Julgodis del 3: Rockyroad
Dan före dopparedan, vart tog december vägen? Det känns som att december just började och nu är det redan jul. Men ännu hinner du baka julgodis! Dessa rocky roads tar ca 10 minuter att göra, och är perfekt till uppesittarkvällen. Har ni planer för ikväll? Själv jobbar jag till kl. 20:00 så det lär inte bli så mycket gjort i matväg ifall inte resten av uppesittar-deltagarna har gjort något gott ;) Man kan ju alltid hoppas.
Rocky road
400 g choklad, hälften mjölk- och hälften mörkchoklad
1 påse dumle
2-3 dl salta jordnötter, pistagenötter, cashewnötter eller en blandning
½ påse mini marshmallows eller stora sönderklippta i bitar
1. Bryt ner chokladen i en skål som tål vattenbad.
2. Sätt skålen över en kastrull med vatten, vattnet ska inte röra i skålen. Värm upp vattnet, då det kokar sänker du värmen. Rör om då och då. Det får inte komma vatten i chokladen för då skär den sig.
3. Under tiden chokladen smälter skär du dumlen i mindre bitar, jag delade en kola i 3 bitar, hackar nötterna något och klipper marshmallowen i mindre bitar ifall du har stora.
4. Rör ner alla ingredienser i den smultna chokladen och häll den i en form klädd med bakplåtspapper.
Platta ut den så den är ca 1½ cm tjock.
5. Ställ kallt före du skär upp/bryter den i bitar.
6. Ät och njut!
Polkamacarons
Dags för det andra receptet som fanns i tidningen förra veckan. Macarons, älskar att baka dessa små spröda bakverk. Denna gång fick de en julig twist med smak av polka. Ifall du vill kan du rulla macaronerna i krossade polkagrisar när du fyllt dem.
Polkamacarons
300 g mandelmjöl
300 g florsocker
110 g äggvita
300 g socker
75 g vatten
110 g äggvita
Eventuellt karamellfärg
1. Sikta ihop mandelmjölet och florsockret i en bunke, upprepa processen tre gånger för att få bort alla klumpar. Alternativt använder du en matberedare och mixar mjölet med florsockret några minuter.
2. Tillsätt 110 gram äggvita i mandelmjöls-florsocker blandningen. Blanda väl och ställ den åt sidan så länge du förbereder marängen.
3. Börja med att koka sockerlagen. Sätt 75 gram vatten och 300 gram socker i en kastrull. Rör om och pensla kanterna med vatten för att förhindra att sockerkristaller bildas.
4. Sätt en termometer i sockerlagen, när termometern visar 115°c börjar du vispa de resterande 110 gram äggvita i en hushållsassistent eller i en stor beredningsskål med elvisp.
5. När sockerlagen är 118°c häller du den försiktigt ner i äggvitorna och vispar tills marängen blir ca 50°c.
6. Vänd försiktigt ner marängen i mandelmjölsblandningen. Börja med en tredje del och tillsätt lite åt gången tills smeten är smidig. Smeten ska vara rinnig men ändå hålla formen, ett så kallat rosettstadie där smeten lämnar kvar på ytan en stund då du ringlar den.
7. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut rundlar, ca 3 cm i diameter.
Tryck ut smeten ur påsen tills macaronen är ca 2,5 cm, snurra inte runt påsen.
8. Slå plåten mot bordet några gånger för att få bort eventuella luftbubblor och låt macaronerna vila i 30 minuter så ytan blir skarp.
9. Sätt ugnen på 150°c varmluft.
10. Grädda macaronerna i 12 minuter, lufta ugnen snabbt efter halva tiden. Låt svalna.
Polkafyllning
100 g mjukt smör
200 g naturell färskost
Ca 8 dl florsocker
Några droppar mintextrakt
Eventuellt krossade polkagrisar eller frystorkade hallon
1. Vispa ihop smör och färskost tills det blir fluffigt. Tillsätt några droppar mintextrakt och florsockret en deciliter i taget.
2. Vispa tills fyllningen är en slät sprits-bar konsistens.
3. Fyll macaronerna, ta en halva som botten och spritsa ut fyllningen och toppa med en annan halva.
4. Rulla till sist macaronerna i krossade polkagrisar eller i hallonen.
Saffrans-butterkaka med smak av apelsin och mandel
Saffran hör julen till, någon annan som håller med mig?
Denna krans har jag gjort förut och den tåls att göras om och om igen. Alldeles underbart julig är den dessutom. Degen får sig en omgång saffran, och fylls sedan med skalet av en apelsin, mandelmassa och smör förstås. För vad är en bulle utan smör? ;)
Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa
25 g jäst
2½ dl mjölk
1 pkt mald saffran (á 0,5 g)
½ dl socker
½ tsk salt
50 g mjukt smör
6-7 dl vetemjöl
Fyllning
150 g mandelmassa
50 g mjukt smör
Rivet skal av en apelsin
1 tsk krossad kardemumma
Pensling
1 ägg
1. Värm mjölken till 37ºc.
2. Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen löst sig.
3. Mortla saffranet med en msk av sockret, tillsätt i vätska. Tillsätt sedan resten av sockret, salt, smör och vetemjöl, lite i taget tills degen är smidig.
4. Låt degen jäsa 30 minuter. Under tiden gör du fyllningen genom att riva ner mandelmassan och blanda den med det mjuka smöret och apelsinskalet.
5. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30x40 cm. Bre på fyllningen och rulla ihop från långsidan.
6. Skär degen i 10-12 bitar. Klä en rund form med bakplåtspapper och sätt i bullarna. Låt jäsa 45 minuter.
7. Sätt ugnen på 200ºc.
8. När bullarna jäst klart penslar du dem med ett uppvispat ägg och gräddar dem 25-30 minuter i ugnen.
9. Pudra florsocker eller ringla över glasyr över bullarna före servering.
10. Ät och njut!
Kladdkaka med valnötter och brynt smör
Har ni läst gårdagens Österbottens tidning eller Vasabladet? Där är jag med, så kul! Tänkte dela med mig av recepten även här på bloggen ifall ni inte prenumererar på någondera av tidningarna :) Idag får ni recept på en kladdkaka med valnötter och brynt smör, mmm. Juligt men inte ändå sådär typiskt jul. Om några dagar får ni det andra receptet på polka macarons!
Kladdkaka med valnötter och brynt smör
2 dl socker
2 ägg
100 g brynt smör
2 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
En nypa salt
75 g hackade valnötter
Smör och skorpsmulor till formen
1. Bryn smöret genom att sätta smöret i en kastrull och smält smöret. Värm smöret till 125°c och rör under tiden. Var försiktig så smöret inte bränns! När smöret är gyllenbrunt och doftar nötigt är det klart. Låt svalna något.
2. Sätt ugnen på 175°c och smörj och bröa en springform, 20-22 cm i diameter.
3. Rör snabbt ihop ägg och socker i en beredningsskål. Sikta i vetemjöl, tillsätt vaniljsocker och salt och rör om.
4. Hacka valnötterna grovt och rör ner dem i smeten.
5. Tillsätt det brynta smöret och blanda smeten ytterligare.
6. Grädda kladdkakan ca 20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.
7. Pudra florsocker över kakan och servera med grädde.
8. Ät och njut!
Piroger med blåbärsfyllning
Finland 100 år, då vill även jag, så som många andra, uppmärksamma denna dag på något sätt. Det har varit många recept med blåbär inblandat i Finland 100 år och även jag fortsätter på det spåret. Någon pirogmästare är jag verkligen inte, som det kanske syns, men det är väl tanken som räknas? Det är inte lätt att göra piroger, fyllningen och degen är enkel men att nypa ihop dem är den svåra delen. Skam den som ger sig, de behöver ju inte se bra ut för att vara goda. Och goda var de verkligen. Vill du kan du servera dem med lite grädde, vaniljsås eller vaniljglass!
Piroger med blåbärsfyllning
Deg
5 dl korn- eller rågmjöl
3 msk florsocker
1½-2 dl vatten
Fyllning
5 dl risgrynsgröt
2 dl blåbär
3 msk florsocker
1. Koka risgrynsgröten enligt anvisningen på förpackningen. Det blir mera gröt än 5 dl men det går att äta gröten till lunch.
2. Ta bort ca 5 dl gröt, blanda i blåbären och smaka av med florsockret så du får den rätta sötman.
3. Blanda ihop ingredienserna till degen, den ska vara mjuk så den inte spricker vid utbakningen.
4. Sätt ugnen på 250ºc.
5. Rulla degen i golfbolls stora bollar, kavla ut till en oval form och sätt ca 1½ msk fyllning längst mitten. Nyp ihop pirogen, börja från mitten och vik upp kanten, nyp ihop och nyp vidare längs med pirogen tills hela pirogen är ihop. Ifall det sticker upp vassa toppar, vik ner dem för att förhindra att de bränns.
6. Grädda pirogerna 5-7 minuter eller tills de fått lite färg.
7. Pensla lite mjölk över kanten på pirogen för att hålla den mjuk.
8. Ät och njut!
Mjuk pepparkaka med blåmögelost
Hur låter mjuk pepparkaka med blåmögelost och fikon till lillajul? Jag bakade en egen mjuk pepparkaka, receptet från sju sorters kakor men du kan köpa en ifall du inte vill baka en egen. Rosta pepparkakan i ugnen på 250ºc ca 10-15 minuter, vänd på den efter halva tiden. Toppa den med blåmögelost eller brieost, nötter eller mandlar, honung och fikon så har du en himmelsk kombo! Snabbt och högst antagligen uppskattat av dina glöggäster!
Pepparkakor
Årets första pepparkaksbak med Elias och Malin. Degen var godast som vanligt ;) Några plåtar pepparkakor blev det men tålamodet tog ganska snabbt slut. Som alltid när jag bakar pepparkakor!
Pepparkakor
4½ dl socker
3 ägg
400 g smör
2 dl sirap
2 tsk kanel
1½ tsk mald nejlika
1½ tsk mald ingefära
1 tsk pomeransskal
1 tsk kardemumma
9 dl vetemjöl
3 dl potatismjöl
2 tsk matsoda
1. Vispa ägg och socker fluffigt.
2. Mät upp smör, sirap, och kryddorna i en kastrull. Värm tills smöret smälts och låt svalna något.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna.
4. Häll den avsvalnade smör-sirap blandningen i ägg-socker blandningen och sikta i de torra ingredienserna.
5. Rör ihop degen, den ska vara lös. Den stelnar senare i kylskåpet.
6. Kyl degen över natten.
7. Ta fram degen ca en halv timme före utbakning.
8. Sätt ugnen på 200ºc.
9. Kavla ut pepparkakorna tunt. Grädda dem i ca 7 minuter.
10. Ät och njut!
Pizzaspecial: Deg, jäsning, gräddning
Nu är receptet på den ultimata pizzadegen framtaget. The key ligger i jäsningen. Degen ska nämligen jäsa i åtminstone sex timmar i rumstemperatur. Ja, i sex timmar! Degen görs på torrjäst och kallt vatten, genom att ha kallt vatten så tar det längre för jästen att aktiveras och börja bilda koldioxid. Det är här som tiden spelar roll.
Du kan testa själv, baka en deg med 42 grader varmt vatten och en med kallt vatten. Jäs den med varmt vätska till dubbelstorlek i ca 40 minuter och den med kall vätska i sex timmar. Baka sedan ut degen och se vad som händer. Jag kan lova dig att när du kavlar ut den som jäst i 40 minuter så drar den ihop sig tillbaka och det är svårt att få den tunn. Bakar du däremot ut den som jäst i sex timmar så drar den inte ihop sig eftersom det bildats så mycket koldioxid under jäsningen så glutenet töjts ut och inte drar ihop sig när degen kavlas ut. Matkemi, love it!
Pizzadeg
1 påse torrjäst
1 tsk salt
2 tsk socker
3 dl kallt vatten
1/3 dl olivolja
ca 7 dl mjöl
1. Blanda ihop hälften av mjölet, saltet, sockret och jästen.
2. Tillsätt oljan och vattnet och knåda degen. Sätt i mera mjöl vart efter tills degen blir hanterbar.
Det är bättre ifall degen har för lite mjöl än för mycket mjöl.
3. Knåda degen för hand i ca 5 minuter, dela degen i fyra bitar och forma dem till bollar genom att vika degen under sig själv några gånger.
4. Jäs pizzadegen i åtminstone sex timmar.
5. Sätt ugnen på så varmt det bara går.
6. Baka ut pizzadegen med lite mjöl. Knåda den hastigt och kavla sedan ut den tunt.
Ser ni bubblorna i degen? Ett tecken på att degen är bra jäst.
Sedan har vi ju såsen. Keep it simple. Använd endera endast passerade/krossade tomater eller gör en enkel sås på fem minuter. Bred på ett tunt tunt lager på pizzadegen. Eftersom att degen är tunn så kan botten bli mjukt och geggigt ifall det finns för mycket sås.
Pizzasås
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 msk olivolja
400 g passerade/krossade tomater
½ tsk peppar
1 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk pizzakrydda
1 krm chiliflakes
1. Skala och finhacka löken, värm upp olja i en kastrull och fräs löken någon minut.
2. Pressa i vitlöksklyftorna och fräs ytterligare en minut.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och koka såsen ett par minuter.
När du gräddar pizzan har jag två tips. 1. Kör ugnen så varm den går i varmluftsläget (om du har det läget). 2. Ha plåten eller pizzastenen in i ugnen så den blir super varm för att få ett krispigt botten. När du sedan gräddar pizzan, grädda den i ca 5-7 minuter beroende på hur varm din ugn blir. Vill du få en lite bränd ost kan du alltid sätta på grilläget i ugnen ett par minuter.
Denna gång toppade vi pizzan med grillad kyckling, rödlök, grön paprika, persimon och blåmögelost. Persimon på pizza får 10/10, minst lika gott som ananas ;) Jag är ju en sådan som gillar en kombination av sött och salt så ja, jag har nästan alltid ananas på min pizza, and I am proud of it. På denna pizza var persimonen en bra brytning till den salta blåmögelosten.
Ber om ursäkt för en väldigt varierande bildkvalitet i detta inlägg. Det börjar ju bli så mörk..
Timjansdoftande trattkantarellpaj med tre sorters lök
Fick en påse trattkantareller av min faster i födelsedagspresent, hon vet vad jag vill ha! Men hon önskade även att jag skulle ta fram ett bra recept på en trattkantarellpaj. Pajmästare som jag är var detta en självklarhet. Så det fick bli en trattkantarellpaj med timjan och tre sorters lök. Jag ville även ha en rustik pajbotten så det gjordes med hälften vetemjöl, hälften kornmjöl. Det går förstås att använda vilket mjöl som helst.
Men nu är med andra ord min fasters önskan uppfylld, hoppas hon läser detta nu bara ;)
Timjansdoftande trattkantarellpaj med tre sorter lök
Pajbotten
1 ½ dl vetemjöl
1½ dl kornmjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten
Trattkantarellfyllning
1 rödlök
2 gula lökar
1 shalottenlök
200 g trattkantareller
1 tsk salt
½ tsk peppar
ca 2 msk färsk timjan
2 tsk rödvinsvinäger, ifall du vill
Smör till stekning
Äggstanning
2 dl grädde
3 ägg
½ tsk salt
2 dl västerbottenost
1. Knåda snabbt ihop mjöl och smör till en grynig massa, tillsätt vattnet och knåda till en smidig deg. Ställ degen kallt.
2. Sätt ugnen på 225ºc.
3. Skala och hacka löken, gärna i olika form för att visa på de olika sorterna.
4. Rensa och putsa trattkantarellerna och skär de stora i mindre bitar.
5. Stek löken och trattkantarellerna i smör tills de blir mjuka och löken nästan börjar falla sönder.
6. Tillsätt salt, peppar, rödvinsvinäger och timjan, jag rev bara bort bladen från kvistarna, det går även att hacka den.
7. Tryck ut pajdegen i en pajform eller i en form med löstagbar kant. Nagga botten med en gaffel och förgrädda det i 10 minuter.
8. Sänk värmen på ugnen till 200ºc när botten förgräddats klart.
9. Vispa ihop äggstanningen, sätt fyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen. Strö till sist över osten.
10. Grädda pajen i 25-30 minuter så den blir gyllenbrun.
11. Ät och njut!
Babyshower!
För någon vecka sedan hade vi babyshower för min kusins fina fru. En väldigt lyckad överraskning som planerats i smyg under en månads tid. Perfektionister som jag och Johanna (min kusin, babyns faster) är så var allt planerat i minsta detalj, hehe. Bubbel, kaka, blöjtårta, lekar och presenter till både mamman och den kommande prinsessan skulle förstås finnas med! Och allt måste vara rosa! Vi lyckades verkligen överraska den blivande mamman, hon trodde bara att de skulle dricka kaffe hos Johanna, men tji fick hon.
Jag har ju förstås ett par recept att dela med mig av men tror jag skriver ett skilt inlägg om dem. Blir så långt inlägg annars. Just nu får ni dregla över dessa bilder på allt det goda vi åt! Rullade hem, alla mätta och belåtna och nöjda, och nu är den lilla prinsessan här <3
Blöjtårta, en tavla ritad av min faster och min kusin, en burk med lappar där vi alla gissade babyns födelsedatum, vikt och längd var några av sakerna som fanns.
Lchf-snittar med skagenröra, så super goda! Tyvärr har inte jag receptet på dessa..
Cocktailpinnar med honungsmelon, körsbärstomat, basilika och mozzarellabollar. Vi hade även en annan variant med parmaskinka, honungsmelon och mozzarella. Utöver detta hade vi en laxpaj och en grekisk köttfärspaj.
Små söta chokladformar fyllda med hallonmousse gjorda av min kusin, rosa-randiga maränger och rosa-vita hjärtformade marshmallows fick agera som ätbar dekoration.
Och så kakan, mitt mästerverk. Sockerkaka med lemoncurd, vildhallon och vaniljkräm och en raspberry butter creme cheese-frosting. Lät bättre på engelska än svenska. Dekorerad med färska hallon, maränger och guldbeklädd lakrits med hallonsmak. Fin att titta på och god att äta! Kommer att dela med mig av receptet på frostingen och marängerna. Kakan är en vanlig sockerkaka och lemoncurden hittar ni här på bloggen sedan tidigare. Berättar mera sedan!