No bake rhubarbcake
En enkel no bake rabarbertårta som du bakar i ett nafs och går bra att frysa in! Rabarbersäsongen är inledd iallafall hemma hos mig och vad passar då bättre än att bjuda på ett recept på en tårta som lämpar sig bra för student-/examensfesten. Tårtan är en blandning av en moussetårta och en cheesecake får smak av rabarber och kardemumma. Den innehåller rå-rabarbersaft koncentrat, här finns recept på det. Det går minst lika bra med köpt saft! Denna tårta går att göra på förhand och fryses enkelt in, lämna då bort rabarber-jordgubbsspegeln eftersom den har en tendens att skrynkla ihop sig i frysen. Ta upp tårtan dagen före servering eller på morgonen samma dag och gör rabarber-jordgubbsspegeln då istället.
No bake rhubarbcake
Denna tårta är gjord i en form på 24 cm i diameter och räcker till 14 bitar.
Botten
180 g valfria kex, havrekex/digestivekex/chokladkex
70 g smält smör
Fyllning
3 dl vispad grädde
3/4 dl florsocker
200 g färskost med vaniljsmak
200 g mascarpone
1½ dl rabarbersaft av koncentrat
3/4 tsk kardemumma
5 gelatinblad
Rabarber-jordgubbsspegel
1 dl rabarbersaftkoncentrat
150 g pureade jordgubbar
2 gelatinblad
Dekoration
Vitchoklad
Jordgubbar
Ätbara blommor
1. Mixa kexen till ett fint smul och blanda med det smultna smöret. Tryck ut botten i en form med löstagbar kant som blivit klädd med bakplåtspapper i botten. Ställ kallt så länge du förbereder fyllningen.
2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden och florsocker hårt. Vispa sedan ner färskosten och mascarponen.
3. Koka upp rabarbersaften tillsammans med kardemumman, blanda ner gelatinbladen utan att knipa vattnet ur dem. Låt svalna något.
4. Blanda ihop rabarbersaften med grädd-färskostblandningen. Häll fyllningen över botten och skaka om så att det inte lämnar luftbubblor i tårtan. Släta ut toppen. Ställ kallt i kylskåpet i åtminstone fyra timmar före du sätter på spegeln. Ifall du fryser in kakan ska du göra det när den stelnat.
5. Rabarber-jordgubbsspegel: Blötlägg gelatinbladen. Purea jordgubbarna. Koka upp jordgubbspurén med rabarbersaften, ifall den känns tjock tillsätter du lite vatten. Kläm ur gelatinbladen och rör ner i rabarber-jordgubbsblandningen.
6. Sila rabarber-jordgubbsblandningen för att få bort fröna och häll den sedan över tårtan. Låt stelna.
7. Dekorera genom att ringla över smält vitchoklad, plocka ut jordgubbar och eventuellt andra bär i valfritt mönster och tillsätt några ätbara blommor, exempelvis violer, för en fin färgklick!
8. Ät och njut!
Favorit i repris: Farmors munkar
Favorit i repris! Efter fjolårets munk-succé här på bloggen så kände jag att jag bara måste baka nya munkar till årets 1:a maj firande, och varför ändra på ett redan fungerande recept? Därför kör vi nu samma recept, min farmors, men med nya fyllningar. De blev ännu bättre än i fjol ifall man tycker om lite "modernare" stuk på munkar. Denna gång fick en tredje del av munkarna en churro-inspirerad tvist, fylld med dulce de leche och socker-kanelblandning runtom. En tredje del fick nutellafyllning och florsocker runtom.
För dig som vill ha klassiska munkar har jag en syltfyllning med en liten tvist :) De fick nämligen sällskap av hallonsaft i degen för en rosa färg på munken! Ifall du vill ha rosa munkar tillsätter du ca 2 dl hallonsaft till en tredje del av degen, knådar in saften och tillsätter lite mera mjöl i den delen. Vill du bara göra rosa munkar blandar du hallonsaft och mjölk, 3 dl hallonsaft och 7 dl mjölk. Det går förstås att göra munkarna enligt receptet och bara fylla dem med hallonsylt.
Men vad var det som var så speciellt med farmors munkar då? För det första var de äggfria och för det andra var det fettet de friteras i. Vi använder oss alltid av munkfett och skulle inte ens kunna tänka oss att fritera i rapsolja, usch. Så vad väntar du på? 1:a maj är alldeles runt hörnet! Iväg till butiken och köp jäst och munkfett och baka de bästa munkarna någonsin! Här hittar du förra årets inlägg men eftersom att jag utvecklas i takt med att bloggen utvecklas så gör även mina fotokunskaper det så en uppgradering kändes på sin plats.
Farmors munkar
150 g smält smör
1 l mjölk
1½ bit jäst
2 tsk krossad kardemumma
2 tsk salt
1½ dl socker
ca 1,6 kg mjöl
Till fritering
1 kg (2 förpackningar) fett för munkfritering (hittas på samma ställe som smör i butikerna)
Fyllning
1 burk dulce de leche (karamelliserad kondenserad mjölk)
1 burk nutella
1 burk hallonsylt
Runt om
För dulce de leche munkarna: Fint strösocker och kanel som blandas.
För nutellamunkarna: Florsocker
För hallonmunkarna: Fint strösocker
1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Värm upp till 37ºc.
2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll över smör-mjölkblandningen. Rör om tills jästen löst sig.
3. Blanda i kardemumma, salt, socker och hälften av mjölet.
4. Tillsätt mera mjöl tills degen blir en bra konsistens. Knåda degen 5 med maskin eller 10 minuter förhand.
5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40-60 minuter.
6. Dela degen i tre bitar. Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta och tryck ut munkar med en rund form (min var ca 6 cm i Ø).
7. Låt munkarna jäsa 20 minuter.
8. Smält munkfettet i en kastrull/gryta med tjockt botten. Testa om fettet är varmt genom att försiktigt sätta i en bit deg, flyter degen upp med det samma och blir gyllenbrun på bara någon minut är fettet tillräckligt varmt.
9. Fritera munkarna ca 1 minut på vardera sida, vänd försiktigt munkarna med exempelvis två gafflar. Var försiktig så inte oljan sprätter omkring och ha ett lock nära till hands ifall att det fattar eld!
10. Låt munkarna rinna av på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.
11. Låt dem svalna något innan du sockrar dem. Vi brukar använda en tom mjölpåse när munkarna ska sockras, häll socker i påsen, sätt i munkarna och skaka om. Vips så har du sockrade munkar med alldeles tillräckligt med socker.
12. Fyll en spritspåse med den fyllning du vill ha i, gör ett hål i sidan av munken och fyll den.
13. Ät och njut!
Chokladglass med hallonsås
Det är alldeles för länge sedan jag gett er ett recept på glass! Så nu är det dags. Denna gång en maffig chokladglass med chokladsås och hallonsås swirlat in i glassen. Jag tycker bestämt du ska testa denna glass till helgen, du kommer inte ångra dig.
Chokladglass med hallonsås
4 dl grädde
2 dl helmjölk
1 brk kondenserad mjölk
¾ dl kakao av god kvalitet
1 tsk snabbkaffepulver
1/3 tsk salt
2 dl mosade hallon
Ev. Hackad choklad
1. Blanda ihop den kondenserade mjölken och kakaon i en kastrull. Koka upp blandningen och tillsätt snabbkaffepulvret och saltet. Låt svalna något.
2. Vispa grädden hårt och vispa ner nästan all chokladsås. Spara lite för att swirla in i glassen. Blanda i mjölken och rör om.
3. Mosa hallonen. Häll hälften av glassblandningen i en limpform eller en bunke, ringla över chokladsåsen som du sparat och hälften av de mosade hallonen och eventuellt hackad choklad. Rör lite i glassmassan med en gaffel för att swirla om. Häll över resterande glassmassa och häll över den sista av chokladsåsen och hallonsåsen. Swirla om igen.
4. Täck in glassen med plastfolie eller ett lock. Frys glassen åtminstone sex timmar men helst över natten.
5. Ät och njut!
Hasselnötsmusslor med nutellagrädde
Hasselnötsmusslor med nutellagrädde. Måste jag säga mer? Ifall du ännu inte har en dessert till påskmiddagen får du nu ett recept på en snabb och garanterat lyckad dessert. Härligt spröda hasselnötsmusslor fyllda med hallon och nutellagrädde och toppade med mera hallon och påskgodis, ett perfekt avslut på påskmiddagen. Sött men inte för sött då bären bryter av. Själv valde jag hallon men vilken frukt eller vilket bär går förstås att använda. Kan tänka mig att bananskivor i botten skulle vara bra, för vem tycker inte om nutella och banan? ;) Även persika eller mango passar säkert för att få in mera påskfärger i bakelsen.
Det som skiljer hasselnötsmusslor från vanliga mandelmusslor är att mandeln blivit utbytt mot hasselnötter. Detta gjorde jag för att nutellan innehåller hasselnötter och på så sätt blev botten och fyllning mera sammanhängande. Det går bra att göra receptet med mandel eller bara göra ett vanligt mördegsrecept utan nötter. Ta då och öka mängden vetemjöl till 3½ dl istället för 2½ dl som det står i receptet. Sedan kräver receptet ett halvt ägg, och ett halvt ägg får du genom att knäcka ett helt ägg i ett glas, vispa upp det lite med en gaffel så gulan och vitan blandas och sedan använda hälften av ägget.
Hasselnötsmusslor med nutellagrädde
20 st
Hasselnötsmusslor
1 dl malda hasselnötter
100 g mjukt smör
¾ dl socker
½ ägg
2½ dl vetemjöl
Nutellagrädde
4 dl grädde
2 dl nutella
Toppa med
Bär eller frukt
Valfritt påskgodis
1. Sätt ugnen på 175ºc.
2. Nyp ihop alla ingredienser till hasselnötsmusslorna. Dela degen i 20 bollar, kavla ut eller tryck ut degen i aluminiumformar/mazarinformar. Nagga bottnarna och ställ dem kallt i 15 minuter.
3. Grädda i ugn ca 6 minuter tills bottnarna blivit något gyllene. Låt svalna helt.
4. Förbered frukten/bären genom att skära dem i mindre bitar ifall det behövs. Det samma gäller för godiset. Vispa grädden hårt, tillsätt nutellan och vispa snabbt så att allt blandas.
5. Placera frukt/bär i botten av hasselnötsmusslan och spritsa/klicka ut nutellagrädden. Dekorera med frukt/bär och påskgodis.
6. Ät och njut!
Det är förresten helt galet att mars är slut redan. Känns just som att detta år började, inte många veckor kvar tills vi får vår efterlängtade lilla tjej ♥ Jepp, vi får en liten flicka i sommar! "Bara" 16 veckor kvar.
Vitchokladmoussetårta med kinder-topping
Äntligen påskvecka! Som jag väntat på all mat och alla chokladägg. Som vanligt planeras menyn för påskbuffén för fullt. Någon annan som är som jag så ni vill planera länge på förhand?
Desserterna denna påsk kommer vara choklad-overload minsann. Först ut är denna vitchokladmoussetårta med kinder-topping. Extra maffig och söt men räcker åt många fastän den är liten. Du kan förstås toppa den med vilket påskgodis som helst men jag har en svaghet för kinders choklad ♥ Jag gjorde min i en springform med 20 cm i diameter och den räcker till 8–10 bitar. Vill du göra den i en större form eller i en pajform gör du 1½ sats. Sedan rekommenderar jag mangopuré eller denna lemoncurd till servering för att få in ett syrligt moment i tårtan, eller varför inte svirvla in lemoncurd i tårtan då du gör den? Testa vetja!
Vitchokladmoussetårta med kinder-topping
8-10 bitar
Botten
15 domino, oreo eller liknande kex
50 g smält smör
Vitchokladmousse
4 dl grädde
100 g naturell färskost
150 g vitchoklad
Topping
3 kinderägg
2 kinder bueno
5 kinder maxi
1. Smula kexen fint med en mixer eller med en kavel. Blanda med smöret. Tryck ut botten i en springform, 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt så länge du gör fyllningen.
2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron med 30 sekunders intervaller. Vispa färskosten och rör i den smultna vitchokladen. Vispa grädden och vänd sedan ner vitchoklad-färskostblandningen.
3. Häll moussen över botten, jämna ut moussen och skaka formen lite fram och tillbaka för att få bort eventuella luftbubblor. Ställ i kylskåpet över natten eller åtminstone 4 timmar.
4. Toppa kakan med kinder eller annat påskgodis. Servera med mangopuré eller lemoncurd.
5. Ät och njut!
Förresten skulle det vara kul ifall ni gör mina recept om ni skulle vilja skicka bilder på dem åt mig via instagram eller tagga mig i bilderna ifall ni publicerar något ni lagat. @lillklimpen eller #iköketmedsofia kan ni använda då :) Skulle vara kul att se vad ni gjort!
S'mores kladdkaka
En S'mores kladdkaka till kvällen är inte helt fel. S'mores förknippas ofta med mysiga sensommarkvällar vid brasan men kan inte förstå att jag inte gjort denna förut. Den kommer definitivt göras igen. Den har allt och lite till. Kladdig chokladkaka, smält choklad, krisp och sälta från kexen och sedan ett sött, segt och mjukt täcke av marshmallows som toppar allt! Kakan bör ätas direkt den kommer ur ugnen ifall du använder köpta marshmallows. Ifall du vill kan du göra en egen maräng som du sedan bränner av i ugnen men jag hade en stor påse marshmallows hemma som bara väntade på att bli uppätna så jag använde dem. Servera kladdkakan med vispad grädde eller en god vaniljglass så har du heaven on a plate.
S'mores kladdkaka
2 dl socker
2 ägg
100 g smör
2 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
½ dl kakao
En nypa salt
Smör och skorpsmulor till formen
4 grahams-kex
100 g hackad mjölkchoklad
Marshmallows
1. Sätt ugnen på 175°c och smörj och bröa en springform, 20-22 cm i diameter.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Sikta i vetemjöl och kakao, tillsätt vaniljsocker, socker, ägg och salt och rör om.
4. Grädda kladdkakan ca 20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.
5. Hacka chokladen under tiden kakan gräddas. När kakan kommer ur ugnen strör du på chokladhacket.
6. Krossa kexen och strö över kakan. Sätt på marshmallows och bränn dem med en gasbrännare eller i ugnen på grilläget. Håll då bara koll på dem så du inte bränner marshmallowsen.
Julgodis del 3: Rockyroad
Dan före dopparedan, vart tog december vägen? Det känns som att december just började och nu är det redan jul. Men ännu hinner du baka julgodis! Dessa rocky roads tar ca 10 minuter att göra, och är perfekt till uppesittarkvällen. Har ni planer för ikväll? Själv jobbar jag till kl. 20:00 så det lär inte bli så mycket gjort i matväg ifall inte resten av uppesittar-deltagarna har gjort något gott ;) Man kan ju alltid hoppas.
Rocky road
400 g choklad, hälften mjölk- och hälften mörkchoklad
1 påse dumle
2-3 dl salta jordnötter, pistagenötter, cashewnötter eller en blandning
½ påse mini marshmallows eller stora sönderklippta i bitar
1. Bryt ner chokladen i en skål som tål vattenbad.
2. Sätt skålen över en kastrull med vatten, vattnet ska inte röra i skålen. Värm upp vattnet, då det kokar sänker du värmen. Rör om då och då. Det får inte komma vatten i chokladen för då skär den sig.
3. Under tiden chokladen smälter skär du dumlen i mindre bitar, jag delade en kola i 3 bitar, hackar nötterna något och klipper marshmallowen i mindre bitar ifall du har stora.
4. Rör ner alla ingredienser i den smultna chokladen och häll den i en form klädd med bakplåtspapper.
Platta ut den så den är ca 1½ cm tjock.
5. Ställ kallt före du skär upp/bryter den i bitar.
6. Ät och njut!
Julgodis del 2: Trillingnöt
Äntligen är denna vecka slut och allt är nu klart före julen! Har varit en hektisk vecka. Sista gradu-undersökningen i tisdags, sista matklubben i onsdags, vår slutmåltid i skolan i torsdags och sista öpu-kursen fredagkväll och lördag och nu är det första advent! Hjälp så tiden går fort. Men lite julgodis har jag väl ändå hunnit med, för vem har inte 10 minuter över när sötsuget slår till? För några år sedan försvann min favoritpralin och även orsaken att köpa chokladaskar försvann med den. Den älskade trillingnöten lämnade oss för tidigt. Tur att det är enkelt att göra en egen variant! Du behöver två ingredienser, hasselnötter och en platta Fazers blå (eller egentligen bara en halv platta så du kan äta resten.)
Trillingnöt
100 g hasselnötter
100 g mjölkchoklad
1. Rosta nötterna på 200ºc i ca 5-10 minuter, skaka dem då och då. Detta behöver du inte göra ifall du inte vill ha bort skalet, hoppa då bara till punkt 3.
2. När nötterna är rostade sätter du in dem i en ren kökshandduk och gnuggar dem en stund så det mesta av skalet lossnar.
3. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad.
4. Tillsätt nötterna i chokladen och rör om. Plocka upp nötterna tre och tre och sätt dem på ett bakplåtspapper.
Se till så nötterna rör i varandra så de hålls ihop när chokladen stelnar.
5. När chokladen stelnat ringlar du över lite choklad för att få mönstret på pralinerna. Låt stelna igen.
6. Ät och njut!
Vin & matmässan 2017
Det börjar ju vara några veckor sedan vin & matmässan i Helsingfors ägde rum. Men där var jag tillsammans med Hanne och Sofie, mina goda vänner och klasskamrater (ifall man kan kalla dem för klasskamrater mera i denna ålder!). Tänkte köra en bildbomb från matmässan, det är ju mycket roligare med bild än med text!
Började helgen med en sen middag på Vapiano. En pizza med champinjoner, kronärtskockshjärtan, oliver, skinka och olivolja.
Morgonen därpå blev det gofrulle minsann! Allt fanns på bordet.
Nybakta bullar, kardemummabulle, pain au chocolat och pistagebullar. De var sååå goda, ska definitivt testas!!
Nybakt vetesurdegsbröd, det bästa brödet.
Fruktsallad med olika toppings.
Hur fint var inte bordet hos Sofies föräldrar!
På matmässan testade vi goda olivoljor, parmesanostar, oliver och vin förstås. På denna bild görs en risotto i ett hjul av parmesanost, drömmen att få ha hemma.
Matpaus med risotto och lite vitt vin!
Sedan lite efterrätt, gelato med smak av pistagenöt, mmm!
Vi köpte även hem en bit av dessa fina chokladkakor. Den var med smak av hallon, det var verkligen svårt att bestämma sig. Ville smaka på alla!
På lördagskvällen blev det lite tapas och mycket vin. Vi hade köpt tryffelchips, oliver, ostar, bresaola, chorizo, chevré, manchego, gorgonzola och fikonmarmelad från matmässan.
Efteråt bar det iväg till Aussie Bar, som slutade i en promenad från centrum till drumsö. Det var lite långt i högklackat.. På söndagen blev det shopping och indisk mat för hela slanten. En toppen helg, exakt vad som behövdes för att orka med skolan lite till för detta läsår.
Babyshower!
För någon vecka sedan hade vi babyshower för min kusins fina fru. En väldigt lyckad överraskning som planerats i smyg under en månads tid. Perfektionister som jag och Johanna (min kusin, babyns faster) är så var allt planerat i minsta detalj, hehe. Bubbel, kaka, blöjtårta, lekar och presenter till både mamman och den kommande prinsessan skulle förstås finnas med! Och allt måste vara rosa! Vi lyckades verkligen överraska den blivande mamman, hon trodde bara att de skulle dricka kaffe hos Johanna, men tji fick hon.
Jag har ju förstås ett par recept att dela med mig av men tror jag skriver ett skilt inlägg om dem. Blir så långt inlägg annars. Just nu får ni dregla över dessa bilder på allt det goda vi åt! Rullade hem, alla mätta och belåtna och nöjda, och nu är den lilla prinsessan här <3
Blöjtårta, en tavla ritad av min faster och min kusin, en burk med lappar där vi alla gissade babyns födelsedatum, vikt och längd var några av sakerna som fanns.
Lchf-snittar med skagenröra, så super goda! Tyvärr har inte jag receptet på dessa..
Cocktailpinnar med honungsmelon, körsbärstomat, basilika och mozzarellabollar. Vi hade även en annan variant med parmaskinka, honungsmelon och mozzarella. Utöver detta hade vi en laxpaj och en grekisk köttfärspaj.
Små söta chokladformar fyllda med hallonmousse gjorda av min kusin, rosa-randiga maränger och rosa-vita hjärtformade marshmallows fick agera som ätbar dekoration.
Och så kakan, mitt mästerverk. Sockerkaka med lemoncurd, vildhallon och vaniljkräm och en raspberry butter creme cheese-frosting. Lät bättre på engelska än svenska. Dekorerad med färska hallon, maränger och guldbeklädd lakrits med hallonsmak. Fin att titta på och god att äta! Kommer att dela med mig av receptet på frostingen och marängerna. Kakan är en vanlig sockerkaka och lemoncurden hittar ni här på bloggen sedan tidigare. Berättar mera sedan!