Chokladpaj med dulce de leche och hallon
Det har blivit mycket fokus på efterrätter och bakning de senaste veckorna på bloggen. Syns kanske vad som är min passion. eller egentligen har jag två passioner, att äta mat och att baka. Tur att jag har något på klart åtminstone! Denna paj fick pryda bordet under venetziaden tillsammans med denna kantarell- och bacon paj med lingon. Tänkte till först att det blir lite mycket paj men denna chocolate tart är inte som en vanlig paj, botten är nämligen gjord på oreos istället för havrekex eller ett "riktigt" pajbotten. Det går minst lika bra att använda havrekex eller ett pajbotten men denna gång blev det chocolate overload. Dessutom tog jag pajen till nästa nivå genom att tillsätta en härlig (färdigköpt) dulce de leche.
Men vad är dulce de leche you say? Dulce de leche är ett finare namn för karamelliserad mjölk. Karamelliserad mjölk kommer ursprungligen från Sydamerika, närmare bestämt latinamerika. Karamelliserad mjölk görs från kondenserad mjölk, här kommer det knepiga in i bilden. För jag tar varannan gång fel burk. Det finns alltså både sötad kondenserad mjölk och karamelliserad mjölk (se bilderna nedan). Av den kondenserade mjölken kan du koka din egen dulce de leche, men det tar tid. Burken ska koka i ca 4-5 timmar täckt med vatten, dessutom kan den explodera. Så därför köpte jag den karamelliserade mjölken som är färdig att användas på direkten.
Kondenserad mjölk
Karamelliserad mjölk
Bilderna lånade från euro-east.fi
Det blev en liten parentes som blev alldeles för lång. Svårt att hålla det kort när det finns så mycket att berätta om.. Men receptet hörni!
Chokladpaj med dulce de leche och hallon
200 g oreos eller dominokex
75 g smör
1 nypa salt
½ burk dulce de leche
Flingsalt
175 g mjölkchoklad, eller hälften mörk- hälften mjölkchoklad
3/4 dl grädde
Hallon till dekorering
1. Smält smöret.
2. Mixa oreos till ett fint pulver i en matberedare, tillsätt smöret och en nypa salt.
Det går även att fördela oreos för hand med en kavel eller en köttklubba.
3. Tryck ut botten i en pajform och ställ det kallt i ca 30 minuter.
4. Sätt dulce de lechen i en skål och värm den så den blir lite rinnigare.
5. Bred dulce de lechen över pajbottnet och strö över lite flingsalt. Ställ kallt.
6. Bryt chokladen i bitar, koka upp grädden, ta bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen i den varma grädden.
Rör om då och då så chokladen smälter.
7. Häll chokladganachen över pajen och jämna ut. Ställ kallt i några minuter.
8. Dekorera pajen med hallon eller andra bär.
9. Ät och njut!
Chokladtårta med pätkisganache och kanderade apelsinskal
Det närmar sig, påsken är snart här! Påsken måste vara en av mina favorithögtider när det kommer till mat. Åtminstone hemma hos oss äter vi alltid mycket mat och framför allt god mat under påsken, så planeringen är i full gång. Det har den i och för sig varit i några veckor redan ;) Choklad hör verkligen påsken till, men jag måste erkänna att jag inte är sådär super förtjust i choklad. Visst tycker jag om choklad men jag är inte galen i choklad. Det finns ju dock personer i min släkt som är galna i choklad så det är ju klart att något med choklad ska finnas med på påskbordet! Denna chokladtårta fick sällskap av en pätkisganache och kanderade apelsinskal för att balansera upp det söta från kakan och ganachen. En ganache är en blandning av choklad och grädde som ofta används för att fylla bakverk eller dekorera med. Det går i princip att använda sig av vilken sorts choklad man vill, det är bara att hacka den i bitar och hälla över varm grädde. Sedan rör man tills ganachen inte har några klumpar i sig.
Chokladtårta med pätkisganache och kanderade apelsinskal:
200 g smör
200 g mörk choklad, använde en med 47 % kakaohalt
3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1. Smält smöret i en kastrull och ta bort kastrullen från plattan då smöret smält.
2. Tillsätt chokladen i smöret och rör om då och då tills chokladen smält.
3. Sätt ugnen på 175ºc (150ºc varmluft)
4. Vispa ägg och socker pösigt i ca 5 minuter.
5. Tillsätt mjöl, salt och vaniljsocker genom att sikta i dem i ägg-socker blandningen.
6. Häll i den svala chokladblandningen och rör om tills allt blandats.
Rör inte för mycket för då försvinner fluffigheten från äggen!
7. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd form med löstagbar kant.
Klä formen genom att spänna fast ett bakplåtspapper i botten och klipp remsor av bakplåtspapper till kanten. Fäst remsorna med lite smör.
8. Grädda kakan i ugnen 25 minuter.
Pätkisganache
¾ dl grädde
1 påse pätkis bitar
1. Värm upp grädden i en kastrull tills den kokar.
2. Sätt i pätkisbitarna och rör om tills bitarna smält.
3. Låt ganachen svalna och häll den sedan över kakan.
4. Ställ kakan i kylskåpet några timmar.
5. Dekorera med kanderade apelsinskal före servering.
6. Ät och njut!
Kanderade apelsinskal
1 apelsin
¾ dl socker
1 dl vatten
½ krm vaniljpulver
1. Börja med att tvätta apelsinen. Skala den sedan med en skalkniv så att endast det yttersta av skalet kommer bort.
Det vita smakar beskt så undvik att få med det. Ifall det kommer med kan det skäras bort i efterhand.
2. Strimla apelsinskalen och koka dem i vatten i ca 5 minuter. Sila av vattnet och upprepa denna process två gånger.
Detta gör du för att få bort det beska ur skalen samt slagg produkter som kan finnas i skalen.
3. Koka upp socker, vatten och vaniljpulver i en kastrull. När sockret smultit tillsätter du de förvällda apelsinskalen.
4. Koka skalen i sockerlagen ca 15 minuter.
5. Låt skalen svalna något innan du rör dem.
6. Vänd skalen i socker för att förhindra att de fastnar i varandra.
Tårtan i genomskärning, den blir tillräckligt kladdig men inte för kladdig! Ifall du vill ha den mindre kladdig gräddar du den lite längre.
Mintchokladglass
Jag ÄLSKAR glass och har alltid gjort det men har tyckt att det kan vara lite många steg i vissa glassrecept. Här kommer nu ett enkelt recept som tar 10 minuter att göra. Det bästa av allt är att glassen innehåller två grundingredienser, du behöver inte någon glassmaskin när du gör denna glass och kan variera smakerna i oändlighet. Just denna sats blev en med mintsmak och bitar av mörk choklad. Jag använde mig av mintessens och en 47 % choklad men det går lika bra att koka egen sirap av färsk mynta, kom dock ihåg att den kondenserade mjölken är väldigt söt. Det går säkert även riktigt bra att köpa mintchokladsås och varva glassen med den!
Jag har tidigare smaksatt glassen med saltade jordnötter, kolasås och nötkrokant, en med jordgubbar och minimaränger, en med apelsin, en med hallon och en med vanilj. Även dessa var jätte goda och så enkla att göra!
Mintchokladglass
6 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (inte karamelliserad)
Smaksättning
100 g mörk choklad
½ tsk mintessen
1. Vispa grädden löst.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och fortsätt vispa tills smeten blir lite tjockare.
3. Smaksätt glassen så som du vill, till denna glass använde jag 100 gram 47% choklad och ca ½ tsk mintessens.
4. Klä en limpform eller en låda med plastfolie och häll glassmeten i formen, frys den ett dygn före servering.
5. Ät och njut!