I koket med Sofia

Babyshower­tårtan

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.11.2017 | 1 Kommentarer

Babyshowertarta 4

Tror bestämt jag vill börja jobba som tårtmakare. Fullständigt älskar att se på videor där tårtor dekoreras, nästan det jag helst ser på i efterrättsväg. Intresset för att dekorera tårtor är ett ganska nytt intresse, om jag ska vara helt ärlig så är detta typ den tredje tårtan jag helt själv tillverkat och dekorerat. Nu vill jag inte göra annat än att dekorera tårtor men vem ska äta dem? Det vet jag ej. Hur som helst tänker jag fortsätta med mitt tårtdekorerande, redan nästa helg så kanske ni får några nya bilder då ifall tårtan blir fin! Denna tårta gjorde jag till en babyshower för några veckor sedan. Botten är en sockerkaka, och jag kan ju erkänna att jag bakade fyra kakbotten för att få ihop en kaka.. Så receptet på bottnet får ni inte, hehe. Ska försöka ta fram ett bättre botten. Tårtan fylldes med lemoncurd (här finns recept), mosade vildhallon sötade med lite florsocker, en vaniljkräm och raspberry-butter-creamcheese-frosting. Har fortfarande problem med namnet, haha. Frostingen går så klart att smaksättas med annat än hallon. Har inte någon bild på själva vaniljkrämen men ger er receptet ändå, tro mig den är god och väldigt enkel att göra.

Vaniljkräm

2 dl grädde

2 msk socker

2 msk maizena

2 äggulor

½ tsk vaniljpulver

1. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull.

2. Värm saktat upp krämen under ständig omrörning tills krämen tjocknar.

3. Ta bort krämen från värmen då den tjocknat, krämen får inte koka.

4. Låt den svalna före användning.

Babyshowertarta 6

Hallonfrosting

100 g osaltat smör

100 g färskost

1 dl hallon

½ tsk salt

ca 7 dl florsocker

1. Vispa ihop smör och färskost till det blir fluffigt med en elvisp i en stor beredningsskål.

2. Tillsätt salt och florsocker, lite i taget, tills konsistensen blir tjock, inte för tjock så den inte går att bre ut på kakan.

3. Vispa till sist ner hallonen och vispa så länge tills du får den färgen du önskar. 

4. Frosta kakan, först med ett smullager, dvs. ett tunt lager som håller smulorna på plats. Ställ kakan kallt i en halv timme så det första lagret hinner stelna. När smullagret stelnat kan du frosta kakan andra varvet och med ett tjockare lager frosting. Använd en spatel eller en degskrapa för att få en jämn yta och enkelt kunna bre ut frostingen.

5. Dekorera kakan hur du vill.

6. Ät och njut!

 

Kommentarer

  • J 02/11/2017 8:47am (5 år sen)

    Dagens tips: <br />
    Jag har bakat tårtor med sockerkaksbotten gjord på sunnuntais glutenfria mjölmix, receptet finns bak på påsen, i över 10 år nu och hittills har jag inte misslyckats en enda gång. Vill man ha en säker botten som inte slår fel så rekommenderas att testa, saftig och god blir den dessutom men var lite försiktig då bottnarna ska fuktas för tårtan för der kräver inte lika mycket vätska som med vanligt vetemjöl!

    • Sofia Rönnbacka 02/11/2017 11:11pm (5 år sen)

      Tack för tipset! Dock tror jag det skulle vara bäst att göra en Amerikansk version av sockerkaka, alltså sponge cake. Där vispar man alltså ihop smör och socker och tillsätter sedan ett ägg i taget. I vår sockerkaka vispar vi ju ägg och socker för att få en fluffig kakbottenmen det behövs ett ganska kompakt botten till denna kaka då den är högre än vanligt!

Skriv en kommentar