I koket med Sofia

Taco-omelett

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.10.2019

Enklaste lunchen måste ju vara en omelett, och rester från tacos har väl alla? Eller är det bara jag som alltid har maletkött och en hel massa grönsaker över? Mitt tips då, gör en taco-omelett! Såå god och mättande + att det tar ungefär fem minuter att göra den. En perfekt lunch mitt i veckan. Toppa den med det som finns över, hacka nytt och glöm inte lite krossade nachochips för ett extra crunch!

Taco omelett 1

Taco-omelett

2 portioner

5 ägg

1 dl grädde/mjölk/vatten

½ tsk salt

ca ½ tsk peppar

Överblivna tacoingredienser, jag hade:

 - Maletkött/kyckling/vegofärs

- Riven ost

- Gurka

- Tomat

- Sallad 

- Avokado

- Salsa

- Crème fraiche/gräddfil

- Nachochips för ett crunch

1. Vispa ihop alla ingredienserna till omeletten. Stek omeletten på medelhög värme, rör om i omeletten då och då. Detta för att få ner den råa omeletten till botten så hela omeletten tillagas. 

2. När omeletten nästan är klar (den ska vara lite lös) strör du över proteinet och osten. Tillaga sedan omeletten ytterligare tills osten smält. Toppa med resterande ingredienserna och krossa sist över nachochips.

3. Ät och njut!

Taco omelett 2


Omelettkoppar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.11.2018

Trött på den vanliga äggröran till frukost? Då tycker jag du ska testa dessa omelettkoppar, lätta att göra och är väldigt mättande. Dessutom kan du göra många på en gång och förvara dem i kylskåpet i en lufttät burk, passar bra som mellanmål eller som en lätt lunch. Jag gjorde mina i suffléformar men det går även att göra dem i en muffinsplåt eller i koppar. Smaksättningen kan även varieras efter tycke men jag hade lite fetaost, paprika och bresaola (lufttorkat nötkött) i mina.

Omelettkoppar 1

Omelettkoppar

4 stycken

4 ägg

2 msk grädde

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

½ tsk torkad timjan

3 msk fetaost i smulor

4 tsk paprika, ca ¼ paprika

6 skivor bresaola eller annan skinka

Smör till formarna

1. Sätt ugnen på 200°c. Vispa upp äggen något tillsammans med grädden, tillsätt kryddorna, salt och smulad fetaost.

2. Hacka paprikan i små bitar och strimla köttet. Häll äggsmeten i smorda formar, strö över paprika och bresaola. 

3. Ställ in formarna i ugnen och grädda dem ca 10 minuter eller tills de blivit fasta.

4. Ät och njut!


Matcha eclairs

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.05.2018

Trenden med superpulver verkar inte försvinna, vilket är helt förståeligt. Detta gäller även för matcha. Det finns bara bra saker med matcha och jag älskar en god matcha latte eller en matcha smoothie. Och dessa eclairs fyllda med en matchakräm var inte ett undantag.

Först lite om matcha. Vad är det egentligen? Matcha är alltså te, närmare bestämt grönt te som malts ner till ett pulver. Så du dricker i princip tebladet (lövet?) vilket innebär att du får i dig mera av gröna teets hälsoeffekter än ifall du bara dricker grönt te i påse. Det som skiljer matcha från vanligt te är att bladen skyddas mot direkt solljus och det ökar klorofyllnivåerna i tebladen vilket bidrar till ett högre näringsinnehåll (fråga mig inte hur). Matcha har dessutom väldigt högt värde av antioxidanter. Matcha innehåller även koffein så att byta ut kaffet mot matcha te eller en matcha latte på morgonen är bara bra. Matcha är även bra för koncentrationen, viktminskning, för att hålla blodsockernivåerna i styr och har visats ha en postiv effekt på hjärtat.

Så varför inte göra något ohälsosamt av det hälsosamma, eller kanske jag borde säga göra det ohälsosamma mer hälsosamt med lite matcha ;)

Matcha eclair 2

Matcha eclairs

ca 15 st

Pâte à choux

75g smör

2 dl vatten

2 dl vetemjöl

1 msk socker

3 ägg

1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

2. Smält smöret tillsammans med vattnet i en kastrull.

3. Tillsätt mjölet och rör kraftigt. "Koka" smeten några minuter tills den släpper från kanten.

4. Låt smeten svalna något och rör ner äggen ett i taget under kraftig omrörning. Degen ska vara klibbig.

Det ser alltid ut som att inte äggen vill blandas med smeten men det är bara att röra mera så blandas allt.

5. Sätt en slät eller en krusig tyll på en spritspåse  och fyll den med smeten och spritsa ut små korvar, ca 10 cm långa för eclairs.

6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna INTE ugnsluckan då sjunker de ihop.

7. Fyll dem med matcha-vaniljkrämen genom att endera skära upp dem eller spritsa in fyllningen i dem från ena änden. 

8. Dekorera med glasyr och lite matchapulver.

9. Ät och njut!

Matcha eclair 1

 

Matcha-vaniljkräm

3 dl grädde

3 msk socker

3 msk maizena

3 äggulor

¾ tsk vaniljpulver

1½ tsk matchapulver

1. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull.

2. Värm saktat upp krämen under ständig omrörning tills krämen tjocknar.

3. Ta bort krämen från värmen då den tjocknat, krämen får inte koka.

4. Låt den svalna före du spritsar in den i eclairen.

Matcha eclair 3


Fyllda ägghalvor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.03.2018

Denna rätt är ett måste på påskbordet hemma hos oss. Varje år har vi påsklunch med släkten i form av en buffé och ifall dessa fyllda ägghalvor skulle lämna bort skulle det inte vara någon påsk. Enkla att göra och passar både med ris och potatis, som tillbehör eller som huvudrätt, tillsammans med kött eller kyckling eller bara som de är. De är inte kanske det finaste i buffén men smakar desto bättre! Vet inte varifrån receptet på äggen har sitt ursprung men de har funnits med så länge jag minns, antagligen längre. Ifall du inte testat dessa så måste du göra det! 

Fyllda agghalvor 4

Fyllda ägghalvor

24 st

12 kokta ägg

80 g mjukt smör

200 g rökt skinka

2 msk senap

½ tsk salt

½ dl hackad persilja

Ostsås

½ dl vetemjöl

25 g smör

5 dl mjölk

2 dl riven gräddost

1-2 krm riven muskot

½ tsk salt

1. Halvera äggen på bredden, ta bort gulorna och sätt alla gulor i en bunke. Skär bort en liten bit av den del som varit toppen på ägget så halvorna kan stå i en form.

2. Finhacka skinkan och persiljan. Blanda ihop äggulor, skinka, persilja, senap och salt till en "smet". Forma smeten till bollar ca 2½ cm i diameter och fyll varje ägghalva men en boll.

3. Sätt ugnen på 200ºc.

4. Ostsås: Riv ost och mät upp mjölken. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölken. Häll försiktigt över mjölken, lite i taget, under omrörning. Låt såsen puttra i några minuter för att få bort mjölsmaken. Rör i osten och muskotnöt och smaka av med salt.

4. Häll såsen över ägghalvorna och gratinera i ugnen tills ägghalvorna har fått en fin färg.

5. Servera med ris och allt annat gott som finns på påskbordet.

6. Ät och njut!

Fyllda agghalvor 2

 


Ravioli med grönkålspesto och ricotta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.02.2018

Detta ni, den godaste pastan jag någonsin ätit. Så god var den, en perfekt balans av smaker som bara gifte sig i munnen. Före vi började kavla ut pastan sa jag till min sambo att det skulle vara bra med en pastamaskindel till vår kitchen aid men att det är onödigt och dyrt för i slutänden använder man den inte så mycket. Men den kommentaren tar jag tillbaka nu! Skulle jag ha haft en pastamaskin skulle jag varit lättad, men hey, armarna fick sig ett träningspass! Pastan är ganska svår att kavla ut till rätt tjocklek för hand, eller åtminstone mina muskler och mitt tålamod räckte inte riktigt till, hehe. Så har du en pastamaskin, lucky you, men det går lika bra utan. Det är värt allt jobb i slutänden kan jag lova dig :) 

Så receptet är alltså en ravioli fylld med grönkålspesto och ricotta, slungade i brynt smör med hackade mandlar och citronzest samt finhackade basilikastjälkar på toppen för att använda hela basilikan. Toppen! Om jag någonsin öppnar en restaurang så ska denna rätt vara på menyn.

Ravioli med gronkalspesto 2

Ravioli med grönkålspesto och ricotta fyllning

Pastadeg

300 g vetemjöl, ca 5 dl men väg gärna

3 stora ägg + 2 äggulor

1 msk olivolja

1. Mät upp mjölet i en topp på ett bakbord. Gör en stor grop i mitten och kläck i äggen + äggulorna och olivoljan.

2. Börja vispa sönder äggen med en gaffel som du samtidigt inkorporerar lite mjöl åt gången i äggen. 

3. När en stor del av mjölet är inkorporerat i äggen börjar du knåda degen för hand. Knåda den i ca 5 minuter tills den blir smidig och len. Linda in degen i plastfolie och kyl åtminstone en halv timme före tillagning. 

Grönkålspesto

3 blad grönkål

½-1 dl basilikablad

2 msk citronsaft

½ dl mandlar/pinjenötter/solrosfrön

1 klyfta vitlök

½ tsk salt

2 krm peppar

ca ½ dl olivolja

150 g ricotta

1. Skölj och riv bort grönkålen från den tjocka stjälken.

2. Sätt alla ingredienser förutom olivoljan och ricottan i en mixer/mortel och mixa. Häll i lite olja i taget tills peston blir en bra konsistens.

3. Förvara peston i en lufttät burk, den står sig ca 1 vecka. När du ska göra pastan blandar du peston med 150 g ricotta.

Brynt smör

50 g smör

½ dl hackade mandlar

1. Smält smöret tillsammans med mandlarna i en stekpanna och låt det brynas tills det börjar lukta nötigt och fått en mörkare färg. Ta av från plattan och låt svalna något.

Bygga ihop raviolin

1. Ta hälften av pastadegen och förvara resten av degen i kylskåpet. Kavla ut den till en rektangel som är ca 12 bred och så lång som du bara får den. Helst ska pastan vara bara ett par mm tjock men det kan vara svårt att få den så tunn för hand. 

2. Sätt ca 1 tsk pesto-ricottablandning på pastans ena halva, med ca 2 cm mellanrum. Pensla kanterna med vatten och vik över andra halvan och pressa försiktig ner mellan fyllningen. Skär raviolin i kuddar med hjälp av en kniv eller en sporre och tryck fast sidorna så att fyllningen inte kommer ut. 

3. Upprepa med den andra halvan av degen. Förvara under tiden de första ravioli under en något fuktig handduk eller i kylskåpet så de inte torkar. 

4. Koka upp rikligt med saltat vatten och koka raviolin i 3 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Slunga dem i det brynta smöret och riv över lite citronskal och finhackade basilikastjälkar. 

5. Ät och njut!

Ravioli med gronkalspesto 3

Ravioli med gronkalspesto 1


De enklaste marängerna

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.01.2018

De enklaste marängerna som du aldrig misslyckas med, hur bra låter inte det?! Vi har alla gjort maränger som blivit bra vispade, snyggt spritsade och sedan blir de ljusbruna/toffe-färgade i ugnen och man blir bara besviken och det slutar med att man kastar hela satsen.. Men inte mera! Här är receptet på maränger som alltid blir en succé! Jag har gjort både små, normalstora och gigantiska maränger av denna maräng och alla har blivit lika lyckade. Beroende på hur länge du gräddar dem förändras konsistensen på dem, men de måste vara åtminstone 1½ timme i ugnen för att de ska bli spröda på utsidan och sega i mitten. Jag har använt dem till att dekorera tårtor och då har jag haft dem i ugnen i ca 2½ timme så de ska bli spröda hela vägen igenom. 

Vill du få fina randiga maränger använder du dig av pastafärg, alltså inte vanlig karamellfärg utan en tjockare geléliknande variant. Jag brukar använda mig av märket Wilton men vet att det finns andra märken i våra matbutiker. Ta sedan en tandpetare eller en pensel och dra 3-4 ränder av färgen inuti din spritspåse för att få randiga maränger!

Maranger rosa vit 53

Enkla maränger

3 äggvitor

2 dl socker

ev. pastafärg

1. Separera äggvitorna från gulorna och sätt vitorna i en skål.

2. Vispa vitorna tillsammans med hälften av sockret tills marängen blir skummig. Tillsätt resten av sockret och vispa tills du har en styv maräng. Ta lite maräng på pekfingret och gnid med tummen mot pekfingret för att känna ifall nästan allt socker löst upp sig. Detta tar ca 7-10 minuter beroende på hur effektiv din elvisp/hushållsassistent är.

3. Sätt ugnen på 75ºc varmluft. Fyll en spritspåse med marängen och spritsa ut maränger i önskad storlek.

4. Grädda 1½-4 timmar beroende på hur stora maränger du gjort. Ta en maräng och smaka nu som då för att se ifall konsistensen är den rätta ;) De ska torka några timmar efteråt så ifall de är lite sega i mitten då du smakar dem så blir de spröda då de torkat!

5. Ät och njut!

Maranger rosa vit 52