I koket med Sofia

Visa alla inlägg skrivna 2017

Julgodis del 2: Trillingnöt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.12.2017

Äntligen är denna vecka slut och allt är nu klart före julen! Har varit en hektisk vecka. Sista gradu-undersökningen i tisdags, sista matklubben i onsdags, vår slutmåltid i skolan i torsdags och sista öpu-kursen fredagkväll och lördag och nu är det första advent! Hjälp så tiden går fort. Men lite julgodis har jag väl ändå hunnit med, för vem har inte 10 minuter över när sötsuget slår till? För några år sedan försvann min favoritpralin och även orsaken att köpa chokladaskar försvann med den. Den älskade trillingnöten lämnade oss för tidigt. Tur att det är enkelt att göra en egen variant! Du behöver två ingredienser, hasselnötter och en platta Fazers blå (eller egentligen bara en halv platta så du kan äta resten.)

Trillingnot 7

Trillingnöt

100 g hasselnötter

100 g mjölkchoklad

1. Rosta nötterna på 200ºc i ca 5-10 minuter, skaka dem då och då. Detta behöver du inte göra ifall du inte vill ha bort skalet, hoppa då bara till punkt 3.

2.  När nötterna är rostade sätter du in dem i en ren kökshandduk och gnuggar dem en stund så det mesta av skalet lossnar.

3. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad.

4. Tillsätt nötterna i chokladen och rör om. Plocka upp nötterna tre och tre och sätt dem på ett bakplåtspapper. 

Se till så nötterna rör i varandra så de hålls ihop när chokladen stelnar.

5. När chokladen stelnat ringlar du över lite choklad för att få mönstret på pralinerna. Låt stelna igen.

6. Ät och njut!

Trillingnot 3


Mjuk pepparkaka med blåmögelost

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.12.2017

Hur låter mjuk pepparkaka med blåmögelost och fikon till lillajul? Jag bakade en egen mjuk pepparkaka, receptet från sju sorters kakor men du kan köpa en ifall du inte vill baka en egen. Rosta pepparkakan i ugnen på 250ºc ca 10-15 minuter, vänd på den efter halva tiden. Toppa den med blåmögelost eller brieost, nötter eller mandlar, honung och fikon så har du en himmelsk kombo! Snabbt och högst antagligen uppskattat av dina glöggäster! 

Mjuk pepparkaka med fikon 1


Picklade morötter

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.11.2017

Testa att lägga in rotfrukter! I princip det enda som finns tillgängligt i Finland året om men ibland blir man kanske trött på att äta dem så som de är eller så kanske de håller på att bli gamla. Då är en inläggning ett bra knep att ta till! Enkelt att göra och det ger morötterna en annan smak än vanligt.

Picklade morotter 2

Picklade morötter

1 dl ättika, 12 %-ig

2 dl socker

3 dl vatten

1 tsk salt

10 vitpepparkorn

2 lagerblad

4-6 morötter beroende på storleken

1. Koka upp alla ingredienser till lagen. Under tiden lagen kokar upp skalar du morötterna

och strimlar dem med skalaren eller med en osthyvel.

2. Låt lagen svalna före du tillsätter morötterna.

3. Låt stå kallt i minst ett dygn, flytta sedan morötterna och lagen till en lufttät steriliserad burk.

4. Ät och njut!

En steriliserad burk får du genom att sätta ugnen på 125º och ha burken i ugnen i 10 minuter. Plast- och gummi kan man koka i 10 minuter.

Picklade morotter 1


Pepparkakor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.11.2017

Årets första pepparkaksbak med Elias och Malin. Degen var godast som vanligt ;) Några plåtar pepparkakor blev det men tålamodet tog ganska snabbt slut. Som alltid när jag bakar pepparkakor!

Pepparkaksbak med Malin och Elias 3

Pepparkakor

4½ dl socker

3 ägg

400 g smör

2 dl sirap

2 tsk kanel

1½ tsk mald nejlika

1½ tsk mald ingefära

1 tsk pomeransskal

1 tsk kardemumma

9 dl vetemjöl

3 dl potatismjöl

2 tsk matsoda

1. Vispa ägg och socker fluffigt.

2. Mät upp smör, sirap, och kryddorna i en kastrull. Värm tills smöret smälts och låt svalna något.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna. 

4. Häll den avsvalnade smör-sirap blandningen i ägg-socker blandningen och sikta i de torra ingredienserna.

5. Rör ihop degen, den ska vara lös. Den stelnar senare i kylskåpet.

6. Kyl degen över natten.

7. Ta fram degen ca en halv timme före utbakning. 

8. Sätt ugnen på 200ºc.

9. Kavla ut pepparkakorna tunt. Grädda dem i ca 7 minuter.

10. Ät och njut!


Vaniljkola med havssalt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.11.2017 | 2 kommentar(er)

Nu kan jag inte hålla mig längre. Julbaket har påbörjats, det är ju trots allt bara en månad kvar till jul. Så var beredda på en del recept! Denna kola var meningen att bli fudge men glömde bort ett steg så den blev till en kola, visade sig vara hur bra som helst den med! Så ni får valmöjlighet till att göra en kola eller en fudge, vad ni hellre behagar, eller varför inte göra både och! Det går att ändra smaksättningen enkelt. Exempelvis kan du blanda ner hackade hasselnötter eller varför inte laktitspulver! De står sig dessutom länge i kylskåpet. 

Det kan vara bra att ha en godis- eller stektermometer då du bakar julgodis. 

Vaniljkola med havssalt 1

Vaniljkola med havssalt

ca 16 bitar

2½ dl socker

2 dl grädde

1/3 tsk vaniljpulver

1 msk glukossirap

1. Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull med tjockt botten.

2. Värm sakta upp kolan tills sockret smält, höj därefter värmen och blandningen tills den är 125ºc för kolan, 122ºc för fudge.

3. Ifall du gör kola, häll smeten i en limpform med bakplåtspapper i, strö över havssalt och låt stelna före du skär upp den.

Ifall du gör fudge, låt blandningen svalna något och rör den sedan så smeten blir tjock och mera matt i färgen. Häll den i en limpform, strö över havssalt och låt den stelna före du skär upp den. 

4. Paketera in kolan i bakplåtspapper så de inte fastnar i varandra, fudgen går bra att förvara i en burk utan att den är inslagen.

5. Ät och njut!


Vin & matmässan 2017

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.11.2017 | 1 kommentar(er)

Det börjar ju vara några veckor sedan vin & matmässan i Helsingfors ägde rum. Men där var jag tillsammans med Hanne och Sofie, mina goda vänner och klasskamrater (ifall man kan kalla dem för klasskamrater mera i denna ålder!). Tänkte köra en bildbomb från matmässan, det är ju mycket roligare med bild än med text!

Matmassan 2017 2

Började helgen med en sen middag på Vapiano. En pizza med champinjoner, kronärtskockshjärtan, oliver, skinka och olivolja.

Matmassan 2017 8

Morgonen därpå blev det gofrulle minsann! Allt fanns på bordet.

Matmassan 2017 7

Nybakta bullar, kardemummabulle, pain au chocolat och pistagebullar. De var sååå goda, ska definitivt testas!!

Matmassan 2017 6

Nybakt vetesurdegsbröd, det bästa brödet.

Matmassan 2017 5

Fruktsallad med olika toppings.

Matmassan 2017 4

Hur fint var inte bordet hos Sofies föräldrar!

Matmassan 2017 10

På matmässan testade vi goda olivoljor, parmesanostar, oliver och vin förstås. På denna bild görs en risotto i ett hjul av parmesanost, drömmen att få ha hemma. 

Matmassan 2017 11

Matpaus med risotto och lite vitt vin!

Matmassan 2017 12

Sedan lite efterrätt, gelato med smak av pistagenöt, mmm!

Matmassan 2017 9

Vi köpte även hem en bit av dessa fina chokladkakor. Den var med smak av hallon, det var verkligen svårt att bestämma sig. Ville smaka på alla!

Matmassan 2017

På lördagskvällen blev det lite tapas och mycket vin. Vi hade köpt tryffelchips, oliver, ostar, bresaola, chorizo, chevré, manchego, gorgonzola och fikonmarmelad från matmässan. 

Matmassan 2017 13

Efteråt bar det iväg till Aussie Bar, som slutade i en promenad från centrum till drumsö. Det var lite långt i högklackat.. På söndagen blev det shopping och indisk mat för hela slanten. En toppen helg, exakt vad som behövdes för att orka med skolan lite till för detta läsår.


Enklaste makaronilådan

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.11.2017

Makaronilåda, min mamma gör den bästa makaronilådan, och ska jag göra makaronilåda så gör jag alltid på mammas vis. Har typ växt upp på makaronilåda och det är lika gott ännu, men den är väl ändå ganska underskattad av många. Kanske det har något att göra med att skolan alltid förstört makaronilådan genom att göra den alldeles för torr och stabbig. Men denna är raka motsatsen, med mycket grädde och smör ;)

Makaronilada 2

Enklaste makaronilådan

5 dl makaroner

1 tsk salt

400 g malet nötkött

1 gul lök

1 tsk salt

1 tsk kryddpeppar

½ tsk svartpeppar

Äggstanning

3 dl grädde

3 dl mjölk

4 ägg

1. Koka makaronerna tillsammans med 1 tsk salt i 12 minuter. De ska vara överkokta.

2. Sätt ugnen på 200ºc.

3. Skala och hacka löken.

4. Bryn maletköttet tillsammans med löken i lite smör. Tillsätt kryddorna.

5. Blanda ihop makaronerna och maletköttet i kastrullen och häll dem i en ugnsform.

6. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll den över makaroni-köttblandningen.

7. Sätt några klickar smör på toppen och grädda makaronilådan i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat men ändå rör på sig då du skakar formen.

8. Servera med finriven morot.

9. Ät och njut!

Makaronilada 1


Pizzaspecial: Deg, jäsning, gräddning

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.11.2017

Nu är receptet på den ultimata pizzadegen framtaget. The key ligger i jäsningen. Degen ska nämligen jäsa i åtminstone sex timmar i rumstemperatur. Ja, i sex timmar! Degen görs på torrjäst och kallt vatten, genom att ha kallt vatten så tar det längre för jästen att aktiveras och börja bilda koldioxid. Det är här som tiden spelar roll.

Du kan testa själv, baka en deg med 42 grader varmt vatten och en med kallt vatten. Jäs den med varmt vätska till dubbelstorlek i ca 40 minuter och den med kall vätska i sex timmar. Baka sedan ut degen och se vad som händer. Jag kan lova dig att när du kavlar ut den som jäst i 40 minuter så drar den ihop sig tillbaka och det är svårt att få den tunn. Bakar du däremot ut den som jäst i sex timmar så drar den inte ihop sig eftersom det bildats så mycket koldioxid under jäsningen så glutenet töjts ut och inte drar ihop sig när degen kavlas ut. Matkemi, love it! 

Pizzadeg 2

Pizzadeg

1 påse torrjäst

1 tsk salt

2 tsk socker

3 dl kallt vatten

1/3 dl olivolja

ca 7 dl mjöl

1. Blanda ihop hälften av mjölet, saltet, sockret och jästen. 

2. Tillsätt oljan och vattnet och knåda degen. Sätt i mera mjöl vart efter tills degen blir hanterbar.

Det är bättre ifall degen har för lite mjöl än för mycket mjöl.

3. Knåda degen för hand i ca 5 minuter, dela degen i fyra bitar och forma dem till bollar genom att vika degen under sig själv några gånger.

4. Jäs pizzadegen i åtminstone sex timmar.

5. Sätt ugnen på så varmt det bara går.

6. Baka ut pizzadegen med lite mjöl. Knåda den hastigt och kavla sedan ut den tunt. 

Pizzadeg 3

Ser ni bubblorna i degen? Ett tecken på att degen är bra jäst.

Sedan har vi ju såsen. Keep it simple. Använd endera endast passerade/krossade tomater eller gör en enkel sås på fem minuter. Bred på ett tunt tunt lager på pizzadegen. Eftersom att degen är tunn så kan botten bli mjukt och geggigt ifall det finns för mycket sås. 

Pizzasas 2

Pizzasås

2 klyftor vitlök

1 gul lök

1 msk olivolja

400 g passerade/krossade tomater

½ tsk peppar

1 tsk salt

1 tsk socker

1 tsk pizzakrydda

1 krm chiliflakes

1. Skala och finhacka löken, värm upp olja i en kastrull och fräs löken någon minut. 

2. Pressa i vitlöksklyftorna och fräs ytterligare en minut. 

3. Tillsätt resten av ingredienserna och koka såsen ett par minuter. 

När du gräddar pizzan har jag två tips. 1. Kör ugnen så varm den går i varmluftsläget (om du har det läget). 2. Ha plåten eller pizzastenen in i ugnen så den blir super varm för att få ett krispigt botten. När du sedan gräddar pizzan, grädda den i ca 5-7 minuter beroende på hur varm din ugn blir. Vill du få en lite bränd ost kan du alltid sätta på  grilläget i ugnen ett par minuter. 

Denna gång toppade vi pizzan med grillad kyckling, rödlök, grön paprika, persimon och blåmögelost. Persimon på pizza får 10/10, minst lika gott som ananas ;) Jag är ju en sådan som gillar en kombination av sött och salt så ja, jag har nästan alltid ananas på min pizza, and I am proud of it. På denna pizza var persimonen en bra brytning till den salta blåmögelosten. 

Pizza med persimon och kyckling 2

Ber om ursäkt för en väldigt varierande bildkvalitet i detta inlägg. Det börjar ju bli så mörk.. 


Mustig kålgryta med saffran och ingefära

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.11.2017

En mustig kålgryta med smak av ingefära och saffran är perfekt i detta ruskiga höstväder (?!) i november. Den färska ingefäran och för att inte prata om saffranet ger en lagom härligt julig smak. Drömmer mig bort till julafton redan så jag har börjat smyga in lite jul i vissa hörn. När är det acceptabelt att börja baka inför jul, städa och pynta? 

Mustig kalgryta 1

Kålgryta med saffran och ingefära

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

2 morötter

800 g vitkål

2 msk olja

2 tsk salt

½ tsk peppar

2 lagerblad

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

½ tsk spiskummin

1 påse saffran (0,5 g)

1 tsk sambal oelek

1 buljongtärning, grönsaks-, kyckling- eller köttbuljong

1 tsk färsk riven ingefära

1 brk tomatkross (á 400 g)

5 dl vatten.

1. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och slanta moroten och skär vitkålen i något större bitar.

2. Fräs alla grönsaker i olja i en gryta eller i en kastrull med tjockt botten tills löken blivit mjuk.

3. Tillsätt kryddorna och stek någon minut till.

4. Häll på krossade tomater, fyll burken med vatten och häll det i grytan för att få med all tomatkross. 

5. Tillsätt buljongtärningen, hälften av saltet, sambal oelek och den rivna ingefäran.

6. Koka grytan tills moroten är mjuk. Smaka av med salt.

7. Servera som den är eller med ris, couscous, quinoa och varför inte med en klick smetana.

8. Ät och njut!

Ifall du vill kan du tillsätta röda linser eller nötkött i grytan.

Mustig kalgryta 2


Rödbets­biffar med kikärts-fetaoströra

Skrivet av Sofia Rönnbacka 06.11.2017

Mmm rödbetor, så galet goda! Detta recept fick liv under sommaren när jag arbetade som kock på ett café och vi hade en catering. Slutresultatet blev så lyckat så jag måste tillreda dem igen, igen och igen. Så att dela receptet till er är väl mer än passande? Jag gjorde en wrap av biffarna innehållande avokado, persilja, färskost och en kikärts-fetaoströra. De är även goda bara som de är eller som en biff i vegetariska burgare, tillsammans med couscous. Biffarna är mjölkfria, glutenfria ifall glutenfria havregryn används och går bra att frysa in och ta upp när det behövs snabblunch någon dag!

Rodbetsbiffar 46

Rödbetsbiffar

450 g rödbetor, motsvarar ca 5 st.

1 liten rödlök

(1 klyfta vitlök)

2 dl havregryn

2 ägg

½ dl hackad persilja

1 tsk salt

½ tsk peppar

Olja till stekning

 

1. Skala och riv hälften av rödbetorna grovt och hälften fint.

2. Blanda ihop ägg och havregryn. Finhacka rödlöken, vitlöken och persiljan. 

3. Sätt alla ingredienserna i havregryns-äggblandningen och knåda så allt blandas bra. 

4. Värm upp en stekpanna med lite olja, forma biffar och stek dem tills de får fin färg, ca 3 minuter per sida.

6. Ät och njut!

Rodbetsbiffar 103

Kikärt-fetaoströra

1 burk förkokta kikärter

½ dl fetaost

1 tsk paprikapulver

1 nypa peppar

5 msk neutral olja

 

1. Mosa ihop kikärter och fetaost med en gaffel.

2. Tillsätt paprikapulver, peppar och olja och mosa ytterligare. 

3. Servera som tillbehör till rödbetsbiffarna, eller varför inte som dipp till grönsaker eller som ett tillbehör till sallad.

4. Ät och njut!

Kikarts feta rora 19Rodbetswrap 10