I koket med Sofia

Foodlys veckolista: Tema - Filmer och serier

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.09.2017

Dags för veckans lista! Denna vecka är temat filmer och serier, men måste säga att jag är väldigt dålig på detta tema. Jag tittar på mycket serier och filmer men det är sååå svårt att säga den bästa filmen eller en favoritskådespelare sådär i skrivande stund.

Min absoluta favorit film är: Lejonkungen eller Batman: The dark night rises.
Serien jag inte klarar mig utan: Outlander, ifall du inte sett den, se den! Men ge den några avsnitt för det tar en stund innan man kommer in i den. Sedan är jag ett stooooort SATC-fan!


Favorit genre: Tecknat, animerat eller övernaturligt.
Om jag skulle vara en filmkaraktär skulle jag vara: Ställde frågan till min mamma, pappa och Fredric. Pappa och Fredric svarade samtidigt Pumba (från Lejonkungen).. Vet inte hur jag ska tolka deras svar.. Ifall jag ska välja en som jag gärna skulle vilja vara är det nog Carrie Bradshaw. Men har en tendens att alltid vilja vara någon från den filmen jag just då ser på.
Om jag skulle vara med i en filmproduktion skulle jag jobba med/som: Jag skulle antagligen vara någon som bestämmer, hehe. Typ regissör.
Hen skulle spela mig i filmen om mitt liv: Vet inte riktigt vem, men antagligen någon som älskar djur och mat lika mycket som jag. Ifall jag fick välja vem som helst, fastän hon säkert inte har något gemensamt med mig skulle det vara Blake Livley eller Angelina Jolie.
Den här filmen ser jag fram emot: Deadpool 2, Rough Night, Kingsman: The golden circle och A Bad Moms Christmas. Väldigt varierande filmsmak.
En film jag rekommenderar att alla ser: Kommer inte på en film men en dokumentär som finns på Netflix, GMO-omg heter den. Väldigt nyttig, speciellt för dig som är intresserad av ekologisk mat eller till dig som inte har en aning om vad GMO är. 

 


Kvällstips!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.09.2017

Evening! Hoppas ni haft en bra start på veckan, det har jag åtminstone. Måste bara titta in och tipsa er om denna produkt! Jag har länge undvikit att äta smaksatt yoghurt/kvarg eftersom de ofta innehåller en hel del socker eller sötningsmedel och jag anser sockret är helt onödigt i produkterna. Men så plötsligt var den bara där! Som ni kanske läste tidigare så jobbar jag vid fiskdisken nu som då. Denna lördag var en sådan dag, och så står en kvinna från Valio rakt framför fiskdisken och har smakprov på denna kvarg och halvt ropar ut endast fruktens/bärens eget socker. Yes, finally! tänkte jag, så på min matpaus inhandlades denna produkt. Dessutom är kvargen ekologisk, tummen upp för Valio.

Kvallstips 1

Slutsatsen då? Fantastiskt. Lite syrligare än vanlig kvarg men den är super god! Jag smakade den med blåbär-jordgubbe men det finns även med persika och banan ifall jag inte kommer ihåg helt fel. På innehållsförteckningen står det 10 g kolhydrater varav sockerarter 8,5 gram. Här bör det påpekas att kolhydrater som består av sockerarter inte är vitt socker eller sötningsmedel i detta fall. Som de flesta av er säkert redan vet är innehåller både mjölk, blåbär och jordgubbe sockerarter (laktos respektive fruktos). Dessa sockerarter finns naturligt i livsmedlen och är alltså inte tillsatta. 

Kvallstips 2


Foodlys veckolista: Tema - Böcker och tidningar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.09.2017

Kategorier:

Oj detta är ett svårt tema, är inte en läsare. Jag tycker om att läsa men gör det bara inte. Vet inte varför egentligen, det jag dock läser varje dag är recept, med det kanske inte räknas som att läsa. Jag har inte heller någon speciell genre jag läser, utan det är som godispåsen gott och blandat. 

Just nu läser jag: Inget förutom recept.

Min favorit kokbok: Sju sorters kakor, men ofta är det internetsökningar för inspiration som gäller.

Tidningen jag köper före en resa: En krysstidning, eller så tar jag mammas Hemmets veckotidning, där finns både läsning, recept och kryss.

En tidning jag prenumererar på och har prenumererat på: Hemmets veckotidning, Österbottens tidning och Min häst och Bamse som liten.

Språket jag oftast läser på: Jag läster helst på engelska men svenska går bra. Försökte en gång läsa en bok ur True Blood-serien på finska men slutade eftersom huvudkaraktärens namn var ett unisex namn, typ Kim och jag visste inte ifall personen var en kvinna eller en man då det stod hän hela tiden!

Min favorit bok: Inte utan min dotter av Betty Mahmoody, blir verkligen berörd av den. Arg, ledsen, frustrerad, lättad.

Min favorit författare: Hmmm, vet faktiskt inte men en författare vars böcker jag tycker om är Becca Fitzpatrick. Jag läser gärna övernaturliga böcker

En bok jag vill läsa: Diana Gabaldon's Outlander-serie. Kollar på serien och är helt besatt, men tänker inte läsa böckerna förrän serien är slut. Ofta blir det ju så att man läser böckerna först och sedan kollar filmen/serien och blir besviken för man har skapat en bild av hur personerna ska se ut och så är de helt fel i filmen. I Outlander är skådespelarna perfekta för deras roller, så därför kommer jag ju att ha den bilden av dem när jag läser böckerna.

En bok/tidning jag rekommenderar: Elle Mat & Vin. Älskar upplägget, recepten, bilderna, layouten, ja allt med denna tidning!

I min bokhylla har jag: Mest receptböcker och en massa barnböcker från när jag var liten. 

Profilbild 1

Den vanliga "mm vad gott det låter"-minen.


Årets kräftskiva

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.08.2017

Årets kräftskiva ordnades för två helgar och oj så mycket gott vi åt! Det måste ju vara det bästa med en kräftskiva, man äter mycket och gott men hamnar inte i matkoma för maten är inte så tung. Kräftskivan blev en lugn kväll med min familj och min farbrors familj, vanligt vis brukar vi vara hela tjocka släkten men det blev inte så i år men det blev bra ändå. Ifall du inte ännu hunnit ha en kräftskiva så kanske du får lite idéer från min lista med mina måsten under kräftisen :)

Mina måsten under kräftskivan:

• Kräftor, duh.

• Oskalade räkor

• Tzatziki

• Något gott ljust bröd, baguetter eller semlor

• Citronmajonnäs

• Västerbottenostpaj

• En lätt och fräsch efterrätt

• En löjlig duk och servetter med kräftmotiv

Sedan finns det förstås mycket annat i matväg. Detta år hade vi även kronärtskocka med aioli-dipp, smördegssnittar med päron och blåmögelost, limemarinerade grillade tigerräkor, en grönsallad, ostbricka och kex. 

Kraftis 17 1

Kronärtskockan var så god.

Du behöver:

1 kronärtskocka

Vatten

2 tsk salt

½ citron

1. Klipp av den spetsiga delen på kronärtskockans alla blad.

2. Sätt skockan i en kastrull och täck den med vatten. 

3. Tvätta och halvera citronen, tillsätt den i kastrullen och salta vattnet.

4. Koka kronärtskockan i 40-50 minuter eller tills det går att dra bort bladen.

5. Gör en aioli och servera med kronärtskockan.

6. Ät och njut!

Aioli

1 ägg

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk socker

2 dl neutral olja

1-2 klyftor vitlök

Salt och vitpeppar

1. Sätt alla ingredienser i en kanna eller skål med hög kant. 

2. Ta en stavmixer, sätt den i botten av kannan, starta den och lyft den uppåt!

3. Pressa i vitlök, salta och peppra enligt tycke. Servera med kronärtskockan.

4. Ät och njut!

Paron blamogelsnittar 1

Receptet på dessa snittar kommer inom några dagar, kanske lagom till helgen?

Kraftis 17 5

Testade en romrussin ost, den var sååå krämig och smakade exakt romrussin. Så för er romrussinälskande människor, testa denna.


Foodlys veckolista: Tema - Utbildning och arbete

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.08.2017

Kategorier:

Hoppas ni alla haft en bra venetziansk! Dags för denna veckas lista så här i sista minuten minsann, men bättre sent än aldrig! Denna lista handlar om utbildning och arbete, som ni redan visste för ni kanske läst rubriken ;)

När jag var liten ville jag bli: Veterinär

Mitt favoritämne i skolan var: Biologi och huslig ekonomi

Jag studerar för tillfället till: Ämneslärare i huslig ekonomi. Inleder mitt sista år om en vecka :O Så har jag även läst hälsokunskap som långt biämne nr. 2. Det blir även lite ungdomsvetenskap i höst och förhoppningsvis i vår!

Nu jobbar jag som: Hittills endast i år har jag jobbat på sex olika ställen, och eventuellt ett sjunde och åttonde är på kommande. Just nu jobbar jag på café Skorpan i Jakobstad men om en vecka är sommarjobbet slut och jag återgår till mitt helgjobb vid fiskdisken i Prisma. Super roligt på båda ställena!

Det här har jag jobbat med: Jag har jobbat som kommunal avbytare i fähuset hemma under korta perioder i flera år, ett av favoritställena eftersom jag älskar djur! Jag har även jobbat som anstaltsvårdare vid både Jakobstads sjukhus och vid VCS. Utöver detta har jag vikarierat både som klasslärare och huslig ekonomilärare och även varit medhjälpare och dragare i Martha förbundets smakskolor. 

Det bästa med mitt jobb eller min utbildning är: Det bästa med mina jobb är att man får träffa människor och prata mycket. Det bästa med min utbildning är att jag endast har gradun kvar ;) Och de 20 sp ungdomsvetenskap jag anmält mig till.. 

Så här ser en vanlig dag arbetsdag/skoldag ut: Kan inte säga att jag har en vanlig arbetsdag eftersom att jag studerar ännu och mina skoldagar börjar vara över. Det blir väl att skriva gradun från 8-16 så det får bli mitt jobb då jag inte jobbar på riktigt!

Ett av mina karriärmål är: Har inte planerat så långt ännu, vilket i och för sig är konstigt för jag är en planerare. Men vet ju inte ens vad jag vill jobba med (panik inombords, 24 år snart, borde börja veta vad jag vill).

Ett arbete jag inte skulle trivas med: Sjukskötare eller åldringsvård. 

Mitt drömjobb: Oj gud, finns så mycket som skulle vara roligt. Marinbiolog har alltid varit ett drömyrke, med den förutsättningen att jag skulle få jobba i ett varmt hav. Sedan skulle det vara roligt att vara toppbloggare och kunna arbeta hemifrån. Att jobba på en mattidning, typ Tidningen hembakat eller Elle mat & vin skulle ju vara rena drömmen. Ett sista drömjobb är djurräddare, finns så mycket fina djur som plågas och går hungriga och rädda i världen, skulle bara vilja ta varje en och ta hand om dem!

IMG 7368
WP 20160215 14 02 32 Pro

IMG 4037

Mina fina: Ludde, Figaro och Lilla Laban. Dessa går det ingen nöd på, önskar alla djur fick ha det såhär bra <3


Foodlys veckolista: Tema - Mat

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.08.2017 | 1 kommentar(er)

Vår underbara Sofie har fixat ihop lite blogglistor till oss bloggare och den första handlar förstås om mat ;) De som känner mig vet att jag inte är lätt att tillfredsställa i matväg.. Och nu får ni andra ta del av en del av mina favoriter/värsta möjliga maträtter. Bildernas kvalitet är inte den bästa, gamla bilder fotade med telefonen men bättre än inga!

Maträtt/Livsmedel jag inte kunde leva utan: Maträtten måste helt klart vara hamburgare med franskisar, livsmedlet jag inte kan leva utan är helt klart ost.

Den här maträtten tycker jag inte om: Jag HATAR griskött ifall det inte handlar om bacon eller smörgåsskinka. Janssonsfrestelse, plättar, gubbröra, inälvsrätter, sillsallad, julskinka, beniga fiskar, skinkfrestelse och mat som innehåller getost är några rätter du inte ska servera åt mig.

På morgonen äter jag: Bröd som rostats med smör, ost och kryddgurka eller med avokado/havregrynsgröt/ chiapudding/ smoothiebowl + kaffe + ett glas vatten och ibland en frukt.

Min favorit dessert: Något syrligt eller med bär. Denna citronpaj med maräng kommer högt upp på listan. På vintern får det gärna vara lite "tyngre" desserter, chokladsufflé eller pannacotta, men på sommaren ska det vara fräscht och syrligt.

IMG 8967

Jag bakar helst: Allt som är sött och som går att dekorera fint. Kex, kakor, pajer, tårtor, onödigt komplicerade saker som jag egentligen inte har tålamod med och som skapar kaos i köket. Till exempel när jag bakar macarons så ser det fruktansvärt ut, men brukar ha min sambo på städ- och disktjänst ;)

Jag dricker helst: Till biffen - ett gott rött vin, terrasshäng - öl och gin & tonic, till vardags - vatten

Tre ingredienser som alltid finns hemma hos mig: Pasta, nötmaletkött, surskorpor

Mina föräldrar brukade laga: Pappas specialitet - sprängda knackkorvar och franska i ugn, sprängda innebar att de kryssades i ändorna. Mammas specialitet - älgkött i ugn, skysås, kokt potatis, makaronilåda utan kött, hemgjord lingonsylt. Detta allt på en och samma gång! Makaronilåda utan kött innebär kokade makaroner med äggstanning, sååååå gott! En annan favorit som lagades ofta var spagettisoppa, låter kanske knäppt men det är på riktigt gott!

Min måltidsrytm: Frukost allt mellan 06:00-12:00, mat någon gång mellan 12:00-16:30, eventuellt kvällsmål ca 20:00 eller så något gott senare på kvällen.

Det mest exotiska jag ätit: Durian, fy farao.. Durian är alltså en frukt från Sydostasien som ser ut som en jätte melon med långa vassa taggar. Frukten sägs vara världens äckligaste frukt men enligt vissa är den världens bästa frukt. Den jag smakade på var frusen och upptinad och den smakade exakt som mjuk rutten lök luktar. Fruktansvärt. Fruktköttet var dessutom ljusgult-vitt och slemmigt. Inte den bästa upplevelsen med andra ord.

Min favoritrestaurang/café: Jag har inte någon favoritrestaurang mera. Förut fanns det ett asiatiskt ställe i Jakobstad som hette Asian garden, som tyvärr har stängt nu för tiden. Det var den bästa restaurangen. Helt ärligt finns det inte bra restauranger här i Österbotten om du frågar mig. 

En stark matupplevelse: Spanien 2015, en innerfilé och det bästa rödvinet jag någonsin druckit. Fantastiskt. Himlen.

2004 Alvaro Palacios Priorat Les Terrasses, Carignan – Grenache – Syrah ifall någon är intresserad.

IMG 6306

Som servitören sa, "A great wine deserves a great glass". Glaset var seriöst lika stort som mitt huvud.

Min paradrätt i köket: En kycklinggryta som får koka i flera timmar. Ni kommer såklart att få ta del av receptet nästa gång jag lagar den!


Kvällsgott

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.04.2017

Gårdagens kvällsmys bestod av räksmörgåsar lchf-style. Jag hittade till min förvåning kesobröd (här) i frysen samt en påse räkor, och vad passar inte bättre till fredagsmys än räksmörgåsar, en god dryck och en bra film?! På mina räksmörgåsar hade jag smör, sallad, ägg, citronmajonnäs, räkor och en massa citronsaft. Mums säger jag bara!

Raksmorgas 13Raksmorgas 39Raksmorgas 35


Pynta påskbordet!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.04.2017

Paskbuffepynt 10

Påsken närmar sig med stormsteg, och vad hör påsken till om inte ägg? Ägg äts i alla former, men varför inte göra bordsdekorationer av ägg som går att äta! Dessa ägg är färgade med gurkmeja och röd karamellfärg. Använd rödbeta eller rödkål om du vill ha naturliga färger, jag hade dock inte det hemma just nu så använde mig av karamellfärg och det fungerade :) Dessa ägg kan användas som dekoration, till exempel kan du skriva gästernas namn på dem, sedan kan man äta upp dem så man behöver inte kasta dem!

Påskbuffé pynt:

Ägg

Vatten

Färg (gurkmeja, curry, rödkål, rödlök, rödbeta)

Steksnöre, kontaktplast, tejp eller annat

1. Knyt steksnöre (eller annat) runt äggen.

2. Sätt vatten i en kastrull och färga vattnet. (Ifall du använder grönsaker ska du koka grönsakerna i vattnet först och sedan sätta i ett kokt ägg i vattnet.)

3. Koka äggen 8 minuter (10 minuter om du sätter i äggen då vattnet kokar).

4. Ta bort snöret och dekorera på!

5. Ät och njut!

Paskbuffepynt 40

Paskbuffepynt 34

Paskbuffepynt 57Paskbuffepynt 5

Som vanligt ska min sambo delta i pysselprojekt. Han är den mera konstnärliga av oss så han handmålade kaniner på äggen :)