapudding!

Chiapudding:

1½ dl växtbaserad dryck eller mjölk

2 msk chiafrön

En nypa vaniljpulver

Eventuellt en nypa salt

1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål.

2. Täck skålen med plastfolie och ställ i kylskåp, några timmar eller över natten.

3. Toppa chiapuddingen med valfria tillbehör, idag har jag äpple, kokos chips och jordnötssmör!

IMG 0917


Hemmagjord glassandwich

Skrivet av Sofia Rönnbacka 31.03.2017

Som rubriken lyder så har jag försökt göra hemmagjorda sandwichglassar och de blev supergoda. Dock kunde kexen ha varit lite tunnare för det var ganska svårt att äta dem nu men det var värt besväret kan jag lova! I tidigare inlägg finns recepten på både glassen och kexen. Ifall du inte vill ha chokladkex är det bara att ta bort kakaon ur receptet så har du "vanliga" kex, om du vill kan du tillsätta vaniljpulver eller varför inte kardemumma? Detsamma gäller för glassen, den går att smaksätta hur som helst! Låt sandwicharna stå i rumstemperatur ca fem minuter före de avnjuts annars är kexen så skarpa!

Glassandwich13

Glassandwich6

Glassandwich2

Glassandwich

Det var svårt att inte äta för många av dessa ;)


Mintchokladglass

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.03.2017 | 1 kommentar(er)

Jag ÄLSKAR glass och har alltid gjort det men har tyckt att det kan vara lite många steg i vissa glassrecept. Här kommer nu ett enkelt recept som tar 10 minuter att göra. Det bästa av allt är att glassen innehåller två grundingredienser, du behöver inte någon glassmaskin när du gör denna glass och kan variera smakerna i oändlighet. Just denna sats blev en med mintsmak och bitar av mörk choklad. Jag använde mig av mintessens och en 47 % choklad men det går lika bra att koka egen sirap av färsk mynta, kom dock ihåg att den kondenserade mjölken är väldigt söt. Det går säkert även riktigt bra att köpa mintchokladsås och varva glassen med den!

Jag har tidigare smaksatt glassen med saltade jordnötter, kolasås och nötkrokant, en med jordgubbar och minimaränger, en med apelsin, en med hallon och en med vanilj. Även dessa var jätte goda och så enkla att göra!

FullSizeRender 5

Mintchokladglass

6 dl grädde

1 burk sötad kondenserad mjölk (inte karamelliserad)

Smaksättning

100 g mörk choklad

½ tsk mintessen

1. Vispa grädden löst.

2. Tillsätt den kondenserade mjölken och fortsätt vispa tills smeten blir lite tjockare.

3. Smaksätt glassen så som du vill, till denna glass använde jag 100 gram 47% choklad och ca ½ tsk mintessens.

4. Klä en limpform eller en låda med plastfolie och häll glassmeten i formen, frys den ett dygn före servering.

5. Ät och njut!

 FullSizeRender 3

FullSizeRender 4


Slow cooked ribs

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.03.2017 | 1 kommentar(er)

Min fästman har under flera veckors tid önskat sig ribs, men eftersom jag inte är så förtjust i griskött så har jag försökt undvika ämnet när det kommit på tal ;) Men vad gör man inte för kärleken, även om det innebär att jag måste äta griskött en gång i halvåret! Så han fick som han ville och ribs blev det. Han hade fått en slow cooker till födelsedagspresent så vi fick ju pröva den på samma gång. Ribsen blev nog godkända trots lite tidsoptimism men de fick griljeras i ugnen ca 15 minuter och då blev de bra!

Slow cooked Asian-style ribs:

2 kg revbensspjäll

3 vårlökar

en bit ingefära, stor som en tumme

1 röd chili

2 msk farinsocker

1 dl soja

2 tsk mirin

2 tsk vitvinsvinäger

½ dl vatten

Dry rub till revbensspjällen: Salt, peppar, paprikapulver och chilipulver

1. Skär revbensspjällen i mindre bitar så de ryms in i slow cookern. Strö på dry rub och massera in kryddorna.

Låt dem marineras med kryddorna ett par timmar. 

2. Finhacka chilin, hacka vårlöken i fyra bitar och skala och slanta ingefäran. Du skalar ingefäran enklast med en sked, då är det bara att trycka med skeden och dra så kommer ingefärsskalet bort.

3. Sätt revbensspjällen och chilin, vårlöken och ingefäran i en slow cooker.

Ribs 3

4. Rör ihop soja, mirin, vitvinsvinäger, vatten och farinsocker i en beredningsskål och häll sedan över revbensspjällen. Blanda om så att de täcks.

5. Sätt slow cookern på low och ha revbensspjällen på i 9 timmar. Om du vill kan du sätta på high de två sista timmarna.

6. Lyft ut revbensspjällen efter 9 timmar och sätt dem på en bakplåtspapper-klädd plåt.

7. Sila skyn från ribsen och koka upp den. Rör ut 1½ msk maizena i lite vatten och red av skyn. Nu har du en glaze.

8. Pensla glazen på revbensspjällen och griljera dem i ugnen ca 15 minuter eller tills de fått fin färg!

9. Ät och njut!

Vi serverade våra ribs med batatpommes och tzatziki!

Ribs1

Ribs

 


Chokladkex

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.03.2017

Hoppas du har haft en bra vecka hittills, själv har jag dragit ut en visdomstand så jag har käkat värkmedicin och flytande kost några dagar.. Inte skoj när man älskar mat! Istället för att dela med mig av receptet på min värkmedicin så får ni ta del av ett recept på dessa chokladkex som jag gjorde förra helgen till ett kommande projekt men de blev så goda så ni får receptet redan nu! Dessa kex är härligt spröda på utsidan och sega i mitten, mums! Av denna sats kommer det ca 24 kex beroende på hur stora du vill ha dem. Jag gjorde mina ca 4 cm i ∅.

 FullSizeRender 10

Chokladkex

24 st

1 dl farinsocker

1 dl socker

1 ägg

125 g smör

3½ dl mjöl

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 200ºc ( 175ºc varmluft).

2. Blanda ihop kakao, mjöl och bakpulver i en beredningsskål.

3. Vispa smör, ägg, socker och farinsocker med en elvisp i en annan skål tills allt är blandat.

4. Sikta försiktig i de torra ingredienserna, börja med en tredje del och vispa.

Tillsätt en till tredje del och vispa igen och tillsätt slutligen det resterande av de torra ingredienserna.

Smeten blir ganska kladdig men den ska vara så!

5. Rulla ut smeten till bollar och sätt dem på en bakplåtspapper klädd plåt. Platta till bollarna så de blir ca 1 cm tunna.

6. Grädda kexen 12-15 minuter beroende på om du vill ha sega kex eller spröda kex.

7. Låt svalna på ett bakgaller.

8. Ät och njut!

 FullSizeRender 7

FullSizeRender 9

 


Pannkaka med kokos

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.03.2017

Denna kokospannkaka gjorde jag för någon vecka sedan och jag måste säga jag blev något överraskad av slutresultatet. Den kändes mera som en kaka än en pannkaka, den var torrare på något sätt, kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var. Pannkakan serverades med turkisk yoghurt, blåbär, hallon och kokosflingor. Tänkte hur som helst dela med mig av receptet!

 IMG 0916

Kokospannkaka

3 ägg

5 dl mjölk

½ tsk salt

1/2 dl kokosmjöl (tillsätt mera ifall smeten är alldeles för rinnig)

1 msk fiberhusk

1 krm vaniljpulver

½ tsk kardemumma

2 msk smör till formen

Valfri sötning om så önskas

1. Vispa ihop alla ingredienser i en beredningsskål.

2. Sätt ugnen på 225ºc (200ºc varmluft).

3. Ställ in en form i ugnen (jag använde en pajform) med 2 msk smör i och låt smöret smälta.

4. Häll smeten i formen och grädda pannkakan i 20 minuter.

5. Servera pannkakan med yoghurt/grädde/glass/keso/kvarg och valfri topping, sött eller salt.

6. Ät och njut!

IMG 914