Slow cooked butterchicken med chapati
Detta ni, det var grejer! Mat som sköter sig själv medan du är på jobb, vårstädar eller röjer på i trädgården! Perfekt! Jag älskar indisk mat och denna butterchicken kommer högt på listan just för att den är så enkel att tillreda. Jag gjorde min i slow cookern men har du ingen slow cooker går det lika bra i en gjutjärnsgryta eller en tjockbottnad kastrull :) kom då ihåg att röra om den då och då så det inte fastnar i botten! Servera kycklingen med ris och baka chapati till, ett härligt indiskt tunnbröd som du steker i stekpanna. Klipp över lite persilja eller koriander så har du en fantastisk måltid. Kanske bjuder du din kära mor på lite indiskt på söndag?
Slow cooked butterchicken
6 portioner
600 g kycklingfilé
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
½-1 tsk cayennepeppar
1 msk curry
1 msk garam masala
2 tsk röd curry pasta
4 msk tomatpuré
1½ dl naturell yoghurt
400 ml kokosmjölk
100 g smör
1. Skär kycklingfilén i bitar, grovhacka löken och tillsätt dem i slow cookerns tillagningskärl, pressa i vitlöken.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Sätt slow cookern på high och tillaga kycklingen i fyra timmar eller på low och tillaga den 7 timmar.
3. Servera med ris, chapati och hackad persilja/koriander.
4. Ät och njut!
Chapati
6 st
3 dl vetemjöl
1 dl vatten
½ tsk salt
1. Blanda ihop alla ingredienser och knåda degen i fem minuter. Ställ i kylskåp i 30 minuter.
2. Dela degen i sex lika stora bitar, kavla ut och stek i en torr stekpanna, 1 minut per sida eller tills brödet blivit mörkare på vissa ställen.
Matcha eclairs
Trenden med superpulver verkar inte försvinna, vilket är helt förståeligt. Detta gäller även för matcha. Det finns bara bra saker med matcha och jag älskar en god matcha latte eller en matcha smoothie. Och dessa eclairs fyllda med en matchakräm var inte ett undantag.
Först lite om matcha. Vad är det egentligen? Matcha är alltså te, närmare bestämt grönt te som malts ner till ett pulver. Så du dricker i princip tebladet (lövet?) vilket innebär att du får i dig mera av gröna teets hälsoeffekter än ifall du bara dricker grönt te i påse. Det som skiljer matcha från vanligt te är att bladen skyddas mot direkt solljus och det ökar klorofyllnivåerna i tebladen vilket bidrar till ett högre näringsinnehåll (fråga mig inte hur). Matcha har dessutom väldigt högt värde av antioxidanter. Matcha innehåller även koffein så att byta ut kaffet mot matcha te eller en matcha latte på morgonen är bara bra. Matcha är även bra för koncentrationen, viktminskning, för att hålla blodsockernivåerna i styr och har visats ha en postiv effekt på hjärtat.
Så varför inte göra något ohälsosamt av det hälsosamma, eller kanske jag borde säga göra det ohälsosamma mer hälsosamt med lite matcha ;)
Matcha eclairs
ca 15 st
Pâte à choux
75g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
1 msk socker
3 ägg
1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).
2. Smält smöret tillsammans med vattnet i en kastrull.
3. Tillsätt mjölet och rör kraftigt. "Koka" smeten några minuter tills den släpper från kanten.
4. Låt smeten svalna något och rör ner äggen ett i taget under kraftig omrörning. Degen ska vara klibbig.
Det ser alltid ut som att inte äggen vill blandas med smeten men det är bara att röra mera så blandas allt.
5. Sätt en slät eller en krusig tyll på en spritspåse och fyll den med smeten och spritsa ut små korvar, ca 10 cm långa för eclairs.
6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna INTE ugnsluckan då sjunker de ihop.
7. Fyll dem med matcha-vaniljkrämen genom att endera skära upp dem eller spritsa in fyllningen i dem från ena änden.
8. Dekorera med glasyr och lite matchapulver.
9. Ät och njut!
Matcha-vaniljkräm
3 dl grädde
3 msk socker
3 msk maizena
3 äggulor
¾ tsk vaniljpulver
1½ tsk matchapulver
1. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull.
2. Värm saktat upp krämen under ständig omrörning tills krämen tjocknar.
3. Ta bort krämen från värmen då den tjocknat, krämen får inte koka.
4. Låt den svalna före du spritsar in den i eclairen.
Nudelwok med tofu och grönsaker
Trenden med att äta vegetariskt sprider sig mer och mer. Vi byter ut kött mot bönor, linser, tofu, till och med pulled havre hittas nu för tiden i butiken. Att byta ut kött behöver inte alls vara svårt eller tidskrävande. I de flesta recept som innehåller kött kan du enkelt byta ut köttet mot en vegetarisk produkt. Maletköttsås görs enkelt med röda linser, fredags tacosen fylls med bönor eller sojakross som får smak av tacokrydda och tofu tillsammans med lite grönsaker lämpar sig perfekt i en sötsursås. Så enkelt är det. Det som även kan tas i beaktande är att köpa ekologiska sojaprodukter eftersom största delen av den soja som produceras är genmodifierad. Genom att köpa ekologiska sojaprodukter slipper du den genmodifierade biten och stöder inte heller massproduktionen av genmodifierad soja.
Vi tycker alla om när vardagsmaten är näringsrik och tillreds snabbt, så varför inte testa byta ut köttet mot ett vegetariskt alternativ nästa gång? Denna nudelwok med tofu och grönsaker passar då perfekt! Visste du förresten att woka betyder att steka något snabbt på hög värme? Snabbt, billigt och gott.
Nudelwok med tofu och grönsaker
6 portioner
2 skalade morötter
10 cm purjolök
1 röd eller grön paprika
½ röd chili
4 cm färsk ingefära
2 klyftor vitlök
2 champinjoner
1 burk konserverade bambuskott
500 g ekologisk tofu
250 g vete-, ägg- eller risnudlar
Olivolja till stekning
Wok-sås
4 msk sojasås
2 msk honung
2 msk ketchup
1 msk sweet chili sås
2 tsk stark chilisås
1. Strimla morötterna och purjolöken fint, finhacka chilin och ingefäran. Skär paprikan i bitar, skiva champinjonerna och häll spadet av bambuskotten.
2. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Lämna bort eventuell kryddning från nudlarna.
3. Under tiden nudlarna kokar skär du tofun i bitar och steker den i lite olivolja tills den fått en fin färg. Ta bort tofun från stekpannan, tillsätt lite olja och stek grönsakerna i några minuter
4. Blanda ihop alla ingredienser till woksåsen. När nudlarna är klara tillsätter du dem i stekpannan med grönsakerna, sätter i tofun och häller på såsen. Stek två minuter.
5. Servera woken med finhackad purjolök eller vårlök och eventuellt sweet chili sås.
6. Ät och njut!
Chiapudding med kokosmjölk
Var för en tid sedan till ett café där de serverade den godaste chiapuddingen jag ätit. Med kokosmjölk på burk och yoghurt som bas. Hade cravings på den i flera veckor och skulle tillbaka till caféet för att äta den, men de hade den inte! Så det blev att snabbt köpa ingredienser och göra den själv då. Sagt och gjort, och den blev nästan lika god som på caféet. Jag saknade dock "de rätta" bären så den fick serveras med blåbär och kiwi, det var gott det med. Egentligen hade jag tänkt servera den med en kompott på hallon- och röda vinbär men de hade tagit slut i frysen så det blev en annan topping, för toppingen är ju den viktigaste ;) En annan bra sak med chiapudding är att du inte behöver göra din frukost på morgonen för den sköter sig själv över natten! Dessutom hålls du länge mätt på en chiapudding, perfekt för stressiga morgnar eller när du vill lyxa till det lite extra.
Chiapudding med kokosmjölk
2 portioner
2 dl kokosmjölk på burk
1 dl kokos yoghurt (vegansk) eller 1 dl naturell yoghurt
2 msk chiafrön
Valfri topping
1. Blanda ihop kokosmjölken så lagren i burken mixas ihop.
2. Ta ca 2 dl av mjölken och blanda ihop med yoghurten och chiafröna. Ställ i kylskåpet över natten.
3. Vid servering: rör om chiapuddingen, dela upp den i två glas/skålar och toppa med bär.
4. Ät och njut!
Dumplings med kyckling
Jag har verkligen fått upp ögonen för all typ av asiatisk matlagning på senaste tiden och vi äter säkert asiatiskt åtminstone en gång i veckan hemma hos oss. Kanske det kan ses som en gravidcraving? Denna vecka var det dumplings på menyn. Det är egentligen flera månader sedan jag köpte wonton-plattorna på en asiatisk mataffär men jag har inte kommit mig för att göra dessa underbara knyten. Så ja, degplattorna är köpta men du kan enkelt göra egna genom att blanda mjöl och vatten. Mina plattor råkade dessutom vara fyrkantiga eftersom de var menade för soppa men hittar du runda är det nästan enklare att få ihop dumplingen snyggt.
Dumplings kan både stekas eller ångkokas, eller kokas i en god buljong och vips blir det en wonton-soppa. Sen är det ju alltid så att kärt barn har många namn, så är även fallet för dessa. Vissa kallar dem dumplings medan vissa påstår att en dumpling måste vara ångkokt. Andra kallar dem gyoza, vilket är en japansk version av den kinesiska dumplingen som steks. Jag kallar dem för dumplings oavsett om de steks eller ångkokas. Denna version steks först och får sedan koka i lite vatten så de ska bli klara. Men den vattenmängden är inte ens betydande utan finns endast där för att skapa ånga. Då du steker dumplingen ska du endast steka dem på undersidan, sedan häller du på lite vatten och sätter lock på stekpannan och kokar bort vätskan i någon minut. Sedan gör du en enkel dipp-sås eller äter dem med soja. Men nu, till receptet!
Dumplings med kyckling
25 stycken
1 dl hackad vårlök
1½ tsk riven ingefära
½ röd chili
1 klyfta vitlök
200 g kycklingfärs
Saften av ½ lime
2 tsk soja
1 tsk mirin
1 krm vitpeppar
25 st wonton-plattor
Olivolja till stekning
Soja till servering
1. Hacka vårlöken och chilin. Riv ingefäran och pressa vitlöksklyftan. Blanda ihop alla ingredienser förutom wonton-plattorna.
2. Ta en wonton-platta, sätt 1 tsk fyllning i mitten av plattan, pensla vatten runt kanterna och vik plattan diagonalt. Vecka kanten på plattan. Ställ åt sidan tills det är dags för stekning. Upprepa med resten av degen.
3. Värm upp en stekpanna som har ett lock som passar. Häll i olivolja och sätt i dumplingen. Tänk på att inte sätta för många i stekpannan. Stek tills botten blivit krispigt, häll på ca ½ dl vatten och sätt locket på stekpannan. Låt dumplingen ångkoka tills all vätska försvunnit.
Låt den steka på endast en sida ifall du ångkokar den sista biten, annars kan du steka den på varje sida.
4. Servera dumplingen genast med sojasås, sweetchili sås eller en av dina favoritsåser. Vi åt dem med sojasås som hade hackad chili i sig. Supergott!
Vi toppade med lite vårlök, chili och sesamfrön!
Att få till denna bild var inte det lättaste. Min sambo, som alltid är min ljusreflekterare kunde inte hålla i pinnarna snyggt och jag måste ju hålla i kameran med höger hand för annars blev bilderna bara suddiga. Det resulterade i att jag knep fast i pinnarna för brinn kära livet med vänster hand, tappade dumplingen x antal gånger i sojan, skakade av hunger och annars mycket skakiga händer, min sambo knep fast min hand för att stödja den åt mig medans han höll i reflektatorn och jag fotade. Skulle ha velat att en tredje person varit där och fotat oss i den situationen. Nu blev det en egen bild på det hela. Livet som matbloggare, för det mesta gott men inte alltid så enkelt som det ser ut! Att få till bilden då alltså ;)
Wonton-dröm med bärfyllning
När jag gjorde dumplings blev det wonton-wrappers över, så något måste jag ju göra av dem. Så jag skapade dessa wonton-drömmar med bärfyllning. Här är det verkligen en fusion av världens alla kök. Tänk dig en turkisk baklava, gjord på kinesiska wonton-plattor istället för filodeg och fylld med en blåbärs-krusbärssylt för en finländsk touch. Allt i ett som avrundas med en klick grädde. Superenkelt och supergott! Jag hade egentligen tänkt sätta kiwi-ananas blandning emellan wonton-plattorna men ananasen hade tagit slut så det fick bli en finländsk tvist på drömmarna. Det går förstås att sätta exakt vad du vill för fyllning i dem, kanske en jordgubbs- och vaniljkrämsfyllning till sommaren eller en med lime-marinerade tropiska frukter? Fantasin sätter gränsen här. Wonton-plattorna är inte söta eftersom de är menade för salta rätter så du får söta fyllningen enligt smak och tycke. Du hittar wontonplattor i frysdisken i välsorterade mataffärer eller i olika asiatiska matbutiker.
Recept på dumplings får ni på fredag, så varför inte bjuda någon du tycker om på middag i helgen! :)
Wonton-drömmar med bärfyllning
4 st
6 dl valfria bär eller hackad frukt
1 krm vaniljpulver
4 msk florsocker (varierar beroende på hur söt du vill ha efterrätten)
1½ msk maizena + lite vatten
1½ dl mandlar eller andra nötter
75 g smält smör
32 wonton-plattor, kan variera beroende på formen du använder
Socker att strö över
Florsocker
1. Tina wontonplattorna.
2. Koka upp bären tillsammans med vaniljpulver och florsockret. Koka dem tills de blir mjuka och går att mosa till sylt.
3. Blanda ut maizenan i ca ½ dl vatten, och häll ner blandningen under omrörning i bären. Låt koka två minuter.
Ifall du använder frukter behöver du inte koka en sylt av dem ifall du inte vill. Det kan dock vara bra att söta dem samt blanda med lite maizena så de efterrätten inte blir så rinnig.
4. Sätt ugnen på 225ºc.
5. Hacka mandlarna fint och smält smöret. Smörj fyra formar, ca 8 cm i diameter.
Sätt en wontonplatta i botten, pensla med smör och sätt på en till platta. Lägg 1 msk fyllning på plattorna och strö över lite hackad mandel. Upprepa processen två gånger och avsluta med att sätta två wontonplattor överst, vik in kanterna och pensla med smör. Strö lite socker och mandlar på toppen.
6. Grädda drömmarna tills de fått en fin gyllenbrun färg, ca 10-12 minuter.
7. Låt svalna något, pudra över florsocker och toppa med en klick vispad grädde.
8. Ät och njut!
Desserten blir både krispig och mjuk i och med att wontonplattorna överst och underst får ett krisp och de i mitten blir mjuka.
Thailändsk blomkålssoppa
Billiga veckan fortsätter och next up en thailändsk blomkålssoppa med smak av kokos, chili och lime! Enklare, billigare och framför allt godare blir det inte. Även min fästman som aldrig tyckt om blomkål gillade verkligen soppan, så jag antar den var väldigt bra med andra ord. Nu skulle det vara intressant att räkna ut vad soppan blir att kosta per portion, men det är jag så dålig på så jag säger runt 2€ per portion (soppan ger fyra portioner) beroende på vilka märken du tar på ingredienserna. Vi valde att inte mixa soppan men det går hur bra som helst att göra det ifall du föredrar purésoppor. Soppan är vegetarisk, låg kolhydrat och mjölkfri, vill du göra den vegansk använder du bara buljong som lämpar sig för veganer.
Thailändsk blomkålssoppa
4 portioner
1 blomkålshuvud, ca 600 g
1 gul lök
1 schalottenlök
2 klyftor vitlök
3 tsk chilisås eller ½ chili
1 msk röd currypasta
1 msk gurkmeja
1 burk kokosmjölk, á 400 ml
2 dl vatten
1 buljongtärning, grönsaks- eller kycklingbuljong
Salt
Lime
Olja till stekning
1. Skär blomkålen i små buketter. Strimla lökarna och skär vitlöken i mindre bitar. Ifall du använder färsk chili hackar du den fint.
2. Värm upp lite olja i en kastrull och fräs blomkålen, löken och vitlöken någon minut.
3. Tillsätt resten av ingredienserna utom salt och lime. Låt koka upp och småputtra under lock ca 10 minuter.
4. Smaka av med salt och limesaft och skär klyftor av lime till servering.
5. Puréa soppan eller ät den som den är. Vitt bröd passar utmärkt till!
6. Ät och njut!
Blomkåls- och linscurry
Har lite bloggtorka just nu. Det är inte det att jag saknar recept att dela med mig av, tro mig, har många på lager och flera på kommande men det är skrivandet. Vet inte riktigt hur jag ska börja mina inlägg och saknar inspiration att skriva "den inledande texten". I och för sig var det ju inte så svårt för nu har jag ju skrivit den. Nå väl, till receptet! En blomkåls- och linscurry. Hetta från chili, syra från limen, krämighet från kokosmjölk och crunch från cashewnötterna. En mycket välbalanserad rätt både i smakerna och konsistensen. Den är dessutom vegansk!
Blomkåls- och linscurry
1 gul lök
2 klyftor vitlök
200 g zucchini
1 dl röda linser (gärna ekologiska)
400 g blomkål
1 paprika
1 tsk sambal oelek/chilisås/chilipasta/röd curry pasta
2 tsk tomatpuré
½ msk currykrydda
400 ml kokosmjölk (gärna ekologisk)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
Salt och peppar, olja till stekning
Till servering:
Basmati eller jasmin ris, lime, cashewnötter och koriander.
1. Hacka löken och vitlöken. Tvätta zucchinin, paprikan och blomkålen och skär i bitar.
2. Värm upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna tills de blir mjuka. Tillsätt sambal oelek, tomatpuré, curry och stek ytterligare i några minuter.
3. Skölj linserna.
4. Tillsätt sedan kokosmjölk, vatten, buljongtärningen och linserna och låt curryn koka i 10 minuter. Rör om då och då.
Under tiden kan du koka riset enligt anvisning på förpackningen.
5. Smaka av curryn med salt och peppar. Servera med det kokta riset, en klyfta lime, koriander och cashewnötter.
6. Ät och njut!