Saffransrisotto
Saffransrisotto eller risotto milanese passar perfekt som en lyxlunch och ger en härlig julstämning! Risotto är inte alls svårt att laga som vissa kanske tror. Du behöver bara ge den lite tid och kärlek så blir den perfekt, och glöm inte att smaka av vartefter för du vill ha ett riskorn med lite tuggmotstånd. På en halv timme har du en krämig och lyxig risotto och saffranet höjer rätten ytterligare lite. Guldkant på vardagen kallar jag det. Vi åt risotton med massor av parmesan och nymalen svartpeppar men honungsrostade rödbetor skulle ha varit perfekt på toppen!
Saffransrisotto
4 portioner
4 msk olivolja
2 schalottenlökar
4 dl arborioris (risottoris)
2 dl torrt vitt vin
ca 1 liter buljong (1 liter vatten + 2 buljongtärningar, kyckling- eller grönsaksbuljong)
2 pkt saffran (1 gram)
1½ dl riven parmesan + ½ dl till servering
1. Skala och finhacka löken. Värm upp en stekpanna med hög kant eller en tjockbottnat gryta, fräs löken i olivoljan utan att den får färg. Tillsätt riset och stek det tills det i några minuter blir glansigt.
2. Koka upp buljongen i vattnet och håll den varm. Tillsätt vinet till riset och låt det absorberas. När vinet kokat bort tillsätter du lite buljong (ca 1 dl), låter det absorberas under omrörning, tillsätter mera buljong, låter det absorberas. Upprepa denna process tills riset är mjukt men har en liten kärna. Smaka av vart efter. Detta tar ca 20 minuter.
3. Rör i parmesanosten, tillsätt eventuellt lite mera vatten/buljong ifall risotton blir för hård. Den ska vara krämig.
4. Servera med mera parmesan och nymalen svartpeppar.
5. Ät och njut!
Saffransbullar med vaniljkräm
Då var det dags igen, saffransbaket! Först ut är saffransbullar med vaniljkräm. En fluffig vetebulle, fylld med vaniljkräm, gräddad och sedan doppad i smält smör och socker. Mmm, så gott. Vaniljkrämen kan du koka själv (tryck här för recept) eller så kör du en fuskvariant som jag gjorde denna gång. Då använder du en påse (ex. blå band eller ekströms) vaniljsåsmix som du blandar ut i 2 dl kall mjölk och låter den stå en stund i kylskåpet. Enkelt och den skär sig inte. Ibland är det okej att ta den enkla vägen då även den fungerar och är god.
Saffransbullar med vaniljkräm
150 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran (1 gram)
50 g jäst
½ tsk salt
1½ dl socker
1½ tsk krossad kardemumma
ca 10 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
Fyllning
Vaniljkräm
Topping
75 g smält smör
Strösocker
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Tillsätt mjölken och saffranet och värm tills den är 37ºc.
3. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan och lös upp jästen.
4. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, kardemumma och hälften av mjölet och knåda degen några minuter. Tillsätt sedan resten av mjölet, lite åt gången tills du fått en smidig deg. Det är bättre att den är för lös än för kompakt i detta skede. Låt jäsa en timme.
5. Ta ut degen ur bunken och knåda den på mjölat bakbord några minuter. Dela degen i bitar som väger ca 55 gram styck. Bästa resultatet får du om du använder en köksvåg. Kavla dem till ca ½ cm tjock, något så när rund platta. Sätt på en tesked vaniljkräm på plattan och för ihop sidorna mot varandra och nyp till. Rulla den snabbt i handen för att få den rund.
6. Låt jäsa till dubbelstorlek. Under tiden värmer du upp ugnen till 200ºc varmluft eller 250ºc övre- och nedrevärme.
7. Pensla bullarna med ägg och grädda bullarna 10-12 minuter beroende på storlek. Låt svalna.
8. Doppa sedan bullarna i smält smör och sedan i socker.
9. Ät och njut!
Fredagstips: Instagramkonton att följa!
Att jag gillar att baka är ingen hemlighet, men vilka är mina favoritkonton på Instagram? Tänkte tipsa om lite konton på Instagram som är värda att följa, oavsett om du älskar att baka eller bara vill se fantastiska bakverk! Fem väldigt olika konton, ingen rangordning, alla lika fantastiska! Bilderna är screenshottade direkt från deras Instagramprofiler och trycker du på namnet på kontot kommer du direkt till deras profil.
The Scran Line, @thescranline
My Kitchen Stories, @mykitchenstories.se
Tortik Annushka, @tortikannushka
Dinara Kasko, @Dinarakasko
Alla Andreevna, @Baking_maniac
Onepot-pasta med kyckling och pepparost
Pasta är mat som passar alla tillfällen om du frågar mig. Lunch, middag, helgmat, ja till och med chokladpasta till efterrätt! Pasta är aldrig fel, ifall den inte är överkokt vill säga. Det igen är en av de obehagligare maträtterna, överkokt pasta, urk. En annan sak som är bra med pasta är koktiden, det går så snabbt! Tar du det ytterligare till nästa steg där du är både tids- och kostnadseffektiv samt sparar på disken gör du en onepotpasta. Som denna med kyckling, paprika och pepparost!
Det enda du behöver tänka på är vilken typ av pasta du använder. Olika pasta har olika egenskaper. Det gäller att tänka på vilken typ av sås du har och hur såsen fastnar på pastan. Jag skulle rekommendera penne rigate, fusilli eller orecchiette till en onepot-pasta. Sedan behöver osten inte vara pepparost heller utan du kan använda exempelvis smaksatt färskost.Vilken smak du har på färskosten spelar inte så stor roll, det går lika bra med örtsmak, soltorkad tomat eller vad du än behagar.
Onepot-pasta med kyckling och pepparost
4 portioner
300 figurpasta, ex. penne rigate
1 gullök
1 paprika i valfri färg
4000 g kycklingfilé eller strimlor
2 dl grädde
3 dl vatten
1 pepparost, (mustapekka, finns inte längre men den billigare varianten)
1 tsk provencalsk örtkryddblandning
1 krm röda chiliflakes
Smaka av med salt och peppar
Ev. parmesan/pecorino och färsk timjan vid servering
1. Skala och strimla löken. Strimla paprikan och kycklingen. Fräs löken, paprikan och kycklingen i en stekpanna med hög kant eller i en kastrull.
2. Häll på vatten och grädden och tillsätt pastan när det börjar koka. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt koka så länge som anvisningen på pastaförpackningen rekommenderar. Rör om då och då. Ifall det börjar bli lite vätska i pastan så tillsätter du mera vatten/grädde. Smaka till sist av med salt och peppar.
3. Servera gärna med lite färsk timjan och parmesanost på toppen för en lyxigare känsla.
4. Ät och njut!
Going nuts for them coconuts!
Jag och Fredric fullkomligt älskar kokos. Och ser vi något med kokos i så testas det omedelbums. För en tid sedan fanns det två nya kokosprodukter som testades, den tredje åt vi i vår på glasskarnevalen i Helsingfors. Mums säger jag bara. Det bästa med kokos måste vara känslan man får när man äter, åtminstone jag får en känsla av att jag sitter i tropikerna och njuter under en palm med sand som är lika vit som mjöl. Det är en känsla jag inte får nog av, och som verkligen kan behövas just denna årstid!
Marabou Co-Co
Bild lånad från Mathem.se
Mjölkchoklad + kokosflingor = denna godbit
+ Härlig smak av kokos i varje bit.
+- Egentligen för söt för att äta hela plattan på en gång men det går inte att sluta äta den när man väl börjat.
4/5 kokosnötter
Tips: Smält ner chokladen och ha den i en kladdkaka eller i kärleksmums!
Magnum double coconut
Bild lånad från consortfrozenfoods.co.uk
Kokosglass doppad i chokladsås med ett lager av choklad, what´s not to like? Tar dig till södernsland.
+ Alldeles härligt god
+ Bra undanflykt från vardagen nu i vinter
- Ät inte för många för då tröttnar du nog tillslut
5/5 kokosnötter
Alpro Coconut ice cream (vegansk)
Bild lånad från Alpro.com
Vegansk glass gjord på kokosmjölk med 30 % mindre socker än vanlig glass.
+ Vegansk, men saknar ändå inte gräddigheten som soja- eller havreglass gör
+ Innehåller mycket fibrer
- Något söt fastän den har mindre socker, men det är väl kokosen som gör den extra söt
3/5 kokosnötter
En annan god överraskning från Alpro var deras hazelnut chocolate ice cream! Tips ifall du har vegan/mjölkallergiker på besök :) Tycker det är bra med goda veganska alternativ.
Ifall du gillar denna typ av inlägg, klicka gärna på hjärtat här nere så kommer det fler recensioner :)
Omelettkoppar
Trött på den vanliga äggröran till frukost? Då tycker jag du ska testa dessa omelettkoppar, lätta att göra och är väldigt mättande. Dessutom kan du göra många på en gång och förvara dem i kylskåpet i en lufttät burk, passar bra som mellanmål eller som en lätt lunch. Jag gjorde mina i suffléformar men det går även att göra dem i en muffinsplåt eller i koppar. Smaksättningen kan även varieras efter tycke men jag hade lite fetaost, paprika och bresaola (lufttorkat nötkött) i mina.
Omelettkoppar
4 stycken
4 ägg
2 msk grädde
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk torkad timjan
3 msk fetaost i smulor
4 tsk paprika, ca ¼ paprika
6 skivor bresaola eller annan skinka
Smör till formarna
1. Sätt ugnen på 200°c. Vispa upp äggen något tillsammans med grädden, tillsätt kryddorna, salt och smulad fetaost.
2. Hacka paprikan i små bitar och strimla köttet. Häll äggsmeten i smorda formar, strö över paprika och bresaola.
3. Ställ in formarna i ugnen och grädda dem ca 10 minuter eller tills de blivit fasta.
4. Ät och njut!
Rötternas soppa
Har fått frågan ifall jag slutat blogga. Och nej, det har jag inte. Det jag däremot har är en bebis som växer alldeles för fort. Redan över tre månader och växer snart ur storlek 56. Gråter lite inombords när jag inser att hon snart inte kan ha den söta puppe-pyjamasen som hon drunknade i den dagen hon föddes. Min älskade unge ♥ Så därför väljer jag att spendera all min tid med henne och fokuserar lite mindre på att blogga. Inspirationen flödar dock om nätterna när jag borde sova så det kommer nog att komma en hel del recept men när de blir publicerade är en annan femma. Det tar i genomsnitt två timmar att göra blogginlägg nu när jag tänker efter, från råvara, maträtt, bild till blogginlägg. Sedan med en bebis kan det plussas på två extra timmar!
Men mat hinner jag ju nog tillreda, och denna soppa är helt i min smak och dessutom används ingredienser som är i säsong. Billigt och gott! Ifall du inte gillar alla rotsaker i receptet går det enkelt att lämna bort dem eller tillsätta andra. Rotfrukterna är olika hårda så tänkt på att koktiden är olika. Kålroten är hårdast så skär den minst, potatisen är den mjukaste till konsistensen så den kan vara i ganska stora bitar. Jag tillsatte kött i min soppa men den behövdes inte i slutändan. Bidrog inte med så mycket annat än protein egentligen om jag ska vara helt ärlig. Så välj själv ifall du vill ha kött eller ej!
Rotsakssoppa
6 portioner
1 stor gul lök
2 potatisar
2 morötter
200 g kålrot
200 g rotselleri
350 g rödbetor
300 g minutstrimlor av nöt, valfritt
1 l vatten
2 buljongtärningar (kött/grönsaks)
2 lagerblad
½ tsk torkad timjan
1-2 msk vitvinsvinäger
Smaka av med salt
Servering
Crème fraiche
1. Skala och skär rotfrukterna i strimlor, bitar eller klyftor. Tänk på koktiden! Strimla löken.
2. Fräs löken och rotfrukterna i lite olja i en kastrull. Häll på vattnet och tillsätt resten av ingredienserna, förutom vinägern.
3. Stek köttstrimlorna och tillsätt dem i soppan. Koka soppan 20-30 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med vinäger och salt.
4. Servera soppan med en klick crème fraiche.
5. Ät och njut!
Hur härliga är inte färgerna?!
Glasstårta med vaniljvisp
Vi har alla varit där. I butiken. Vid mjölkprodukterna. Köpt med oss en eller två förpackningar vaniljvisp. Ifall vi ska baka den där äppelkakan eller blåbärspajen. Och nu står vi här, med vaniljvispen i kylskåpet och blåbärssäsongen är över och pajen, ja den har inte blivit av. Så vad ska man då göra med vaniljvispen? En glasstårta förstås! Barnsligt god men med kanske lite vuxnare smaker. Ett kladdigt chokladbotten som får sällskap av söt vaniljfyllning med hackad mörk choklad och körsbärssylt. Smaksättningen kan förstås varieras så som du vill ha den, varför inte bara köra med vanilj eller varför inte krossa i oreos, färgglad strössel eller bär! Gör tårtan så den passar din smak helt enkelt. Denna tårta är gjord i en form som är 18 cm i diameter, vill du göra den större gör du 1½ sats av receptet.
Ifall en glasstårta inte faller dig i smaken har jag ett annat recept på kommande så du slipper de förargliga vaniljvisp-förpackningarna ur kylskåpet så du kan köpa nya nästa år! Så håll utkik här på bloggen :)
Glasstårta med vaniljvisp
18 Ø, 6-8 bitar
Botten
75 g smält smör
1 dl socker
1 ägg
3 msk kakao
¾ dl mandelmjöl + ¼ vetemjöl eller 1 dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
½ tsk snabbkaffe, valfritt
Glassmet
1 förpackning vaniljvisp, 2,5 dl
1 dl grekiskt-/turkisk-/naturell yoghurt eller 1 dl crème fraiche
50 g hackad mörkchoklad
4 msk körsbärssylt
Dekoration
20 g smält mörk choklad
Grädde
1. Sätt ugnen på 175ºc.
2. Blanda ihop alla ingredienser till botten. Smörj och klä in en springform som är 18 cm i diameter. Grädda botten 20 minuter. Låt svalna.
3. Vispa vaniljvispen fluffigt, rör i yoghurt och smaksättningen. Häll glassmeten över det svalnade bottnet och frys kakan minst 6 timmar men gärna över natten.
4. Dekorera kakan med smält/riven choklad och grädde.
5. Ät och njut!
Traditionella kanelbullar
Kanelbullens dag idag! Knåda ihop en vetedeg och njut av nybakta bullar till kvällskaffet. Mina fick dessutom lite rosa pärlsocker och rosa glasyr på sig för det är ju oktober. Det betyder att bröstcancer uppmärksammas lite extra just denna månad och även på HSS Media uppmärksammas bröstcancer. Den 12.10 kommer det att sälja rosa VBL-collegetröjor i Espen center, där hela summan går till cancerförbundet!
Såg en bra bild på instagram i måndags med texten: Bara för att det är måndag behöver det inte vara en dålig dag. Du kan starta varje vecka med att göra en god gärning, donera. 1 € varje vecka är inte mycket och känns inte i plånboken. Du kan skippa den där ena kaffen på stan och donera de pengar kaffet skulle kosta dig :) Det ska åtminstone jag göra denna månad. Tillbaka till bullarna.
Traditionella kanelbullar
ca 30 st.
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 11 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mjukt smör
1½ dl socker
Kanel
Topping
1 ägg
1 droppe rosa karamellfärg + 1 dl pärlsocker
Florsocker + vatten + rosa karamellfärg
1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37ºc. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör om tills jästen löst sig.
2. Blanda i salt, socker, kardemumma och 9 dl mjöl. Rör/knåda degen i maskin tills den är blank. Tillsätt ytterligare 1½-2 dl tills degen släpper från kanten av bunken.
3. Strö lite mjöl på ytan och låt jäsa till dubble storlek.
4. Rör ihop fyllningen, dela degen i två delar och kavla ut till en rektangel som är 30x50 cm. Bred på hälften av fyllningen, strö över kanel och rulla ihop degen. Dela rullen i 14-16 lika tjocka bitar, sätt bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i formar och jäs dem till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 200ºc varmluft, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rosa pärlsocker.
Rosa pärlsocker får du genom att blanda pärlsocker med lite karamellfärg!
6. Grädda bullarna 8-10 minuter, låt svalna och ringla sedan över glasyr.
7. Ät och njut!
Halloumitacos med sötsyrlig salsa
Måndag igen då och redan oktober men vad gör det! Vi kör en meatfree monday med halloumitacos med en sötsyrlig salsa gjord på ananas som bryter av den rökigt kryddade halloumin. De som känner mig vet att en av mina hobbies är att handla mat, haha. Speciellt tex-mex hyllan är en plats jag gärna stannar en stund extra på. När jag handlade sist såg jag att Santa Maria hade en ny tacokrydda, smoky halloumi, så den måste ju såklart testas! Tacokryddan smakade verkligen rökigt med en hint av koriander så en sötsyrlig salsa passade perfekt till halloumin. Dessutom bröt den av sältan från halloumin. En enkel och god middag som är klar på ett nafs. Stek bara 400 gram halloumi, tillsätt 1 dl vatten och en påse smoky halloumi-kryddblandning. Ifall du inte vill ha halloumi passar kryddblandningen även med kyckling. I våra tacos satte vi issallad, halloumi, ananassalsa och sriracha-crème fraiche (2 dl crème fraiche + 1 tsk sriracha) men även guaccamole skulle ha passat perfekt. Nu hade jag inte avokado hemma denna gång, vilket jag annars har för jag är igen inne i en avokadoperiod.
Sötsyrlig ananassalsa
2 dl fintärnad färsk ananas, 2 skivor
10 cm gurka
½-1 rödlök beroende på storlek
2 msk limesaft
1 msk olivolja
En nypa salt och en nypa svartpeppar
1. Tärna ananas, gurka och rödlök fint. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med lite salt och peppar.
2. Servera med tacos!
I lördags fyllde jag även år, 25 hela år! Ser lika mycket fram emot mina födelsedagar fastän jag blir äldre. Tänk, 25 hela år. Vad mycket jag hunnit med och vad mycket roligt jag har kvar att göra! Hoppas mitt 25 levnadsår blir lika bra som mitt 24:e blev, fast jag tror det blir ganska svårt att toppa det året!