I koket med Sofia

Foodly fyller år!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.03.2018

Foodly fyller 1 år! Det firas med en blogglista, längesen jag fyllt i en sådan nu. Denna gång ser jag tillbaka på det gångna året som matbloggare. Det är verkligen såå roligt, speciellt då vissa av er skickar bilder och kommentarer på det ni testat! Mera sådant :) Sen får ni förstås alltid mer än gärna kommentera här på bloggen ifall ni vill att jag gör recept till en speciell rätt, testar något livsmedel eller skriver om något speciellt! Ni kan även följa mig på min instagram så ni inte missar nya blogginlägg, eftersom jag nästan alltid postar där då det finns ett nytt inlägg på bloggen. Sedan uppdaterar jag ju även min instagram med lite bilder på min växande mage ifall det intresserar dig!

Det är helt sjukt hur mycket jag utvecklats genom att jag börjaat matblogga. Om mitt liv förut kretsade runt mat är nog mat det enda i mitt liv i dagsläget. Mina bilder har blivit så mycket bättre än till en början. Då fotade jag med telefonen för det var enkelt, dummaste ever. Speciellt då jag har en super bra kamera hemma. Mitt skrivande har även utvecklats en del från de tidiga inläggen och även sättet jag tänker på när jag gör mat har förändrats. Klapp på axeln åt mig själv. Här är mina favoriter från Foodly och bloggen under det gångna året.


1. Mitt bästa inlägg:

Denna är enkel. Farmors munkar. Nästan ett år sedan receptet publicerades och ännu är det trafik på det inlägget varje vecka! Här hittar ni receptet på munkarna. Det är ju faktiskt snart 1:a maj igen och i år kommer det ett nytt recept på munkar så stay tuned!

1a maj munkar 10
2. Ett recept jag provat:

Blev bjuden på denna Pumpapasta med gorgonzola av Sofie och den var himmelsk ♥


3. Mitt favoritrecept på dryck:

Sangria all day every day. Får bli alkoholfri version till sommaren, tur att det är inne med mocktails ;) Här finns ett recept från min egen blogg och här finns recept på fyra olika sangrian som Sofie har på sin blogg À la Sergelius. 

Rosesangria
4. Det här skulle jag baka som Foodlys födelsedagstårta:

En fräsch moussetårta med smak av mango och passionsfrukt på en havrebotten. Receptet på denna ska skapas och kommer att dyka upp under våren! Här finns en att avnjuta så länge!

Mango yoghurt kaka 76
5. En annan grym bloggare på Foodly:

À la Sergelius. Sofie är min studiekompis och matnörd in crime känns det som!


6. Ett recept jag ofta återkommer till:

Fortfarande receptet på mitt pajbotten. Här finns receptet. Även pizzabottnet görs ofta. Nu kommer bloggen att få ett nytt ansikte så snart hittar ni lätt de olika kategorierna på bloggen och det borde gå enkelt att bläddra i arkivet för att hitta alla recept :)

Pizzadeg 2


Sluta släng!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 24.01.2018 | 3 kommentar(er)

Det är mycket sparande relaterat till alla bloggar här på Foodly just nu, och även jag har sparandet i åtanke. Det finns dock en sak som jag ännu mera har i åtanke varje dag och det är slängandet av mat. Jag vill till en början reda ut två begrepp, bäst före och sista användningsdag/förbrukningsdag.

Bäst före datum, som bland annat finns på mjölkprodukter betyder att produkten är bäst före det datum som står på förpackningen, inte att den är gammal! Med begreppet menas alltså att varans kvalitet är som bäst ända fram till det datumet, efteråt kan varans färg, smak, kvalitet och konsistens förändras och varan är inte den samma som den var före datumet gick ut.  

Sista användningsdag/förbrukningsdag är ett begrepp som du bland annat hittar på köttprodukter. Detta begrepp innebär att det datum som nämns på förpackningen är det datum som varan kan konsumeras till. Efter det utgångna datumet bör varan kasseras. Detta för att varan eventuellt kan bli en hälsorisk.

bast fore

Med dessa två utredda går jag vidare. Jag blir så trött på att det slängs så mycket mat hela tiden.. I Finland slänger vi i medeltal mellan 23-24 kg mat per person/år. Det blir ungefär 130 miljoner kg mat som slängs av alla finländare under ett år, 130 miljoner! Hör ni hur sjukt det låter?! Nu menar jag inte att jag är perfekt och inte slänger något men jag försöker att undvika att slänga mat delvis för min egen ekonomis skull men mest för miljön. Jag kommer ihåg när jag en gång köpt 1 kg kycklingfiléer, glömt dem i kylskåpet över en helg då vi var borta och kom hem till ett gammalt paket kyckling. Besvikelsen som uppstod då, delvis för att jag måste kasta 8 € och besvikelsen över mig själv då jag inte fattat att kolla datumet och frysa in kycklingen.

Men varför slänger vi så mycket mat som vi gör? 1. Människor saknar kunskapen om bäst före och sista förbrukningsdag och litar inte på de egna sinnena som kan berätta för oss ifall maten är dålig. 2. För att vi ofta testar göra nya rätter med spännande ingredienser som vi aldrig sedan tillreder eller använder ingrediensen en gång och sedan lämnar den i kylskåpet. 3. För mycket rester som inte är goda att värma upp följande dag eller att vi inte vill äta samma mat två dagar i rad.

 Här kan du läsa mera om matsvinnet samt orsakerna till varför vi slänger så mycket mat som vi gör.

 

Så vad kan du då göra för att minska ditt matsvinn?

» Sluta släng mat.

Tänk istället på vad du kan göra med maten.

»  Kolla datummärkningen redan i butiken.

Kommer du att använda varan inom snar framtid? Om inte kan du frysa in den?

»  Håller datumet på att gå ut på köttfärsen?

Stek upp den till taco-maletkött och frys in.

»  Har du rester över?

Ris blir super gott att steka upp med lite grönsaker och ägg, pasta lika så. En pyttipanna går alltid att göra ifall du har köttbullar eller liknande över. Frukter och bär passar super på havregrynsgröten eller i smoothien. Olika såser går alltid att frysa in för att användas vid ett senare tillfälle.

»  Finns varan som fryst produkt?

Frysta produkter håller sig längre och ifall du vet att du inte använder hela påsen med färsk spenat, köp fryst istället!  

» Frys in allt som går att frysa in.

» Har du små bitar ost i kylskåpet som bara är irriterande att hyvla?

Riv ner osten, sätt den i en plastpåse och frys in. Det går enkelt att öppna påsen och fylla den med mera ost och osten är perfekt att använda till pajer, tortillas eller pizza.

Samma sak gäller för charkprodukter, strimla eller skär dem i bitar och frys in. 

» Gör en paj eller en pizza.

En paj går alltid att göra bara du har mjöl, smör och ägg. Pajen fyller du med det du har i kylskåpet/frysen. Överbliven ost, lök, paprika, broccoli och fetaost gör du enkelt en god paj av.

» Har du en stor mängd mat som håller på att bli dåligt? 

Bjud in dina vänner till en rest-fest!

» Koka soppa på en spik. 

Gör en soppa med livsmedel som håller på att bli dåliga.

» Lita på dina sinnen. 

Känn, dofta, se och smaka. Med dina sinnen kommer du långt, och lita på dina sinnen. Ser livsmedlet ut som det brukar, smakar det som det ska, är konsistensen som vanligt och hur doftar det? 

Har du tips på hur vi kan sluta slänga mat? Kommentera gärna här nedan i så fall!


Julklappstips nr. 2: Trä

Skrivet av Sofia Rönnbacka 17.12.2017

Kategorier:

Dags för nästa julklappstips, denna gång i snyggt trä. Älskar saker i trä, och har i år önskat mig bland annat dessa skärbräden i trä. Använder plastskärbräden just nu men de är opraktiska, hala och sämre för miljön än träskärbräden. Så hoppas jag får sådana så jag kan byta ut alla plastbräden. Dessutom tycker jag att trä blir en snygg inredningsdetalj och blir det slitet, bara att slipa upp och olja in igen! Det kan även vara bra att köpa linolja till träprodukter så de kan behandlas mellan varven.

julklappstips 2

Skål här

Mortel här

Pensel här

Knivställ här

Skärbräde här och här

Örtlåda här

Jäskorg här

 


Julklappstips nr. 1: Guld

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.12.2017

Har du som jag ofta svårt att komma på vad du ska köpa till julklapp åt andra? Jag tänkte nu, en gång i veckan köra lite julklappstips på bloggen! Matrelaterade julklappstips förstås men tipsen passar ändå de flesta skulle jag nästan kunna påstå. Denna vecka är det guld på önskelistan. Guld är ju så otroligt inne just nu och varför inte köpa lite guld grejer till köket för att piffa upp lite där hemma!

Julklappstips 1

Brödrost här

Bestick här

Ostknivar här

Rivjärn här

Måttsats här

Kaffepress här

Sugrör här

Bilderna är lånade från de länkade sidorna.


Vin & matmässan 2017

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.11.2017 | 1 kommentar(er)

Det börjar ju vara några veckor sedan vin & matmässan i Helsingfors ägde rum. Men där var jag tillsammans med Hanne och Sofie, mina goda vänner och klasskamrater (ifall man kan kalla dem för klasskamrater mera i denna ålder!). Tänkte köra en bildbomb från matmässan, det är ju mycket roligare med bild än med text!

Matmassan 2017 2

Började helgen med en sen middag på Vapiano. En pizza med champinjoner, kronärtskockshjärtan, oliver, skinka och olivolja.

Matmassan 2017 8

Morgonen därpå blev det gofrulle minsann! Allt fanns på bordet.

Matmassan 2017 7

Nybakta bullar, kardemummabulle, pain au chocolat och pistagebullar. De var sååå goda, ska definitivt testas!!

Matmassan 2017 6

Nybakt vetesurdegsbröd, det bästa brödet.

Matmassan 2017 5

Fruktsallad med olika toppings.

Matmassan 2017 4

Hur fint var inte bordet hos Sofies föräldrar!

Matmassan 2017 10

På matmässan testade vi goda olivoljor, parmesanostar, oliver och vin förstås. På denna bild görs en risotto i ett hjul av parmesanost, drömmen att få ha hemma. 

Matmassan 2017 11

Matpaus med risotto och lite vitt vin!

Matmassan 2017 12

Sedan lite efterrätt, gelato med smak av pistagenöt, mmm!

Matmassan 2017 9

Vi köpte även hem en bit av dessa fina chokladkakor. Den var med smak av hallon, det var verkligen svårt att bestämma sig. Ville smaka på alla!

Matmassan 2017

På lördagskvällen blev det lite tapas och mycket vin. Vi hade köpt tryffelchips, oliver, ostar, bresaola, chorizo, chevré, manchego, gorgonzola och fikonmarmelad från matmässan. 

Matmassan 2017 13

Efteråt bar det iväg till Aussie Bar, som slutade i en promenad från centrum till drumsö. Det var lite långt i högklackat.. På söndagen blev det shopping och indisk mat för hela slanten. En toppen helg, exakt vad som behövdes för att orka med skolan lite till för detta läsår.


Babyshower!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.10.2017

För någon vecka sedan hade vi babyshower för min kusins fina fru. En väldigt lyckad överraskning som planerats i smyg under en månads tid. Perfektionister som jag och Johanna (min kusin, babyns faster) är så var allt planerat i minsta detalj, hehe. Bubbel, kaka, blöjtårta, lekar och presenter till både mamman och den kommande prinsessan skulle förstås finnas med! Och allt måste vara rosa! Vi lyckades verkligen överraska den blivande mamman, hon trodde bara att de skulle dricka kaffe hos Johanna, men tji fick hon.

Jag har ju förstås ett par recept att dela med mig av men tror jag skriver ett skilt inlägg om dem. Blir så långt inlägg annars. Just nu får ni dregla över dessa bilder på allt det goda vi åt! Rullade hem, alla mätta och belåtna och nöjda, och nu är den lilla prinsessan här <3Babyshower 34

Blöjtårta, en tavla ritad av min faster och min kusin, en burk med lappar där vi alla gissade babyns födelsedatum, vikt och längd var några av sakerna som fanns.

Babyshower 53

Lchf-snittar med skagenröra, så super goda! Tyvärr har inte jag receptet på dessa..Babyshower 51

Cocktailpinnar med honungsmelon, körsbärstomat, basilika och mozzarellabollar. Vi hade även en annan variant med parmaskinka, honungsmelon och mozzarella. Utöver detta hade vi en laxpaj och en grekisk köttfärspaj.

Babyshower 44

Små söta chokladformar fyllda med hallonmousse gjorda av min kusin, rosa-randiga maränger och rosa-vita hjärtformade marshmallows fick agera som ätbar dekoration.

Babyshower 42

Och så kakan, mitt mästerverk. Sockerkaka med lemoncurd, vildhallon och vaniljkräm och en raspberry butter creme cheese-frosting. Lät bättre på engelska än svenska. Dekorerad med färska hallon, maränger och guldbeklädd lakrits med hallonsmak. Fin att titta på och god att äta! Kommer att dela med mig av receptet på frostingen och marängerna. Kakan är en vanlig sockerkaka och lemoncurden hittar ni här på bloggen sedan tidigare. Berättar mera sedan!


Foodlys veckolista: Tema - Höstmys

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.10.2017

Har glömt att fylla i veckolistan de senaste veckorna, hups. Denna vecka tar jag mig i kragen och svarar på listan, hösten e ju trots allt min favorit årstid, om man bortser från rusket vill säga. 

På hösten bakar/lagar jag: Recept med rotfrukter, älskar rotfrukter, kan äta en hel kålrot själv, gärna varje dag! Har några recept på kommande till er innehållande rotfrukter. Mustiga älgkötts-grytor hör även hösten till eftersom vi alltid haft älgkött hemma hos oss.
Favorit höstråvara: Äpplen! Älskar äpplen! Mycket jag älskar nu märker jag, haha.
På hösten måste man tillreda: Något med pumpa. Vet inte varför jag tycker det men pumpan går att variera så bra, passar lika bra i söta bakverk som i salta maträtter.
Jag brukar ta vara på följande från naturen: Bär och älgkött, speciellt lingon är en favorit. Skulle även ta vara på svamp men lyckas aldrig hitta någon svamp..
Då det regnar och ruskar äter/dricker jag helst: Just nu faktiskt choklad i mängder och en matcha latte. Har fått ett sådant begär på choklad, jag som inte ens brukar äta choklad!
Mitt bästa hösttips: Tänd ljus, plocka in fina färgglada löv, drick en varm kopp te och ät nybakta rotfruktsscones till, mmm. Ett perfekt höstmys <3
Det bästa med hösten (matmässigt): De olika färgerna som höstens skafferi bjuder på. Lila, rött, gult, orange, brunt, grönt skapar alla en färgglad måltid som piggar upp i höstrusket! 

IMG 9856


Borta bra och borta bäst

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.10.2017

Hemma igen efter en resa till Zakynthos. Konstigt att vara tillbaka i vardagen och skulle gärna ha spenderat flera veckor till i värmen. Har så mycket roligt att blogga om men jag börjar med resan, den är ju trots allt det roligaste att läsa om. Det bästa med att resa är värmen, maten och den annorlunda naturen man får se under resans gång. Zakynthos erbjöd verkligen god mat och ett fint landskap, värmen däremot var egentligen inte tillräckligt varm för min smak. Men vi var väl för sent ute, de som varit där under högsäsongen hade haft det soligt och varmt. Hela stranden vid vårt hotell var en marin park, vilket innebar att den var fridlyst för all aktivitet förutom att sola i princip. Zakynthos är känt för sina nesting beaches, alltså stränder där havssköldpaddor lägger sina ägg, så det var väldigt lite aktivitet vid stranden och i vattnet. Vi såg tyvärr ingen sköldpadda men vi "adopterade" en liten bebissköldpadda, som ännu inte har kläckts. 

Fick jag då äta allt jag hade på min lista? Nej, eftersom vi hade all inclusive hotell så lämnade faktiskt en del bort men det var maträtter jag kan vara utan. Dessutom fick jag andra maträtter som kompletterade min lista. Maten på hotellet var verkligen inget att klaga på. Det fanns allt och lite till. Som vanligt var salladsbuffén den bästa och glassen! Vi fick äta hur mycket glass som helst ;) Tzatziki, fetaost och oliver åts i mängder, följt av olika sorters sallader, grillade grönsaker, svärdfisk, kyckling och faktiskt några franskisar och pizzabitar. Kan inte låta dem vara, dessutom hade de en stenugnsbakad pizza till varje måltid.. Tror jag kör en bildbomb istället för att skriva, roligare så! Bildkvaliteten varierar lite eftersom en del av bilderna är tagna med telefonen, tyvärr.

IMG 3566

Första frukosten, anlände till hotellet kl. 7 efter en hel natts resande med lite sömn.IMG 3603

Helt klart den bästa gyrosen ever! Hittade stället av en slump. Hade gått en stund och tittat på olika restaurangers menyer och alla gyros kostade mellan 6-8€, dessutom var det måltider. Sen såg jag en fruktaffär längre ner på en sidogata som jag kände att jag måste besöka, och plötsligt var gyrosen där, för 2€. Exakt ett sådant ställe jag letade efter, jublade inombords!

IMG 3653

Inte alls grekiskt men hallåå, bubble waffles! Måste ju bara testa denna. Såå god våffla, seg men ända krispig. Glassen jag valde var en cream caramel almond fudge, glasshimlen. 

IMG 2644

En typisk middag. Fastän vi åt mycket och ofta så hade vi ju faktiskt halva fatet med sallad varje gång. För att irritera mig och alla andra som hatar när inte saker är på sin plats, ser ni hur ränderna i tabletterna INTE passar ihop...

IMG 2551

Cookies and cream glass, var är du när jag behöver dig i Finland?!

IMG 2888

En "lätt" lunch. Omöjligt att bara äta lite. Fetaosten i mitt hjärta. Ölen var faktiskt god den med ;)

IMG 2894

Småplock i kombo med sallad som förrätt, vinbladsdolmarna var supergoda (den lilla rullen på skeden)!

IMG 2895

F åt ganska mycket soppa under resan, denna var mums. Roquefort-ostsoppa, väldigt grekiskt jag vet. Har alltid undrat över varför hotell måste ha mat utöver det egna landets mat? Är inte hela vitsen med att resa till ett nytt land att uppleva landet?

IMG 2646

Glassen, så krämig och seg. En blandning mellan gelato och vår gräddglass. Favoritkombon bestod av jordgubb, choklad och banan med jordgubbssås och strössel. För övrigt vill jag ha denna typ av strössel till Finland, helst redan igår. Tycker att färgerna är så mycket finare då de är klara, vårt strössel ser så grådaskigt ut.

IMG 4005

Sista frappen, varför har vi inte denna dryck i Finland till samma pris som kaffe?!IMG 3998

Vet någon vad detta kan vara? Kan det vara rosépeppar? Överlag hade de mycket rosépeppar som dekoration på olika maträtter.

IMG 20170929 184943

En mycket bra resa trots mulet två dagar. Söker redan nästa resmål ;)


Nu tar jag semester

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.09.2017

Nuuu tar vi semester! Detta inlägg är tidsinställt eftersom vi sitter på tåget på väg ner till Helsingfors. Och dator lämnar hemma. Tänkte faktiskt ta semester från allt förutom Instagram, för vem orkar bläddra igenom 8 dagars Instagram flöde, inte jag minsann. Ifall ni vill få direkt uppdatering kan ni kolla @lillklimpen, där hittar ni mig. Annars får ni vänta med alla bilder på god mat tills jag kommer hem igen. Det bär av mot Zakynthos, en liten grekisk ö. Jag som mat- och planeringsgalen har så klart gjort en lista på vad som MÅSTE ätas under resan, haha. Ifall du vet någon rätt eller något livsmedel jag inte har på min lista, kommentera gärna så jag inte glömmer bort något! Under tiden kan ni testa några av de tidigare recepten, och så hörs vi när jag kommer hem igen :)

Matmåsten i Grekland:

Frappe

Moussaka

Saganaki

Tzatziki

Souvlaki

Gyros

Kalamata oliver

Honung

Goda olivoljor

Grekisk sallad


Foodlys veckolista: Tema - Matblogga

Skrivet av Sofia Rönnbacka 24.09.2017

Då var det dags för en till blogglista, denna gång handlar det om att matblogga. Egentligen borde jag packa och baka men här sitter jag och skriver blogginlägg och dricker finkaffe. Reser iväg på tisdag så det börjar bli dags att få åtminstone bikinin i väskan! 

IMG 2869
Därför började jag blogga om mat: Jag har egentligen under flera år haft planer på att starta en blogg men jag har inte riktigt kommit mig för att göra det. När Sofie berättade om Foodly och sa att de söker bloggare så tänkte jag: Nu eller aldrig. Så jag ansökte om bloggplatsen och fick börja blogga! Att blogga om mat var en självklarhet för mig eftersom det är det tredje bästa tinget i hela världen (ifall nu mat kan räknas som ett ting). Det som även är bra med en matblogg är att det går att blogga om allt möjligt eftersom det mesta jag gör involverar mat på något sätt :)


Mitt första matblogginlägg: Hittar ni här. Var nervös som bara den när detta publicerades, kommer jag att få några läsare, gör jag något fel, får jag skriva vad jag vill och så vidare. En massa tankar, ett halv år senare är jag faktiskt super nöjd över hur bra det egentligen blev!


Min bloggstil: Ifall jag ska beskriva min stil med ett ord skulle jag säga ledig. Jag är en sådan person som ganska enkelt driver med mig själv och är ärlig. Det som jag vill uppnå är att alla ska känna sig välkomna in på bloggen och stilen på mina inlägg är ganska ledigt. Jag tycker det är roligt att skriva på ett vardagligt sätt (efter nästan fem år av akademiskt och vetenskapligt språk), dra torra ordvitsar ibland, driva med mig själv och använda ironi. Dock är det lite svårt att vara ironisk utan emojier så att alla förstår ironin. Tänk så mycket ens skrivande som är bundet till emojier!


Min bloggfilosofi: Gott, enkelt och roligt. Maten som publiceras ska vara testad, avsmakad och god. Recepten ska vara enkla, endera på det sättet att det är ett enkelt tillvägagångssätt eller att det finns några ingredienser (har ni sett Jamie Olivers nya bok, älsk på den). Recepten ska även vara roliga att tillaga, det ska vara roligt att läsa mina inlägg (ber om ursäkt ifall någon tycker jag är anti-rolig) och jag hoppas det är roligt för er läsare att få ta del av mina kreationer.


Mitt förhållande till matfotografering: Denna punkt är jag ganska självkritisk på, blir så ledsen på mig själv när jag ser runt på nätet och jämför mig med alla som faktiskt KAN fota mat eller med de som är utbildade inom matfotografering. Jag har noll koll när det kommer till hur jag ens ska använda kameran (okej det där var kanske en liten överdrift). Visst kan jag fota och ställa ljus och så vidare men det där lilla extra har jag inte. Ett öga för rekvisita och detaljer finns väl nog men att ha råd att köpa allt jag vill ha är värre! Det som är bra med matfotografering är att man blir bara bättre och bättre för varje gång! Sedan när jag ska gå igenom ca 500 bilder på en gång, inte alla av en och samma rätt förstås. Men när jag är lat brukar det lämna några olika maträtter/bakverk på kameran som bara väntar på att bli raderade. Annars har min fotografering utvecklats ganska mycket på ett halvår, om man jämför med de första inläggen.


Mitt förhållande till recept: Hehe, jag är typ sämst på att följa recept. Kanske därför jag alltid kommer på egna. Det finns inget värre än när någon slaviskt följer ett recept från början till slut (mamma). Jag säger bara våga freestyla ibland. Har du inte flingsalt som det står i receptet, ta finsalt! Smaka av vart efter, börja med en mindre mängd och tillsätt mera efterhand. Står det grönsaksbuljong och du inte har det hemma, använd köttbuljong! Det spelar inte så stor roll ifall du inte är vegetarian förstås, men då kanske du inte har köttbuljong hemma :p Det enda recept som måste följas näst intill slaviskt är när du bakar macarons. 

Ifall jag har någon ingrediens som är ny för dig eller som du vill byta ut, tveka inte att fråga i kommentarsfältet så svarar jag och hjälper dig att börja freestyla lite! :)


Ett bra basrecept är: En pajdeg. Den enklaste versionen gör du med: 125 g smör, 3 dl mjöl, 3 msk kallt vatten. Knåda ihop allt och tryck ut! Sedan har jag ju mitt glassrecept som alltid är ett bra basrecept för vilken glass som helst. Huvudsaken är att det är enkelt och att du kommer ihåg receptet efter några gånger.


Mitt första recept: Menas det första receptet jag publicerade? I så fall hittar ni det här. Annars var nog det första receptet jag lärde mig ur Nalle Puhs festliga kokbok, som jag fick i julklapp år 2001. Hela 8 år gammal var jag då. De recept som har ett vikt hörn är I-ors bärmums (en milkshake), Ugglas smuldessert (en paj), Nasses bananmjölk, Kanins chokladdrink med glass och Nasses kokosbollar. En super bra kokbok för barn, tips!


Matbloggar jag läser: Jag läser faktiskt inga matbloggar. Eller ens bloggar. Följer med en bloggerska, det är det enda. Ibland kommer jag in på olika matbloggar då jag söker inspiration men det är det enda.