I koket med Sofia

Life update

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.10.2019

Kategorier:
Taggar:

Ja, jag vet. Länge sedan jag bloggat igen en gång. Jag ska försöka bli bättre men det går inte så bra. Här sitter jag nu med mitt chai te och försöker få ihop ett inlägg. Mycket har iallafall hänt sedan jag bloggade sist. Vår älskade Freya har blivit 1 år, hon har tagit sina första steg denna månad, och hon busar och är överallt den tiden hon är vaken så det finns inte riktigt tid till att blogga. Eller göra material till bloggen! Jag fick ihop ett recept på en gudomlig äppelglass, för ca två månader sedan, de bilderna ligger ännu i den orensade bildmappen jag har på datorn, så ja ni ser! Så ifall ni inte tycker det är för sent och ur säsong med ett recept på äppelglass så tryck gärna på hjärtat så kanske det kommer upp ett recept så småningom, typ jul då! 

En bra sommar har vi haft och vi inledde hösten med en härlig resa till Kos. Sedan har hösten bara flugit förbi tycker jag, jag har jobbat en del de veckor F varit ledig (Freya är ännu hemma på heltid) och under de veckorna han är ledig hinner vi inte med något känns det som. All vaken tid går åt till att äta och städa bort efter maten känns det som, haha. Jag har iallafall en del jobb inplanerat framöver, två evenemang i Vasa och även en resa  till Helsingfors, utan barn, i slutet på November för att lyssna på Ghost tillsammans med mannen i mitt liv. Vi letar även tomt att bygga framtida hus på, så ifall du har någon tomt till salu i Kronoby kan du ju höra av dig ;) Så mycket bollar i luften nu. Men jag njuter till fullo. Att vara "hemma"mamma är ju det bästa som finns. ♥ Fastän det inte räcker tid över till annat :)

Vi kör en liten bildbomb till sist tänkte jag!

P1050598

Klassiskt jordgubbstårta med vaniljkrämsfyllning och mosade jordgubbar fick bli en av tre (!) tårtor till födelsedagsfirandet.
P1050595

P1050592

Vaniljbullar, vaniljhorn (här finns receptet), chokladcookies och hallon-chokladbrownies samt ett stort fruktfat fanns också på tårtbordet.P1050597

Huvudtårtan var fylld med blåbärsmousse och lemoncurd, toppad med en marängsmörkräm, vitchokladdrip, färska bär, rafaello.P1050491P1050476P1050615Freya nastan 1 ar 6

Min hjälpreda som tar min rekvisita och äter upp den.

P1060398

Men hon tycker om att fota med sin egen kamera.

P1060455

Höstbebis som inte är en bebis längre.

Foto 19 10 2019 19 43 39

Ett litet tips på en förrätt får ni iallafall, denna från helgens middag. Rosta pumpa tillsammans med olivolja, salt, peppar, rosmarin och chiliflakes på 225 grader i ca 20 minuter. Rosta baguette, surdegsbröd eller annat ljust bröd i ugnen med lite olivolja. Sätt sedan på pumpan och till sist lite gorgonzola eller blå mögel ost (ex. Roquefort) och toppa med balsamico och färsk rosmarin, mums!


Instagram is up and running

Skrivet av Sofia Rönnbacka 24.04.2019

Efter lite strul så hittar ni nu äntligen bloggen på instagram! Så in och följ inthekitchenwithsofia. Det blev ett engelskt namn, för ikoketmedsofia lät inte så riktigt bra, haha. Jag kommer att uppdatera flödet varje gång ett nytt recept kommer på bloggen. Händelser ska jag försöka få upp varje dag, bland annat lite bakom kulisserna, vad jag äter och lite tips! 

Foto 23 04 2019 22 29 36


Jag har flyttat!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.04.2019

Kategorier:

Som rubriken lyder så har jag flyttat, inte fysiskt då men till Sevendays. Foodly och Sevendays har slagits samman och blivit en supersajt så samma blogg fast på ett nytt ställe! Funderar på att göra ett eget instagramkonto till bloggen för mitt vanliga har tagits över av Freya känns det som. Ifall du skulle följa mina uppdateringar på ett skilt konto, klicka i så fall på hjärtat i slutet av inlägget så ska jag se ifall det blir av. Min perfektionist inom mig gråter när instagramflödet består av olika saker, i-landsproblem deluxe, haha.. 


Annars rullar allt på som vanligt, 
eller ålar på, för Freya har lärt sig att dra sig framåt. Vilken omställning för mig, förut har jag kunnat lämna henne hur som helst men nu måste jag ju hela tiden tänka på vad hon kan äta upp eller slå sig på. Har även flera blogginlägg som väntar på att skrivas, så ha tålamod, de är på väg. Jag har bara haft lite slalomsemester med familjen, skönt och välbehövligt. Det är mycket på gång nu känns det som men det gillar jag :)

297826F6 3978 4ADA 98C3 64AC95341043


Meatfree monday: Testar falafel

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.03.2019

Idag bjussar jag inte på ett recept utan en till recension, eller vad jag nu ska kalla det. Inlägget där jag hade testat på kokosprodukter gillades av många så vi kör en falafelrecension denna gång!  Falafel är verkligen sååå gott. Har fått fnatt på falafel just nu och äter det varje vecka. Brukar säga att det finns två saker jag köper som är halvfabrikat, korv och fiskpinnar, men nu får jag sätta falafel på den listan. Jag har testat tre olika falafelsorter från olika märken, gett dem betyg för smak, konsistens, utseende och pris. Bilderna är lånade från märkens hemsida. Testa att servera falafeln i pitabröd med tzatziki (här finns recept på tzatziki) eller servera falafeln med couscous och en sås gjord på crème fraiche och sweet chili sås, mums! Säger ni förresten falaaafel, falaffell eller falafell? Jag säger falaaafel, haha.

Urtekram Spicy Falafel 

Foto 28 02 2019 21 34 07

Smak: Smakar väldigt äkta falafel. Gillar hettan i den, inte direkt märkbar men du får ett litet sting efter en stund. Den har alla smaker som en falafel ska ha. 

Konsistens: Tillagad i ugn får den en knaprig yta och en mjuk insida. Den ger faktiskt en friterad känsla (friterad före frysning). 

Pris: Något dyra, tror de var 4€ eller var de kanske 4,5€ där jag köpte dem. Å andra sidan är de ekologiska!

Övrigt: Hittas i frysdisken vilket betyder att de håller länge.

 

HK Maakarit Samirin Falafel

Foto 28 02 2019 21 33 03

Smak: God smak, mycket spiskummin i dessa vilket jag gillar! Känner även av en citronsmak.

Konsistens: I och med att de är små falafels så får de en krispig, ganska lätt konsistens. Falafel kan lätt bli för tung men inte i denna bulle.

Pris: Billigaste av dessa tre. Helt klart prisvärd! Runt 2,5€

Övrigt: Gillar att de är gjorda på finländsk potatis och bondbönor! Smart miljötänk av HK. eftersom de är lite mindre till storleken passar de perfekt till exempelvis cocktailpinnar eller att grilla grönsaksspett men även i en tomatsås. 

 

Saarionen Vegebullar Falafel

Foto 28 02 2019 21 31 26

Smak: Smakade mer som skolans grönsaksbollar än falafel. Den hade solrosfrön i sig vilket var en oväntad tvist, de bidrog till det ynka tuggmotstånd som fanns. 

Konsistens: Sämst konsistens av dessa tre. Alldeles för degiga och de fick inte en krispig yta som de två andra hade.

Pris: Helt ok pris, dock inte värda priset. Kostade runt 3€.

Övrigt: Kom med en majonnäs med smak av koriander-lime. Även ett minus är att de innehåller E-ämnen vilket inte de två andra gjorde. 


Blogglista: I mitt kök

Skrivet av Sofia Rönnbacka 15.03.2019

Att koka soppa på en spik är något av min specialitet. Men vad har jag i mitt kök för att alltid kunna tillreda något? Vi har tömma kylen tema på Foodly just nu så en blogglista som tangerar temat är nästan ett måste. Läs och ta del av några tips på rätter som passar för dig som vill tömma frysen! Kolla även in kategorin what´s in my pantry för att få lite mera tips :)

Tre varor jag alltid har i frysen: Bär, kött och smördeg. Av dessa ingredienser kan du göra det mesta! Smördeg är ett supertips ifall du får oväntade gäster och inte har något att bjuda på. Gör små pastejer med skinka/tonfisk/kyckling, lök, paprika/tomat/soltorkade tomater och färskost eller skär smördegsrutan i halva, tryck en lite nedsänkt ring mitt i rutan och fyll med sylt/bär/vaniljkräm/nutella, pensla med ägg och grädda! Mums, och det tar bara en kvart. Koka kaffe då de gräddas och ät och njut!

Här finns recept på dessa godingar med päron och blåmögelost.

Paron blamogelsnittar 4Tre varor jag alltid har i kylskåpet: Grädde, kalvfond och någon form av rotfrukt! Har nog fler än tre varor alltid ;)


Tre varor jag alltid har i skafferiet: Mjöl, pasta och tomatkross.

Här finns ett recept på enkla semlor där du kan använda upp mjölresterna du har i skafferiet!

Enkla semlor 7


Så här förhindrar jag matsvinn: Fryser ner alla rester som går att frysa ner samt ifall jag endast behövt en halv burk tomatkross/kokosmjölk så fryser jag in resten. Perfekt att använda som pizza-/pastasås eller i smoothies. Sedan går jag ofta igenom vad som finns i kylskåpet och planerar mat utgående från det. Vi veckohandlar även hos oss och det gör så att kylskåpet ofta blir någotsånär tömt före det fylls på igen. Ett tips är att även göra nya rätter av rester. 


Maträtt du kan göra med en kylskåpstömning: Pyttipanna är perfekt att göra av nästan vad som helst, ett pajskal eller en pizzadeg kan ha i princip vilken fyllning som helst och en omelett mättar den med. 

Här finns recept på en god potatispizza!

Potatispizza 1


När inspirationen tryter - lagar jag: Pasta av något slag, går ju att variera i oändlighet.

Här är receptet på en krämig pastagratäng med skinka.

Pastagratang med skinka 1

Här är receptet på en one-potpasta med kyckling och färskost (har vi inte alla färskost som bara ligger i kylskåpet?)

One pot graddig kycklingpasta 2

Och här hittar du ett recept på en lasagne. I en tomatsås kan du använda det mesta.

Vegetarisk lasagne 4En lyxvara jag unnar mig: Goda ostar, meningen med livet är trots allt ost! En ost jag alltid har hemma är Allerums prästost, den äter jag som "vanlig" ost. Kan inte äta Oltermanni mera på mitt bröd för den smakar ju inget!

Foto 23 12 2018 19 53 37


Alla hjärtans dag

Skrivet av Sofia Rönnbacka 13.02.2019

Kategorier:

Alla hjärtans dag i morgon. Vet du vad du ska hitta på med din kära? Om inte så tycker jag ni ska testa göra er egna ravioli, roligt och romantiskt att göra mat tillsammans. Dessutom är det extra kul när allt görs från grunden. Här nedan får du även tips på desserter som passar perfekt till alla hjärtans dag! Du hittar även mera inspiration i de olika bloggkategorierna, där är det bara att klicka på den kategori som intresserar just dig :)

Ravioli med grönkålspesto

Ravioli med gronkalspesto 2

Här hittar du receptet

Chokladglass med hallonsås

Chokladglass med hallon 4

Här hittar du receptet

Chokladpaj med dulce de leche

Choklad kola paj med farska hallon 7

Här hittar du receptet

Vitchokladkladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka med jordgubbar och vitchoklad 1

Här hittar du receptet

S´mores kladdkaka

Smores kladdkaka 1

Här hittar du receptet

 


Fredagstips: Instagramkonton att följa!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.11.2018

Kategorier:

Att jag gillar att baka är ingen hemlighet, men vilka är mina favoritkonton på Instagram? Tänkte tipsa om lite konton på Instagram som är värda att följa, oavsett om du älskar att baka eller bara vill se fantastiska bakverk! Fem väldigt olika konton, ingen rangordning, alla lika fantastiska! Bilderna är screenshottade direkt från deras Instagramprofiler och trycker du på namnet på kontot kommer du direkt till deras profil. 

The Scran Line, @thescranline

Foto 19 11 2018 16 15 00

My Kitchen Stories, @mykitchenstories.se

Foto 19 11 2018 16 14 49

Tortik Annushka, @tortikannushkaFoto 19 11 2018 16 15 12

Dinara Kasko, @Dinarakasko

Foto 19 11 2018 16 14 14

Alla Andreevna, @Baking_maniac

Foto 19 11 2018 16 14 25


Going nuts for them coconuts!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.11.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag och Fredric fullkomligt älskar kokos. Och ser vi något med kokos i så testas det omedelbums. För en tid sedan fanns det två nya kokosprodukter som testades, den tredje åt vi i vår på glasskarnevalen i Helsingfors. Mums säger jag bara. Det bästa med kokos måste vara känslan man får när man äter, åtminstone jag får en känsla av att jag sitter i tropikerna och njuter under en palm med sand som är lika vit som mjöl. Det är en känsla jag inte får nog av, och som verkligen kan behövas just denna årstid!

 

marabou2

Marabou Co-Co

Bild lånad från Mathem.se

Mjölkchoklad + kokosflingor = denna godbit

+ Härlig smak av kokos i varje bit. 

+- Egentligen för söt för att äta hela plattan på en gång men det går inte att sluta äta den när man väl börjat.

4/5 kokosnötter

Tips: Smält ner chokladen och ha den i en kladdkaka eller i kärleksmums!

magnum

Magnum double coconut

Bild lånad från consortfrozenfoods.co.uk

Kokosglass doppad i chokladsås med ett lager av choklad, what´s not to like? Tar dig till södernsland.

+ Alldeles härligt god

+ Bra undanflykt från vardagen nu i vinter

- Ät inte för många för då tröttnar du nog tillslut

5/5 kokosnötter

 

alpro

Alpro Coconut ice cream (vegansk)

Bild lånad från Alpro.com

Vegansk glass gjord på kokosmjölk med 30 % mindre socker än vanlig glass.

+ Vegansk, men saknar ändå inte gräddigheten som soja- eller havreglass gör

+ Innehåller mycket fibrer

- Något söt fastän den har mindre socker, men det är väl kokosen som gör den extra söt

3/5 kokosnötter

En annan god överraskning från Alpro var deras hazelnut chocolate ice cream! Tips ifall du har vegan/mjölkallergiker på besök :) Tycker det är bra med goda veganska alternativ.

Ifall du gillar denna typ av inlägg, klicka gärna på hjärtat här nere så kommer det fler recensioner :)

 


Två månader med bebis

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.09.2018

Kategorier:
Taggar:

Hipp hipp hurra för Freya två månader idag. Jag lovade ju att jag skulle blogga lite om första tiden med bebis utanför magen. Att detta inlägg skulle skrivas två månader senare trodde jag inte. En av de sakerna jag fått äta upp, mer om det senare. Hos oss rullar vardagen på med en liten guldklimp som redan hunnit bli över 5 kg och som har vuxit 8 cm på två månader, hon känns plötsligt väldigt stor. Men vi tar det från början.

"Tänk om jag inte tycker om mitt barn när hon föds?", en av många tankar som flög runt i huvudet under graviditeten och förlossningen (i det skedet då jag ännu kunde tänka vill säga). Denna tanke är säkert ganska vanlig hos blivande mammor. Detta var åtminstone något jag hade tänkt mycket på, men när jag såg henne för första gången så var alla dessa tankar bortblåsta. Hur är det ens möjligt att börja älska någon så snabbt?! Sen den dagen, 21.07, har hon varit så självklar och så älskad.

Sen dess har dagarna rullat på. Hon äter, sover, äter, leker, pratar och skrattar. Hon älskar att bada, när någon sjunger för henne och att leka i babygymmet där hon har en bläckfiskkompis och en pingvin, hon ogillar napp och vagnpromenader. På nätterna sover hon bra, på dagarna inte så bra. Därav avsaknaden av blogginlägg. Jag har så många idéer på saker jag vill blogga om men då hon sover på dagarna måste jag faktiskt erkänna att jag hellre städar och gör det snyggt runtomkring mig eller ser på tv ostört. Men idag har jag redan städat klart och har tid över för att blogga lite. Vilken härlig  fredag alltså! I helgen hade vi dop så jag har förstås recept att dela med mig av. 

Foto 28 08 2018 15 16 59

Saker jag sagt som jag fått äta upp

- Hon ska inte sova i vår säng.

Det gör hon. Varje natt, i någon timme åtminstone. 

- Jag kommer garanterat att ha tid för att blogga

Det har jag inte. 

- Jag fattar inte varför alla säger att de inte hinner laga mat och städa.

Det gör jag inte heller. Städar jag tar det flera timmar ifall Fredric inte är hemma.

- Inte kan jag väl älska två personer.

Jo det kan jag. 

- Jag vill inte amma länge.

Jag är för lat, trött och borta för att värma flaska på natten, så jag kommer amma tills hon inte äter mera nattetid.

- Jag vill inte ha rosa åt min bebis.

Allt som är puderrosa och gammeldagsrosa köper jag..

 

En av mina favoritlåtar får avsluta detta inlägg, och jo jag ser Lejonkungen på svenska and I'm proud of it ;)


Blogglista: Tema - Världen runt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.09.2018

Börjar veckan med en blogglista och en sovvägrande bebis. Hon är trött men vägrar sova medans jag är trött och mer än gärna skulle sova! Vagnpromenad fungerar men när vagnen stannar vaknar hon.. Sen blir hon ledsen och vill upp ur vagnen. Idag har hon varit vaken mellan 12-17:30, 4,5 timmar tog det alltså att färdigställa detta inlägg! Men äntligen är listan klar, enjoy!

324A36AF E6C5 4743 9B61 507FFC96930B

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Lätt, det är helt klart tacos!


2. Favoritdryck på stranden

En kall fanta eller uno cerveza


3. Matstaden jag vill besöka

Oj, denna är klurig. Måste nästan säga New York, det verkar som att den staden har allt möjligt när det kommer till mat!


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Jag brukar inte tänka att jag vill lär mig tillreda maträtter. Ifall jag vill testa en maträtt så gör jag det bara, haha. Det jag dock skulle vilja kunna göra lika gott som på restaurang är vårrullar!


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Vietnam eller Kina! Gatumaten sägs vara fenomenal i asiatiska länder!


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i: Italien.

Pastan och pizzan, focaccian, ostarna och vinet. 


7. Min ultimata femrätters världsmeny

Förrätt nr. 1 Sallad caprese 

Förrätt nr. 2 Vårrullar

Huvudrätt nr. 1 Paella med skaldjur

Huvudrätt nr. 2 chicken tikka masala

Efterrätt något franskt bakverk

Haha, vilken hemsk meny! Skulle aldrig bjuda denna åt någon så om ni blir bjudna på femrätters av mig kan ni lunga er med att fokus skulle ligga på ett land.
8. Mitt favorit resemål

I matväg, Italien, annars vill jag gärna resa till Maldiverna :)


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till: något land runt medelhavet. Varför? Matkulturen och klimatet är helt i min smak!


10. Min version av Eat-Pray-Love.

Eat: Återigen Italien

Pray: Bali eller Thailand

Love: Maldiverna, med Fredric förstås ♥