I koket med Sofia

Batatpaj med fetaost och karamelliserad rödlök

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.04.2019 | 1 Kommentarer

Söt batat, karamelliserad rödlök och fetaost gifter sig i denna paj! Pajen har även ett mer rustikt botten då rågmjöl och havregryn blandas med. Perfekt paj då du vill ha både sött och salt, båda begären stillas och din dag är räddad. Pajen går bra att frysa ner och är perfekt att ta med som lunchlåda. Servera den gärna med en god sallad.

Gammalt inlägg med uppdaterat recept och nya bilder.

Batatpaj med fetaost 3

Batatpaj med fetaost och karamelliserad rödlök

24 cm ∅

Pajdeg

150 g smör

1 dl rågmjöl

½ dl havregryn

1½ dl vetemjöl

3 msk vatten

Fyllning

1 stor batat (sötpotatis)

3 rödlökar

1 msk olivolja

½ tsk salt 

2 tsk socker

2 msk balsamico

½ tsk timjan

½ paket fetaost i smulor

Äggstanning

3 ägg

3 dl grädde

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

1½ dl riven ost

1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en deg. Tryck ut degen i en springform, 24 cm i diameter och ställ den sedan kallt i ½ timme.

2. Skär bataten i kuber som är 1x1 cm, koka dem i 5 minuter i lättsaltat vatten.

3. Sätt ugnen på 225ºc.

4. Strimla löken och stek den mjuk i olivolja. Tillsätt sedan salt, socker, timjan och balsamico och låt löken stekas ytterligare några minuter.

5. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200ºc.

7. Sätt bataten i pajskalet, strö över den karamelliserade rödlöken och strö över fetaosten.

8. Vispa ihop äggstanningen, häll den över fyllningen, strö på ost och grädda pajen i 20-25 minuter eller tills den fått en fin färg.

10. Ät och njut!

Batatpaj med fetaost 1Batatpaj med fetaost 2

Kommentarer

Skriv en kommentar