Västgöta wienerbröd
En blandning av bullar och wienerbröd. Med smörkräm inuti. Kan inte bli bättre bullar. Dessa bullar har alltid varit min mammas specialitet och jag fick äran att dela med mig av receptet åt er. Starta alltså denna vecka med att baka en sats bullar, perfekta att ha i frysen och ta upp när du får kaffegäster, om du inte äter upp alla på en gång förstås ;)
Västgöta wienerbröd
3 dl mjölk
2 ägg
50 g jäst
200 g smör
400-500 g vetemjöl, ca 1 liter
3 msk socker
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
Fyllning
150 g mjukt smör
150 g socker
1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37ºc. Smula jästen i bunken på hushållsassistenten eller en stor beredningsskål och häll över mjölk-smörblandningen. Rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt socker, salt och kardemumma och hälften av mjölet. Knäck i äggen.
3. Knåda degen och tillsätt mera mjöl, lite i taget, tills degen blir smidig.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
5. Värm ugnen till 225ºc. Rör ihop det mjuka smöret och sockret till fyllningen.
6. Dela degen i två delar och kavla ut den till en rektangel. Bred på hälften av smör-socker fyllningen, vik degen från sidorna in till mitten så degen bildar 3 lager.
7. Skär ca 5 cm remsor av degen och skär ett hack i mitten av varje remsa, hacket ska inte gå längs med hela remsan.
8. Trä ena änden av bullen genom hålet och dra igenom. Låt jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i ugn tills bullarna blivit gyllene, ca 10 minuter.
10. Ät och njut! Gärna med ett glas kall mjölk.
Hasselnötsmusslor med nutellagrädde
Hasselnötsmusslor med nutellagrädde. Måste jag säga mer? Ifall du ännu inte har en dessert till påskmiddagen får du nu ett recept på en snabb och garanterat lyckad dessert. Härligt spröda hasselnötsmusslor fyllda med hallon och nutellagrädde och toppade med mera hallon och påskgodis, ett perfekt avslut på påskmiddagen. Sött men inte för sött då bären bryter av. Själv valde jag hallon men vilken frukt eller vilket bär går förstås att använda. Kan tänka mig att bananskivor i botten skulle vara bra, för vem tycker inte om nutella och banan? ;) Även persika eller mango passar säkert för att få in mera påskfärger i bakelsen.
Det som skiljer hasselnötsmusslor från vanliga mandelmusslor är att mandeln blivit utbytt mot hasselnötter. Detta gjorde jag för att nutellan innehåller hasselnötter och på så sätt blev botten och fyllning mera sammanhängande. Det går bra att göra receptet med mandel eller bara göra ett vanligt mördegsrecept utan nötter. Ta då och öka mängden vetemjöl till 3½ dl istället för 2½ dl som det står i receptet. Sedan kräver receptet ett halvt ägg, och ett halvt ägg får du genom att knäcka ett helt ägg i ett glas, vispa upp det lite med en gaffel så gulan och vitan blandas och sedan använda hälften av ägget.
Hasselnötsmusslor med nutellagrädde
20 st
Hasselnötsmusslor
1 dl malda hasselnötter
100 g mjukt smör
¾ dl socker
½ ägg
2½ dl vetemjöl
Nutellagrädde
4 dl grädde
2 dl nutella
Toppa med
Bär eller frukt
Valfritt påskgodis
1. Sätt ugnen på 175ºc.
2. Nyp ihop alla ingredienser till hasselnötsmusslorna. Dela degen i 20 bollar, kavla ut eller tryck ut degen i aluminiumformar/mazarinformar. Nagga bottnarna och ställ dem kallt i 15 minuter.
3. Grädda i ugn ca 6 minuter tills bottnarna blivit något gyllene. Låt svalna helt.
4. Förbered frukten/bären genom att skära dem i mindre bitar ifall det behövs. Det samma gäller för godiset. Vispa grädden hårt, tillsätt nutellan och vispa snabbt så att allt blandas.
5. Placera frukt/bär i botten av hasselnötsmusslan och spritsa/klicka ut nutellagrädden. Dekorera med frukt/bär och påskgodis.
6. Ät och njut!
Det är förresten helt galet att mars är slut redan. Känns just som att detta år började, inte många veckor kvar tills vi får vår efterlängtade lilla tjej ♥ Jepp, vi får en liten flicka i sommar! "Bara" 16 veckor kvar.
Vitchokladmoussetårta med kinder-topping
Äntligen påskvecka! Som jag väntat på all mat och alla chokladägg. Som vanligt planeras menyn för påskbuffén för fullt. Någon annan som är som jag så ni vill planera länge på förhand?
Desserterna denna påsk kommer vara choklad-overload minsann. Först ut är denna vitchokladmoussetårta med kinder-topping. Extra maffig och söt men räcker åt många fastän den är liten. Du kan förstås toppa den med vilket påskgodis som helst men jag har en svaghet för kinders choklad ♥ Jag gjorde min i en springform med 20 cm i diameter och den räcker till 8–10 bitar. Vill du göra den i en större form eller i en pajform gör du 1½ sats. Sedan rekommenderar jag mangopuré eller denna lemoncurd till servering för att få in ett syrligt moment i tårtan, eller varför inte svirvla in lemoncurd i tårtan då du gör den? Testa vetja!
Vitchokladmoussetårta med kinder-topping
8-10 bitar
Botten
15 domino, oreo eller liknande kex
50 g smält smör
Vitchokladmousse
4 dl grädde
100 g naturell färskost
150 g vitchoklad
Topping
3 kinderägg
2 kinder bueno
5 kinder maxi
1. Smula kexen fint med en mixer eller med en kavel. Blanda med smöret. Tryck ut botten i en springform, 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt så länge du gör fyllningen.
2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron med 30 sekunders intervaller. Vispa färskosten och rör i den smultna vitchokladen. Vispa grädden och vänd sedan ner vitchoklad-färskostblandningen.
3. Häll moussen över botten, jämna ut moussen och skaka formen lite fram och tillbaka för att få bort eventuella luftbubblor. Ställ i kylskåpet över natten eller åtminstone 4 timmar.
4. Toppa kakan med kinder eller annat påskgodis. Servera med mangopuré eller lemoncurd.
5. Ät och njut!
Förresten skulle det vara kul ifall ni gör mina recept om ni skulle vilja skicka bilder på dem åt mig via instagram eller tagga mig i bilderna ifall ni publicerar något ni lagat. @lillklimpen eller #iköketmedsofia kan ni använda då :) Skulle vara kul att se vad ni gjort!
S'mores kladdkaka
En S'mores kladdkaka till kvällen är inte helt fel. S'mores förknippas ofta med mysiga sensommarkvällar vid brasan men kan inte förstå att jag inte gjort denna förut. Den kommer definitivt göras igen. Den har allt och lite till. Kladdig chokladkaka, smält choklad, krisp och sälta från kexen och sedan ett sött, segt och mjukt täcke av marshmallows som toppar allt! Kakan bör ätas direkt den kommer ur ugnen ifall du använder köpta marshmallows. Ifall du vill kan du göra en egen maräng som du sedan bränner av i ugnen men jag hade en stor påse marshmallows hemma som bara väntade på att bli uppätna så jag använde dem. Servera kladdkakan med vispad grädde eller en god vaniljglass så har du heaven on a plate.
S'mores kladdkaka
2 dl socker
2 ägg
100 g smör
2 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
½ dl kakao
En nypa salt
Smör och skorpsmulor till formen
4 grahams-kex
100 g hackad mjölkchoklad
Marshmallows
1. Sätt ugnen på 175°c och smörj och bröa en springform, 20-22 cm i diameter.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Sikta i vetemjöl och kakao, tillsätt vaniljsocker, socker, ägg och salt och rör om.
4. Grädda kladdkakan ca 20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.
5. Hacka chokladen under tiden kakan gräddas. När kakan kommer ur ugnen strör du på chokladhacket.
6. Krossa kexen och strö över kakan. Sätt på marshmallows och bränn dem med en gasbrännare eller i ugnen på grilläget. Håll då bara koll på dem så du inte bränner marshmallowsen.
Dumplings med kyckling
Jag har verkligen fått upp ögonen för all typ av asiatisk matlagning på senaste tiden och vi äter säkert asiatiskt åtminstone en gång i veckan hemma hos oss. Kanske det kan ses som en gravidcraving? Denna vecka var det dumplings på menyn. Det är egentligen flera månader sedan jag köpte wonton-plattorna på en asiatisk mataffär men jag har inte kommit mig för att göra dessa underbara knyten. Så ja, degplattorna är köpta men du kan enkelt göra egna genom att blanda mjöl och vatten. Mina plattor råkade dessutom vara fyrkantiga eftersom de var menade för soppa men hittar du runda är det nästan enklare att få ihop dumplingen snyggt.
Dumplings kan både stekas eller ångkokas, eller kokas i en god buljong och vips blir det en wonton-soppa. Sen är det ju alltid så att kärt barn har många namn, så är även fallet för dessa. Vissa kallar dem dumplings medan vissa påstår att en dumpling måste vara ångkokt. Andra kallar dem gyoza, vilket är en japansk version av den kinesiska dumplingen som steks. Jag kallar dem för dumplings oavsett om de steks eller ångkokas. Denna version steks först och får sedan koka i lite vatten så de ska bli klara. Men den vattenmängden är inte ens betydande utan finns endast där för att skapa ånga. Då du steker dumplingen ska du endast steka dem på undersidan, sedan häller du på lite vatten och sätter lock på stekpannan och kokar bort vätskan i någon minut. Sedan gör du en enkel dipp-sås eller äter dem med soja. Men nu, till receptet!
Dumplings med kyckling
25 stycken
1 dl hackad vårlök
1½ tsk riven ingefära
½ röd chili
1 klyfta vitlök
200 g kycklingfärs
Saften av ½ lime
2 tsk soja
1 tsk mirin
1 krm vitpeppar
25 st wonton-plattor
Olivolja till stekning
Soja till servering
1. Hacka vårlöken och chilin. Riv ingefäran och pressa vitlöksklyftan. Blanda ihop alla ingredienser förutom wonton-plattorna.
2. Ta en wonton-platta, sätt 1 tsk fyllning i mitten av plattan, pensla vatten runt kanterna och vik plattan diagonalt. Vecka kanten på plattan. Ställ åt sidan tills det är dags för stekning. Upprepa med resten av degen.
3. Värm upp en stekpanna som har ett lock som passar. Häll i olivolja och sätt i dumplingen. Tänk på att inte sätta för många i stekpannan. Stek tills botten blivit krispigt, häll på ca ½ dl vatten och sätt locket på stekpannan. Låt dumplingen ångkoka tills all vätska försvunnit.
Låt den steka på endast en sida ifall du ångkokar den sista biten, annars kan du steka den på varje sida.
4. Servera dumplingen genast med sojasås, sweetchili sås eller en av dina favoritsåser. Vi åt dem med sojasås som hade hackad chili i sig. Supergott!
Vi toppade med lite vårlök, chili och sesamfrön!
Att få till denna bild var inte det lättaste. Min sambo, som alltid är min ljusreflekterare kunde inte hålla i pinnarna snyggt och jag måste ju hålla i kameran med höger hand för annars blev bilderna bara suddiga. Det resulterade i att jag knep fast i pinnarna för brinn kära livet med vänster hand, tappade dumplingen x antal gånger i sojan, skakade av hunger och annars mycket skakiga händer, min sambo knep fast min hand för att stödja den åt mig medans han höll i reflektatorn och jag fotade. Skulle ha velat att en tredje person varit där och fotat oss i den situationen. Nu blev det en egen bild på det hela. Livet som matbloggare, för det mesta gott men inte alltid så enkelt som det ser ut! Att få till bilden då alltså ;)
Wonton-dröm med bärfyllning
När jag gjorde dumplings blev det wonton-wrappers över, så något måste jag ju göra av dem. Så jag skapade dessa wonton-drömmar med bärfyllning. Här är det verkligen en fusion av världens alla kök. Tänk dig en turkisk baklava, gjord på kinesiska wonton-plattor istället för filodeg och fylld med en blåbärs-krusbärssylt för en finländsk touch. Allt i ett som avrundas med en klick grädde. Superenkelt och supergott! Jag hade egentligen tänkt sätta kiwi-ananas blandning emellan wonton-plattorna men ananasen hade tagit slut så det fick bli en finländsk tvist på drömmarna. Det går förstås att sätta exakt vad du vill för fyllning i dem, kanske en jordgubbs- och vaniljkrämsfyllning till sommaren eller en med lime-marinerade tropiska frukter? Fantasin sätter gränsen här. Wonton-plattorna är inte söta eftersom de är menade för salta rätter så du får söta fyllningen enligt smak och tycke. Du hittar wontonplattor i frysdisken i välsorterade mataffärer eller i olika asiatiska matbutiker.
Recept på dumplings får ni på fredag, så varför inte bjuda någon du tycker om på middag i helgen! :)
Wonton-drömmar med bärfyllning
4 st
6 dl valfria bär eller hackad frukt
1 krm vaniljpulver
4 msk florsocker (varierar beroende på hur söt du vill ha efterrätten)
1½ msk maizena + lite vatten
1½ dl mandlar eller andra nötter
75 g smält smör
32 wonton-plattor, kan variera beroende på formen du använder
Socker att strö över
Florsocker
1. Tina wontonplattorna.
2. Koka upp bären tillsammans med vaniljpulver och florsockret. Koka dem tills de blir mjuka och går att mosa till sylt.
3. Blanda ut maizenan i ca ½ dl vatten, och häll ner blandningen under omrörning i bären. Låt koka två minuter.
Ifall du använder frukter behöver du inte koka en sylt av dem ifall du inte vill. Det kan dock vara bra att söta dem samt blanda med lite maizena så de efterrätten inte blir så rinnig.
4. Sätt ugnen på 225ºc.
5. Hacka mandlarna fint och smält smöret. Smörj fyra formar, ca 8 cm i diameter.
Sätt en wontonplatta i botten, pensla med smör och sätt på en till platta. Lägg 1 msk fyllning på plattorna och strö över lite hackad mandel. Upprepa processen två gånger och avsluta med att sätta två wontonplattor överst, vik in kanterna och pensla med smör. Strö lite socker och mandlar på toppen.
6. Grädda drömmarna tills de fått en fin gyllenbrun färg, ca 10-12 minuter.
7. Låt svalna något, pudra över florsocker och toppa med en klick vispad grädde.
8. Ät och njut!
Desserten blir både krispig och mjuk i och med att wontonplattorna överst och underst får ett krisp och de i mitten blir mjuka.
Tunnbröd i stekpanna
Hoppas sportlovet har börjat bra! Vädret kunde åtminstone inte varit bättre, eller ja, lite varmare förstås men härligt med sol! Nybakt bröd till frukost slår vilket köpt bröd varje dag, speciellt dessa tunnbröd eftersom de går snabbt att tillreda och är otroligt goda att äta! Dessutom passar de perfekt att göra på förhand och ta med på utflykten och grilla dem på galler över öppen eld, Kavla då ut dem på förhand och sätt bakplåtspapper mellan varje bröd. Sedan kan du göra olika sorters wraps av dem, förbered då även fyllningen på förhand, eller avnjut dem med mycket smör som smälter sådär härligt klottigt som det ska vara ute i naturen. Här hittar du även recept på pinnbröd som även det alltid är en succé! Mjölet kan i princip vara vad som helst för mjölsort men tänk bara på att mängden kan variera för olika mjöl absorberar olika mycket vätska. Jag har tidigare gjord dessa med en blandning av korn- och vetemjöl men denna gång blev det råg- och vetemjöl.
Tunnbröd i stekpanna
10 st bröd
50 g smör
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl mjölk
1 dl naturell yoghurt eller turkisk yoghurt
1. Skär smöret i mindre bitar, sätt i en beredningsskål och nyp ihop smöret med de torra ingredienserna.
2. Tillsätt mjölk och yoghurt och knåda till en deg.
3. Dela degen i 10 lika stora bitar och kavla ut till tunna bröd, ca 3-5 mm.
4. Grädda bröden i en torr och varm stekpanna, 2-3 minuter på varje sida.
5. Sätt bröden under en bakduk så länge du steker klart resterande.
6. Ät och njut!
Runebergstårtor deluxe
Haha, nu blir säkert en del människor sura på mig, men vissa förstör fastlagsbullen för mig så nu förstör jag kanske Runebergstårtor för någon annan. MEN, jag älskar Runebergstårtor men hatar dem när jag ätit upp toppen. Så jag bestämde mig för att pimpa upp dem något och gå ett steg längre. Nämligen ta bort en del av innanmätet i Runebergstårtan och fylla den istället, då finns det sylt och glasyr hela vägen och då kan jag älska den all the way! Receptet på Runebergstårtorna har jag tjuvat av min kära mor så hon får äran för det, jag tar äran för idén ;)
Runebergstårtor deluxe
200 g smör
½ dl socker
¾ dl farinsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
50 g mald mandel
1 dl kexsmulor
1 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
Några droppar bittermandelarom
Smör och skorpmjöl till formarna/kopparna
Fyllning
Hallonsylt och glasyr
1. Sätt ugnen på 200ºc.
2. Vispa ihop smöret med sockret och farinsockret.
3. Tillsätt äggen och vispa ytterligare.
4. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop smeten.
5. Smöra och bröa formarna/kopparna och fyll dem med smet, ca ¾ fulla.
6. Grädda tårtorna 30 minuter.
7. Gröp ut innanmätet ur tårtorna men spara locket. Fyll dem genom att varva glasyr med hallonsylt, sätt till sist på locket igen och gör den traditionella klicken hallonsylt och glasyrringen runtom.
8. Ät och njut!
De enklaste marängerna
De enklaste marängerna som du aldrig misslyckas med, hur bra låter inte det?! Vi har alla gjort maränger som blivit bra vispade, snyggt spritsade och sedan blir de ljusbruna/toffe-färgade i ugnen och man blir bara besviken och det slutar med att man kastar hela satsen.. Men inte mera! Här är receptet på maränger som alltid blir en succé! Jag har gjort både små, normalstora och gigantiska maränger av denna maräng och alla har blivit lika lyckade. Beroende på hur länge du gräddar dem förändras konsistensen på dem, men de måste vara åtminstone 1½ timme i ugnen för att de ska bli spröda på utsidan och sega i mitten. Jag har använt dem till att dekorera tårtor och då har jag haft dem i ugnen i ca 2½ timme så de ska bli spröda hela vägen igenom.
Vill du få fina randiga maränger använder du dig av pastafärg, alltså inte vanlig karamellfärg utan en tjockare geléliknande variant. Jag brukar använda mig av märket Wilton men vet att det finns andra märken i våra matbutiker. Ta sedan en tandpetare eller en pensel och dra 3-4 ränder av färgen inuti din spritspåse för att få randiga maränger!
Enkla maränger
3 äggvitor
2 dl socker
ev. pastafärg
1. Separera äggvitorna från gulorna och sätt vitorna i en skål.
2. Vispa vitorna tillsammans med hälften av sockret tills marängen blir skummig. Tillsätt resten av sockret och vispa tills du har en styv maräng. Ta lite maräng på pekfingret och gnid med tummen mot pekfingret för att känna ifall nästan allt socker löst upp sig. Detta tar ca 7-10 minuter beroende på hur effektiv din elvisp/hushållsassistent är.
3. Sätt ugnen på 75ºc varmluft. Fyll en spritspåse med marängen och spritsa ut maränger i önskad storlek.
4. Grädda 1½-4 timmar beroende på hur stora maränger du gjort. Ta en maräng och smaka nu som då för att se ifall konsistensen är den rätta ;) De ska torka några timmar efteråt så ifall de är lite sega i mitten då du smakar dem så blir de spröda då de torkat!
5. Ät och njut!
Enkla semlor
Ni vet den där känslan då skafferiet svämmar över av 1000 olika mjölpåsar som alla är öppnade? Okej, nu kanske jag överdrev en aning men i mitt skafferi har jag för tillfället åtminstone sex påsar med olika sorters mjöl som bara innehåller några deciliter var. Så irriterande, speciellt då jag vill ha ordning och reda i köksskåpen. På något sätt är det ordning i alla andra skåp förutom skafferiet och skåpet där vi förvarar kastruller och skålar som är i bra ordning. Varför blir det alltid så? Tips på hur man håller ordning i skafferiet tack!
Tillbaka till det jag egentligen skulle skriva, på sidospår som vanligt. Enkla semlor är dagens recept. Sådär perfekt för att använda upp det sista i mjölpåsen. I receptet skriver jag först vetemjöl och sedan bara mjöl. Där det bara står mjöl så använder du upp dina öppnade mjölpåsar! Kom bara ihåg att olika mjölsorter absorberar vätska olika så börja med lite mjöl och tillsätt mera efterhand så inte degen blir för kompakt. Bättre att ha i för lite mjöl än för mycket mjöl.
Enkla semlor
ca 16-18 st.
Steg 1
4 dl mjölk
1 påse torrjäst
ca 300 g vetemjöl
Steg 2
2½ tsk salt
2 msk socker
50 g mjukt smör
ca 300-400 g mjöl beroende på mjölsort
Havreflingor till dekorering
1. Börja med att värma mjölken till 42°c. Häll mjölken i en stor beredningsskål.
2. Tillsätt jästen och rör tills den löst sig, väg upp vetemjölet och vispa i det. Låt jäsa en timme.
3. Blanda i resten av ingredienserna tills du har en smidig deg. Tillsätt lite mjöl i taget.
4. Låt degen jäsa ca 10 minuter, rulla degen till en korv och skär den i 16-18 bitar.
5. Rulla semlor av degen och tryck ner en sida av semlorna i havregryn, eventuellt strö havregryn över och pressa ner dem.
6. Sätt ugnen på 200°c och låt semlorna jäsa en gång till tills de har fördubblats i storlek.
7. Grädda semlorna 10-12 minuter tills de fått fin färg.
8. Ät och njut!
Semlorna passar perfekt med mosad avokado på!