I koket med Sofia

Rågsemlor med pumpakärnor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.04.2019

Att se på matlagningsprogram som handlar om brödbak är en av mina favoritprogram. I en serie på netflix som heter salt fat acid heat bakas det focaccia "på riktigt". Den känslan jag får av att se på hur personen bakar bröd är fantastisk. Så vill jag också baka bröd, med kärlek och känsla. Jag bakar bröd alldeles för sällan. Jag älskar att arbeta med bröddegar och att utveckla mina tekniker när det kommer till brödbak men det blir för sällan av. Det är något så avslappnande och terapeutiskt att baka bröd. Själen får ro på något sätt. Jag kan inte mycket om brödbak och det jag lärt mig hittills är att inte ha i för mycket mjöl, olika mjölsorter binder olika mycket vätska och att man ska låta jäsningen ta sin tid. Inte så mycket med andra ord, men jag kommer dit så småningom. I alla fall fick jag knådat ihop goda semlor denna gång, med rågmjöl och pumpakärnor. Mmmm.. Älskar bröd med frön eller nötter i. 

Ragsemlor med pumpafron 1

Rågsemlor med pumpakärnor

ca 20 st.

50 g jäst

5 dl vatten

½ dl sirap

2 tsk salt

4 dl rågmjöl

1 dl havregryn

1 dl pumpakärnor

ca 6 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37ºc och häll det över jästen tillsammans med sirapen. Rör om tills jästen löst sig.

2. Tillsätt salt, rågmjöl, havregryn och pumpakärnor och knåda sedan ihop degen och tillsätt vetemjölet gradvis. Låt hellre degen vara för lös än att ha i för mycket mjöl. Knåda degen i 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. 

Mängden mjöl varierar beroende på hur exakt du mäter ingredienserna och vilken typ av mjöl/märke du använder. 

3. Låt degen jäsa i en timme. Dela den sedan i 20 bitar och baka ut till semlor. Jäs tills semlorna dubblats i storlek. 

4. Grädda semlorna i 225ºc i ca 15 minuter.

5. Ät och njut!

Ragsemlor med pumpafron 2


Slow cooked butterchicken med chapati

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.05.2018 | 1 kommentar(er)

Detta ni, det var grejer! Mat som sköter sig själv medan du är på jobb, vårstädar eller röjer på i trädgården! Perfekt! Jag älskar indisk mat och denna butterchicken kommer högt på listan just för att den är så enkel att tillreda. Jag gjorde min i slow cookern men har du ingen slow cooker går det lika bra i en gjutjärnsgryta eller en tjockbottnad kastrull :) kom då ihåg att röra om den då och då så det inte fastnar i botten! Servera kycklingen med ris och baka chapati till, ett härligt indiskt tunnbröd som du steker i stekpanna. Klipp över lite persilja eller koriander så har du en fantastisk måltid. Kanske bjuder du din kära mor på lite indiskt på söndag?

 Slow cooked buttechicken 1

Slow cooked butterchicken

6 portioner

600 g kycklingfilé

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

½-1 tsk cayennepeppar

1 msk curry

1 msk garam masala

2 tsk röd curry pasta

4 msk tomatpuré

1½ dl naturell yoghurt

400 ml kokosmjölk

100 g smör

1. Skär kycklingfilén i bitar, grovhacka löken och tillsätt dem i slow cookerns tillagningskärl, pressa i vitlöken. 

2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Sätt slow cookern på high och tillaga kycklingen i fyra timmar eller på low och tillaga den 7 timmar. 

3. Servera med ris, chapati och hackad persilja/koriander.

4. Ät och njut!

Slow cooked buttechicken 2

Chapati

6 st

3 dl vetemjöl

1 dl vatten

½ tsk salt

1. Blanda ihop alla ingredienser och knåda degen i fem minuter. Ställ i kylskåp i 30 minuter.

2. Dela degen i sex lika stora bitar, kavla ut och stek i en torr stekpanna, 1 minut per sida eller tills brödet blivit mörkare på vissa ställen. 

Slow cooked buttechicken 4


Focaccia x2

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.05.2018

Som utlovat i måndags kommer nu ett recept på en enkel focaccia. Ursprungsreceptet tror jag att någon gång i tiderna kommer från Leila Lindholm men efter att ha bakat detta recept 100 gånger har jag modifierat det så det blivit ännu bättre (sorry Leila). Knepet till en perfekt focaccia är lite mjöl och lång jäsning. I ursprungsreceptet ska brödet jäsa ca 1 timme men jäs det åtminstone 3 timmar. Har du en surdeg hemma kan du använda lite av den för att få en ännu djupare smak i brödet. Det som är bra med focaccia, förutom att det är enkelt att göra brödet, är utbakningen. Allt du behöver göra är att trycka ut degen till en platta och vips har du ett bröd! Gör endera två platta bröd eller tryck ut degen i en långpanna. 

Focaccia med oliver rodlok och timjan 1

När det kommer till att toppa focaccia kan du i princip använda vad som helst. Denna gång blev det ett bröd med oliver, rödlök och timjan. Ifall brödet bakas till en mera kräsen gästskara så rekommenderar jag en topping som passar alla med körsbärstomater och basilika. Har testat med fetaost och gröna oliver, rosmarin, rödlök osv. Nästa gång ska jag testa ett bröd med rivet citronskal och fänkål, tror det kommer bli super det med! Nedan i receptet skriver jag upp mängderna till de två förstnämnda. 

Focaccia

2 bröd eller en långpanna

25 g jäst

3 dl vatten

1 msk honung

1 msk flingsalt

½ dl olivolja

5½-6 dl vetemjöl


Topping

Olivolja

Flingsalt

1 ask körsbärstomater + ½ kruka färsk basilika

Oliver + 1 rödlök + några kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt 37-gradigt varmt vatten, salt och honung. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt olivoljan.

2. Rör i 5½ dl vetemjöl och knåda degen ca fem minuter. Ifall den är alldeles för lös tillsätter du mera mjöl men kom ihåg, den ska vara lös men inte så lös så det inte går att knåda den. Låt degen jäsa i två timmar på ett varmt ställe.

3. Stjälp upp degen på ett mjölat underlag och knåda den i några minuter. Dela den i två delar för två bröd eller baka ut ett stort platt bröd, ca 1½ cm tjockt. Sätt brödet på en oljad plåt och låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 225ºc varmluft.

Förbered toppingen genom att strimla rödlöken och halvera oliverna och tomaterna.

4. Då brödet jäst klart pickar du små gropar i brödet med dina fingrar. Ringla över mycket olivolja och smörj in brödet. Strö över flingsalt, åtminstone 1 msk och toppa med dina tillbehör.

Jag gjorde ett med tomat + basilika och ett bröd med oliver+rödlök+timjan. 

5. Grädda brödet i ugnen ca 12-15 minuter tills det fått en mörk gyllenbrun färg. Ifall brödet börjar se torrt ut under gräddningen kan du ringla över mera olivolja.

6. Låt svalna något, ät och njut!

Focaccia med oliver rodlok och timjan 2

Focaccia med oliver, rödlök och timjan. Lägg märke till mängden flingsalt. Det ska vara mycket.

Focaccia med tomat och basilika 1

Focaccia med körsbärstomater och basilika


Rostat rågbröd med avokadoröra

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.03.2018

Ny vecka, nya möjligheter! En jobbvecka framför mig minsann med vikariat hela veckan + några skiften vid fiskdisken. Och idag är det dags för ultraljud ♥ Startar dagen med rågbrödssmörgåsar med avokadoröra, mums! Receptet räcker till fyra smörgåsar. 

Avokadorora pa ragbrod

Avokadoröra

1 mogen avokado

4 tsk crème fraiche 

2 tsk citronsaft

1 krm chiliflakes

½ tsk örtsalt

Lite svartpeppar

1. Mosa avokadon till önskad konsistens. Blanda den med crème fraiche och krydda. 

2. Smaka av med eventuellt mera örtsalt. Rosta ditt favoritbröd och bred på röran. 

3. Ät och njut!


Tunnbröd i stekpanna

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.02.2018 | 1 kommentar(er)

Hoppas sportlovet har börjat bra! Vädret kunde åtminstone inte varit bättre, eller ja, lite varmare förstås men härligt med sol! Nybakt bröd till frukost slår vilket köpt bröd varje dag, speciellt dessa tunnbröd eftersom de går snabbt att tillreda och är otroligt goda att äta! Dessutom passar de perfekt att göra på förhand och ta med på utflykten och grilla dem på galler över öppen eld, Kavla då ut dem på förhand och sätt bakplåtspapper mellan varje bröd. Sedan kan du göra olika sorters wraps av dem, förbered då även fyllningen på förhand, eller avnjut dem med mycket smör som smälter sådär härligt klottigt som det ska vara ute i naturen. Här hittar du även recept på pinnbröd som även det alltid är en succé! Mjölet kan i princip vara vad som helst för mjölsort men tänk bara på att mängden kan variera för olika mjöl absorberar olika mycket vätska. Jag har tidigare gjord dessa med en blandning av korn- och vetemjöl men denna gång blev det råg- och vetemjöl.

Tunnbrod i stekpanna 2

Tunnbröd i stekpanna

10 st bröd

50 g smör

5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 dl mjölk

1 dl naturell yoghurt eller turkisk yoghurt

1. Skär smöret i mindre bitar, sätt i en beredningsskål och nyp ihop smöret med de torra ingredienserna.

2. Tillsätt mjölk och yoghurt och knåda till en deg. 

3. Dela degen i 10 lika stora bitar och kavla ut till tunna bröd, ca 3-5 mm.

4. Grädda bröden i en torr och varm stekpanna, 2-3 minuter på varje sida. 

5. Sätt bröden under en bakduk så länge du steker klart resterande. 

6. Ät och njut!


Enkla semlor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.01.2018

Ni vet den där känslan då skafferiet svämmar över av 1000 olika mjölpåsar som alla är öppnade? Okej, nu kanske jag överdrev en aning men i mitt skafferi har jag för tillfället åtminstone sex påsar med olika sorters mjöl som bara innehåller några deciliter var. Så irriterande, speciellt då jag vill ha ordning och reda i köksskåpen. På något sätt är det ordning i alla andra skåp förutom skafferiet och skåpet där vi förvarar kastruller och skålar som är i bra ordning. Varför blir det alltid så? Tips på hur man håller ordning i skafferiet tack! 

Tillbaka till det jag egentligen skulle skriva, på sidospår som vanligt. Enkla semlor är dagens recept. Sådär perfekt för att använda upp det sista i mjölpåsen. I receptet skriver jag först vetemjöl och sedan bara mjöl. Där det bara står mjöl så använder du upp dina öppnade mjölpåsar! Kom bara ihåg att olika mjölsorter absorberar vätska olika så börja med lite mjöl och tillsätt mera efterhand så inte degen blir för kompakt. Bättre att ha i för lite mjöl än för mycket mjöl.

Enkla semlor 7

Enkla semlor

ca 16-18 st.

Steg 1

4 dl mjölk

1 påse torrjäst

ca 300 g vetemjöl

Steg 2

2½ tsk salt

2 msk socker

50 g mjukt smör

ca 300-400 g mjöl beroende på mjölsort

Havreflingor till dekorering

1. Börja med att värma mjölken till 42°c. Häll mjölken i en stor beredningsskål.

2. Tillsätt jästen och rör tills den löst sig, väg upp vetemjölet och vispa i det. Låt jäsa en timme.

3. Blanda i resten av ingredienserna tills du har en smidig deg. Tillsätt lite mjöl i taget.

4. Låt degen jäsa ca 10 minuter, rulla degen till en korv och skär den i 16-18 bitar.

5. Rulla semlor av degen och tryck ner en sida av semlorna i havregryn, eventuellt strö havregryn över och pressa ner dem.

6. Sätt ugnen på 200°c och låt semlorna jäsa en gång till tills de har fördubblats i storlek.

7. Grädda semlorna 10-12 minuter tills de fått fin färg.

8. Ät och njut!

Semlorna passar perfekt med mosad avokado på!


Grillade hamburgare med briochebröd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.08.2017 | 2 kommentar(er)

Börja denna lördagsmorgon med att baka en härlig brioche. Denna variant ska nämligen kall jäsa i kylskåpet 8-10 timmar så den är färdig att bakas ut lagom till kvällen! Vi hade en riktigt hamburgerfest för någon helg sedan med dessa bröd, grillade biffar (champinjoner för min del), världens bästa hamburgerdressing, karamelliserad rödlök och bifftomater. Receptet på brödet är i gram eftersom mängderna blir mera exakt på det sättet.

Brioche hamburgarbrod 3

Brioche bröd

500 g vetemjöl

7 g salt

50 g socker

10 g färsk jäst

140 ml mjölk

5 ägg

250 g mjukt smör

1. Använd en hushållsassistent. Sätt jästen och mjölken i skålen och rör om tills jästen löst upp sig. 

2. Tillsätt salt, socker och mjöl och rör om. Knäck i äggen och knåda degen i några minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda ytterligare 10 minuter tills degen blivit glansig och elastisk. 

3. Tillsätt det mjuka smöret och knåda vidare i ca 5 minuter eller tills allt smör är inblandat. 

4. Häll över degen i en inoljad skål, degen kommer att vara väldigt lös. Täck degen med plastfolie och ställ den in i kylskåpet i åtminstone 8 timmar eller över natten. 

5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den snabbt. 

6. Dela degen i 10 bitar, de ser små ut då men tro mig de blir lagom storlek sedan när de gräddas. Rulla den till bollar och sätt dem på en plåt, gärna fem på en plåt. Låt jäsa en timme.

7. Sätt ugnen på 200ºc, pensla bröden med ett uppvispat ägg och strö eventuellt över sesamfrön.

8. Grädda bröden i 20 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren när du pickar i bröden. 

9. Ät och njut!

Shakeshack hamburgardressing 2

Världens bästa hamburgersås

1½ dl majonnäs (recept här, lämna bort vitlök och timjan)

1 msk ketchup

1 tsk senap

1-2 tsk Sriracha eller annan chilisås

½ kryddgurka

1 klyfta vitlök

½ tsk paprikapulver

½ tsk socker

Smaka av med salt och peppar

1. Gör majonnäsen enligt receptet eller använd färdig köpt majonnäs.

2. Finhacka kryddgurkan och vitlöken.

3. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

4. Ät och njut!

Briochehamburgare svamp 2

 


Grillade pinnbröd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.05.2017

Majkalas! Det blev inte någon långpromenad i år utan vi promenerade till grillplatsen som ligger nära så att alla kunde vara med! Så otroligt härligt väder om man jämför med gårdagens trista väder, dessutom var vi skyddade mot blåsten så det var varmt och skönt i solen :) Vi grillade korv och pinnbröd å oj så gott de var med pinnbröd. Flera år sedan jag åt det sist. Så hade min kära kusin med munkar till oss och mjöden hade bra åtgång den med. Nöjda och belåtna vandrade vi hemåt och snart blir det dags för middag, rökt lax och smörstekt sparris med balsamico och kanske en tzatziki till. Delar med mig av pinnbröds receptet här nedan ifall någon inte ännu hunnit vara på majkalas, trevlig första maj! 

Pinnbröd

8-10 kkp vetemjöl (1 kaffekopp motsvarar ca 1½ dl)

½ kkp socker

1 tsk salt

1 msk bakpulver

½ l vatten

1. Blanda socker, salt, bakpulver och hälften av mjölet i en beredningsskål.

2. Tillsätt vattnet och rör om och tillsätt mera mjöl. Degen ska lämna lite klibbig men den ska inte fastna i fingrarna.

3. Mjöla en plastpåse, sätt degen i påsen och ta med på majkalaset.

4. Skala en pinne så den inte har bark/näver på sig och rulla ut degen till en mask. Linda degen runt pinnen och grilla.

5. När brödet har fått en skarp yta är det klart. Vrid försiktigt lös det och servera med mycket smör. Det går även att forma runda bröd och grilla dem på galler.

6. Ät och njut!

Majkalas 12


Brytbröd med vitlök och örter

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.04.2017 | 1 kommentar(er)

Brytbrod med vitlok och orter5

Helgen har bestått av skolarbete, skolarbete och mera skolarbete. Det tar aldrig slut.. Snart är detta läsår slut men det finns ca 10 ogjorda uppgifter kvar ändå! Drunknar lite i skolarbeten känns det som. Lite mat har jag ändå hunnit med och tänkte tipsa er om detta bröd. Lite roligare än att baka vanligt bröd eftersom det börjar likna kanelbullar. Detta bröd passar bra med mat men kan även ätas som det är till kvällsmys och helgernas fin-frukostar. Eller varför inte till påskbuffén! Receptet är ursprungligen ett recept på den pizzadeg jag brukar använda mig av men fungerar perfekt till detta bröd!

Brytbröd med vitlök och örter

½ torrjäst

3 dl vatten, 42ºc varmt

½ dl olivolja

1 tsk honung

1 tsk salt

7 dl vetemjöl

Vitlöks och ört olja

½ dl olivolja

2 vitlöksklyftor

2 msk blandade torkade örtkryddor (3 msk färska)

1. Blanda ihop jäst, vatten, olivolja, honung och salt i en beredningsskål.

2. Tillsätt mjölet lite i taget tills du har fått en smidig deg.

3. Knåda degen med maskin i 5 minuter eller för hand i 10 minuter.

4. Olja en beredningsskål med lite olivolja och sätt degen i skålen.

Täck skålen med plastfolie och sedan med en bakduk och låt degen jäsa i 1 timme.

5. Pressa vitlöksklyftorna i olivoljan och tillsätt örterna. Jag använde basilika, oregano, persilja och rosmarin. Rör om.

6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, 30x40 cm. 

7. Pensla på oljan på degen och rulla ihop degen från ena långsidan till den andra. 

8. Dela degen i 16 bitar och sätt dem i en springform med bakplåtspapper i botten.

Brytbrod med vitlok och orter 10

9. Låt brödet jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

10. Pensla brödet med ett uppvispat ägg och grädda det i 25-30 minuter.

11. Ät och njut!

Brytbrod med vitlok och orterBrytbrod med vitlok och orter4Brytbrod med vitlok och orter6

 


Kvällsgott

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.04.2017

Gårdagens kvällsmys bestod av räksmörgåsar lchf-style. Jag hittade till min förvåning kesobröd (här) i frysen samt en påse räkor, och vad passar inte bättre till fredagsmys än räksmörgåsar, en god dryck och en bra film?! På mina räksmörgåsar hade jag smör, sallad, ägg, citronmajonnäs, räkor och en massa citronsaft. Mums säger jag bara!

Raksmorgas 13Raksmorgas 39Raksmorgas 35